smażonego dżemu własnej roboty bez dodatku żelfixu. Przepis (zmieniony) stąd . Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki brązowego cukru (lub białego) ½ szklanki gęstego i tłustego mleka kokosowego ½ szklanki gęstszego dżemu domowej roboty (np. jabłkowego, brzoskwiniowego , morelowego) 5-7 śliwek Wymieszaj w misce kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj dżem jabłkowy(...)mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Odstaw na około kwadrans, aż masa zgęstnieje. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przekrój śliwki na pół, usuń pestki. Wlej ciasto do małej keksówki, natłuszczonej olejem i wyrównaj łyżką. Na wierzchu ułóż śliwki (jak na zdjęciu). Nie dociskaj ich w ciasto. Piecz ok. 40-50 minut. Wyjmij z piekarnika i dobrze wystudź przed podaniem. Przepis
Qlinarnie i Qlinarniemnie dnia bez warzyw, tak nie może być weekendu bez ciasta! Ponieważ w perspektywie, i to całkiem bliskiej, pojawią się mazurki, sernik, makowiec, babka drożdżowa, ten weekend musiał należeć do ..... szarlotki! Choć to zupełnie nie w porę, smakowała cudownie.Oblicze szarlotki nastroiłam wiosennie wyciętymi z resztek ciasta zajączkami. Korzystałam z wypróbowanego już latem przepisu Liski na szarlotkę z pierwszych(...)papierówek , które zastąpiłam jabłkami jonagold. Przepis cytuję za Liską . SKŁADNIKI NA CIASTO 200 g masła, pokrojonego w kostkę 380 g mąki 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru cukier z prawdziwą wanilią szczypta soli SKŁADNIKI NA NADZIENIE 700 g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu
KUCHARNIApozostałe składniki i miksować do momentu połączenia się składników. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki na 1h. Po wyjęciu z lodówki odrywać małe kawałki, nadając im kształt podkowy. Każdy rogalik posmarować białkiem i posypać cukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180st ok 15 minut
Walijskie Pichceniebez termoobiegu.Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, przestudzoną cebulkę z porami, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy brokuł podzielony(...)mniejsze różyczki, brukselkę i całość zalewamy masą śmietanową z cebulką i porami.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.Smacznego
Moniki Smakołykiustach!Któż z nas tego nie lubi? ;)Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi brzoskwiniami.Niesamowicie puszyste , delikatne …. wypełnione po brzegi owocami – świetne do popołudniowej kawy!A dzięki temu, że zrobiłam je na mleku bez laktozy i ja mogę z przyjemnością sięgnąć po kawałek!Polecam! SKŁADNIKI:( blacha(...)cukier – 1,5 szkl* letnia woda – 0,5 szkl* mleko – 1 szkl* olej rzepakowy – 0,5 szkl* mąka pszenna – 2,5 szkl* proszek do pieczenia – 2 pełne łyżeczki* kakao – 6 łyżekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy pozostałe składniki : mąkę, proszek , letnią wodę , olej , mleko i kakao , a następnie
Ostra na Słodkogolaski!Takie puste , bez dodatków …. które są świetnym pomysłem na śniadanie czy też przekąskę w pracy.Z szynką , serem żółtym , pieczonym kurczakiem czy też soczystym pomidorkiem – zawsze smakują fenomenalnie!UWAGA!Przepis bez laktozy!Polecam!SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 225 g* mąka kukurydziana – 110 g* suszone drożdże – 4 g* sól – 1 łyżeczka* ciepła woda – 200 ml* oliwa z oliwek(...)pszenną z mąką kukurydzianą i suszonymi drożdżami.W drugim naczyniu rozpuszczamy w ciepłej wodzie sól i dolewamy oliwę.Całość przelewamy do mąk i dokładnie mieszamy.Na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.Dzielimy na ok. 8 części i wyrabiamy bułeczki.Układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.Bu
Ostra na Słodkosiostrą staramy się nie jeść za dużo słodkiego, więc postanowiłam upiec coś dietetycznego, bez cukru i mąki. Za to otręby są jak najbardziej dietetyczne. Trochę się obawiałam, że wyjdzie twarde, ale moje obawy się rozwiały, bo ciasto wyszło może nie za duże (ale przecież to ciasto na dietę więc po kawałku wystarczy :)), ale naprawdę mięciutkie, i takie puszyste. Wszystkim(...)żółtka, jogurt. Z białek ubić pianę i delikatnie dodać, wymieszać ze składnikami (najlepiej łyżką). Ciasto przelać do formy. U mnie forma do babki. (Można dać do foremki kwadratowej lub okrągłej, lub zrobić babeczki, to zależy już od was).Piekarnik nagrzać do 190 stopni piec ok. 30 -35 minut.*Ciasto wyszło mało słodkie mimo łyżki słodzika, mi to nie przeszkadza
Moje pyszne gotowanieZwykle u mnie w domu robi się tradycyjne szarlotki, więc w końcu postanowiłam trochę przełamać wieczną rutynę :) Robiłam ją 'z głowy' , bez żadnego przepisu, ale później przeglądając różne strony z przepisami natknęłam się na takie szarlotki lub bardzo podobne :) Bardzo łatwa a zarazem smaczna i rozpływająca się w ustach ! A więc do dzieła ! :) Składniki(...)zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki)Składniki na bitą śmietanę:2 śnieżki2 śmietan-fixy1 łyżka żelatynyPrzygotowanie:1. 3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę. Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Blachę
charlotte gotujebita smietana w malym caiteczku smakowaly wspaniale.Francuskie ciasteczko z truskawkami i bita smietanaskladniki na 6 ciasteczek6 kwadratow ciasta francuskiego (8cmx8cm)1 opakowanie kremowki1 usztywniacz do smietanycukier puderokolo 200g truskawekmieta do dekoracjiwykonanie:Ciasto francuskie ukladamy na blache wylozona papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem i wkladamy na piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do chwili az ciasto ladnie urosnie
Przysmaki Karolkiżytnie. Tajemnica pieczenia chleba polega na wyhodowaniu dobrego zakwasu, dobraniu odpowiednich rodzajów oraz proporcji mąki w stosunku do dodawanej wody i duże pokłady cierpliwości. Zachęcam do pieczenia chleba, warto piec dla smaku jak i dla cudownego zapachu. Składniki: Etap I 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 1 szklanka otrąb żytnich(...)bez przeciągów na około 12 godzin (ja mieszam w piątek późnym wieczorem, a w sobotę rano robię II etap). Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać składniki z II etapu, wymieszać (wodę dodawać stopniowo, ciasto ma być dość gęste, mieszane łyżką nie rozpływa się w misce). Formę metalową natłuścić i dokładnie wysypać otrębami, silikonowej nie trzeba. Łyżką nakładać ciasto chlebowe
Kuchcik gotujeZastanawialiście się do czego można wykorzystać Coca-colę? To już Wam mówię… zrobicie dzięki niej pyszne danie – żeberka w coli. Coca-cola to jeden
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: masło lub margaryna bezmleczna 150 g cukier trzcinowy ciemny 0,5 szklanki mąka ryżowa 0,5 szklanki mąka kukurydziana 0,5 szklanki skrobia kukurydziana
głodny alergiksilny wiatr. Dodatkowo jakby ciemniej i jakoś jesiennie.To na pewno nie są greckie wakacje! W takich wypadkach całkiem fajnie współpracuje z nami piekarnik. Można go włączyć bezstresowo i bez obawy ,że w domu nagle zrobi się za ciepło. Dziś na tapecie babeczki z jogurtem, przepis Teo Vafidis. Babeczki z jogurtem są pyszne. Jedyną ich wadą jest(...)otarta skórka z 1/2 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia parę garści owoców, u mnie mieszanka owoców zamrożonych 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Jaja ubij z cukrem do białości na puszystą masę. Zatrzymać miksowanie i stopniowo dodawać jogurt, skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać masę, a następnie przełożyć do foremek
Z Kuchni Do KuchniJuż jutro Tłusty Czwartek. Dlatego dziś zapraszam Was na zestawienie szybkich tłustoczwartkowych przepisów na pączki, faworki, oponki i inne słodkości smażone na głębokim tłuszczu. Smacznego Tłustego
Słodkie okruszki