bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:327/1508)

Proste Ciasto Kruche ze Śliwkami 264

zamrażalnika i ścieram na tarce o grubych oczkach. Startym ciastem posypuję śliwki. Pieczenie ciasta kruchego ze śliwkami: Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 40 – 45 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Po upieczeniu śliwki puszczą sok (zależy od odmiany) i góra może być wilgotna

Uwaga Babcia Gotuje
Zimowy zawijaniec drożdżowy, To skomplikowane 252

tego przepisu (tylko użyj 230 g mąki i pół szklanki wody, reszta składników bez zmian). Rozwałkuj je i przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną równomiernie mąką (tego specjalnego papieru nie smarujemy już tłuszczem!). Nałóż równomiernie wystudzone nadzienie na ciasto i zroluj je (możesz posmarować wierzch mlekiem). Piecz w piekarniku nagrzanym

Qlinarnie i Qlinarnie
Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego 1498

rodziny na coś słodkiego. Dzisiaj właśnie był taki dzień. Nie planowałam piec nic słodkiego, ale apetyt na słodkie męskiej części rodziny pojawił się niespodziewane. Zawsze mam w zapasie opakowanie ciasta francuskiego, papierówek jest pełno, więc nie zastanawiałam się długo, do niedzielnej popołudniowej kawy przygotowałam Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego z papierówkami, obsypane cukrem pudrem z cynamonem. Papierówki pod wpływem wysokiej(...)kroimy w ósemki, usuwamy gniazdka nasienne. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wycinamy koła (15 sztuk), na każdym kładziemy kawałek jabłka bez gniazdka, składamy ciasto na pół, dociskając na obu krańcach, po to by jabłko lekko zamknąć w środku. Pieczemy całuski w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 20 minut. Wyjmujemy ciasteczka i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CIASTO CYNAMONOWE Z JABŁKAMI - MÓJ WKŁAD DO KSIĄŻKI "OPOLE W CZTERDZIESTU SMAKACH" 123

testowane przeze mnie przepisy, znalazły się w tej publikacji. Jako pierwsze przedstawiam ciasto cynamonowe z jabłkami SKŁADNIKI: 4 jajka 2 szkl. mąki 3/4 szkl. oleju 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 5 jabłek pokrojonych w kostkę (bez skórki) garść bakalii lub orzechów mogą być pestki z dyni(...)kogel-mogel. Dodać mąkę z proszkiem i sodą. Następnie pomału wlewać olej, ciągle miksując. Na koniec dodać pokrojone jabłka, cynamon i bakalie - całość wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy (keksówka), wyłożonej papierem do pieczenia i piec 60 minut w 180 stopniach

Kuchnia w opałach
kruche babeczki z bezą i rabarbarem 179

których uczestniczą dzieci. Kruche babeczki nadziewane rabarbarem, przykryte słodką bezą są doskonałą alternatywą dla, bardziej tradycyjnego w formie, ciasta. A połączenie rabarbaru i delikatnej, chrupiącej bezy... sprawdza się zawsze :-) składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru cukier waniliowy 200 g masła 5 jaj 3 - 4 łyżki kwaśnej śmietany   1 kg rabarbaru 1/2 szklanki(...)pudru wykonanie: Rabarbar obieram, kroję na kawałki, zasypuję 1/2 szkl. cukru i odstawiam do lodówki, żeby puścił sok. Mąkę, cukier, masło, wanilię, proszek do pieczenia, śmietanę oraz żółtka łączę i wyrabiam na gładkie ciasto. Ciastem wyklejam foremki do babeczek (często piekę też babeczki w metalowej formie na muffinki). Na cieście rozkładam odsączony z soku rabarbar. Białka ubijam na sztywno

babka w formie
sernik w bezie 1140

Ciasto absolutnie doskonałe! Sernik ukryty w dwóch warstwach bezy i otulony bitą śmietaną. Lekkie jak chmurka, wbrew pozorom nieprzesłodzone, delikatne, dosłownie rozpływa się w ustach. Ma tylko jedna wadę - taki kawałek to ogromna bomba kaloryczna. Ale nie mimo to nie sposób mu się oprzeć. *foremka 25*34 cm Składniki: na sernik: 1 kg sera na sernik  250 g cukru(...)końcu wiórki kokosowe. Przygotować dwa kawałki papieru do pieczenia o wielkości blaszki, w której piekł się sernik. Wyłożyć na nie ciasta bezowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec około 20 minut, następnie zmniejszyć do 100*C i piec pół godziny. Wystudzić.  Kremówkę ubić z cukrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zdrowe, czekoladowe ciasto z fasoli na oleju rzepakowym 254

Ciasto czekoladowe bez mąki, na bazie czerwonej fasoli z dodatkiem oleju rzepakowego. Można zrobić z masą lub bez. W sam raz dla osób, które są na diecie bezglutenowej (użyjmy tylko bezglutenowego proszku do pieczenia). Czerwona fasola jest bardzo bogata w białko i substancje odżywcze, natomiast olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego wypieki(...)należą do tych najzdrowszych. Taki deser możemy jeść bez wyrzutów sumienia, choć nie trzeba jeść go wiele – jest bardzo sycący. A fasola? Nikt się nie domyśli, że przemyciliście ją do kremu i ciasta! Ciasto: 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki

Poezja smaku
Makowiec drożdżowy 1654

masą makową z dodatkiem miodu, masła i bakali. Jeżeli narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić. Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 125 ml mleka 30 g drożdży świeżych 2 żółtka 80 g cukru 80 g masła(...)ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na blat lekko posypany mąką i kilka razy zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm. Na cieście rozsmarować masę makową pozostawiając bo bokach około 1 cm wolnego miejsca. Boki bez masy zwinąć do środka i zrolować w roladę. Owinąć papierem do pieczenia

Ala piecze i gotuje
Tarta kasztanowa. Ze śliwkami i jesienią w tle 174

Najważniejsze, żeby piekło się odpowiednio długo, rozsiewając wokół magiczny zapach. To dzięki niemu dom staje się domem ... Pewnej niedzieli, przed wyjazdem do szkoły, upiekłam ciasto. Aromatyczne i pyszne, pełne śliwek i fig. C. popatrzył, powąchał, spróbował. I spytał, czy jest bez glutenu. Spojrzałam na niego lekko spłoszona; nie - odpowiedziałam zgodnie z prawdą. Bo on by to ciasto zabrał(...)pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciastoCiasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy; wyłożyć ciastem formę, formując brzeg. Schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Ciasto gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kamyczkami do pieczenia. Podpiec spód w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik krówkowy 421

twarogu z wiaderka dobrej jakości 3 jajka 85g cukru 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru Dodatkowo: kakao do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI   1. Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem (dno + boki mniej więcej do połowy), nakłuwamy

My Culinary Art
1466. Babka z jabłkami 217

Proste do zrobienia ciasto..nie potrzebny nawet mikser..wystarczą dwie miski i łyżka..robimy tak samo jak mufinki..mieszamy osobno  suche i mokre składniki, a

Moje domowe kucharzenie
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 197

róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół”. Najpopularniejszymi pierogami były te wykonane z ciasta drożdżowego. Można było je piec, smażyć. Jak to wolał. Mięsne pierogi były doprawiane obowiązkowo przyprawami korzennymi i następnie gotowane. Polska kuchnia barokowa(...)smaków i przepisów patrioci byli chętni bronić do ostatniej krwi. Gardzono kuchnią francuską, która zaczęła ewoluować do tej, którą znamy obecnie. Wykpiwano francuską ideę gotowania potraw świeżych, naturalnych, bez dodatków ciężkich przypraw. Sarmackie domy okazały się ostatnim bastionem egzotycznego oddechu kuchni średniowiecznej

Przepisy Aleksandry
Ekspresowe rurki francuskie z bita śmietaną 258

rurki bez nadzienia można przechowywać nawet i tydzień czasu i są dobre jak zaraz po upieczeniu :) Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 400ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli wolicie słodsze:) 1 cukier waniliowy 2 opakowania sztywnika do śmietanki np. śmietan-fixu* Z ciasta wykrawamy pasy na około 2cm szerokie, którymi owijamy wysmarowane rurki. Pieczemy

Smakowy Raj
Daktyle – ciągnące ciastka z daktylami 195

popołudniowej kawy. Lubicie daktyle? Słodkie i ciągnące ciastka są niesamowite. Zazwyczaj używam daktyle do wyrobu bars bez pieczenia. Świetnie łączą wszystkie składniki w jedną całość. Poza tym są bardzo słodkie, więc nie potrzeba dodawać aż tyle rafinowanego cukru. Piekłam kiedyś ciasto z daktylami . Mięciutkie ciastka z daktylowym nadzieniem to po prostu bajka. Dlatego ciastka z daktylami wydawały(...)utartej gałki muszkatałowej sól morska do posypania Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu. Wypestkowane daktyle pokrój na kawałki, a następnie wymieszaj z rumem. Odstaw na 10 minut. W między czasie zmiksuj jajko z cukrem. Miksując dodaj rozpuszczone masło. Używam na ogół solonego masła, więc dodatkowo nie solę ciasta. Jeśli używasz niesolonego masła dodaj sól na tym etapie. Przesiej mąkę

codojedzenia
Najprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego i świdośliwy 229

Jak zrobić pyszne ciasteczka w dosłownie 10 minut (plus czas pieczenia)? Wystarczy przeczytać mój dzisiejszy wpis do końca No i trzeba jeszcze spełnić jeden warunek

Relaxtime
Czekoladowy chlebek bananowy 339

dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać ją do masy, energicznie wymieszać, aż pozbędziemy się grudek i uzyskamy w miarę jednolitą masę - formę wysmarować masłem i oprószyć mąką - do formy przełożyć gotowe ciasto - piec w 160-170 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka Chlebek można jeść bez niczego, ale podobnie jak klasyczny banana

Smakołyki Bereniki