wypowie życzenie, że zjadłby pizzę, pięknie upieczone ciasto ląduje na stole. Bez dzwonienie po telepizzę! Weź ciasto we własne ręce Kluczowe dla powodzenia całej operacji są dwie rzeczy: mocno nagrzany piekarnika, dlatego włączamy go zanim zabierzemy się za ciasto. Drugi czynnik to dobrze wyrobione (najlepiej ręcznie) ciasto, z użyciem bardzo ciepłej wody. Na początek możecie do wymieszania składników użyć(...)smaku. Krok 3 Wyjmij ciasto z misy na podsypany mąką blat, chwilę wyrabiaj. Uformuj z ciasta kulę, podziel na dwie części, jedną włóż z powrotem do misy i przykryj, drugą rozwałkuj na cienki okrągły placek. Na koniec dłońmi dociskaj środek krążka, tak żeby na brzegach uformował się charakterystyczny dla pizzy wyższy rant. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, wyłóż na niego nadzienie
Niedzielny kucharzwypowie życzenie, że zjadłby pizzę, pięknie upieczone ciasto ląduje na stole. Bez dzwonienie po telepizzę! Weź ciasto we własne ręce Kluczowe dla powodzenia całej operacji są dwie rzeczy: mocno nagrzany piekarnika, dlatego włączamy go zanim zabierzemy się za ciasto. Drugi czynnik to dobrze wyrobione (najlepiej ręcznie) ciasto, z użyciem bardzo ciepłej wody. Na początek możecie do wymieszania składników użyć(...)smaku. Krok 3 Wyjmij ciasto z misy na podsypany mąką blat, chwilę wyrabiaj. Uformuj z ciasta kulę, podziel na dwie części, jedną włóż z powrotem do misy i przykryj, drugą rozwałkuj na cienki okrągły placek. Na koniec dłońmi dociskaj środek krążka, tak żeby na brzegach uformował się charakterystyczny dla pizzy wyższy rant. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, wyłóż na niego nadzienie
Niedzielny kucharzSKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 średnie bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jaja 150 g ricotty 50 g startego parmezanu lub innego sera 40
La grande e la piccola cuocamatematykę. To on mówił, abym szła zawsze do przodu, a gdy się przewrócę, wstawała, bo tak będzie przez całe życie…Wytłumaczył mi tak wiele rzeczy, żadnego pytania nie zostawił bez odpowiedzi. Wiernie pomagał mi zamaskować moje dziecięce psoty, nic nikomu nie mówiąc. Jak równy kompan. A kiedy byłam dorastającą dziewczyną, ze zwieszoną głową wysłuchiwał o moich sercowych przebojach…Był(...)pokazać mu całą siebie od maleńkości po dziewczynę z liceum, która nie miała już sposobności pochwalić mu się pięknym świadectwem maturalnym. Nie skosztował także mojego sernika, którego nauczyłam się piec od babci…W tym jednak danym nam razem czasie zdążyłam okazać mu wdzięczność za wszystko, kim dla mnie był. Zdążyłam przeprosić, jeśli zrobiłam coś nie tak, powiedzieć, że szanuję
Raj dla PodniebieniaGorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko. O
W kuchni Karmel-itkiWiecie, że dziś obchodzony jest "Dzień Rogalika"? Dowiedziałam się o tym przypadkiem z radia, przy śniadaniu, przy gorącym cappuccino i przepysznym rogaliku, który wczoraj
La grande e la piccola cuocaSernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBoże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, zatem najwyższy czas pomyśleć o smacznych potrawach, które znajdą się na świątecznym stole i miło zaskoczą innych (nie stosujących diet
Smakuje zdrowoNa bazie bagietek pszenno-żytnich powstały bagietki orkiszowo- żytnie, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, zawsze to trochę zdrowiej... Choć i do tych pszennych też nic
Smaczne ZdroweCo prawda miały być ślimaczki cynamonowo-orzechowe, ale po zmianach jakie wprowadziłam (zmiana mąki, dodanie jajka...) wyszły bułeczki, ale za to jakie pyszne... Delikatne
Smaczne ZdrowePóźne lato to czas kurek . Osobiście nie jestem wielką fanką grzybów, ale te stanowią wyjątek. Często dodaje je do śniadaniowej jajecznicy, czy też do risotta. Kurki
365 dni dookoła kuchniKiedy w propozycjach wspólnego gotowania na sierpień pojawiła się ciabatta, aż zaświeciły mi się oczka. Od dawna miałam na nią ochotę - to taka trochę inna bułka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChrupiące i puszyste bezglutenowe gofry to najlepszy początek dnia! W ramach małych przyjemności zrobiłam sobie prezent w postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni
Book of spellsChrupiące i puszyste bezglutenowe gofry to najlepszy początek dnia! W ramach małych przyjemności zrobiłam sobie prezent w postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni
Book of spells