łyżeczka proszku do pieczenia 100g gorzkiej czekolady szczypta soli Sposób przyrządzenia: 1. Utrzyj masło z brązowym i białym cukrem na puszystą masę. 2. Wbij do maślanej masy jajko i dokładnie zmiksuj całość. 3. Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystko szpatułką do połączenia. 4. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta razem z solą - zagnieć
Kuchnia w Słońcu Skąpanaposypujemy startym serem żółtym. Ja bardzo lubię wykorzystywać do tego celu mozzarellę do zapiekanek i pizzy. 10. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20 minut. 11. Gotową zapiekankę wyciągamy z piekarnika i kroimy na kawałki. Możemy ją podawać np z domowej roboty ketchupem. A Wy lubicie kaszę jaglaną? Macie swoje(...)pory za jej smakiem, to polecam wypróbowanie tego przepisu! Smacznego! P.S. A gdyby naszła Was ochota na deser, to polecam pyszne, bezglutenowe Brownie , czy jak kto woli – ciasto czekoladowe Artykuł Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiprzyznać, że był to strzał w dziesiątkę! :). Bez niej ciasto pewnie też wyszłoby smaczne, ale z takim kwaśnym akcentem jakim jest właśnie żurawina, ciasto nabiera charakteru i nie jest nudne. Nadzienie owocowe wzbogaciłam imbirem, co dodatkowo nadało mu "pazura" ;). Bardzo polecam do popołudniowej herbatki :). Uwaga: szybko znika ze stołu ;). Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego(...)żółtko 1 całe jajko 120 g cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie gruszkowo - żurawinowe: 1 kg gruszek, najlepiej dość twardych ( około 600 g po obraniu ) 100 g żurawiny świeżej lub mrożonej sok z połowy cytryny 1 - 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka
Opowieści z piekarnikapudru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu 6 żółtek 12 łyżek kwaśnej śmietany to tak około 400 g olej do smażenia cukier puder do oprószenia WYKONANIE : Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy : żółtka, śmietanę, cukier,cukier waniliowy, spirytus i zagniatamy ciasto. Następnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze
Sama słodycz i szczypta chiliBez problemu poleży na stole, nie tracąc swoich właściwości. Mini rustykalna tarta posłuży również jako słodkie śniadanie. Składniki: Ciasto: 200 g zimnego masła 310 g mąki pszennej 10 g cukru 4 g soli 100 ml maślanki Nadzienie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ok. 350 g jagód świeżych lub mrożonych Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Możesz(...)użyć malaksera. Owiń w folię spożywczą i chłodź w lodówce przez godzinę. Dużą blachę „od piekarnika” wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Podziel ciasto na 6 części ( możesz na więcej wtedy wyjdą serio mini mini tarty). Każdą z części rozwałkuj zachowując kształt koła.W razie potrzeby posypuj mąką ciasto. W miseczce wymieszaj mąkę
Rusty ForkIdealnie miękkie, pikantne żeberka w miodowej marynacie należą do naszych ulubionych dań. Marynatę zawsze przygotowuje Paweł, a moja rola ogranicza się do obrania czosnku i starcia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPieprz do sernika na słodko? Tak! Spróbuj, bez obaw, a na pewno miło się zaskoczysz! :) Sernik z wiśniami jest doskonały, a pieprz podkręca smak
Kolorowy Przepisowniktartej. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Upieczone i lekko przestudzone ciasto serowe wyciągamy z blaszki. Zdejmujemy papier. Na stronę, z której zdejmowaliśmy papier nakładamy farsz mięsny (do farszu można dodać pokrojoną w kostkę różnokolorową paprykę, można ułożyć kabanosy lub ogórki. Różne wersje wypróbowałam, jednak najbardziej smakuje mi bez dodatków). Zwijamy jak roladę, od dłuższego boku. Roladę układamy na blaszce
Smaki Na TalerzuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Blok czekoladowy to słodki, nafaszerowany bakaliami przysmak z mleka w proszku, herbatników oraz bakalii. Pewnie większość z
Marta Gotujedogadzać sobie jesienią to zapraszam Was serdecznie na to ciacho. Sprawdźcie poniższą listę składników. SKŁADNIKI: CIASTO: - 400 g mąki pszennej - 200 g mąki pełnoziarnistej graham (+ do podsypywania) - 2 całe jajka + 2 żółtka - 5 łyżek miodu - 1/6 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody - 200 g margaryny - 1/2 łyżeczki kardamonu zmielonego W/w składniki zagniatamy
SMYKWKUCHNI190oC i dalej piec 25 minut (cały wypiek 30 minut). Można też upiec ten chleb w garnku (ja tak właśnie piekłem). Czas pieczenia wydłużyłem do 45 minut (30 minut z pokrywką + 15 minut dopiekania bez pokrywki). Po wyjęciu z piekarnika, posmarować chleb z wierzchu wodą za pomocą pędzla. Studzić na kratce. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebjednym mazurku, a na dodatek w pełni dozwolone - bez przesady oczywiście :) Spód do mazurka przygotowujemy z mąki owsianej, którą polecam przygotować samemu, w młynku do kawy lub blenderze. Ciasto formujemy w uroczą pisankę, podzieloną paskami ciasta :) Mazurek wypełniony jest dwoma masami: jedna śliwkowo-czekoladowa, a druga orzechowa... W cieście nie znajdziecie ani grama masła i cukru! Dopiszcie(...)świątecznej listy wypieków :) Spód: 12 łyżek płatków owsianych 10 łyżek mąki pełnoziarnistej np. pszenna, żytnia 2 jajka 2 łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy) Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Z ciasta odłożyć niewielką część ok. 1/4. Większą część wyłożyć
Chocolate Muffin Blogsłodko znajdziecie oczywiście na blogu! Oto niektóre polecane przeze mnie połączenia, koniecznie spróbujcie! Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem(...)marchewki garść łuskanych orzechów włoskich miód Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Marchew i pomarańczę obieramy ze skóry. Pomarańczę kroimy na mniejsze kawałki, bez białej części. Z marchewki wycinamy wstążki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Kuskus przekładamy do miseczki, wierzch polewamy jogurtem, układamy kawałki pomarańczy i wstążki marchewki, posypujemy orzechami włoskimi, skrapiamy miodem
Moja smaczna kuchniaMoja Miśka uwielbia ciasta pomarańczowe, najlepiej bez kremu i lekko wilgotne. To ciasto jest bardzo orzeźwiające, idealnie do czarnej herbaty. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybo znika. Składniki na mała tortownicę (max 18 cm, na dużą podwoić ilości) 150 g kaszy manny 50 g brązowego cukru 1 pomarańcza (wyparzona) 200 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (można zastąpić(...)mleka wymieszanego z dużą łyżka maki z ciecierzycy) 50 g maki pszennej 1 banan pół łyżeczki sody oczyszczonej płaska łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego lub łyżka esencji waniliowej 50 ml oleju roślinnego łyżeczka agaru i 1-2 łyżki brązowego cukru, jeżeli też chcecie mieć taka polewę. Przygotowanie: Zblenduj na gładką masę : banana, olej, jogurt, esencję waniliową
greenscarfPyszny, puszysty, domowy, malinkowy biszkopcik. Zwolennicy lekkich ciast i deserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie(...)serduszka…i nie tylko SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń malinowy ( w proszku) 4 łyżki oleju szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 125 g. malin Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy
Domowe TortyDziś takie małe oszustwo, ciasto, które smakuje zupełnie jak sernik, ale nawet nie leżało obok sera. Jest lekkie, wilgotne i czekoladowe. Bardzo łatwe w wykonaniu
Cynamonowe szczęścieposzłam o krok dalej (a nawet dwa) i postanowiłam "stworzyć" ciacho bez glutenu, jajek i innych produktów odzwierzęcych. I tak powstało brownie bez wyrzutów sumienia. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bo ciasto wyszło naprawdę pyszne. Nie jest tak zbite, jak klasyczne brownie, ale jest wilgotne w środku, mocno czekoladowe i wyjątkowo łatwe do zrobienia. Polecam! Składniki (na małą(...)kakao min. 70%) 4 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 140 g kaszy jaglanej 50 g mąki migdałowej 3 łyżki łupin babki jajowatej lub babki płesznik 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 10 szt. suszonych daktyli, wcześniej namoczonych 300 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 banan (pokrojony w plastry) Przygotowanie: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki
Domowa Cookierenka AgiWykonanie : Do miski wlać wodę , mleko , olej, dodać cukier , jajka , cukier waniliowy i wymieszać mikserem, dodawać ciągle mieszając mąkę . Ciasto ma być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię do naleśników , smarujemy odrobina oleju , wlewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na lekko rumiano. Ser przeciskamy przez praskę , dodajemy żółtka , cukier i cukier waniliowy , mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)łyżki sera i zwijamy w rulonik , przecinamy na pół. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną, układamy dachówko naleśniki. Śmietankę leciutko ubijamy trzepaczką z jajkami cukrem i cukrem waniliowym . Zalewamy naleśniki . Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut mają być złociste. Podajemy na ciepło ze śmietanką i cukrem waniliowym. Smacznego :) http://www.porcelanabogucice.pl
Sama słodycz i szczypta chilizbite po upieczeniu. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Wyrównaj brzegi, przykryj je kawałkami aluminiowej folii, lekko dociskając. W ten sposób brzegi zostają na miejscu podczas pieczenia. Nakłuj spód widelcem i podpiecz w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (10 stopni więcej w normalnym piekarniku(...)uznania) przez 10 minut. Przygotuj nadzienie. Buraki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą, posól i popieprz. Piecz w nagrzanym piekarniku jak wyżej przez 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone łodygi bez liści. Ułóż buraki na podpieczonym spodzie na przemian z pokrojoną botwiną, fetą i porem. Posyp tymiankiem i utartym cheddarem. Całość
codojedzeniarozpadły się! 8. Białka lekko podbić i rozwałkować drugą część ciasta. Na podpieczonym cieście wysypać równomiernie pokruszone biszkopty lub bułkę tartą, wyłożyć na to ciepłe jabłka i posmarować połową lekko podbitych białek. Przykryć surowym ciastem, lekko docisnąć i posmarować wierzch ciasta pozostałym białkiem, posypać brązowym cukrem. Piec do zrumienienia wierzchu, ok. 40-50 minut. Po wyjęciu krótko ostudzić
Kuchnia Prezydentowejkardamonu i/lub cynamonu, M iód do smaku (syrop z agawy, ksylitol lub stewia). Przygotowanie: Ricottę zmiksować z ż ółtkami, cukrem pudrem, mlekiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać nasiona chia i wymieszać na masę o konsystencji gęstej śmietany. Oddzielnie ubić b iałka z solą. Nasiona chia zaczną pęcznieć więc(...)białka i delikatnie wymieszać ruchami od dołu. Na patelni rozgrzać masło, łyżką nakładać ciasto, smażyć placuszki na średnim ogniu rumieniąc na złoto z obydwu stron. W między czasie przygotować sos. Maliny zalać wodą i Malibu , dodać przyprawy, gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu, aż maliny zaczną się rozpadać. Gorące maliny przetrzeć
SzczyptaSmaQsprawi, że nie wyobrażam sobie choćby jednego obiadu w tygodniu bez szpinaku. Tarta, którą dziś przedstawię, wymaga sprawnych rąk ;) Musimy bowiem przygotować ciasto, będące bazą dla naszego dania. Ale powiedzmy sobie szczerze, kto nie lubi prawdziwych wyzwań ;) Tak więc długopis w rękę i sporządzamy listę zakupów: 1. Ciasto: 125 gram prawdziwego masła, najlepiej 82 % 250 gram mąki(...)zimnej wody 1 żółtko sól, pieprz 2. Farsz: szpinak 4 ząbki czosnku ser feta sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa 3. Strona techniczna forma do tarty papier do pieczenia groch do obciążenia wałek Do dzieła :) 1. Na początek musimy wyrobić ciasto. Masło z mąką szybko zagniatamy w misce. Dodajemy żółtko, wodę, oraz doprawiamy. Po wyrobieniu jednolitej masy, odkładamy
Mój Smak na Życieskórki na każdej bułce która wpadnie o ręki. Dzisiaj, nie wyobrażam sobie życia bez chleba. Zapach prawdziwej piekarni nadal nie pozwala mi przejść obok niej obojętnie. Prawdziwej, pachnącej chlebem na zakwasie, z panem który w pocie czoła, umorusany mąką aż po czubek głowy zagniata ciasto i pani w okienku przez które sączy się na ulicę zapach którego nie sposób(...)Szkoda, że takich piekarni jest już coraz mniej... Na szczęście potrafię już upiec własny chleb. Najczęściej pszenny na zakwasie ponieważ taki najbardziej smakuje mojej rodzinie. Kiedy go piekę wracam do dzieciństwa i moich marzeń o pracy w piekarni, gdy dzielę się wypiekiem z moimi Rodzicami, Tata wspomina swoje i chleb, który piekła babcia w prawdziwym chlebowym piecu
Zapiski Młodej Żonybezę (+ łyżeczka mąki ziemniaczanej, 150 g cukru, łyżka octu jabłkowego)Kruche ciasto:300 g mąki150 g masła100 g cukru2 żółtkaSposób przygotowania:Kruche ciasto:Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Ciasto(...)przekładamy na formę od tarty (jeżeli nie ma wyjmowanego spodu, warto ułożyć na dnie formy papier do pieczenia). Spód nakłuwamy, aby ciasto w trakcie pieczenia nie nabrało powietrza i się nie odkształciło. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia.Dynie obieramy i kroimy na małe kawałki, które wrzucamy
Słodkie Przyjemnościtrwa, szczegóły tutaj: https://ugotujmyto.pl/pokochaj-olej-rzepakowy-super-konkurs-super-nagrody) Ciasto wyszło obłędnie puszyste i wilgotne. Myślę, że mogę je bez problemu porównać do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Oprócz tego, że jest pyszne to – o ile coś z niego zostanie – dość długo zachowuje świeżość. Ciasto z dynią jest proste w przygotowaniu, a naprawdę rewelacyjnie smakuje więc jak tylko macie dostęp(...)dodawać mąkę (przesianą wcześniej) i wymieszaną z proszkiem, cynamonem i sodą. Na koniec dodać bakalie i odciśniętą dynię i wszystko dobrze wymieszać. 2. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 22×22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około godziny (lub do suchego patyczka).3. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
UgotujmyTo.plodetnij róg. Pod pergamin na blaszce włóż wydrukowany wcześniej wzór, jaki chcesz, aby widniał na roladzie i ostrożnie wyciśnij z woreczka masę na pergamin (możesz również wyciskać wzory bez żadnego szablonu).Teraz wsadź blachę na 15 minut do zamrażalnika, aby wzór zastygł. BISZKOPT:Składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do 160 stopni(...)masy mąkę i dodaj szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj. Wyjmij z zamrażarki blachę z wyciśniętym wzorem i przełóż na nią bardzo ostrożnie ciasto na biszkopt. Łopatką wygładź delikatnie masę, by była równomiernie rozłożona. Piecz biszkopt 10 minut.Gorący wyciągnij z piekarnika i bardzo delikatnie zroluj wzorem na zewnątrz na czystej lnianej ściereczce roladę. Zrolowaną roladę pozostaw w ścierce
Słodko-Słony Świat Ilonykostkę margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy (jak pizzę) na 8 lub 12 trójkątów (w zależności czy rogaliki mają być większe czy mniejsze). Na podstawę trójkąta nakładamy marmoladę lub dżem i zwijamy rolując od podstawy do czubka trójkąta formując kształt rogalika. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Smarujemy(...)pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem (ewentualnie mlekiem). Gdy rogaliki są już przygotowane nagrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez). Gdy osiągnie temperaturę pieczemy do czasu, aż rogaliki się zezłocą (ok. 12-18 minut). Gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Post Rogaliki z marmoladą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuPrzygotowanie:Ugotować budyń, według wskazówek na opakowaniu na 400ml mleka - ale bez cukru .Ostudzić.Masło stopić, dodać cukier i mieszać do czasu rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i ostudzić.Jajka z mlekiem dokładnie zmiksować, tak aby składniki się połączyły.W innym garnuszku wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do niej jajka z mlekiem oraz masło(...)Krótko miksujemy (jeśli będą grudki,to nie trzeba się przejmować, bo jest to nawet wskazane).Papilotki napełniamy do 1/3 wysokość, kładziemy budyń i kostkę czekolady. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta, tak aby czekolada była zakryta.Piec 30 min w 180 st. C.* Przepis znaleziony w internecieSmacznego
charlotte gotujecukier waniliowy 1szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szkl. płatków owsianych górskich Masło utrzeć mikserem , stopniowo dodawać cukier, następnie jajko i po kolei wszystkie składniki, zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i układać na blaszce w sporych
Anioły w kuchnigodzin. Ciasto powinno wyrosnąć niemal do brzegów formy. Jeśli chleb nie chce rosnąć, należy mu w tym pomóc. Po upłynięciu 2 godzin, jeśli zobaczymy, że nie chce rosnąć, należy go włożyć do piekarnika na 50 stopni i zostawić do wyrośnięcia. Należy oczywiście wyłączyć piekarnik po osiągnięciu 50 stopni. W ten sposób na pewno chleb zacznie rosnąć bez problemów. Sposób(...)przydatny szczególnie zimą. Po wyrośnięciu nagrzewamy piekarnik do 250 stopni – dolną i górną grzałkę. I w tej temperaturze należy piec 15 minut.Następnie zmniejszyć temperature do 200 stopni i piec około godziny miej więcej. Chleb powinien być zarumieniony na złoto a stukany od spodu powinien wydawac głuchy dzwięk. Chleb najlepiej kroić na drugi dzień, ale jak znam życie jest
Z Kuchni Do Kuchnigęsty)- 65g masła- 5 jajek- 100ml mleka- 100-120g ksylitolu- 260g kajmaku- 1 budyń waniliowy bez cukru+ dodatkowo:3-4 łyżeczki pudru trzcinowegokilka kropli olejkukilka łyżeczek kremówki2 krówkiWszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i dokładnie wyrobić ręcznie lub malakserem. Wykleić ciastem spód tortownicy( wyłożonej papierem, boki posmarowane).Miękkie masło utrzeć z ksylitolem na puszystą masę, dodać(...)jajku, po łyżce ser i proszek budyniowy . Dokładnie połączyć. Połowę otrzymanej masy serowej wyłożyć na przygotowany wcześniej spód. Do drugiej połowy dodać kajmak rozmieszany w mleku. Wylać trzecią warstwę.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.150*C ( termoobieg) ok.90 minut.Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Z pudru, kremówki i kilku kropli olejku( u mnie śmietankowy) przygotować lukier i posmarować
Smaczne ZdroweNiektórzy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez Szarlotki. Typowo jesienny wypiek w moim domu był częstym gościem, traf chciał, że również mój eM. - mimo, że może próbować wszystkich moich wypieków, zazwyczaj prosi o ten jeden, jego zdaniem najlepszy na świecie.. o upieczenie mu szarlotki. I choć nie byłabym sobą gdybym ciągle nie kombinowała, tak i zazwyczaj w nawet(...)kokosowychKruszonka50 g cukru60 g mąki50 g masłaMasa owocowa:1,5 kg jabłek2 łyżki cynamonu4 łyżki cukruSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy masło, jajka, cukier, wiórki i ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki wrzucamy wszystkie
Słodkie Przyjemnościzasadzie to powinien nosić nazwę bez-piernik, bo jest bezglutenowy, bez dodatku cukru, bez mleka i bez jajek, jednym słowem bez alergenów i bez wyrzutów sumienia :) Piernik jest pyszny - niezwykle aromatyczny i wilgotny dzięki dodatkowi cukinii i marchewki. Polecam! Składniki (na formę 24x24 cm): pół niedużej cukinii (200 g) 1 średnia marchewka(...)olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. 6. Na koniec dodać łyżkę octu, całość zamieszać i przełożyć do przygotowanej formy. 7. Piec przez ok. 25 min. - do suchego patyczka. 8. Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciasto dowolnie udekorować, np. jadalnym złotym brokatem, jak na zdjęciu poniżej. Jeśli masz w domu malakser to piernik przygotujesz w mig - zetrzyj
Domowa Cookierenka AgiRzadko piekę wytrawne tarty, bo mój Mąż za nimi nie przepada. Ale że akurat wyjechał, postanowiłam sięgnąć do wcześniej upatrzonego przepisu z książki "Cała obfitość" Yotama Ottolenghiego na migdałową tartę z pomidorami i czarnymi oliwkami. Według mnie hit na wszystkie letnie imprezy i przyjęcia! Tarta przypomina mi francuskie ciasto Gallette de Rois , w którym ciasto francuskie wypełnia się słodką masą(...)czosnku 100 g sera ricotta 20 g parmezanu 15 g listków tymianku (można zamienić na 2 łyżeczki suszonego tymianku lub oregano) 2 opakowania ciasta francuskiego ok. 1 kg pomidorów pokrojonych na plasterki 50 g czarnych oliwek bez pestek (najlepsze są suszone dostępne w sklepach z włoską żywnością, ale można dać zwykłe) 2 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie tarty
Chilli Czosnek i Oliwaboczku w plastrach; 150 g startej mozzarelli; 1/2 pęczka szczypiorku; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Papier do pieczenia; Blacha z wyposażenia piekarnika. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w pióra. Boczek pokroić w niewielką kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu) podsmażyć boczek. Do podsmażonego boczku dodać pokrojoną cebulę i podsmażać, od czasu(...)dodać pozostałą mąkę, sól oraz oliwę i zagnieść ciasto powoli wlewając pozostałą wodę wymieszaną z mlekiem (ciasto powinno być elastyczne i ścisłe, nie może być zbyt suche i zbyt kleiste). Ciasto wyrabiać przez około 15 minut (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, przez 7 - 10 minut). Wyrobione, elastyczne ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć czystą
Gospodyni MiejskaUwielbiam kabaczki. Dziś zapraszam Was na szybki przepis na chrupiące talarki z kabaczka w paprykowym cieście. Idealne na przekąskę. Ja zazwyczaj zjadam je bez dodatków
Słodkie okruszkiświąteczne rodzinne zajęcie. Na razie oczywiście najlepiej wychodzi mu zjadanie ciasteczek, a te piernikowe biscotti niezwykle mu podpasowały :) ➤ Sprawdź także: biscotti z puree z dyni oraz biscotti bez cukru Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu Składniki / na ok 50 sztuk: 200 g cukru (ja zastąpiłam mannitolem, można dać też np. ksylitol) 2 łyżki syropu(...)drugiej misce wymieszaj obie mąki ze wszystkimi przyprawami, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj tylko do połączenia się składników. Dodaj orzechy i wmieszaj je w masę. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części, przełóż je na blat podsypany mąką i uformuj
Chilli Czosnek i Oliwadnia. i odwrotnie - do pieczenia bułek wieczorem rozczyn robimy rano. Gdy rozczyn jest gotowy, miesza się go z pozostałą częścią mąki i ponownie zostawia do wyrośnięcia. Każde pieczone na rozczynie pieczywo ma delikatniejszy smak niż to na zakwasie, bo w trakcie wyrastania ciasta nie powstaje kwas mlekowy. Jedną z zalet długiego czasu wrastania ciasta drożdżowego jest(...)Całość mieszamy łyżką, a potem zagniatamy ręką do czasu, aż ciasto będzie na tyle gładkie, że bez problemu będzie odchodzić od ręki i miski. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy nieco mleka, jeśli zaś będzie się zbyt lepić - nieco mąki. Rosnące ciasto - tu w wersji z suszonymi pomidorami Gotowe ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i chwilę wyrabiamy, po czym
W SMAKduecie). Ekscytacja sięga zenitu, nie mogę przestać się uśmiechać i aż ciężko mi uwierzyć, że nie śnię - chodzę do szkoły piec chleb! Żyć, nie umierać , jak mawia Tato. W ogóle mój plan lekcji wygląda niezwykle kusząco: czekolada , zdrowe ciasta , dekoracje kremem cukierniczym (to już jutro!), a do tego kilka godzin teorii z pierwszej pomocy, higieny pracy, co nieco o zdrowiu(...)Wyszło bosko! Czekoladowo i pysznie. Idealne na każdą okazję, a i bez okazji spiszą się na medal. Przepis na muffinkową bazę z 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Muffiny z czekoladą i kremem z nutelli Składniki: (na 14 muffinek) 340 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 100 g cukru 110 g ciemnej czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrze