można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Parówki w cieście francuskim z czarnuszką. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375 g) - 6 szt. parówek z szynki (bez osłonek) - 1 jajko do posmarowania - czarnuszka Dodatkowo: - 6 wykałaczek - 2 patyczki do szaszłyków - ketchup, musztarda - posiekany szczypiorek Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 prostokątów. Na każdy prostokąt kładziemy(...)parówki zostało trochę ciasta. Ciasto z parówką kładziemy na 2 patyczki do szaszłyków (mogą to być też rurki do napojów) i nacinamy, mniej więcej co 6 mm, ale nie do końca (właśnie po to są patyczki lub rurki). Ponacinane parówki z ciastem zwijamy w kółko, a końce spinamy wykałaczką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem
mojewypiekiinietylkomożna ją wykorzystywać na wiele sposobów. Parówki w cieście francuskim z czarnuszką. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375 g) - 6 szt. parówek z szynki (bez osłonek) - 1 jajko do posmarowania - czarnuszka Dodatkowo: - 6 wykałaczek - 2 patyczki do szaszłyków - ketchup, musztarda - posiekany szczypiorek Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 prostokątów. Na każdy prostokąt kładziemy(...)parówki zostało trochę ciasta. Ciasto z parówką kładziemy na 2 patyczki do szaszłyków (mogą to być też rurki do napojów) i nacinamy, mniej więcej co 6 mm, ale nie do końca (właśnie po to są patyczki lub rurki). Ponacinane parówki z ciastem zwijamy w kółko, a końce spinamy wykałaczką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem
mojewypiekiinietylkowzbogaca smak wszystkich przepisów począwszy od ciast przez naleśniki aż po gulasze i zupy. Jest to mąka bezglutenowa, którą uzyskuje się poprzez zmielenie pieczonych, obranych i wysuszonych kasztanów. Do przygotowania poniższego przepisu zainspirowały mnie włoskie naleśniki Necci, które są tradycyjną toskańską przekąską podawaną z serem ricotta. U mnie wersja bezglutenowa i bez nabiału za to doprawiona ciemnym kakaem. Jest(...)trzepaczką. 2 Mąkę i kakao przesiewam przez sitko i mieszam dokładnie. 3 Dodaję po 1 łyżce mąki z kakao do płynnych składników dokładnie mieszając blenderem do połączenia składników. 4 Ciasto odstawiam na 15 minut. 5 Rozgrzewam suchą patelnię na średnim ogniu. 6 Wylewam 2-3 łyżki ciasta rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni. 7 Smażę ok. 2 minuty z jednej
Book of spellsSłodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami płatkami czekoladowymi to propozycja na pyszne śniadanie. Składniki 200 g białego sera 150 g otrębów owsianych 80 g suszonych śliwek 200 ml mleka 2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz 2 łyżki płatków czekoladowych 2 łyżki syropu klonowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka cynamonu(...)delikatnie mieszamy z masą otrębową. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu syropem klonowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, ale można zostawić je jeszcze na kwadrans w ciepłym piekarniku. Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem i suszonymi śliwkami podajemy jeszcze ciepłe
My Chcemy Jeśćbiałą czekoladę a do drugiej deserową - obie masy w miskach dobrze wymieszaj. Z lodówki wyjmij blaszkę i wlewaj na środek (na przygotowany wcześniej spód ciasta) naprzemiennie partię masy jasnej i ciemnej - tak pokryjemy całe dno ciasta. Włóż do lodówki na min. 1,5 godziny. Warstwa 2: Żelatynę wsypujemy do dużego kubka, zalewamy zimną wodą i mieszamy - odstawiamy do napęcznienia(...)nieregularny tworząc wzorki (ja robiłam to za pomocą łyżeczki - polewając na jasną warstwę ciemny strumień ciasta :) Przygotowane cisto odstaw do lodówki na min. 4 godziny. Gotowy sernik posyp jadalnymi ozdobami świątecznymi. Ps. Sernik zainspirowany przepisem z bloga Smakołyki Bereniki - "Sernik łaciaty bez pieczenia" (mój przepis został troszkę zmodyfikowany
Alutka-Gotujeprzełamuje słodycz. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek maku słoik dżemu porzeczkowego Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej piany, dodajemy mąkę, mak i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut
Cynamonowe szczęściejajka,150ml oleju ze słonecznika Zielony Nurt,150ml mleka. Mąkę wraz przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier. Dodać jajka, olej oraz mleko. Całość wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 18cm. Piec około 40minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 blaty. Krem: 300ml(...)śmietany 18%, czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej, łyżka wrzątku, 4 łyżki cukru pudru, 50g mlecznej czekolady, 50g gorzkiej czekolady, 3 bezy, czekoladowe serduszka. Kawę rozpuścić we wrzątku, lekko przestudzić i wraz z cukrem pudrem dodać do śmietany. Dokładnie wymieszać. Masą przełożyć blaty ciasta. Wierzch i boki ciasta udekorować resztą kremu
Z miłości do słodkościciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę zmiękną i łatwiej się będą zawijać. Roladki z tortilli z pieczoną papryką 2 małe papryki pół opakowania serka typu Almette(...)sól, pieprz tortilla Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut. Skórka papryki powinna się pomarszczyć i pojawią się na niej pęcherze. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i wkładamy każdą połówkę oddzielnie do woreczka foliowego. Czekamy aż wystygną. Zdejmujemy skórkę i kroimy
Czerwona Porzeczkapiekąc ciasteczka? Ciasteczka orzechowe z uszkami (bez cukru i masła) około 32 sztuki 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g mąki kokosowej 90 g ksylitolu 1 małe jajko 1/4 szklanki Oleju Wielkopolskiego (około 40 g) 100 g mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 1 łyżeczka karobu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody dodatkowo: płatki migdałów(...)Wbić jajko i wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Odrywać niewielkie kawałki, formować kulki. Lekko spłaszczyć i ozdobić płatkami migdałów i pestkami dyni w taki sposób, by powstały kocie uszka. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Artykuł Ciasteczka orzechowe z uszkami (bez cukru i masła) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotgodzin, ciasto sporo urośnie. Do piekarnika włóż żeliwny garnek, całość nagrzej do 240 oC. Ciasto przełóż na dokładnie obsypaną mąką lnianą ściereczkę, uformuj, a następnie przełóż do gorącego garnka żeliwnego. Piecz 30 minut pod przykrywką i kolejnych 15- bez. Artykuł Klasyczny chleb z chrupiącą skórką pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFErazem mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości ( ok. 30 minut). Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy kawałki rabarbaru. Całość posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 40 minut bez termoobiegu. Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodynaoliwionej miski. Zakryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na min 12h. Piekarnik nagrzej do 220C (bez termoobiegu, grzanie góra i dół). Gotowe ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Uformuj bochenek. Gotowy chleb przełóż na oprószoną mąką (i gorącą) blachę. Piecz 45 minut aż chleb nabierze rumianej skórki, a stukany od spodu wyda głuchy odgłos. Ostaw do wystudzenia
CookYourselfPyszna, pełnoziarnista szarlotka na kruchym cieście. Bez dodatku cukru! Jest chrupiąca, mocno cynamonowa i bardzo zdrowa! Najlepiej smakuje na ciepło! Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki pelnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 50g ksylitolu Szczypta soli 200g masła Nadzienie: 1kg obranych jabłek (szara reneta) 1 łyżka cynamonu 3 łyżki ksylitolu
Czarnawisienkajest nam, aby się spotkać. Tort wykonany tylko i wyłącznie ze śmietany i mascarpone. Bez masła. Z dużą ilością czekolady i owoców leśnych. Ciasto to nie klasyczny biszkopt, ale moje ulubione ciasto czekoladowe. Polecam Wam na wyjątkowe okazje. Ciasto czekoladowe pieczone w czterech osobnych foremkach. Można upiec w jednej tortownicy i następnie przekroić na trzy lub cztery(...)jajek 320 ml mleka 270 ml oleju słonecznikowego 1 i 2/3 szklanki cukru do wypieków 320 g mąki 130 g kakao 1 łyżeczkę sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 laska wanilii lub aromat waniliowy. W misce roztrzepać krótko jajka, dodać mleko, olej, cukier, wanilię. Wymieszać krótko. W drugiej misce przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk