bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1201/1508)

Placuszki na bazie soku z jabłek i granatu 136

Dzień dobry! Dziś zapraszam Was na pyszne śniadanie – placuszki na bazie soku z jabłek i granatu. Pyszne, pożywne, idealne dla dzieci i dorosłych. A na dodatek smażone bez tłuszczu. Wystarczy mieć tylko dobrą patelnię, a dostaniemy wspaniałe puszyste i beztłuszczowe placuszki  o smaku jabłek i granatu. Ja swoje dodatkowo podałam z pysznymi mandarynkami. Spróbujecie? Polecam i życzę(...)Does this look wrong? Składniki (na około 12 sztuk) 1 szklanka mąki 1/2 szklanki świeżego soku z jabłek i owocu granatu * 1 jajko klasy M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka miodu ** do podania: 2 mandarynki, odrobina cukru pudru po posypania wierzchu "mini wieżyczek" opcjonalnie: odrobina oleju

Słodkie okruszki
Chleb żytni 139

letniej wody . Nie zakręcać słoika, przykryć go folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek. Słoik umieścić w ciepłym miejscu np na lodówce lub w piekarniku z włączona lampką (bez uruchamiania temperatury). Zbyt wysoka temperatura może za bardzo przyspieszyć proces lub zniszczyć naturalne drożdże. 2. Dzień drugi Po 24 godzinach do zakwasu dodać 100 g mąki żytniej razowej(...)dokarmić. W ten sposób rozmnażamy zakwas. Częste pieczenie a co za tym idzie rozmnażanie zakwasu spowoduje to, że stanie się on dojrzały i bardziej stabilny. Niedługo przedstawię Wam kolejny przepis na chleb z uwzględnieniem rozmnażania zakwasu czekającego w lodówce. Edit: Przepis jest już dostępny pod tym linkiem. Zakwas gotowy można piec pierwszy chleb:) Chleb żytni na pierwszym wyhodowanym zakwasie

Moja Galeria Smaku
Historia mrożąca krew w żyłach i zupełnie niegroźny sernik 183

Lubicie horrory? Ja nie bardzo. W ogóle nie lubię się bać. Jako dziecko oglądałam z Siostrą program, w którym grupka dzieciaków opowiadała sobie straszne historie. Ona

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort zając (bez glutenu, cukru białego) 120

Święta is coming! :D Od kilku dni słoneczko nam o tym dobrze przypomina i oby wystarczyło tych promieni do przyszłego weekendu choć od dziś znów zacznie

Candy Pandas
Wegański torcik mango na fig-barowym spodzie (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański) 209

Pamiętacie nasz przepis na domowe Fig Bary ? Niedawno pokazałyśmy go również na naszym Instagramie  i tam także zrobiły niezłą furorę! Postanowiłyśmy wrócić do tych pyszności

Candy Pandas
Ciasto brązowa wiewiórka i "Bóg, kasa i rock'n'roll" 179

pieczenia. Wyrównać powierzchnię i docisnąć do dna. Ciasto piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a gdy ostygnie usunąć papier do pieczenia. ----- Podobne: Ciasto "wiewiórka" lub brzydal Jabłka faszerowane amarantusem Portugalskie ciastka arachidowe "Bóg, kasa i rock'n'roll" Szymona Hołowni i Marcina Prokopa to książka, którą kupiłam zaraz po jej wydaniu(...)wykładając kawę na ławę. Wyczuwa się sprzeczkę obu Panów przy okazji roli Kościoła w polityce. Nie brak tu nawiązań do błędów dygnitarzy kościelnych (pedofilia, związki seksualne). Wszystko otwartym tekstem, bez zahamowań ze strony obu Autorów. Dobrze, że pojawił się rozdziały o idolach i zakonie. Czytelnik ma w nich odrobinę łatwiej i może odpocząć od filozofii i rozważań moralnych

Weekendy w domu i ogrodzie
TARTA Z RABARBAREM I BUDYNIEM ORAZ KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH – 1 zł 316

przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO (5 min + 30 min na schłodzenie): wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy pokrojone zimne masło (ew. margarynę, ale wtedy smak ciasta jest gorszy, chociaż też zadziała), rozcieramy wszystko w palcach i dolewamy zimną wodę, tak aby uzyskać aksamitne ciasto. W miarę potrzeby można dodać nieco mąki/wody, mając na uwadze, że ciasto powinno być nieco lepkie(...)formę, nie zapominając o brzegach. Możemy podziurkować je w kliku miejscach widelcem. 9. BUDYŃ (1 min): nakładamy go na ciasto. Nie trzeba wcześniej podpiekać ciasta, ponieważ budyń spełnia funkcję izolacji pomiędzy ciastem a rabarbarem, który puści sok w miarę pieczenia, więc nie ma mowy o zakalcu. 10. RABARBAR + KRUSZONKA (3 min): równomiernie wypełniamy rabarbarem całą powierzchnię ciasta z budyniem

Nerds Kitchen
Pieczone mini-pierogi z kapustą i grzybami 182

Pierogi goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych

My Chcemy Jeść
Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą 124

Makaron prawdopodobnie pojawił się w I w. p. n. e. w czasach rozwoju starożytnego Rzymu. Jedli go głównie biedni, ale z czasem makaron stał się niezwykle

My Chcemy Jeść
Sufletowy sernik podwójnie czekoladowy (gluten free) 201

Drodzy moi dzisiaj mam dla was niezwykle lekki,puszysty i pełen smaku sernik. W zasadzie podobnie jak poprzednim razem ( przepis tutaj ) przygotowany został na kanapkowym serku

vaniliowoczekoladowa
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 241

mąki masło pokrojone w kostkę i razem siekamy, jak do kruchego ciasta. Dodajemy całe jajko i dwa żółtka, śmietanę i zagniatamy. Jeśli po wyrobieniu ciasto wyszło za rzadkie i bardzo lepi się do rąk, dodajcie odrobinę mąki. Jeśli jest za suche – odrobinę śmietany i znowu wyróbcie. Ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy, pakujemy w folię i chłodzimy w lodówce przez około(...)skórkę cytrynową kandyzowaną i odrobinę świeżo startej. Koniecznie alkohol – rum pasuje idealnie, wystarczy łyżka. Przed nałożeniem maku na ciasto ubijamy na sztywno jedno białko, dokładnie mieszamy je z porcją masy makowej. Dopiero tak wzbogaconą nakładamy równą warstwą na ciasto.   PIECZENIE Na stolnicy lekko oprószonej mąką wałkujemy ciasto na kształt prostokąta (odrobinę szerszego niż forma keksówka), na grubość około

Karo in the Kitchen
DOMOWE JAGODZIANKI 158

się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :)) Przepis na ciasto na jagodzianki pochodzi stąd. W oryginale podany jest serek naturalny homogenizowany, który zamieniłam na twaróg biały mielony - bo taki akurat miałam. Następnym razem zmienię odrobinę proporcje, bo ciasto wychodzi bardzo luźne i raczej mało słodkie (uratowała je słodka polewa no i oczywiście nadzienie(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy jagodowe nadzienie: W rondelku podgrzewamy jagody z cukrem, aż cukier się rozpuści, a jagody lekko rozgotują. W miseczce łączymy mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i wlewamy do gotujących się jagód. Mieszamy energicznie i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasto podwoi swoją objętość wylewamy je na stół (stolnicę

Walijskie Pichcenie
SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO 235

ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej ilości tłuszczu. Podstawowymi składnikami ciasta kruchego są: maka, tłuszcz, cukier, żółtka i czasami śmietana. Przygotowując kruche ciasto, powinno się zachować następujące proporcje wagowe: jedna część cukru, dwie części tłuszczu i trzy części mąki.  Najlepszym tłuszczem do sporządzania ciasta kruchego jest masło. Można używać(...)pomarańczy lub utłuczoną wanilię.  Ciasto kruche sporządza się w następujący sposób. Podstawową zasadą sporządzania ciasta kruchego to jak najkrótszy czas zagniatania. Do przesianej mąki dodaje się schłodzony tłuszcz, który sieka się drobno szerokim nożem, przysypując mąką. Następnie dodaje się pozostałe składniki, miesza nożem i kilkoma ruchami ręki zagniata ciasto. Na koniec ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy

Ciastka - domowe słodkości
Piernikowo-orzechowy sernik 192

Witajcie w Nowym Roku:) Dziś coś dla amatorów mazistych, smakowych serników. Z całą pewnością nie jest on tak delikatny jak serniki tradycyjne, ale ja właśnie takie

Smaki Na Talerzu
Tort naleśnikowy z grillowanymi warzywami (Torta di crepes con verdure grigliate) 169

Efektowny torcik naleśnikowy, przekładany grillowan ą  cukini ą , bakłażanem, marchewk ą  i szpinakiem, z dodatkiem parmezanu, sosu pomidorowego, aromatyzowany oregano oraz czosnkiem. Smacznego

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania