babki - 8724 przepisów (strona:98/582)

Babka czekoladowa 80

babce cytrynowej przedstawiam Wam babkę mocno czekoladową, która ma jeszcze polewę z czekolady! Babka jest bardzo smaczna, miękka i aromatyczna. Polecam nie tylko na Wielkanoc. Składniki: ? 125 g masła ? 3/4 szklanki cukru ? 2 jajka ? 1 czekolada gorzka ? 2 łyżki kakao ? 1,5 szklanki mąki ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? 3/4 szklanki mleka Polewa ? 1 czekolada gorzka ? 1/2 szklanki śmietanki(...)masą maślaną. ? Mieszać z suchymi składnikami na przemian z mlekiem. ? Piec 30 minut w temp 170 st.C. To jest porcja na dużą formę, ale ja zrobiłam trzy mniejsze babki. Polewa ? Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką i posmarować pędzelkiem babkę. ? Pianki pociąć nożyczkami na płatki i zrobić kwiatki. Do środka włozyć po kolorowym cukierku

To co kocham
WILGOTNA BABKA - MAŚLANA 465

Bardzo smaczna babka mślana, miękka i wilgotna w środku. W smaku rewelacyjna jak babka z piekarni, polecam przepis.  SKŁADNIKI :  4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 szklanki mąki pszennej, tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE: 4 białka przekładamy do misy robota(...)łyżeczki proszku do pieczenia dwie szklanki mąki pszennej tortowej, do tego dwie łyżki mąki ziemniaczanej. I teraz dodajemy pianę z białek i dalej ucieramy. Ciasto na babkę mamy gotowe, formę keksową o rozmiarze 30 na 11,5 cm wysmarowałam masłem. Wykładamy ciasto. Babkę piekę 40 minut temperatura 170 stopni, funkcja termoobieg gdybyśmy pieklili

Kulinarne Fantazje Marioli
Piegus na białkach 79

Dziś mam dla Was kolejny pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek (na blogu znajdziecie już bezę pavlovą , kokosanki i bijącą rekordy popularności kolorową babkę ). Dziś kolejna babka, tylko jeszcze prostsza, oryginalnie to ciasto zawsze robię w keksówce, ale że moja ulubiona silikonowa forma do babki zdawała się mówić "widzisz mnie, ja tu stoję i się kurzę" więc sięgnęłam po nią(...)momentu aż się rozpuści. Wtedy wsypujemy mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia, wlewamy ostudzone masło, wsypujemy rodzynki i całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do keksówki, lub formy do babki (ja użyłam silikonowej, dlatego nie potrzebne było natłuszczanie ani wykładanie papierem do pieczenia). Pieczemy 40 minut w 170 st. C, przed wyjęciem warto wbić patyczek i sprawdzić czy ciasto jest

Cynamonowe szczęście
pyszna, wilgotna babka gotowana z olejem... 83

mąka ziemniaczana 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, kakao 2 łyżki + woda 3 łyżki czekolada gorzka 200 gram, jogurt naturalny 4 łyżki Formę do babki gotowanej wysmarować olejem i obsypać tartą bułką. Składniki o temperaturze pokojowej= z białek ubić na sztywno pianę. Do pojemnika dodać żółtka, cukier, aromat rumowy i mikserem utrzeć do białości(...)najwyższych obrotach. Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej i mikserem nie za długo połączyć składniki na gładkie ciasto i nie za gęste. Do formy babki do gotowania wlać 3/4 ciasta. Do reszty ciasta wsypać kakao, wlać 3 łyżki wody i połączyć składniki, wlać do ciasta jasnego i nożem delikatnie przemieszać z 3 razy. Garnek z gotującą

W Mojej Kuchni Lubię
SZYBKA BABKA Z KAKAO 77

Pyszna, delikatna, puszysta, lekka i szybka babka z kakao . Najlepsza jaką piekłam i piekę dość często. Można ją kroić dosłownie zaraz po upieczeniu. Na mojej stronie znajdziecie już wiele przepisów na babkę, jednak tą piekę najczęściej. Idealna, gdy goście w drodze, a w szafce nie ma nic słodkiego do kawki :) Szybka babka z kakao - składniki na keksówkę o długości(...)ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanego ciasta odlać pół szklanki, wymieszać mniejszą część z kakao. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wylać ciemne ciasto. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 45 minut. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru zrobić lukier, polać nim babkę

Zrób to smacznie
BABKA KOKOSOWO CZEKOLADOWA 98

Kolejne ciasto nie tylko Wielkanocne czyli babka kokosowo czekoladowa, z nutą alkoholu i polewą czekoladową to bardzo smaczne połączenie smaków. Wyglądem przypomina babkę marmurkową ale smakuje zupełnie inaczej, idealna dla wielbicieli batoników Bunty.  Składniki:   160 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła  200 g cukru 100g wiórków kokosowych Kieliszek alkoholu 4 jaja(...)nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w 180C, do suchego patyczka.  Po upieczeniu zostawić na 15 minut w formie, następnie ostudzić i polać polewą czekoladową. Polewą polać wystudzoną babkę.   Smacznego

RAROSSA
Czekoladowa babka z budyniem i dżemem 91

Czekoladowa babka z budyniem i dżemem  Czekoladowa babka z budyniem i dżemem na oleju to błyskawiczny, prosty przepis dla początkujących i nie tylko. Takie wilgotne i puszyste ciasto bez miksera wymaga minimum pracy, jest idealnym wypiekiem, gdy mamy mało czasu na pieczenie. Zobacz przygotowanie mojego ciasta z budyniem na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał(...)budyniu, oblane lukrem, polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem. Przygotowanie błyskawicznego kremu budyniowego trwa jednak kilka chwil i zdecydowanie zwiększa on walory smakowe ciasta. Nie potrzeba ucierania! Czekoladowa babka z budyniem to łatwy i pyszny deser, mała blaszka znika w mig :) To idealny wypiek dla gości lub proste ciasto na podwieczorek do kawy i herbaty. Polecam, smacznego :) Czekoladowa babka

Lekcje w kuchni
BABKA MARMURKOWA 98

Babka marmurkowa jest puszysta, wilgotna, miękka, kakaowo- waniliowa. Wprost idealna do herbatki, popołudniowej kawy a nawet szklanki mleka. Bardzo prosta w wykonaniu, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki, nadaje się do krojenia praktycznie zaraz po upieczeniu. Gwarantuję, że uda się każdemu :) Babka marmurkowa - składniki: * 4 jajka * 200 g (1 szklanka) cukru * 240 g (2 szklanki) mąki pszennej * 150 ml oleju(...)wymieszać do połączenia składników. Na końcu wlać olej i aromat waniliowy, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części (2/3 i 1/3). Do mniejszej części ciasta wsypać kakao, wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy wlewać ciasto na przemian, warstwa jasnego ciasta, warstwa ciemnego ciasta. Tak na zmianę do wyczerpania ciasta. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec

Zrób to smacznie
Babka ziemniaczana z wędzoną słoniną 105

Kiedy na Instagramie pytaliśmy Was, jakie dania z Waszego regionu polecacie, pojawiła się propozycja babki ziemniaczanej ze słoniną . Ponieważ są to nasze smaki, dość szybko wykorzystaliśmy ten pomysł, używając wędzonej słoniny, która nadała tej potrawie dymnego aromatu. Jedząc to danie pochodzące z Podlasia, doszliśmy do wniosku, że do zrobienia bardzo smacznych potraw nie potrzeba wielu wyszukanych składników. Wystarczą dobre ziemniaki(...)oraz wyroby masarskie, aby babka ziemniaczana z wędzoną słoniną zachwyciła także i Wasze podniebienia. Udostępnij Babka ziemniaczana z wędzoną słoniną – składniki 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g wędzonej słoniny 200 g kiełbasy 150 g boczku wędzonego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 / 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka majeranku

niecodziennikpary
WIELKANOCNA BABKA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI 100

Wielkanocny stół zawsze ugina się pod ciężarem świątecznych dań. Nie może na nim zabraknąć tradycyjnej babki, która nie musi być jednak nudna i przewidywalna. Nasza WIELKANOCNA BABKA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI ma swój charakter oraz łączy delikatność i puszystość swojego środka z chrupiącymi migdałami. Artykuł WIELKANOCNA BABKA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Babka marchewkowa z orzechami 112

Ciasto, które świetnie sprawdzi się jako wielkanocna babka. Wypieki marchewkowe długo zachowują wilgotność. Babkę wzbogaciłam 3 rodzajami orzechów, a wierzch pokryłam kremem z serka. Składniki (keksówka o wym. 25x12 cm.): 3 jajka 120 g. cukru 150 ml. oleju rzepakowego 200 g. marchewki startej na drobnych oczkach skórka otarta z 1 cytryny 230 g. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masłem i wysypanej bułką keksówki. Piecz przez 40 minut (do suchego patyczka) na środkowym poziomie z funkcją góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 15 minut, a następnie wyjmij babkę z formy i studź na kratce do wypieków. Serek zmiksuj z cukrem pudrem i masłem. Kremem posmaruj grubo wierzch zimnej babki, ozdób pozostałymi orzechami

Delicious Place