bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:573/1508)

Cytrynowiec 618

ciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody   Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru   Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez(...)proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy

cucinare
Jaglano-serowe placuszki z truskawkami i dżemem truskawkowo-rabarbarowym 179

się trochę rozdrobnił. Wymieszaj z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, potem dodaj połowę ugotowanej kaszy. Zmiksuj do gładkości. Żółtka oddziel od białek. Dodaj żółtka wraz z serkiem homogenizowanym do ciasta. Zmiksuj do połączenia w jednolitą całość. Przełóż wszystko do miski. Daktyle pokrój dość drobno. Dodaj do ciasta wraz z suszoną żurawiną i resztą kaszy. Wymieszaj porządnie(...)łyżką. Dołóż dżem i mieszaj do połączenia. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodawaj do ciasta, delikatnie mieszając trzepaczką. Możesz odstawić na kilka minut lub od razu smażyć. Smaż placuszki bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu po kilka minut na każdej stronie. Wystarczy łyżka ciasta na jeden placek. Podawaj jeszcze gorące z ciepłym dżemem i truskawkami

Anioszek w kuchni
Niewłoska rzymska tradycja – czyli o winie w starożytności 299

konsumować nie mogły, ale przecież starożytni słynęli z upodobania do przedstawicieli swojej płci.     Wbrew przyzwyczajeniom współczesnych Włochów, picie czystego wina było traktowane przez Rzymian jako barbarzyństwo. Nie bez znaczenia jest przy tym fakt, że tylko najlepsze wina przechowywano w amforach i dzbanach, a odpowiednik dzisiejszego wina stołowego leżakował najczęściej w świńskich pęcherzach. Nic dziwnego, że ceniono wszelkie(...)piecach, aby podać je następnie lekko ciepłe, w formie przypominającej współczesnego grzańca. Często odparowane, dość gęste, musiały daleko się jednak różnić od niego walorami smakowymi. Katon podawał, że mulsum nadaje się idealnie jako popitek encytum – słodkiej przekąski, którą przyrządzano poprzez wyciskanie ciasta przez wąski otwór wprost do głębokiego tłuszczu. Zrobienia takiej uczty mającej dwu tysiącletni rodowód można się bez

Bon Ton Italia
Z kokosem 169

złożyło, że nazbierało mi się trochę więcej samych białek i nie wiedziałam co z tym zrobić. Bezy trzeba suszyć, na ciasto z masą też nie miałam ochoty, więc zaczęłam przeglądać przepisy Siostry Anastazji i znalazłam ten właśnie przepis w książce pt: 103 Ciasta....Ciasto nie jest pracochłonne i ładnie się prezentuje. Wspaniałe do kawy lub  popołudniowej herbaty. Większa ilość(...)delikatnie mieszam z ciastem, aż do połączenia składników.  Połowę ciasta przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Szykuję masę kokosową: białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier, wiórki i mąkę. Na końcu daję śmietanę.  Wszystko razem wymieszam i przekładam masę na wyłożone, surowe ciasto.  Na wierzch daję pozostałe ciasto czekoladowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Biedronka 599

mało nigdy nie piecze, najbardziej mi smakowała właśnie biedronka. Kilka dni później szperając w necie znalazłam przepis i upiekłam. Nie wyszło tak samo. Wykradłam więc przepis z cudownego zeszytu mojej szwagierki i teraz dość często ciasto to gości na moim stole. Ciasto imituje biedronkę. Na cieście ciemnym lekko biszkoptowym przeplatają się kropki z ciasta jasnego kruchego, wszystko przełożone jest masą(...)opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka (kolor bez znaczenia, ja dałam żółtą) Sposób przygotowania: Ciasto jasne. Zagnieść ciasto z powyższych składników i zamrozić. Ciasto ciemne. Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać śmietanę, kakao i sodę rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody, wszystko razem krótko zmiksować. Zamrożone jasne ciasto zetrzeć na tarce, dodać do ciemnego ciasta i delikatnie wymieszać. Blaszkę

na moim stole...
Omlet piernikowy z jabłkiem i bananem 165

Święta tuż tuż, a więc trzeba wprowadzać się w świąteczny nastrój. Najlepiej od samego rana, dlatego dziś propozycja na świąteczny pieczony omlet piernikowy. Wygląda w sumie

Healthy food explorer
Sernik kajmakowy na ciasteczkowym spodzie z malinami 210

Wymyśliłam sobie klasyczny sernik. Ale taki naprawdę klasyczny: na kruchym spodzie i z samą masą serową, bez żadnych dodatków. Tak żeby rozkoszować się samym smakiem sernika. Przygotowałam sobie składniki i wyciągając mąkę dotarłam do otwartej puszki kajmaku. Zawartość: jakieś 3/4 puszki. Nie mam pojęcia do czego była używana, ponieważ już do ostatnich andrutów zużywałam resztkę. Może mam w domu(...)kremowy (nie lubię bawić się w owijanie foremek folią i wstawiania ich bezpośrednio do naczynia z wodą). Pieczemy 15 minut w 170 stopniach, a następnie przykręcamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik ale ciasto zostawiamy w nim jeszcze na pół godziny. Następnie otwieramy drzwiczki i całkowicie studzimy sernik. Ostudzony trzymamy w lodówce

Relaxtime
Panettone - włoskie dobro narodowe 181

wlewamy mokre, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do zagniecionego ciasta dodajemy łyżkę masła, zagniatamy i dodajemy kolejną. Proces jest długi i ciężki, ale każdorazowo trzeba zagniatać ciasto po dodaniu masła. Na koniec dodajemy przygotowaną mieszankę owoców i skórek. Ciasto zagniatamy w kulę, wkładamy do dużej miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 godzin. Ciasto zwiększy swoją objętość trzykrotnie(...)Wyrośnięte ciasto wyciągamy na blat, rozciągamy je na kwadrat i składamy rogami do środka. Wkładamy do foremki, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia – tym razem na 2,5 – 3h. Na foremkach powinien zrobić się "grzybek" z ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C, babkę nacinamy na środku tworząc X, kładziemy łyżkę zimnego masła i wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy

Gotowanie i blogowanie
Wielkopolskie pyzy 240

Znowu Wielkopolska! Oczywiście. Nie wiem czy wiecie, ale pyzy to kolejny produkt, bez którego Wielkopolanie nie wyobrażają sobie niedzielnych obiadów. Kluchy na łachu, bo tak mówi się na nie w poznańskiej gwarze, świetnie pasują do pieczonych, tłustych mięs, zawiesistych sosów i modrej kapusty. To zazwyczaj standardowy repertuar niedzielnych spotkań na łonie rodziny. Pamiętam gdy byłam dzieckiem jeździliśmy do Babci(...)sporej misce (np. szklanej lub plastikowej) umieszczamy mąkę, mleko, roztopione masło oraz drożdżowy zaczyn i całość wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy małe kulki. Na garnku z gotującą wodą umieszczamy sitko wyłożone ściereczką, na którym umieszczamy uformowane pyzy (trzeba pamiętać, że ciasto rośnie) i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu

Szybko Tanio Smacznie
Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem 166

Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut. Po schłodzeniu ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia). Śmietankę(...)Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut. Po schłodzeniu ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia). Śmietankę

Pogotujmy.pl
Szarlotka pomarańczowa 214

godz. - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz, boki formy wysmarować masłem - jeden z kawałków ciasta rozwałkować na blat wielkości dna tortownicy, przełożyć do formy, nakłuć widelcem - ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia - upieczony spód z ciasta ostudzić - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć(...)podgrzewać, zdjąć z palnika, częściowo ostudzić - drugą część ciasta rozwałkować na placek wielkości dna formy - lekko ciepłe nadzienie przełożyć na podpieczony spód z ciasta, przykryć rozwałkowanym plackiem, docisnąć do brzegów formy, żeby pokrył całą powierzchnię nadzienia - ciasto z wierzchu delikatnie nakłuć widelcem - wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez około 40-45 minut do zrumienienia - upieczone ciasto

Smakołyki Bereniki
Ciasto kawowe (kawowiec) 1443

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy mielonej Krem 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru kostka masła 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej Przygotowanie Ciasto. Białka ubić, miksując dodać cukier, żółtka i wodę. Na koniec dodać mąkę, proszek i kawę i już tylko delikatnie wymieszać. Piec w temp 180 stopni(...)zagotować (jak budyń). W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem pudrem a następnie dodawać po łyżce budyniu. Złożenie ciasta.Na pierwszy blat wyłożyć krem, a następnie przykryć go kolejnym blatem ciasta i tak postępować do końca. Smacznego  Polecam również w "kawowym" klimacie: Babka Caffe Latte

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym 862

nudzą. :) Cały czas szukam nowych inspiracji, czytam o różnych metodach pieczenia, wręcz już studiuję składniki na masy serowe. :) Pomysłów mam wiele i nie wiedziałam, który tym razem wykorzystać. Ostatecznie postanowiłam upiec sernik w kąpieli wodnej. Formę z ciastem umieszcza się w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wrzącą woda. Sernik piecze się w niskiej temperaturze (120-160oC) i dłużej niż zwykle(...)sernika... Ech.... ;) Sernik z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym PRZEPIS(tortownica: 22 cm)SpódTemperatura pieczenia: 200oC | Czas pieczenia: ok. 15 min. 170 g ciastek digestive 1 czubata łyżka kakao 3 czubate łyżki masła Masa serowaTemperatura pieczenia (w kąpieli wodnej): 160oC | Czas pieczenia: ok.1h 30 min. 1kg sera śmietankowego (użyłam sera z wiaderka president) 2 łyżki cukru

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko 317

Ciasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko – Dzisiaj słodka, pyszna propozycja, troszkę walentynkowa. Uwielbiam ciasto francuskie, więc ten przepis jak najbardziej trafia w mój gust :). Przepis jest prosty

Mała Cukierenka
Sernik z sosem malinowym 266

Sernik z sosem malinowym to wysoki, bardzo puszysty i delikatny sernik bez spodu. W smaku jest po prostu obłędny! Najlepiej świadczy o tym fakt, że

Poezja smaku
Dietetyczny sernik orzechowy z nutą chilli 225

SKŁADNIKI: 700 g mielonego twarogu,  6 jajek,  czubata łyżka masła orzechowego (bez soli i cukru),  1 miarka kazeiny,  1 miarka odtłuszczonego

ClauditteMissCooking
Sernik czekoladowy 173

Dziś coś na miłośników czekolady. Obłędny sernik, mocno czekoladowy, przekładany ptasim mleczkiem. Polecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z

Tradycyjna Kuchnia