razem deser jaglany, który przypomina sernik na zimno. Robimy różne jego wersje - owocowe, rodzynkowe, orzechowe - wszystkie są przepyszne, ale ten z daktylami i bananem wyjątkowo przypadł nam do gustu. Deserki nalewamy do silikonowych foremek, które są bardzo wygodne, bo dzieci mogą same chwycić sobie serek z lodówki, kiedy mają ochotę na coś pysznego ;) Można przygotować wersję wegańską(...)agarem) lub z żelatyną. Składniki: kasza jaglana ugotowana na miękko 1 szklanka mleko ryżowe, sojowe lub inne 1,5 szklanki dojrzały banan 1 szt daktyle 8 szt agar lub żelatyna 2 łyżeczki Polewa: krówki sojowe 4-5 szt mleko sojowe 2 łyżki Dla osób uczulonych na soję zamiast polewy krówkowej polecam syrop daktylowy lub z agawy. Przygotowanie: Daktyle zalać
głodny alergikSmakowite połączenie kaszy z owocami, twarogiem i masłem orzechowym- pełnowartościowy posiłek i duża dawka energii na dobry początek dnia. SKŁADNIKI: 40g kaszy jaglanej przed ugotowaniem 100g twarogu 50g banana 50g malin + owoce do dekoracji borówki amerykańskie do dekoracji masło orzechowe lub płatki migdałowe łyżeczka miodu(opcjonalnie-ja użyłam samego banana) PRZYGOTOWANIE: Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą(...)Jeżeli woda zbyt szybko odparuje- uzupełnić braki, aby kasza nie była ugotowana na sypko- lepsza jest wersja bardziej kleista Ugotowaną kaszę lekko przestudzić Do garnuszka z kaszą dodać twaróg, banana, maliny i miód i zblendować wszystko na gładką masę Podawać ze świeżymi malinami, borówkami i masłem orzechowym lub płatkami migdałowymi
peanutbuttermonsterSkładniki: 500 g polędwiczki wieprzowej sól pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 dojrzałe banany, pokrojone w plastry szklanka jogurtu greckiego łyżka mąki kukurydzianej pół łyżeczki curry pół łyżeczki świeżego startego imbiru 2 torebki ryżu Przygotowanie: Umytą i osuszoną polędwiczkę pokroiłam w plastry o grubości około 2 cm. Posypałam każdy kawałek solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlałam(...)olej i wrzuciłam masło. Usmażyłam plastry polędwiczki na złoto z obu stron (około 10 minut). Zdjęłam mięso z patelni. Na tłuszcz, na którym smażyłam mięso wrzuciłam banany i smażyłam około 2 minut. Jogurt grecki wymieszałam z mąką i zagotowałam, aż sos zgęstniał. Doprawiłam go solą, pieprzem, curry i imbirem. Przed podaniem do sosu wrzuciłam mięso i banany wraz z tłuszczem
Kulinarny Pamiętnikdlatego proponujemy coś w tych klimatach, z tym, że jak zwykle upraszczamy sprawę i serwujemy Wam przepis ekspresowy i prawie wcale nie wymagający wysiłku. Tym razem cos dla fanów bananów i wiórek kokosowych, ponieważ to one dominują w tonacji smaku ekspresowych pączków. Porównując czas przygotowania z efektem – jest ogień! Z podanej porcji wychodzi ok. 14 małych pączków. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW(...)przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. JAJKA + CUKIER (2 min): jajka rozbijamy i wlewamy do wysokiej miski. Dorzucamy 2 łyżki cukru i szybko mieszamy trzepaczką, aż do uzyskania lekkiej pianki. 2. BANANY + SOK Z CYTRYNY + ALKOHOL (2 min): > obieramy je ze skórki i gnieciemy widelcem aż do uzyskania papki, która następnie podlewamy sokiem z cytryny (banany nam nie sczernieją) i mieszamy. Dorzucamy
Nerds KitchenSkładniki: Biszkopt: 10 jajek 10 łyżek cukru 8 łyżek mąki 4 barwniki Krem: 330 ml śmietanki 36% 500 g mascarpone łyżka aromatu waniliowego 1-2 łyżki cukru pudru 4 banany Dekoracja: 3 opakowania ciasteczek Hit 1 opakowanie drażetek Mimi w mlecznej czekoladzie Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptów. Ubijamy białka z cukrem, a następnie dorzucamy żółtka. Do powstałej masy(...)Śmietankę ubijamy mikserem na pianę. Następnie stopniowo dodajemy krem mascarpone, aromat oraz cukier puder i miksujemy na niskich obrotach. Gotowy krem trzymamy w lodówce. Kiedy spody nam ostygną obieramy banany i kroimy w plasterki. Na biszkopcie układamy pokrojone banany, a na to nakładamy krem. Umieszczamy kolejny biszkopt i robimy tak do skończenia biszkoptów. Na końcu smarujemy wierzch i boki tortu
Kolizje SmakówDzisiaj przepyszne ciasto, które uwielbiają dzieci. Kakaowy spód, delikatny krem i dodatek bananów sprawiają, ze ciasto uwodzi smakiem. Wprawdzie na rynku można kupić gotowca do przyrządzenia jednak nie ma to jak samodzielne wykonanie: wówczas smak jest zdecydowanie lepszy, a i satysfakcja ogromna!:) Ilość: Mała tortownica Czas przygotowania: 30-40 minut Składniki: 450g herbatników kakaowych z kremem (My kupujemy ciasteczka(...)biedronce. Są to wówczas 2 paczki i 2,3 sztuki) 330ml śmietany kremówki 70g masła 170g serka mascarpone 5 bananów 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Małą formę do tortów wykładamy papierem do pieczenia. Około 300g ciasteczek rozgniatamy wraz z masłem. Powstaje nam lepka, plastyczna masa. Wówczas rozprowadzamy ją w tortownicy mocno dociskając i pozostawiając nieco wyższe
Kolizje Smakówwręcz napadaja, ja przyrządzam sobie koktajle. Czasami z samych truskawek, czasami z dodatkiem innych owoców. Bomba witaminowa, która w dodatku fantastycznie orzeźwia. I dziś taki koktajl z dodatkiem bananów chciałabym zaprezentować. Potrzebujemy (na kilka szklanek): - 500 g truskawek - 2 dojrzałe banany - litr jogurtu naturalnego Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół i wrzucamy do blendera. Banany obieramy, kroimy
W mojej holenderskiej kuchniSorbet to deser lodowy bez mleka. Głównym składnikiem są owoce, dziś polecam truskawki a dla lepszej konsystencji dodajemy banany. Składniki: szklanka truskawek 2 banany łyżeczka glukozy lub cukru pudru Banany kroję w plasterki i zamrażam w plastikowym woreczku. Miksuję na papkę, dodaję odszypułkowane truskawki i cukier. Znów miksuję i odstawiam na kilka minut do zmrożenia. Jeszcze cieszymy się smakiem świeżych
prawdziwe jedzeniesuche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru * mokre: szklanka mleka 2 jajka 80 g oleju rzepakowego * dodatkowo: dwa dojrzałe banany - zblendowane + połówka banana pokrojona w plasterki pół tabliczki czekolady mlecznej Przygotowanie: W jednej misce bardzo dokładnie wymieszałam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier). W drugiej misce(...)silikonowych foremek muffinkowych nakładałam po łyżce ciasta, łyżeczce sosu bananowego i pół kostki czekolady i przykrywałam jeszcze odrobiną ciasta, wypełniając foremki do 3/4 wysokości. Na każdą muffinkę kładłam plasterek banana. Piekłam 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przepis zgłaszam na konkurs organizowany przez Kasię z bloga: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html
Kulinarny Pamiętnikwkroczyła na nowe tory. Po tych "co mi wolno, a czego nie karmiąc" (o czym mieliście przyjemność poczytać tutaj ), przyszła kolej na "co nam wolno, a czego nie ćwicząc". Banan z bułką to nie będzie, ale czemu nie... banan z kakao. Taka przekąska, a raczej popitka, łyknięta po biegu, to nie tylko zastrzyk cukrów dla rozedrganych mięśni, ale także(...)źródło witamin . I jeszcze cała tablica Mendelejewa przemycona w kakao. Nic tylko pić! SKÅL!!! Pokrojone w krążki banany wcześniej zamroziłam. Następnie wszystkie składniki zblendowałam... i gotowe! Aha, kostki wrzuciłam do gotowego shake
bastalenapora na lody..takie lody można zrobić o każdej porze roku..nie tylko latem.. Kiedyś już robiłam takie lody , ale tym razem ciut inaczej.. 3-4 banany 170 g czekolady 50 g margaryny 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki oleju dowolna posypka patyczki do lodów Banany obrać, pokroić w plasterki. W każdy(...)Ułożyć na papierze do pieczenia i odłożyć do zamrażarki na 15 minut. Po 15 minutach czekoladę wraz z margaryną, mlekiem i olejem roztopić w kąpieli wodnej. Wyjmować po kolei banany z zamrażarki, otaczać w czekoladzie i bardzo szybko w posypce .Odłożyć na kilka godzin do zamrażarki
Moje domowe kucharzeniechcę swój czekoladowy krem. I już. Ta propozycja to świetna alternatywa dla Nutelli. Bez cukru, bez zbędnego tłuszczu - tylko banany, kakao i migdały. Nie lubię tych żółtych, wygiętych owoców, jednak tę formę mogę pochłaniać non stop. Uwaga - uzależnia. KREM BANANOWY Z MIGDAŁAMI /własny;/ na słoik 300 - 350g 3 przejrzałe banany 1/2 szklanki ciemnego, gorzkiego kakao 3/4 szklanki migdałów(...)skórką Obrane banany i kakao miksuję blenderem. Pod koniec wrzucam migdały, delikatnie je rozdrabniam, by zachować chrupiące kawałki w strukturze. Przekładam do słoiczka i wstawiam do lodówki na 40 minut - stężeje. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 4 dojrzałe banany 1 jajko 75 g masła 150 g cukru trzcinowego cukier waniliowy 1 szkl. mąki 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 szkl bakali ( figi, rodzynki, morel, skórka pomarańczowa ) Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem. Utrzeć masło z cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym i jajkiem Do masy dodać rozgniecione banany. Wymieszać. Mąkę połączyć z sodą - dodać do masy na chlebek bakaliowy
kolorowotorcikowomalakser lub blender z pojemnikiem, zrobimy je bardzo szybko – wystarczy tylko zmiksować masę. Powstały, bo „czyściłam” lodówkę. Miałam twaróg bliski terminu ważności, kilka truskawek i przejrzałego banana. Chciałam zrobić spód z herbatników – nie było ich w domu, więc wykorzystałam okrągłe biszkopty. Z takiego zbioru składników znalezionych w kuchni powstał deser, który na pewno powtórzę jeszcze(...)Składniki na 12 mini serniczków: 250 g białego, tłustego sera 2 duże jajka 1 dojrzały banan 3 łyżki nutelli 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/3 szklanki śmietany 30 lub 36% 12 okrągłych biszkoptów 6 dużych truskawek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ser (najlepiej w temperaturze pokojowej) mielimy w malakserze (lub tradycyjnie
Poezja smakugroźną i ciężką jak torba gwoździ atmosferą. Zero cukru, dużo błonnika, wyśmienity smak i nuta majowa w postaci rabarbaru. OTRĘBOWY CHLEBEK BANANOWY Z RABARBAREM. /całkiem własny;/ 2 przejrzałe banany 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 i 1/3 szklanki otrębów orkiszowych 1 łyżeczka z czubkiem sody oczyszczonej 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju ryżowego 2 szklanki pokrojonego w kostkę(...)rabarbaru Banany rozgniatam widelcem i mieszam ze sodą oczyszczoną. Zostawiam. Jajka ucieram na jasną masę. Dodaję banany, miksuję. Kolejno dodaję przesianą mąkę, otręby, mleko, miksuję. Na samym końcu cienkim strumieniem wlewam olej ryżowy. Mieszam i dodaję rabarbar. Formę keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach 30-35 minut, do suchego patyczka
W kuchni Karmel-itki