bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:412/1508)

Rogaliki francuskie z jabłkiem i dżemem z czarnego bzu 176

Ekspresowe w przygotowaniu (5 minut + pieczenie), przepyszne rogaliki z ciasta francuskiego to sposób na słodką przekąskę lub drugie śniadanie. Takie croissanty śmiało możemy przygotować dzieciom, bo choć ciasto francuskie należy do dość tłustych, to nie jest słodzone. Jedyny cukier, jakie tu znajdziemy pochodzi z owoców - w środku mamy kawałek jabłka i dżem 100% z owoców, w pełni naturalny(...)więcej kwadraty (choć to zależy od wielkości ciasta). Każdą część smarujemy łyżką dżemu z czarnego bzu zostawiając suche brzegi. W jeden róg każdego kwadratu kładziemy kawałek obranego ze skórki jabłka i zawijamy formując rogalik. Rogaliki układamy na blaszce z papierem do pieczenia i smarujemy mlekiem (*czynność nie konieczna, można piec bez smarowania lub posmarować roztrzepanym jajkiem). Pieczemy

Kolorowy Przepisownik
Wytrawny placek (galette) z botwinką 235

miałam młody) 150 g brązowych pieczarek - użyłam samych kapeluszy bez nóżek 125 g mozzarelli  100 g fety 1 jajko 2 łyżki kefiru lub jogurtu sól, pieprz +opcjonalnie parę plasterków chorizo przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia ułożyć spodem do góry na środkowej półce. Ciasto - wszystkie składniki wyrobić w malakserze, tak długo aż utworzą kulę

Stare Gary
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 197

pyszna. Zamiast polewać polewą ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Składniki na długą roladę ok 36 cm: Biszkopt czekoladowo-orzechowy (blacha 33 x 36 cm): 4 jajka średnie M w temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 40 g mąki tortowej 25 g kakao ciemnego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 40 g domowego cukru(...)jajek ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodawaj bez pośpiechu po 1 łyżce cukru, cały czas miksując, aż całkowicie się rozpuści.  Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Wymieszaj z orzechami. Do piany z białek wlewaj po 1 żółtku, cały czas ubijając.  Do ciasta wsyp suche składniki i delikatnie trzepaczką miksera lub szpatułką

Anioszek w kuchni
Chleb tostowy 207

wyrośnięcia na ok. 40 minut. Kiedy ciasto wyrośnie formę do pieczenia smarujemy masłem lub oliwą i posypujemy bułką tartą. Następnie przekładamy ciasto do formy i odstawiamy jeszcze na pół godziny żeby dodatkowo podrosło. Pod koniec tych 30 minut włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 210 stopni – bez termoobiegu grzałki góra/dół. Eliza w swojej książce proponuje(...)wpływem temperatury powinien parować ). Dzięki temu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a w środku będzie miękki i puszysty. Po włożeniu do piekarnika formy zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb przez 30-35 minut . Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Smacznego

Kuchenne Wariacje
MIGDAŁOWA SZARLOTKA 211

Ciastem, bez którego nie wyobrażam sobie świąt jest szarlotka. To takie banalne, jednak ja uwielbiam jabłka, bo są polskie, łatwo dostępne, nie przemierzają tysięcy kilometrów zanim je kupię i są bardzo smaczne. Zawsze mam je w kuchni, do jedzenia na surowo, do pieczenia, do surówki i do ciasta. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie szarlotki i nie zamierzam tutaj

Dietolog
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 216

cukier wraz z cukrem waniliowym i ubijać aż beza będzie lśniąca, a kryształki cukru słabo wyczuwalne. Następnie wsypać budynie i dokładnie wymieszać, aby się dobrze rozpuściły. Na samym końcu wlewać powoli olej, ciągle mieszając. Na podpieczony spód ciasta wylać piankę, wyłożyć na nią rabarbar i zetrzeć pozostałą, mniejszą część ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić

My simple kitchen
Pieczone brzoskwinie pod cynamonowym ciastem 275

warto dodać go mniej). Szybko zagniatamy ciasta ręką tworząc kulkę. Jeśli ciasto się zbytnio klei możemy podsypać rękę delikatnie mąką. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika do schłodzenia (na minimum 15 minut). Brzoskwinie dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki lub grubsze plasterki. Układamy w dwóch naczynkach do zapiekania. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, odrywamy kawałeczki i układamy(...)tworząc małe „łatki”). Każdą porcję posypujemy po wierzchu większą szczyptą cukru trzcinowego. Desery wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do zarumienienia ciasta (około 30 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Podajemy przestudzone z porcją bitej śmietany obsypanej delikatnie cynamonem. http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego

Słodkie okruszki
Kransekage, czyli Nowy Rok po duńsku 243

prostej: konfektu. Czyli małych wypieków, takich w sam raz na raz . Migdałowe ciasto na białkach, krótko pieczone w wysokiej temperaturze, przybiera apetyczną złoto-brązową barwę i staje się chrupiące, w środku jednak pozostaje miękkie i lekko ciągnące. Sylwestrowa zabawa nie może się obyć bez kransekage - o dwunastej przegryza się je do szampana.  Klasycznie w Danii używa się masy(...)przygotowywania czego innego... Ale każdy, kto choć raz odwiedził ten najbardziej wysunięty na południe skandynawski kraj, wie, że jego mieszkańcy migdały traktują jak dobro narodowe na równi z ciastem duńskim (tutaj zwanym wienerbrød ; tak dla ułatwienia). Kransekage konfekt Składniki: (na 40 sztuk) 310 g surowego marcepanu (kranse xx) 155 g cukru 50 g białek dodatkowo: 10 orzechów laskowych 5 migdałów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 197

budyń na soku z wiśni, jeśli płynu nie mamy 3/4l uzupełniamy mlekiem. Jeśli używamy budyń bez cukru, dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli z cukrem - nie słodzimy.Odcedzone wiśnie wykładamy na ciasto, posypujemy lekko mąka ziemniaczaną i wylewamy na nie gorący budyń. Pieczemy w temperaturze 175 st ok 45 godziny. W tym czasie robimy kruszonkę i pianę

Walijskie Pichcenie
mazurek z orzechami i bezą 164

każdej krawędzi. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Z odciętych kawałków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy je do ciasta (możemy przyklejać białkiem) tworząc rant. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 170 st. C do zrumienienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na wierzch ciasta: ok. 2-3 łyżki dżemu lub powidła 1-2 garście orzechów włoskich 3 białka(...)Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier puder i ubijamy na lśniąco. Na upieczonym spód ciasta rozsmarowujemy np. dżem, posypujemy posiekanymi orzechami. Na całości rozsmarowujemy równomiernie ubite białka i wierzch posypujemy odrobiną posiekanych. Pieczemy w 140 st. C przez ok. 60 min., aż beza będzie wypieczona, chrupiąca z wierzchu. Po upieczeniu możemy pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Kolorowe muffiny 201

składniki - oprócz sody! Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu.  Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Wymieszać suche i mokre składniki, na sam koniec dodać do całości sodę, wymieszać i natychmiast nakładać ciasto do papilotek.  Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.  Bon appetit!  Dodatki: Jakie tylko podpowiada Wam wyobraźnia(...)czekolada lub krem, jak u mnie.  Czekolada: 3/4 szklanki posiekanej czekolady + 1/4 do posypania muffin (3/4 dodać do suchych składników, resztą posypać muffiny przed pieczeniem). Krem: Najbardziej popularny krem do muffin robi się na bazie masła i barwników. Jest to krem, który ładnie się trzyma, jednak mi nie odpowiada zarówno smakiem jak i swoją "ciężkością."  Polecam

Garniec Magalie
Brownie z kremem śmietankowym i owocami letnimi 184

jedną stronę. Formę do pieczenia (16lub 18cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę na brownie. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy przez ok. 35-45 min. Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia, a w tym czasie przygotowujemy krem. Tak naprawdę krem możemy przygotować bez pomocy miksera, używając jedynie łyżki. Masę przygotowuję używając składników mocno schłodzonych. Mascarpone

Raj dla Podniebienia
Tarta owocowa z białą czekoladą-czekoladę można zastąpić budyniem jeśli ktoś nie lubi czekolady 331

akurat bardzo lubię białą czekoladę więc skladniki mi pasowały a przepis mam z gazety bez autora. składniki na ciasto blaszka o średnicy 26 cm 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 1 kostka kasi do pieczenia 3 łyżki wody ,troszkę soli wszystkie składniki wyrobić i na 30 min do lodówki a potem ciasto rozwałkować i do blaszki

Moje Wyroby
Najłatwiejsze ciasto z truskawkami 183

partiami mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy 30-35 minut do tzw. suchego patyczka ( bez termoobiegu). Przestudzone możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego !                 Zapraszam

Kulinarne przygody
Ciasto orzechowiec 3105

piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C przez 12 - 15 minut.  Z drugą częścią ciasta postąpić podobnie, ale dodatkowo przed pieczeniem położyć na nim lekko wystudzoną masę orzechową. Piec tyle samo czasu co poprzedni placek, oba wystudzić. Placek bez orzechów posmarować cienką warstwą konfitury, a na niej wyłożyć krem i przykryć plackiem z orzechami. Wstawić

Kuchcik gotuje
Migdałowe gniazdka Wielkanocne- muffinki 200

mleko. Ubijamy rózgą chwilę do rozbicia jajek i połączenia składników. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, mieszamy rózgą. Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu. Muffinki studzimy. Do wystudzonych przygotowujemy krem. Ubijamy zimną śmietankę z cukrem pudrem

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasteczka z mąką kasztanową i powidłami śliwkowymi 207

pozostałymi suchymi składnikami. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, żółtka, mleko i ekstrakt. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wycinać kształty (równą ilość ciasteczek z dziurką i bez). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach około 10 minut. Po przestudzeniu przełożyć ciasteczka powidłami śliwkowymi i posypać zmielonym na puder

Fitkot
Babka dyniowa bez cukru 233

dużo zdrowsze. Babkę polałam gorzką czekoladą. Dzięki tym zabiegom można pokusić się o kawałeczek babki do kawy bez większych wyrzutów sumienia ;) Ciasto: 200 g miękkiego masła 2/3 szkl ksylitolu 4 jajka 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl puree z dyni 1 łyżeczka cynamonu  2 łyżki kakao Dodatkowo: gorzka czekolada łyżka zmielonych orzechów

Smakołyki Asi
Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA 257

połowę porzeczek i wymieszać parę razy szpatułką, żeby uzyskać marmurkowy wzór ( patrz FILM ). 9. Zdjąć papier do pieczenia z blatu bezowego z wgłębieniem i położyć go na paterze. Na bezę wyłożyć połowę śmietany porzeczkowej, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połowę pozostałych porzeczek. Ciasto nakryć drugim blatem bezowym, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą śmietanę porzeczkową i pozostałe porzeczki. 10. Tort

Mała Cukierenka
Kruche rogaliki z marmoladą 5 - składnikowe 212

szybkie przysmaki. Niżej w przepisie napisałam aby ciasto schłodzić godzinę w lodówce,  a prawda jest taka że bez chłodzenia też wyjdą;) najwyżej będą mniej kruche ;)  i jeśli nie mam czasu bo mają to być szybkie rogaliki, zagniatam, piekę i jemy! Składniki na około 16 rogalików: 125 g masła 3 łyżki śmietany 18% 1,5 szklanki mąki(...)kostkę masło. Wszystkie składniki siekamy do uzyskania kruszonki, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto owijamy folią spożywczą, pozostawiamy w lodówce na ok 1 godzinę.  Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich cienko wałkujemy w okrąg. Rozwałkowane ciasto dzielimy na osiem części, tak aby powstało osiem równych trójkątów. Na szerszej części

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa z zielonej soczewicy dla zimnych ogrodników. 174

szparagów - gotuję wyciągniętą z zakamarków szaf soczewicę i planuje jak dopisać ostatni rozdział pracy magisterskiej bez wyjścia z domu.  Nawiązuje typowy kuchenny romans z piekarnikiem,którego owocem są kolejne ciasta i odkrywam,że można ugotować rosół na pieczonym kurczaku. A i  że powoli robi się  coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki:  10 dużych łyżek

U Fiolki
Malinojeżyny w cieście 223

pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką a na koniec wsypujemy borówkę. Teraz musimy bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu

Życie zaczyna się w kuchni
Chrupiąca tarta z czekoladą, twarogiem i owocami, a może sernik z czekoladą i owocami. 216

śmietany 18% kilka łyżek amaretto  Oraz: owoce łyżka kakao tortownica 20 cm rękaw do pieczenia Składniki na ciasto miksujemy razem, gdy zacznie się zbijać w kulę, przekładamy na folię. Jeśli jajka są dość duże, obejdzie się bez wody. Chwilę jeszcze formujemy, zawijamy i odkładamy do lodówki aby się schłodziło. Często padają pytania: a po co to schładzanie

Dieta moja pasja
Najlepsze Ciasto Drożdżowe z Rabarbarem - Przepis na Drożdżowe z Rabarbarem 291

nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać od 50 minut do 60 minut). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek w ciasto i gdy po wyjęciu

Uwaga Babcia Gotuje
Muffiny z borówką amerykańską 173

pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką a na koniec wsypujemy borówkę. Teraz musimy bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu

Życie zaczyna się w kuchni
Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska - lutowa piekarnia 220

wody, 2 łyżki śmietanki, łyżeczce cukru. Wyrośnięte drożdże dodać do zimnej mąki, dodać cukier oraz pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać. Konsystencja ma być jak na ciasto naleśnikowe gęste. Ciasto wlać do silikonowej tortownicy i piec 50 min w temp. 180 stopni. Formy silikonowej niczym nie smaruję, ale jeśli biorę normalną foremkę metalową to smaruję margaryną i obsypuję mąką. Chleb gryczany(...)godz. foremka była pełna (w piekarniku o temp. ok 30-35 st). Trzeba pilnować aby ciasto nie przerosło jeżeli tak się stanie to można podratować sytuację parą w piekarniku. Piekłem 50 min. w temp. 180 st. i bez foremki (uwaga bo konsystencja bardzo niestabilna) jeszcze ok. 5 min. Chlebek po upieczeniu nie nadaje się do krojenia !!! trzeba odczekać

Stare Gary
Chleb z mąki gryczanej w lutowej Piekarni Amber 269

godz. foremka była pełna (w piekarniku o temp. ok 30-35 st). Trzeba pilnować aby ciasto nie przerosło jeżeli tak się stanie to można podratować sytuację parą w piekarniku. Piekłem 50 min. w temp. 180 st. i bez foremki (uwaga bo konsystencja bardzo niestabilna) jeszcze ok. 5 min. Chlebek po upieczeniu nie nadaje się do krojenia !!! trzeba odczekać

Przepisy na domowy ser i chleb
świąteczne ciasteczka maślane z żurawiną 559

moich ulubionych świątecznych ciasteczek i muszę przyznać, że od kilku lat nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tych kruchych i bardzo delikatnych maślanych pyszności. W oryginalnym przepisie do ciasta dodać należy grubo posiekane orzechy pecan, a całość przed pieczeniem obtoczyć w kokosowych wiórkach ale moim chłopcom bardzo posmakowała wersja żurawinowa i tej trzymamy się od lat ;-) O prócz

babka w formie
Kakaowe ciastka mumie czyli Hallweenowe poWeekendowe Lakocie odc.136 194

Formujemy rulon, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.  Po schłodzeniu kroimy ciasto na talarki o grubości około 1 cm.  Układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.  Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C na termoobiegu (bez termoobiegu 200 st.C) .  Pieczemy je ok 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są wciąż miękkie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orientalne, bezglutenowe, wegańskie placuszki z czarną quinoą i kuminem 165

jest zbyt gęste (powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego) dolewamy stopniowo więcej wody i jeszcze raz energicznie mieszamy. Ciasto wylewamy na suchą (bez dodatku tłuszczu) dobrze rozgrzaną, niewielką patelnię (ważne, aby miała dobrej jakości powłokę zapobiegającą przywieraniu). Natychmiast posypujemy quinoą i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubiona pastą kanapkową, albo z czymkolwiek na co mamy akurat

Quinoa Raz!
Kinder country batonik bez pieczenia 273

Dziś na sam koniec dnia przedstawiam bardzo słodkie i proste w przygotowaniu ciasto na wzór znanego batonika. Szczerze powiem że ciasto nie zachwyciło mnie specjalnie. Dla

Ewusiowe Smaki
Puszyste Ciasto z Wiśniami 238

nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać od 45 minut do 55 minut). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek w ciasto i gdy po wyjęciu

Uwaga Babcia Gotuje
ROLADA CZEKOLADOWO - KAWOWA 156

Składniki ciasta : 4 duże jajka 4 łyżki naparu z mocnej kawy Tomy Cafe  100 g mąki pszennej 60 g cukru 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Białka ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i po chwili wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie łączymy składniki. Dużą blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i równio je rozsmarowujemy na kształt dużego prostokąta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 15 minut. Biszkopt wyciągamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa z zielonej soczewicy dla zimnych ogrodników. 224

szparagów - gotuję wyciągniętą z zakamarków szaf soczewicę i planuje jak dopisać ostatni rozdział pracy magisterskiej bez wyjścia z domu.  Nawiązuje typowy kuchenny romans z piekarnikiem,którego owocem są kolejne ciasta i odkrywam,że można ugotować rosół na pieczonym kurczaku. A i  że powoli robi się  coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki:  10 dużych łyżek

Fiolka w kuchni
Apple pies czyli tartaletki z jabłkami 224

jabłka w apple pie są niezwykle soczyste dlatego dodałam do nich również mus jabłkowy. Ciasto zrobiłam bez dodatku cukru a do śmietanki dodałam pachnącą wanilię. Niebo w gębie! Polecam :) ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 żółtko 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżeczka masła do posmarowania foremek 1 łyżeczka kaszy

Mienta blog
Pizza z rukolą i pomidorkami – pieczona na kamienu do pizzy 355

dużego doświadczenia w pieczeniu pizzy na kamieniu, trochę poczytałam, trochę pokombinowałam i jest. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej typ 650 180 – 190 ml ciepłej wody łyżeczka drożdży instant łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki drobnej soli łyżeczka oliwy lub oleju Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże, cukier i sól. Stopniowo dolewać wodę – wymieszać ciasto. Nie powinno być(...)mnie pizza w kształcie koła. Ciasto rozwałkowałam cienko i ułożyłam na łopatę, spód ciasta posmarowałam koncentratem, posypałam serem, ułożyłam rukolę i na wierzch pomidorki. Kamień posypałam mąką, żeby ciasto odstało po upieczeniu. Czytałam bowiem, że mogą być z tym problemy. No i cóż wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 10 minut. Bez użycia kamienia pizza może się piec dłużej

Niebieski kubek z kawa
Placki białkowe 253

45ml mleka 2%, - 15g odżywki białkowej (u mnie Trec o smaku czekoladowym), - pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do podania: - syrop klonowy (10ml), - truskawki (45g). Przygotowanie:  Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Smażyć na patelni bez tłuszczu (ja daję około 2 łyżki ciasta na 1 placuszka). Podawać z syropem klonowym i truskawkami. Makra:  Kcal: 363 Białko: 43g Węgle

Zgrabne Gotowanie
Drożdżowe rogaliki z czekoladą 338

następnie dzielimy na trójkąty. Nakładamy na najkrótszy brzeg po odrobinie kremu i zwijamy jak rogaliki pamiętając by końcówka ciasta była zawsze na spodzie. 4. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C (bez termoobiegu) ok 25 minut (do zrumienienia). Do przygotowania rogalików możemy użyć dowolnego nadzienia: białego sera, budyniu, marmolady

Kuchnia w czekoladzie
JAGLUSZKO ciasto bez cukru, mąki, mleka i jajek 461

albo syropem z agawy).  Połowę masy przekładamy do keksówki,  wyłożonej papierem. Nakładamy 1 warstwę konfitury bez cukru (jeśli  chcemy) i wykładamy pozostałą wersję masy. Dokładnie dociskamy otwartą dłonią.  Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 70 minut do zezłocenia wierzchu. Ciasto wyciągamy. A w tym czasie płatki migdałowe prażymy na suchej

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto Kubuś bez pieczenia 1663

ciasta. Co prawda na blogu znajdziecie już podobny przepis na ciasto w kształcie Kotka , jednak tam spodem jest pieczony biszkopt. teraz czasu mam niewiele, więc szybkie w przygotowaniu ciasta są u nas mile widziane:) To ma tez inne zalety, jest bez mąki, jajek i uwielbiają je dzieci:)  foremka 24x24 cm Masa Kubusiowa:    1 litr soku Kubuś

Z miłości do słodkości
Deser ryżowy ze śliwkami 218

Ostatnio chodziły za mną duszone śliwki. Najpierw miało powstać z nich ciasto, ostatecznie jednak zdecydowałam się na deser ryżowy, który zobaczyłam na blogu Magdy.   Jego

Fabryka pomysłów
Ciasto czekoladowe (bez jajek) z kremem z mleka w proszku 227

window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); CIASTO CZEKOLADOWE (BEZ JAJEK) Z KREMEM Z MLEKA W PROSZKU Składniki na ciasto: - 230 gram mąki pszennej   - 50 gram kakao   - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 230 mililitrów gorącej wody  - 170 gram cukru brązowego - 75 mililitrów oleju  - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Życie zamknięte w smaku
Sernik z jogurtów greckich 139150

użyłam tych z Bie….ki :) 8 jajek ¾ szklanki cukru 2 cukry wanilinowe 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 3/4 szklanki oleju Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1-2 łyżki kakao Przygotowanie: Kruche ciasto: Margarynę pokroić w kostkę

The Sweet Damsel
Ekspresowa tarta jabłkowa przepis 186

szybko. No i właśnie teraz (zanim pojawią się jabłka z nowego zbioru) można wykorzystać te ubiegłoroczne, bez żalu że jemy je nie na surowo (ale przepuszczamy przez piekarnik). Porcja na 4 osoby: Przygotowanie 15 minut. Pieczenie 45 minut. Składniki: ciasto na tartę (można zrobić je samodzielnie, ja wciąż szukam na nie dobrego przepisu, może macie na nie jakiś

MODA NA BIO
Ciasto kruche jabłkowo -śliwkowe 216

łyżki posiekanej skórki pomarańczowej słoik powideł śliwkowych słoik dżemu jabłkowego WYKONANIE:  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, siekamy z masłem. Dodajemy jaja cukier, sól i zagniatamy ciasto. Do każdego dżemu dodajemy  po łyżce bułki tartej i łyżce skórki, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Każde  rozwałkowujemy na wielkość takiego takiego samego prostokąta, co blacha. formę wykładamy(...)łyżce masy jabłkowej i śliwkowej. wyrównujemy łyżką. przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Widelcem robimy dziurki na cieście. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 40 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.  U mnie smakuje takie proste bez dodatków. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Magiczne ciasto 193

bez powodu to ciasto nazywa się magiczne. Sama byłam zaskoczona metamorfozą tegoż wypieku, gdy podczas przygotowania "pływało" sobie w miseczce, a podczas pieczenia zaczęło pięknie się rozwarstwiać tworząc piękną masę pomiędzy dwoma blatami  ciasta. Przepis wypatrzyłam na blogu  Bożenki- Smakowe Kubki , ale że mam mniejszą formę do zapiekania to dodatkowo korzystałam  http://decoraciondemabel.blogspot.com/2013/03/tarta-magica-de-chocolate-e-ideas-de.html

Ciasteczkowy Potwór
Pełnoziarniste bułki na drożdżach, z płatkami owsianymi i słonecznikiem 169

Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać zaczyn i ugnieść elastyczne ciasto (mikserem ok.5min). Odstawić do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 4 kawałki i z każdej części uformować bułki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 220C(bez termoobiegu). Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i obsypać ziarnami słonecznika. Piec przez 20-25 minut. Studzić na kratce

CookYourself
Kuleczki owsiane (czekoladowe) 198

kulki owsiano-czekoladowe obtoczone w wiórkach kokosowych. Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chce się Wam piec ciasta to przygotujcie poniższe słodkości. Najlepiej smakują, gdy są schłodzone. W smaku przypominają sklepowe bajaderki . Przepis dodaje do akcji Lekkie desery bez piekarnika . Składniki dla 4 osób: 300 g płatków* 3-4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 3-4 łyżki cukru

Ugotować
MAKOWIEC 192

lekko ubitym białkiem i wykładam po 1/3 masy makowej na każdą część zostawiając wzdłuż 3 boków pas bez masy szerokości ok.3 cm. - -mak po wierzchu też smaruje białkiem ,aby nie odstawał od ciasta . Zwijamy makowiec .Zawinięte w papier do pieczenia makowce nakłuwamy cienkim szpikulcem Wkładam do zimnego piekarnika włączając go na 175 stopni. Pieczemy ok.40-50 minut,aż makowce

w mojej kuchni
Dukanowski makaron 170

jajka 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz Składniki wrzucamy do miski, miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnie jak na naleśniki. Smażymy bez dodatku tłuszczu  aż będą rumiane. Gotowe naleśniki kroimy na paski

Humanistka w kuchni
Chlebek Pita 223

Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba , program do wyrastania ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z maszyny dzielimy ciasto na osiem części i dalej  postępujemy jak w przepisie. Daję mniej cukru, nie smaruję chlebków przed pieczeniem olejem. Często formuję chlebki rękami, bez użycia wałka. Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej

Stare Gary