Wspaniałe bułeczki z dodatkiem płatków owsianych. Bardzo miękkie, puszyste i delikatne, otoczone lekko chrupiącą skórką. Smakują wyśmienicie i pięknie wyglądają :-) Z tej porcji składników wychodzi
babka w formieBułki są naprawdę bardzo smaczne, miękkie w środku, z lekko chrupiącą skórką. Ciasto łatwo się wyrabia i pięknie wyrasta. No i ten zapach... składniki: 1
babka w formieWeekend minął pod znakiem "piknikowania". Na tę radosną dla wszystkich okoliczność postanowiłam przygotować pyszne drożdżówki z owocami i kruszonką, a ponieważ pod ręką miałam tylko czarne
babka w formiePróbowałam wielu przepisów na tradycyjne pancakes, różnych proporcji. Efekty tych prób też były różne, ale skłaniały do dalszych poszukiwań. I oto są - moje pancakes idealne :-)
babka w formiemiękką margarynę i mikserem wszystko utrzeć z 5 minut na dużych obrotach na koniec wsypać sparzone rodzynki odsączone na sitku z wody i mikserem wmieszać w masę forma do babki falista 21 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką - do formy przełożyć ciasto, wyrównac wierzch, piekarnik elektryczny(...)nagrzany na 170 C, piec 15 minut i naciąć nożem krzyż (dla odpowietrzenia), dalej piec 30-35 minut do suchego patyczka, babke wystudzić, nakryć talerzem i zdjąć formę z babki, polać rzadkim lukrem: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny z ciut śmietaną - babka jest szybka, łatwa, wilgotna, smaczna.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękokosowe ciasta. Ten niebywale smaczny i aromatyczny dodatek nadaje im wilgotności. A zapach… zwłaszcza bezpośrednio po upieczeniu jest wspaniały. Dziś zapraszam Was na szybką w wykonaniu, pysznie kokosową babkę piaskową. Idealna na osłodę dnia, w towarzystwie herbaty lub kawy, do ulubionej książki… Po prostu smaczne ciasto, które polecam każdemu. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka cukru 11/4 szklanki mąki pszennej(...)mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Na koniec do naszej masy dodajemy wiórki kokosowe, miksujemy. Ciasto będzie gęste. Ciasto wykładamy łyżką do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Kokosową babkę pieczemy na środkowym poziomie, w nagrzanym do 210 stopni piekarniku około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika. Po wystudzeniu babkę wyjmujemy z formy
Słodkie okruszkiświecie ze swoją zmarłą matką i zobaczyła zmarłą babkę, która próbowała jej coś przekazać. Na dodatek jej doznania zostały wywleczone na światło dzienne przez pismaków z brukowców. Kate porzuca intratne stanowisko w agencji reklamowej, składa pozew o rozwód i wyprowadza się z LA. W Montanie przejmuje jadłodajnię należącą niegdyś do jej babki, poznaje przystojnego kowboja, z którym wdaje się(...)gorący romans, a poza tym daje się namówić do udziału w kampanii przeciw budowaniu kopalni w najbliższej okolicy. Spokoju nie daje jej wspomnienie babki i na własną rękę próbuje rozwiązać zagadkę, którą Neli próbowała jej przekazać w zaświatach. Historia naprawdę ciekawa. Ale wciąż nie mogę zrozumieć, skąd u wydawcy taki pomysł na okładkę. Gdy przeczytacie tę książkę i odszyfrujecie
Weekendy w domu i ogrodziewymieszać i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki babkowej. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, sprawdzamy patyczkiem - jak suchy, babka jest dobra - polać babki polewą. Polewa : 1 tabliczka czekolady + 7 łyżek śmietany kremówki. Rozpuścić. Polać babkę. Smacznego! fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena Wspaniałej zabawy Sylwestrowej
Kuchnia smakówjuż wiecie słodkie wypieki nie goszczą u nas zbyt często, to chyba dlatego każdy taki przypadek gdy coś piekę jest na wagę złota. Przed tygodniem poczyniłam w ramach testów babkę z mąki gryczanej. Byłam pewna, że moje dzieci nawet na nią nie spojrzą. Tymczasem babka okazała się hitem i dziewczyny chętnie się nią zajadały. Sama w sobie nie była mocno(...)miała cudowną, chrupiącą skórkę i miękki, wilgotny środek. Do tego ten cytrynowy lukier. To był strzał w 10! Nie dziwię się więc, że dostałam polecenie przygotowania takiej samej babki na święta, bo choć jest mało urodziwa zdobyła serca wszystkich domowników. Babka gryczana z cytrynową nutą składniki: 2 jajka 125 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru
Przysmaki KarolkiUlubiona babka mojej mamy :) Bardzo puszysta, delikatna i wilgotna. Z dodatkiem ekstraktu pomarańczowego - pachnie obłędnie. Za sprawą kremowego serka odróżnia się od innych babek i ciast ucieranych ;) Nie może się nie udać :) Udekorowana słodkim lukrem i kolorowymi perełkami. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)jednym jajku, dobrze ucierając przed dodaniem kolejnego. Dodać ekstrakt pomarańczowy i zmiksować. Do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Formę do babki z kominem dokładnie natłuścić i oprószyć mąką pszenną, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Udekorować lukrem i kolorową posypką
Domowa cukiernia Ewyi mazurki. Ja postanowiłam w tym roku wypróbować kilka nowych przepisów, zwłaszcza na taka babkę, która chodziła mi już po głowie od jakiegoś czasu. Wyszła pyszna: wilgotna, w sam raz słodka a mak w niej przyjemnie chrupał. Okazała się smaczną odmianą od tradycyjnej babki piaskowej. Składniki: 6 jajek 200 g masła 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej(...)przesiać. Masło utrzeć na biało a następnie nadal ucierając dodawać cukier a później jajka. Kiedy masa będzie jednolita dodać mąki i mak. Krótko zmiksować. Przełożyć do foremki na babkę (metalową foremkę najpierw wysmarować masłem i wysypać mąką). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 45 minut, sprawdzając patyczkiem. Po wystudzeniu polukrować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamoże jej zabraknąć wśród świątecznych wypieków. U mnie na świątecznym stole stanie babka z serkiem mascarpone. Przepis jest bardzo prosty i szybki, a efekt końcowy bardzo zadowalający. Babka wychodzi z chrupiącą skórką a w środku jest miękka i wilgotna. I co najważniejsze następnego dnia smakuje równie dobrze jak zaraz po upieczeniu. Zapraszam!!! Składniki: 4 jajka, 2 szkl. mąki(...)jednym jajku. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy do masy. Ucieramy aż składniki się połączą. Masę przelewamy do natłuszczonej formy do babki o średnicy 24-26 cm. Pieczemy przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160C. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy i polewamy ją lukrem
Passion of Cookingtypu 405, przesianej przez sito 60 g cukru 4 żółtka 2 jajka 1 laska wanilii 125 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy do babki) otarta skórka z 1 sparzonej cytryny otarta skórka z 1/2 sparzonej pomarańczy 25 g rodzynek namoczonych w letniej wodzie 25 g moreli suszonych posiekanych(...)odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie formę wkładamy do nagrzanego do 180°C (termoobieg) piekarnika na dolną półkę i pieczemy około 55-60 minut. Gorącą babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. Lukier: Do przesianego cukru pudru stopniowo dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji lukru. Na koniec dodajemy otartą skórkę
Malinowo w kuchniChyba Was troszkę zaskoczyłam taką formą babki wielkanocnej, ale co tam! Jest pyszna, kremowa, cytrusowa i ma truskawki! To co lubię najbardziej! Babka ucierana na oleju kokosowym i mące z płatków owsianych, no bo jak może być choć odrobinę zdrowiej to czemu nie? I niech Was nie zwiedzie miały krem! To absolutnie nie bita śmietana! Zresztą poczytajcie sami! ;-))) Dzień dobry(...)Białka ubij na sztywno, dodaj do masy. formy wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto i piecz na złoty kolor około 35 minut w temp 180 stopni C. Babki studzimy całkowicie. KREM : - 8 łyżek serka śmietankowego, twarogowego (taki w wiadereczku, ja użyłam marki Piątnica, o zawartości tłuszczu 18%, jest bardzo kremowy i idealnie jedwabisty, dostaniecie go np. w Biedronce
SMYKWKUCHNIdrewnianą łyżką lub szpatułką. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy przelewamy ciasto. Pieczemy godzinę w 180st C- do suchego patyczka. Gotową babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną ze słodką śmietanką i posypujemy migdałami. Do swojej babki wykorzystałam także resztki jasnego biszkoptu (pozbawionego ciemniejszych kawałków). Ułożyłam je pomiędzy ciastem szpiankowym, dzięki czemu otrzymałam dwa odcienie. Ok 15 minut przed(...)końcem pieczenia ciasto możemy przykryć folią aluminiową, by zbytnio się nie przypaliło. Do prezentacji babki użyłam drewnianej łopatki, którą możecie zobaczyć i nabyć w internetowym sklepie Graciarnia- Graty i szpeje lub zamówić poprzez fp Graciarni kontaktując się bezpośrednio z Panem Grzegorzem. Serdecznie polecam
Kuchnia w czekoladzie