Wypieki drożdżowe to moja specjalność! A jak wiadomo nie mogą się one obyć bez przyjacielskich drożdży, które prawie zawsze mam w lodówce i trzymam do
rabarbarowoTakie bułki to super dodatek do zup, oraz innych dań. W garnku zagotować wodę, oliwę, sól i mleko. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i dodać przeciśnięte
Kuchnia Pokoleńmojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę
moj przepis nadowód na to, że wielkanocne wypieki można przygotować w zdrowszej wersji - na mące jaglanej, bez glutenu. O właściwościach kaszy jaglanej (z której mąka powstaje) wspominałam przy okazji zapiekanki śniadaniowej , więc teraz skupię się wyłącznie na walorach smakowych: Babka jest miękka, wilgotna, lekka, nie za słodka, po prostu pychota :) Mąka jaglana nadała babce orzechowy posmak, który bardzo przypadł(...)Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 4. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, wiórki, proszek do pieczenia i jajka. Wszystko dokładnie zmiksować. Dalej miksując dolewać powoli rozpuszczone masło. 5. Banana zmiksować w blenderze, lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. 6. Formę do babki (u mnie o średnicy 23 cm) wysmarować tłuszczem i przelać
Domowa Cookierenka Aginazwa przepisu to “Ciasteczka serowe wiedeńskie”, jednak ten przepis w książce dodatkowo wskazywał, aby na każde z ciasteczek przed pieczeniem położyć cały migdał, jednak nie byłam przekonana do takiego połączenia i zrobiłam ciasteczka serowe bez tego urozmaicenia. Chociaż kolejnym razem spróbuję przepisu oryginalnego. Słone ciasteczka serowe wyszły bardzo smaczne, jednak są dość tłuste(...)powyższych składników dodajemy żółtka oraz mąkę - wyrabiamy na gładkie ciasto. 3 Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 - 1 cm i wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Jak widzicie ja wycięłam kółka i ozdobiłam każde ciastko napisem, używając pieczątek do wypieków. 4 Gotowe ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5 Pieczemy w 160 stopniach (termoobieg) do momentu
Kuchnia BazyliiDziś dopadła mnie ochota na coś bardzo, bardzo czekoladowego, ale przy okazji prostego i najlepiej zdrowszego i sycącego. I tak o to powstał omlet a'la
Healthy food explorerWypieki bezglutenowe są o wiele lżejsze od tego z mąki pszennej. Smakuje na pewno nieco inaczej, ale warto się przyzwyczaić. Dzisiaj chciałam Was zaprosić na
Szybko Tanio SmacznieWszystkim paniom o imieniu Zofia, wszystkiego najlepszego na imieniny! (jutrzejsze) Dużo zdrowia, wesołej miny, radości w sercu i ciepła. Specjalne względu u mnie, imię to zawdzięcza
W kuchni Karmel-itkitakże w polskich warunkach klimatycznych. Dynia może być spożywana bez problemu przez każdego, niezależnie od problemów trawiennych czy autoimmunologicznych . Z dyni można też zrobić smaczne ciasteczka – bezglutenowe, bez zbóż, nabiału, orzechów i jajek. Ciasteczka dyniowe dozwolone przy chorobach autoimmunologicznych (np. Hashimoto ) – przepis: purée z dyni – 2 szklanki ( przepis ) mąka kokosowa – ⅔ szklanki mąka/skrobia ziemniaczana(...)robieniu ciasta nie ma żadnej filozofii – po prostu wymieszaj dobrze wszystkie składniki ze sobą . Purée może mieć mniej lub więcej wilgoci, więc może się okazać, że potrzebujesz nieco więcej lub mniej mąki. Koniecznie chciałem użyć foremek, jednak to ciasto nie jest zbyt lepkie i wszystko się rozpadało. W końcu przykładaliśmy foremki do papieru do pieczenia, ubijaliśmy ciasto
PaleoSMAKpomarańczy 50 ml soku pomarańczowego 2 łyżki oleju kokosowego agawa Składniki na część jaglaną: 400 g maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżka masła kokosowego 2 łyżki kakao Część jaglana Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej(...)agawę, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Dodałam daktyle pokrojone na małe kawałki (wcześniej zalewam je wrzątkiem). Całą masę dokładnie mieszam, przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C. Część makowa Mak i daktyle zalałam wodą, dusiłam ok 10 min. Następnie 2 razy zmieliłam mak w maszynce. Dodałam
nietadietaTakich, których nie wyjawilibyśmy i za milion dolarów. Ale te sekrety to prywatna sprawa każdego z nas, i nie o nich chcę dzisiaj pisać. Kiedy zaczęłam interesować się pieczeniem ciast i ich dekoracją, z zapartym tchem oglądałam niesamowite zdjęcia i zastanawiałam się, jak to w ogóle jest możliwe. Dzisiaj wiem, że nie tylko da się większość z tych rzeczy(...)zatemperowanie czekolady i kawałek sztywnej folii. Będzie tak widowiskowy, jak tylko można sobie wyobrazić. Ostatnio jednak odkryłam kolejną ciekawą rzecz, która banalna w swej prostocie z pewnością uratowałaby niejedno ciasto bez wyrazu. W czym rzecz? W soku z cytryny i... Cukrze waniliowym . Niedawno robiłam w pracy mus z szampana; mimo coraz większej ilości alkoholu, ciągle smakował po prostu
Pożeraczka, czyli raz adobrzebez masła) duża forma z kominkiem przepis autorstwa Lauren Chattman 3 szkl. mąki 1 łyżka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 6 dużych jajek 2 ¼ szkl. cukru ( oryginalnie było 2 ¾ ) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 szkl. śmietany kremówki (dałam 30%) Piekarnik nagrzać do 175°C . Dużą formę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać mąką. Mąkę, proszek do pieczenia(...)minimum i dodawać na zmianę mąkę (w trzech częściach i śmietanę (w dwóch). Po każdym dodaniu mąki lub śmietany krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Przelać ciasto do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Jeśli ciasto zbyt szybko będzie się rumienić, przykryć je z góry luźno folią
Posadzone i zjedzoneDla mojej Córci , która uwielbia wszystko co z orzechami oraz migdałami zmodyfikowałam troszkę babkę na oleju i wyszła bardzo smaczna i baaardzo migdałowa
Smaczne ZdrowePomysł na pysznego murzynka z dodatkiem kawy podpatrzyłam u Majanki..ja piekłam w keksówce...no i był tak szybko zjedzony...zdążyłam tylko pstryknąć takie zdjęcie
Moje domowe kucharzenieAlternatywa dla najlepszego ciasta marchewkowego - ciasto z cukinii. Jest delikatne w smaku, nie za słodkie, wilgotne i możecie je przygotować z różnymi dodatkami - żurawina, rodzynki
CookYourselfpokroić jeden-dwa dni przed świętami i bez doprawiania i dodawania majonezu przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Gwarantuję, że nic im się nie stanie przez ten czas. Sama ten patent stosuję od wielu lat. Mięso na pieczenie można przyprawić dużo wcześniej, a po przyprawieniu zamrozić. Dzień przed pieczeniem wystarczy wyjąć je z zamrażarki i rozmrozić(...)czym się zapomniało wcześniej. Wprowadza to nerwową atmosferę w domu i niesamowite (zupełnie bezsensowne) zmęczenie. A wystarczy przy liście zaplanowanych potraw przygotować listę zakupów. Jeśli zaplanowaliście np. upieczenie ciasta, to sprawdźcie ile mąki i cukru jest w zapasie, bo może okazać się, ze tego akurat nie trzeba dokupić. To samo dotyczy produktów do dekoracji - może nie trzeba ich wcale kupować
Codzienna kuchnia niecodzienna