bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1200/1508)

Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 163

drożdżowym makowcem mojej Babci.  Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą. Już pierwszego roku w grudniu odkryłam rzecz, która nie ma sobie równych. Jeśli nie przekonują Was wysokie(...)czasu do czasu mieszając. Gdy cukier nabierze złoto-brązowej barwy, zmniejszyć płomień i podgrzewać nadal, cały czas mieszając, aż cukier oblepi migdały.  Przełożyć migdały na papier do pieczenia. Gdy ostygną, rozdzielić. Smacznego! Przepis oczywiście dodaję do akcji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Omlet białkowy z mąką gryczaną 218

absolutny hit. Nie jest już spożywana wyłącznie w postaci tradycyjnego napoju, ale coraz częściej znajduje zastosowanie również w kuchni. Z jej dodatkiem można wyczarować proteinowe ciasta, ciasteczka, muffiny, tosty i wiele innych smakołyków. Bez wątpienia to świetny sposób na wzbogacenie potraw w białko, co jest szczególnie ważne, gdy treningi to nasz "chleb powszedni". Po krótkiej, ale iście owocnej przerwie(...)węglowodanów . SKŁADNIKI: 1 jajko 25g odżywki białkowej- u mnie Myprotein o smaku Chocolate Peanut Butter 30g mąki gryczanej 50 ml mleka 0,5% 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia kardamon PRZYGOTOWANIE: Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę Żółtko zmiksować z mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia i kardamonem Dodać odżywkę białkową i ponownie zmiksować Do masy

peanutbuttermonster
PIZZA BIAŁA Z ZIEMNIAKAMI 161

biała bez sosu pomidorowego to popularna pizza w Rzymie. Prawdziwa pizza bianca słynie z prostoty, gdyż nie zawiera ani sosu, ani nadzienia - jest to jedynie cienkie ciasto z gruboziarnistą solą, tymiankiem lub rozmarynem i oliwą, czasem z parmezanem. U mnie pizza biała będzie na bogato i trochę po polsku... bo z ziemniakami, rozmarynem i sosem czosnkowym, a ciasto wzbogaciłam(...)zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z płatkami jaglanymi. Dodajemy sól, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość. Dodatki: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce mandolinie na cienkie plasterki. Gałązki rozmarynu myjemy, osuszamy

Kuchnia MagdaLeny
Lekko świąteczne brownie 173

sporą słabość do wszystkiego co kwaśne (pewnie dlatego, że sama kwaśna bywam; częściej zresztą, niżby wypadało). Pijam herbatę z cytryną bez cukru, już od marca czekam na rabarbar, a od października - na świeżą żurawinę. Jej charakterystyczny smak zabiera mnie do krain kulinarnych rozkoszy, z których nie mam ochoty wracać. Jest kwaśna, czasami lekko gorzkawa, ale wystarczy ją przemrozić, żeby(...)więc obłędnie kremowe, kleiste i rozpływające się w ustach. Pełna rozkosz gwarantowana, a chwila czekoladowego zapomnienia w ponury, listopadowy wieczór, jest jak najbardziej wskazana. Razem z żurawiną dodałam do ciasta marcepanu i płatków migdałowych, dzięki czemu zyskało przedświąteczny charakter, choć próżno w nim szukać korzennych przypraw. Takie zestawienie smaków sprawdzi się w przeddzień Świąt wprost znakomicie, wprowadzających jedzących w odpowiedni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka ziemniaczana z filecikami anchois i zielonym winegretem 270

znudzenia? Może, ale to dla mnie najbardziej wszechstronne warzywo na świecie. Nie ma drugiego takiego, które można przerobić na chipsy, frytki, wódkę, kotlety, sałatki, purée , pasty, ciasta. Gotować, smażyć i piec na milion sposobów. Naprawdę, jak można ich nie kochać? Obok tej sałatki nikt nie przejdzie obojętnie. Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą przez około półtorej minuty – najpierw pulsacyjnie(...)kurczaka i indyka. Smakują też z wołowym stekiem ale i same, do kieliszka wódki czy zimnego piwa. SKŁADNIKI 800-1000g ziemniaków sałatkowych, typu A 15-20 czarnych oliwek bez pestek 1 czubata łyżka drobnych kaparów z zalewy lub taka sama ilość posiekanych kaparów ‘jabłuszek’ 6 filecików anchois ½ pęczka grubego szczypioru sól do gotowania ZIELONY WINEGRET 150ml oleju słonecznikowego

Karo in the Kitchen
Bagietki niemal błyskawiczne 135

Uwielbiam świeże, domowe pieczywo. Czy to bułeczki, czy chleb, albo słodka chałka czy drożdżówki... Wszystko, co nada się na śniadanie, jest u mnie mile widziane. Ciągle

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłecznik z kaszy jaglanej 207

Sezon na przeiębienie i katar w pełni. Oto moja alternatywa dla słodkiego i tłustego ciasta. Jabłecznik z kaszy jaglanej i brzoskwini.     Postanowiłam zmodyfikować nieco

IzaGotuje
Najprostsze naleśniki z ciecierzycy 179

Wczorajszy post zachwalający przeze mnie mąkę z ciecierzycy (link) aż prosił się o dodanie jakiegoś przepisu. Stąd tez dzisiaj przygotowałam dla was naleśniki z cieciorki. Są

Powiedz dietom nie
Bezowa korona z kremem pomarańczowym i pistacjami // wieniec bezowy 137

M iałem cudowny sen... śniło mi się bezowe królestwo, w którym w bezowym pałacu na bezowym tronie zasiadał bezowy król w bezowej koronie. Koronę miał obłędną

Food Square
Pizza ze szpinakiem 374

obrodził nam na działce szpinak, który po prostu uwielbiam i postanowiłam zrobić z nim pizzę, taką bez dodatków mięsnych, ot po prostu dużo szpinaku i sera. Moja szpinakowa część rodziny bardzo ją polubiła i na pewno nie raz jeszcze ją zrobię :) Ciasto na pizzę: 3 szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 1 łyżeczka soli 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru(...)rąk. Następnie ciasto dzielimy w zależności od tego ile placków pizzy oraz jakie duże i grube mają być. By ciasto miało jednakową grubość najlepiej rozwałkować je wałkiem, pamiętając, że ciasto podwaja swoją objętość po upieczeniu. Ja zazwyczaj wałkuje placki grubości około pół centymetra, bo nie lubię zbyt cienkiej pizzy (wtedy wystarcza na dwie duże pizze). Ciasto układamy na blasze wyłożonej

Smakowy Raj
Tort ananasowy z kremem straciatella 331

Byłam bardzo zadowolona z tego tortu, nie tylko dlatego, że był smaczny, ale że udało mi się go zrobić z produktów, które akurat miałam w domu

Kuchnia domowa Ani
Pieczone, dyniowe pulpeciki z ekologiczną komosą ryżową i tofu (wegańskie) 135

Wybaczcie moją wczorajszą nieobecność. Byłam wielce zmęczona, a miałam zamiar się uczyć, lecz z mojej nauki nie wyszło nic konkretnego, gdyż zabrałam się do tego koło

Be Fit Be Strong
Tort urodzinowy Bonduelle (bez glutenu, bez laktozy) 169

Ten tort nie ma jakiejś długiej historii. Dopiero co go wymyśliłam i stworzyłam specjalnie na 25 urodziny Bonduelle w Polsce. Nie wiem czy wiecie, że rolnicy

Quinoa Raz!
Muffinki w lodowych wafelkach i e-book z okazji Dnia Dziecka 213

DARMOWY E-BOOK z przepisami - * -   Znajdziesz w nim: 24 przepisy wybrane z myślą o sprawieniu radości najmłodszym - proste, z którymi starsze dzieci poradzą sobie bez problemu lub z Twoją niewielką pomocą, ale i bardziej skomplikowane, którymi zaskoczysz i ucieszysz swoje dziecko/dzieci. I siebie :))) nasze wspomnienia z dzieciństwa 2 wywiady z przedsiębiorczymi mamami kilka inspirujących wypowiedzi dzieci - jak chciałyby(...)pieczenia 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, łączymy ze sproszkowanym burakiem, solą i proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajka, blenderem lekko ubijamy wraz z cukrem, dodajemy jogurt i sok z cytryny, blendujemy. Płyn przelewamy do suchych składników i dokładnie łączymy (to też zrobiłam blenderem). Na blaszce (ja ją wyłożyłam papierem do pieczenia

Kolorowy Przepisownik
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z BAKALIAMI 187

   Chleb orkiszowo-żytni z bakaliami, to chleb na zakwasie z pysznymi dodatkami. Po zaskakującej, degustacji chleba na wakacjach, postanowiłam stworzyć coś na wzór tamtego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania