Ciasteczka to idealny pomysł na przekąskę pomiędzy posiłkami, podwieczorek czy do przysłowiowej kawy z przyjaciółką. Żurawina stosowana jest w zapobieganiu przeziębienia oraz wspomaga układ moczowy. Zakwasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście
Mała CukierenkaZapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście
Mała CukierenkaPiernik jest jednym z tych tradycyjnych ciast, które bardzo lubię. Pełen aromatu i przypraw sprawia, iż zajadają się nim wszyscy. Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty
mecooksmaślanym uroku kruszonki. Dla mnie kruchość oznacza chrupanie i gdybym miała teraz napisać moją najprostszą definicję czegoś kruchego, podałabym taki wzór: CUKIER + WODA = KARMEL Uwielbiam karmel. Po bezach, to druga rzecz w kuchni, do której mam absolutną słabość. Dam się w ciemno namówić na każdy przepis, jeśli tylko usłyszę lub przeczytam magiczne słowo karmel . Powodem jest(...)sposób nadal popularny w wielu cukierniach "zwiędnięty" wafelek;) Jeśli rozpiera Was nadmiar energii możecie ją wykorzystać do pokruszenia karmelu tłuczkiem, powstanie w ten sposób dyniowy krokant, idealny dodatek do ciast i kremów, a nawet do wspomnianych wyżej lodów karmelowych, których kluczowym składnikiem jest właśnie krokant. Ta wariacja na temat sezamków to moja propozycja do Festiwalu Dyni ogłoszonego przez Beę . Domyślam
KUCHARNIAZ ostatniej górskiej wyprawy przywiozłam do domu kilogramy najróżniejszych oscypków. Małe, duże, klasyczne i te z innego mleka... Uwielbiam, kiedy trzeszczą miedzy zębami w ten charakterystyczny
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDomowa pizza – najlepsza pizza ! Oj tak Uwielbiam domową pizze i choć w wielu restauracjach podają naprawdę dobre pizze, to wspólnie z mężem jednak zdecydowanie wolimy
Słodkie okruszkiMuffiny pączkowe z konfiturą malinową Tak na ostatnią chwilę. Dla was wszystkich, którzy pączków nie możecie usmażyć bo nie macie warunków, nie lubicie, nie macie czasu
Relaxtimenawet pewien rytuał jedzenia wuzetki. Początkowo bowiem ciastko składało się z biszkoptowego blatu, lekkiego obłoku bitej śmietanki oraz cienkiej chrupiącej płytki czekolady. Jedni wbijali widelczyk w czekoladową skorupę, żeby bez ryzyka zgniatania dostać się do śmietankowego puchu. Inni zdejmowali czekoladowy daszek, odkładali go na brzeg talerzyka, zjadali ciastko, a następnie chwytając dwoma paluszkami chrupiącą czekoladę, delektowali się jej smakiem(...)margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;} Składniki: ciasto: 4 jaja 1/2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego krem: 400ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru sok z połowy cytryny 200ml dżemu porzeczkowego Polewa
Obiad gotowymiodzie Tort bez kremu śmietankowego, bez kremu maślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak, mam dla Was przepis na świetny tort makowo-jabłkowy. Tort składa się z kilku warstw: kruche ciasto, masa makową, prażone jabłka,ciasto kruche, masa makowa, prażone jabłka i podprażone orzeszki w miodzie, czego można chcieć więcej? Tort jest(...)misy malaksera. Miksować przez 1-2 minuty, do momentu aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają a z ciasta zaczną się formować większe grudki. Można też użyć miksera z mieszadłem (u mnie K) i miksować do momentu aż składniki zaczną się jakby zbrylać. Ciasto skleić w kulkę, spłaszczyć zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować
moj przepis naLato zmierza ku końcowi i chociaż słońce wciąż ciepłą dłonią gładzi nas po policzkach, to najwyższy czas na rozpoczęcie porządków w ogrodach i balkonowych donicach. Zbiory
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam pizzę, więc pewnie dawno temu, bo jak już jem to tylko i wyłącznie domowej roboty i chyba nie było okazji, aby
Zdrowie na języku :PWiosna oficjalnie dotarła i rozpakowała swoje manatki. Mówi się, że kwiecień- plecień ale przecież wiadomo, że od teraz będzie już tylko zieleniej, bardziej kolorowo i coraz
Kuchnia w Słońcu Skąpanastolicą ciasta kruchego jest Francja, ojczyzna wszelkiego rodzaju tart, to receptura na nie musiała przejść od Egiptu przez Grecję, Rzym, aby na dobre osiedlić się we Francji. Skoro sernik, makowiec i ciasto kruche to jedne z ulubionych nie tylko przeze mnie, ale zapewne też przez wielu z Was ciasta, to czemu nie połączyć ich w jeden przepyszny seromak? Ciasto jest(...)zostawiamy około 1/4 do kruszonki. Pozostałą częścią wylepiamy natłuszczoną i podsypaną bułką tartą blaszkę. Na cieście kruchym rozprowadzamy masę makową. Na nią nakładamy masę serową. Na wierzchu rozprowadzamy pianę z białek pozostawionych od ciasta kruchego. Na pianę ścieramy schłodzoną resztę ciasta kruchego. Całość pieczemy około 55-65 minut w 175 stopniach. Upieczone i ostudzone ciasto najlepiej przez noc schłodzić
Jacob Tastes