pieczenia i mieszam, mąkę dosypuję partiami, do momentu aż będzie bardzo gęste ciasto. Ilość mąki to przysłowiowe „ile zabierze”. Jak ciasto będzie bardzo gęste, to w osobnej misce ubijam na sztywno białka i partiami dodaję je do ciasta, delikatnie i dokładnie mieszając szpatułką. Dzięki białkom ciasto się rozluźni i będzie lżejsze. Efekt to w miarę gęste ciasto, które dostojnie(...)będzie się rozlewało po gofrownicy. Jeśli ciasto wyda wam się za gęste, to dolejcie odrobinę mleka lub gazowanej wody. Ciasto odstawiam na co najmniej godzinę, żeby zaczęło pracować. Gofrownicę rozgrzewam do maksymalnej temperatury, smaruję obie części pędzelkiem zamoczonym w oleju i na środek wylewam niedużą porcję ciasta, która rozprowadzam po formie. Zamykam i piekę kilka minut. Gofry są chrupiące
ladykitchenbarwnika. Odstaw aż osiągnie temperaturę pokojową. Powinna być gęsta, ale jeszcze lejąca. Najlepiej jej gęstość sprawdzić bezpośrednio na torcie. Przygotowanie tortu Ciasto podziel na 3 równe blaty, pamiętając o tym, aby ściąć delikatną górkę, która powstała podczas pieczenia. Każdy blat (oprócz ostatniego) posmaruj z wierzchu cienką warstwą konfitury. (Możesz je dodatkowo nasączyć alkoholem, np. likierem pomarańczowym). Układaj je kolejno(...)najmniej godzinę, aż krem stwardnieje i stanie się zimny. Na środek schłodzonego tortu połóż kawałek papieru do pieczenia w kształcie okręgu o mniejszej średnicy. Łyżka po łyżce wylewaj polewę od góry na krawędzie tortu. Następnie ostrożnie zdejmij kawałek papieru. Ciasto wstaw z powrotem do lodówki, aby polewa zastygła. Gotowy tort udekoruj według własnego uznania makaronikami, świeżymi owocami (truskawki, maliny
Food SquareDodać pozostałe składniki (bez cukru), posiekaną czekoladę i wyrobić ciasto. Ciasto nie powinno kleić się bardzo do rąk. Ciasto wyłożyć na folię spożywczą i delikatnie rozłożyć w kształcie okręgu. Przykryć folią. Ostawić na 30-40 min do lodówki. Rozwałkować przez folię, na grubość ok 3mm. Wycinać kółka. Delikatnie przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z wierzchu
CookYourselfłyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania ciasta W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę . Odstawić je ponownie do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 2 części [ 2 koszyczki będą], a potem na 3 części(...)kolejnymi-raz na wierzchu – raz pod spodem.Obciąć niepotrzebne końcówki pasków i uformować kółko ,położyć na górę lekko przyciskając. Z mniejszej części ciasta upleść warkocz i owinąć wokoło dna miski z przeplatanym ciastem. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 180°C do momentu, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika koszyczek zostawić do ostygnięcia na misce
Moje domowe kucharzenieopakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 900 ml soku zielonego ( ja dałam Pysia) 3 opakowania budyniu śmietankowego bez dodatku cukru 500 gr śmietany 30% 4 agrestowe galaretki 2 opakowania delicji o dowolnym smaku tłuszcz do formy Wykonanie: Jajka oddzielamy(...)szczyptą soli. Dodajemy do białek cukry ( poza cukrem pudrem) i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po żółtku i wlewamy olej miksując nadal aż uzyskamy gładka masę. Ciasto wylewamy do dużej blachy i pieczemy w temp. 180*C przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt. W jednej szklance soku rozpuszczamy 3 budynie , a resztę soku zagotowujemy. Kiedy sok zacznie wrzeć wlewamy
W Moim Magicznym Domuspecjalne formy do pieczenia Kransekake smarujemy je masłem i opruszamy mąką. Z ciasta formułujemy krążki, rolując na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem, umieszczamy w foremce i zlepiamy końce. Krążki powinny mieć grubość palca. Jednak jeżeli nie posiadamy takich form damy radę bez nich! :) Ciasto migdałowe rolujemy na stole oprószonym cukrem pudrem na rolkę grubości palca. Odmierzamy pierwszy krążek(...)przy użyciu linijki ok. 20cm ( wielkość zależy od pożądanej wielkości krążków), następne krążki odmierzamy o 3cm dłuższe od poprzednich. Na blaszce układamy papier do pieczenia. Krążki delikatnie układamy na papierze delikatnie formułując idealne okręgi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do 15 min- trzeba uważać, jeżeli krążki się zarumienią od razu wyciągamy, ponieważ zbyt długie pieczenia
Pudełko rozmaitościpuszysty w dodatku polany masą kajmakową. Jeżeli szukacie pysznego przepisu na sernik to ten właśnie taki jest. SKŁADNIKI NA CIASTO : 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 5 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki ciemnego kakao 1/4 szklanka mleka(...)Ciasto - margarynę, mleko, cukier, kakao, przełożyć do garnka i mieszając zagotować. Masę odłożyć do ostygnięcia. Do zimnej masy kajmakowej dodać 5 żółtek i miksować mikserem, następnie wsypywać mąkę z proszkiem i dalej miksować aż składniki się połącza. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 40/25 wyłożyć folią aluminiową, wylać ciasto i piec
Kulinarne Fantazje MarioliBardzo lubię piec jak i jeść wszelkiego rodzaju muffiny. Piekę je często, głównie dlatego, iż są szybkie i nie zbyt skomplikowane w wykonaniu. Muffiny bananowe z chia Nie wiem czy są osoby, którym muffiny nigdy się nie udały Ja osobiście nie miałam takiej sytuacji. Myślę, iż ciasto muffinowe, bez względu na rodzaj muffinów jakie robimy jest naprawdę łatwe(...)się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1/2 szklanki brązowego cukru 3 dojrzałe banany 1 łyżeczka ekstrantu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki ziarem chia 20 dkg mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki oleju słonecznikowego szczypta soli Banany jakich będziemy używać powinny być dobrze dojrzałe. Rozgnieść banany
mecooksdżemem). Bywają również wypiekane bez nadzienia, wówczas podaje się je z dżemem, miodem lub masłem do smarowania. Buchty nie lukruje się, nieraz natomiast posypywane są przed podaniem cukrem pudrem. Buchty wypiekane są w piecu , piekarniku lub prodiżu, jako leżące obok siebie kulki z ciasta drożdżowego, które, rosnąc w procesie pieczenia, łączą się, tworząc spójną, aczkolwiek podzieloną na buchty
Kuchnia Prezydentowejjest delikatnie wilgotne od kawałków ananasa. Do jego przygotowania radzę użyć blaszki bez wyjmowanego dna. Bardzo polecam… (inspiracja z książki Clandestine Cake Club) Składniki: Spód: 50g masła 50g jasnego brązowego cukru 1 łyżka naturalnego miodu 5 krążków ananasa z puszki 8 kandyzowanych wiśni Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 130g miękkiego masła 130g jasnego brązowego cukru(...)Tortownica powinna być nierozkładana, bez wyjmowanego dna, jako jeden kawałek (inaczej podczas pieczenia może wypłynąć roztopione masło). 2. Na środku tortownicy ułożyć krążek ananasa i po jego bokach przepołowione plastry, ale tak, żeby nie dotykały brzegów tortownicy. W połówki i jeden cały plaster włożyć po kandyzowanej wiśni (patrz zdjęcie poniżej). Ciasto: 3. Mąkę przesiać i wymieszać
Mała Cukierenkanadzienie bogate w smaku więc całość jest po prostu idealna! *tortownica 21 cm: na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 125 g masła 5 dużych łyżek wody 220 ml mąki (szklanka bez jednej łyżki) łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie: 6 małych jabłek (najlepiej wysokich i chudych) 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek(...)wydrążyć środki. Powidła wymieszać z kakao i bakaliami. Nadziać jabłka, ułożyć je w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Do wystudzonej masy kakaowej wmiksować żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Ciasto przełożyć do foremki i wypełnić nim luki między jabłkami Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialepić i bawić się ciastem. Nie ma opcji, że nie wyjdą! Ja zwykle robię ciasto wrzucam do lodówki, uciekam na trening i jak wracam, albo następnego dnia zabieram się do pieczenia. Przed pieczeniem można wycisnąć pasek marmolady na każde ciacho, albo upiec bez dodatków i po wystudzeniu moczyć w polewie czekoladowej, posypkach i wiórkach. Składniki(...)Wykonanie: Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać margarynę i smalec. Posiekać dokładnie tak aby powstały maleńkie grudki. Żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki razem ze śmietaną. Szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie
Blondynka Gotujejednego jajka! W takiej sytuacji ten przepis niejednokrotnie mnie uratował :) to ciasto na szybko, bez wyszukanych składników, które zapewne każdy ma w swojej szafce. Idealne na niedzielną chandrę ! :) Składniki: ½ kg mąki tortowej, 1 margaryna, ¾ szklanki cukru, 3 łyżki śmietany, ½ łyżki octu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, ½ szklanki wiórki kokosowe, owoce sezonowe lub mrożone, tłuszcz do formy
Tradycyjna KuchniaWyzwanie. Dla każdego z nas coś innego nim jest. Zamartwiamy się nieraz bez końca, jak to będzie i czy nam się uda. Ale czy warto aż tak bardzo zaprzątać sobie umysł strachem? Może lepiej nastawić się pozytywnie i cieszyć się tym co nowe i niewiadome. Liczyć, że to właśnie dobro otrzymamy od drugiego człowieka. I życiową lekcje. Powodzenia(...)pieczenia Nadzienie: 6 średnich jabłek 2 łyżki rodzynek królewskich 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka gorzkiego kakao 1 łyżka cukru cynamon wanilia Beza: 3 białka 200g cukru pudru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Mąkę pszenną mieszamy z płatkami owsianymi, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i żółtko, a całość zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce
Kuchnia Pani Wiosnynaprawdę pyszne, połączenie kakaowego ciasta z waniliowym nadzieniem to strzał w dziesiątkę :) Doskonale sprawdzą się np. na imprezę lub Święta. Składniki (14 muffinek): 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki ksylitolu łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 80 ml oleju kokosowego 1 jajko Nadzienie: opakowanie aksamitnego budyniu waniliowego bez cukru(...)wystarczyć), słodząc go ksylitolem. Ostudzić. W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W osobnej misce połączyć ze sobą jajko, roztopiony olej kokosowy, mleko i ksylitol. Wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Do foremek na muffinki (u mnie silikonowe) nakładać łyżkę ciasta, na to łyżeczkę budyniu i znów ciasto. Piec przez ok. 25 minut
Healthy food explorer