bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:404/1508)

Babka z kisieli 355

pszennej 1 szkl kisielu cytrynowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie:Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i utrzeć do białości. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenie i kisiel. Dodać do utartej masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną

Ala piecze i gotuje
tarta cytrynowa 141

masę na upieczony spód i zabrałam się za robienie bezy. Beza: * 4 białka * 20 dkg cukru * 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ubiłam białka z cukrem do białości i sztywności, na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną. Wylałam bezę na tartę i piekłam w 180 stopniach aż beza porządnie się zarumieniła. Pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 50 stopni, żeby jeszcze się podsuszyła(...)córki np. jest za słodkie. Ciekawa jestem, jak wyjdzie ta tarta bez bezy....Trochę z bezą jestem na bakier :P Nie mam do niej ręki. Czasami wyjdzie piękna, czasami wstyd ...wstyd...:D Po tej próbie pieczenia, myślę, że na święta Wielkanocne już jedno ciasto w głowie mam :D Myślę, że będzie świetnie pasowało do atmosfery świąt

Pieprzyć z Fantazją
Styropian- oszukany sernik z jogurtów greckich 154

ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 170 st. C przez 15 min. Następnie ciasto odstawiamy do ostygnięcia Pozostałe ciasto wkładamy do zamrażarki.  Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej bezy. Dodajemy proszek budyniowy i miksujemy do połączenia. Następnie stopniowo

kulinarne odsłony pati
Ślimaki 165

smażenia papier do pieczenia Pieczarki myjemy w razie potrzeby obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. Cebulę obieramy i  również mielimy. Całość przekładamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Doprawiamy do smaku. Na desce rozkładamy ciasto francuskie. Usmażony farsz przekładamy na ciasto i rozsmarowujemy po całości zostawiając po 1cm bez farszu z każdej strony

Pudełko rozmaitości
Piernik z jabłkiem, anyżem i goździkami 147

wybornie, więc warto wypróbować. Składniki: kostka margaryny lub masła  szklanka cukru  2 łyżki płynnego miodu  po 1 płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia 4 średnie rozgotowane jabłka (bez skórek i gniazd nasiennych ) 4 jaja przyprawa do pierników  po pół łyżeczki cynamonu i utłuczonych goździków i anyżu gwieździstego W przyprawy warto zaopatrzyć się(...)mieszając, kolejno dodawać wszystkie składniki. Jabłka obrane i wyczyszczone z gniazd gotować z łyżeczką cukru do zupełnego rozgotowania, odcedzić na sicie i odcisnąć nadmiar płynu, dodawać przestudzone. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w tem. 180C przez godzinę. Udekorować polewą, skórką pomarańczową lub plastrami kandyzowanej pomarańczy. Smacznego

Apetyczna babeczka
Jogurtowa babka budyniowa 171

żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. W niewielkiej misce mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, posiekane migdały. Całość dokładnie mieszamy. Odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy jogurt, olej, olejek zapachowy. Nie trzeba ich mieszać. Wykonanie ciasta: Białka ubijamy mikserem na sztywno. Do ubitych białek, cały czas miksując(...)Miksujemy tylko do połączenia się składników. Przestajemy miksować, dosypujemy mąkę z dodatkami i całość mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Babkę pieczemy do suchego patyczka. Ja piekę 40 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna (bez termoobiegu). Smacznego

Smak mojego domu
drożdżówki z serem, truskawkami i kokosem 131

drożdżowe piekę najchętniej. Uwielbiam patrzeć jak w piekarniku pięknie wyrasta i kocham zapach piekącej się drożdżówki. Dziś po mojej kuchni roznosił się aromat truskawek, sera i oczywiście drożdżowego ciasta, bo sezon truskawkowy nie może się obejść bez drożdżówek. Składniki na 13 dużych drożdżówek: na ciasto: 700 g mąki pszennej 35 g drożdży  300 ml ciepłego mleka(...)łyżki mąki łyżka masła łyżka cukru łyżka drobnego kokosu Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko podgrzać, masło stopić i wystudzić. W połowie mleka rozrobić drożdże, dodać trzy łyżki mąki i odrobinę cukru. Odstawić na 15 minut aby drożdże ruszyły. Do mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki ciasta. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i będzie się odklejać od miski. Przykryć bawełnianą ściereczką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Orzechowy jabłecznik z budyniem 125

znalazłam dawno temu na jakiejś stronie i skorzystam pewnie jeszcze z niego nie raz. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g schłodzonej margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g mielonych orzechów włoskich 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (lub 2 słoiki gotowych) 2-3 łyżki cukru cynamon(...)budynie waniliowe lub śmietankowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi i przesiekać wszystko nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany. Podzielić na dwie części, jedną większą drugą

talerz przyjemności
INSPIRACJE NA WIELKANOCNE KETO MENU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 382

stole zgodnie z tradycją na pewno pojawią się jajka faszerowane na wiele sposobów, pieczone mięsa (pasztet, karczek, boczek), 2-3 kolorowe sałatki i śledzie. Na ciepło obowiązkowo kaczka z jabłkami, biała kiełbasa i królik w warzywach Co do deserów to pewnie zrobię babkę, mazurka lub ciasto orzechowo-karmelowe i oczywiście sernik wiedeński, czyli typowo wielkanocne wypieki Nie chcę tu robić(...)Pasztet LCHF Karczek pieczony Boczek pieczony   Dania główne: Kaczka pieczona z jabłkami Smażona pierś z kaczki z puree z brokuła Królik z warzywami Kiełbasa biała w sosie chrzanowym   Desery Keto mazurek Wielkanocna babka Wielkanocna babka kokosowa Sernik wiedeński Puszysty sernik bez mąki Sernik jagodowy na zimno Ciasto orzechowo-karmelowe Keto leśny mech Szarlotka LCHF Czekoladowe jajeczka Wielkanocne

Ola la LCHF
Ciasto Bezikowe 208

dzisiaj coś co podbiło moje serce. Ciasto bezikowe, proste, słodkie ale bez przesady i do kawy idealne. A jak weźmiecie do ust pierwszy kęs to poczujecie jego chrupkość, mmm jak o nim pisze to ślinka mi cieknie.  Składniki:  beza 4 białka 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka(...)ziemniaczaną. Masę bezową rozkładamy na płaski placek, najlepiej na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowy. Im większa powierzchnia tym beza szybciej wyschnie. Suszymy w rozgrzanym piekarniku w 100 C termoobieg ok 2h. ( Im grubszy placek tym beza wymaga dłuższego suszenia). Bezę dobrze wysuszoną tłuczemy drewnianym tłuczkiem na kawałki ok 1 cm x 1 cm ( tak żeby była pokruszona

Niezły Młynek
Ciasteczka thumbprint kokosowe z malinową galaretką 155

ciasto na 48 kawałków. Jeśli wolisz zrobić większe ciastka to odważ po 50 gram. Ja zrobiłam mniejsze thumbprint i przeznaczyłam po 25 gram ciasta. Rozmąć jajko w naczyniu, do drugiego wsyp kokosowe wiórki. Uformuj kuleczki, lekko spłaszcz i zamocz w jajku, następnie obtocz w wiórkach. Układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Potrzebujesz dwóch blach do pieczenia(...)Piecz blaszki pojedynczo każdą przez 10 minut. Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Ciasta bezpośrednio po upieczeniu są miękkie, ale jak ostygną stają się pulchne i kruche. Żelatynę namocz w zimnej wodzie na 20 minut. Maliny z cukrem umieść w małym rondelku i gotuj przez 10 minut. Wylej na sito i przetrzyj. Galaretka powinna być bez

codojedzenia
Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami 215

znajdzie.Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet laik, który ma dwie lewe ręce. Jedynie zwijanie rogalików, trzeba poćwiczyć.Do ciasta dodałam 1 łyżkę cukru, ale robiłam już rogaliki dietetyczne bez cukru. Rogaliki są na zewnątrz kruche i mięciutkie w środku, mają bardzo słodki farsz za sprawą marcepanu i słodkich rodzynek.Bardzo polecam Wam cudowne w smaku Kruche rogaliki z marcepanem(...)mamy odpadów. Przy szerokiej krawędzi trójkąta kładziemy kulkę farszu przygotowanego z w/w składników i zwijamy ciasto w kształt rogalika.Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika i lukrujemy. Wystarczy 1/4 szklanki cukru pudru wymieszać z 1 łyżką soku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Perfekcyjna beza - To się musi udać! 316

Gotowe ubite białka z cukrem nie mogą czekać. Należy od razu wstawić bezę do piekarnika. Czekanie, szczególnie jeśli zostały dodane orzechy, wiórki – spowoduje opadniecie bezy. Dzieje się tak z powodu tłuszczu zawartego w orzechach.   7. Temperatura. Czyli jak uzyskać śnieżnobiałą bezę. Bezy właściwie nie piecze się a suszy w piekarniku dlatego tak ważne jest by temperatura piekarnika była niska(...)podają temperaturę pomiędzy 70 a 100°C . W równomiernym suszeniu bezy bardzo pomaga termoobieg. Jeśli chcę by beza upiekła się w miarę szybko (jak na bezę) i była śnieżnobiała, zawsze piekę ją w 80 - 90°C z włączonym termoobiegiem.  Bezy piekę zawsze na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszę je przez około 2,5 – 3,5 godziny. Czas

maniapieczenia
Wegańskie ciasto z dynią i jabłkami 287

karobu 200 ml mleka roślinnego (sojowe do ciast jest najlepsze) 100 g oleju roślinnego (około 120 ml) 1 dojrzały banan czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej kopiasta łyżka cynamonu łyżeczka suszonego imbiru 2 średnie jabłka pół kg dyni (waga po obraniu ze skórki i bez wnętrzności) Przygotowanie: Rozpocznij od obrania dyni i pokrojenia(...)łyżki cukru (z tego który jest w przepisie). Smaż dynię przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Przełóż całość do miski. Suche składniki na ciasto czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, resztę cynamonu i imbiru przesiej do dużej miski. Pozostałe składniki, czyli: olej, banana i resztę cukru zblenduj na jednolitą masę. Do suchych składników dodaj mokre

greenscarf
Biszkopt truskawki pianką 189

łtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.   Pianka: Na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia (mają być płynne(...)ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy do niej płynne galaretki i miksujemy. Piankę wylewamy na biszkopt z truskawkami (nie wyciągamy z foremki), rozprowadzamy szpatułką. Wierzch posypujemy rozgniecionymi herbatnikami z cukrem. Ciasto schładzamy ok 2-3 godziny. Smacznego

cucinare
Ciasto- biszkopt, truskawki i pianka 209

dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. pianka:   na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia (mają być(...)ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy do niej płynne galaretki i miksujemy. Piankę wylewamy na biszkopt z truskawkami (nie wyciągamy z foremki), rozprowadzamy szpatułką. Wierzch posypujemy rozgniecionymi herbatnikami z cukrem. Ciasto schładzamy ok 2-3 godziny

Aga w kuchni