dotad sprawdzil sie w kazdym moim przepisie,dlatego chetnie go uzywam i bardzo lubie jego subtelny,lekko slodki posmak.Wiele drozdzowych buleczek upieklam juz z dodatkiem mleka kokosowego.W tej babce dodatkowo wykluczylam dodatek masla ,zastepujac je wylacznie tlustym,aksamitnym kremem kokosowym.Poniewaz smak i zapach mleka kokosowego jest bardzo ulotny,dodalam wiorki kokosowe,ktore ocalily delikatny kokosowy posmak.Babka pieknie urosla.Jest bardzo pulchna(...)piec w 180°C 45-50 minut.Pod koniec pieczenia,gdy zacznie sie za mocno rumienic mozna przykryc folia alumniniowa.Studzic w foremce okolo 20 minut,potem delikatnie odwrocic forme,a babka wyskoczy sama.Studzic na kratce. czekolade z mlekiem kokosowym rozpuscic w kapieli wodnej.Posmarowac babe i udekorowac chipsami kokosowymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!woda 1 łyżka Mąkę Mix it można zastąpić inną uniwersalną mąką lub ewentualnie drobno mieloną mąką ryżową wymieszaną 1:1 ze skrobią kukurydzianą. Zamiast łupin babki można użyć mielonego siemienia lnianego. Zamiast migdałów można użyć dozwolonych w ramach diety orzechów lub wiórków kokosowych. Jeśli nie planujecie lukrować ciasteczek można zwiększyć ilość cukru(...)kolejne 50g. Przygotowanie: Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, migdałami i makiem. Dodać miękką margarynę. Łupiny z babki zmieszać z łyżką wody, a gdy spęcznieją wymieszać z miodem i dodać do wyrabianego ciasta. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w zamrażarce przez około pół godziny. Rozwałkować na grubość
głodny alergikżółtek jaj M, 300 ml mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 100 g cukru, 1 garść suszonej żurawiny, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 2 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: Sekretem babki drożdżowej jest to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Dlatego dobrze jest podgrzać lekko mleko, mąkę włożyć na 30 stopni na piekarnika, jajka wcześniej wyciągnąć z lodówki. Zaczynamy(...)ciasta powinno wrócić do swojego wcześniejszego kształtu. Na końcu dodajemy żurawinę obtoczoną w mące, skórkę pomarańczową i oliwę. Zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do foremki- u mnie silikonowa do babki. Jeśli używamy metalowej to musimy wysmarować ją masłem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wierzch babki smarujemy roztrzepanym jajkiem (odlałam sobie przy rozdzielaniu jajek 2 łyżeczki białek i 2 łyżeczki
Aga w kuchniWłaściwie to nie wiem dokładnie, czy ta klasyczna babka jest z przepisu Bożeny Dykiel czy tylko przez nią polecana, ponieważ przeglądałam wycinki z przepisami i znalazłam jeden z kawałkiem zdjęcia Pani Bożeny… Jedyną wadą tej babki jest jej wielkość, bo to bardzo mała porcja, zupełnie niepodzielna przy większej ilości gości przy świątecznym stole, więc najlepiej przygotować od razu(...)porcji podwójnej…;) Klasyczna babka – składniki: 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru pół kostki masła (rozpuszczonego i schłodzonego) cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać. 2. Rozpuszczony tłuszcz wlewać cienkim strumykiem do masy cały czas
UgotujmyTo.plBędąc u Rodzinki miałam dostęp do przepisów mojej Mamy, Siostry i Bratowej… a trochę tego było więc korzystałam ile się dało…:) Przepis zatytułowany Olejowa babka wielkanocna znalazłam w zeszytach mojej Siostry dzięki rekomendacji Bratowej, która niejednokrotnie już go wypróbowywała. Jak zapytałam Siostrę skąd ma ten przepis, okazało się, że kilka lat temu dostała go od koleżanki(...)prawdopodobnie miała go z jakiejś gazety… W każdym bądź razie cięzko było ustalić jego pochodzenie… Przepis na tą babkę wielkanocną już na stałe zagościł w naszej Rodzinie, nie tylko na Święta… Życzymy Wszystkim Czytelnikom UgotujmyTo.pl i Wszystkim Zaprzyjaźnionym Blogerom Zdrowych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych mając nadzieję, że ta olejowa babka wielkanocna w wersji wiosennej przynajmniej na chwilę
UgotujmyTo.plZaczynam etap babek :) Kupiłam sobie super książkę "Babki i wieńce" C. Bardi, mam również nowiutką formę do pieczenia z kominem. Pierwsze próby pokazały, że ten rodzaj wypieków szybko ma szanse stać się moim ulubionym - robota żadna, ciasto pięknie wypieczone dzięki kominowi. Przy małym nakładzie otrzymujemy 10-12 porcji ciasta, nie jest więc tak, że się nastoimy przy garach(...)potem w 5 minut wszystko zniknie, nawet zmywania nie ma za dużo. No ale do rzeczy, jako pierwsza została przeze mnie wykonana pomarańczowa babka proszkowa..... Ciasto: 300g mąki 2 ł proszku do pieczenia 1/4 ł soli 150g miękkiego masła 250g miękkiego serka (może być z wiaderka) skórka starta z 1-2 pomarańczy 350g cukru 3 duże jajka (u mnie
Z butelką mleczka w tleBabka drożdżowa to typowo wielkanocny wypiek. Mi się tak przynajmniej kojarzy. Z dawien dawna przygotowywana na kopie żółtek, symbolizowała odrodzenie i dobrobyt. W dzisiejszych kuchniach gospodynie rezygnują z takich ilości żółtek na rzecz całych jajek lub różnych innych zamienników, jak chociażby śmietana. Bo co potem z tymi białkami...? Ja ostatnio miałam inny problem - po torcie dla Natalki zostało mi siedem(...)wyrzucić. Najpierw pomyślałam o creme brulee, który uwielbiam. Z siedmiu żółtek jednak ilość wyszłaby mi co najmniej nieprzyzwoita. Hmm... Brioszka może? Brzmi lepiej. W końcu odkopałam stary przepis na babkę drożdżową, na samych żółtkach właśnie. Tamta była z czterech, z dodatkiem olejku arakowego, nie wyszła zbyt imponująca, bo w za dużej formie pieczona. Taka troszkę naleśnikowa . Smakowała jednak wspaniale; pamiętam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblogach pojawiają się przeróżne przepisy na fritatty, hiszpańskie tortille, ja proponuję przygotować zapiekankę z dyni z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Zapiekanka ta jest bardzo podobna do naszej wielkopolskiej babki ziemniaczanej z dodatkiem smażonego boczku, cebuli, tylko ziemniaki zostały zastąpione dynią. Ta dyniowa zapiekanka jest przygotowana z tartej dyni, mąki, cebuli, boczku, z dodatkiem tymianku i czosnku niedźwiedziego. Formę żaroodporną przed(...)włożeniem dyniowej masy posmarowałam oliwą i obsypałam bułką tartą, a potem całość zapiekłam w piekarniku. Polecam też przepis na ziemniaczane zapiekanki: babka ziemniaczana (kartoflak) Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków Babka ziemniaczana do perliczki Dyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim Składniki: 1 kg tartej dyni na drobnych oczkach 1 jajko 1 cebula mąka pszenna mąka ziemniaczana sól, pieprz, tymianek, czosnek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzamrożone po świętach i długo nie mogłyśmy wymyślić jak je wykorzystać. Jakoś sama babka dziwnie nam się podczas Wielkanocy przejadała :p W końcu wymyśliłyśmy warstwowy deser z jej udziałem. Był to strzał w dziesiątkę. Pyszny, delikatny, całkowicie zaspokajający żądzę słodkości w organizmie :). Jeśli nie macie babki, nic straconego, wystarczy zastąpić ją biszkoptami lub herbatnikami, a deser wyjdzie równie smaczny(...)nieco przestygł. Babkę kruszymy na malutkie kawałki. Jeśli mamy biszkopty lub herbatniki robimy dokładnie tak samo. Przygotowujemy 3 wysokie szklanki. Na dnie umieszczamy pokruszone ciasto, na to wykładamy jogurt naturalny (w takiej ilości by stworzyły „warstwę”)*. Nieco przestygnięte truskawki blenderujemy na mus. Wykładamy jako następną warstwę. Następnie nakładamy jogurt oraz resztę pokruszonej babki. Czekoladę topimy w mikrofali i polewamy
Kolizje SmakówNiedługo Wielkanoc więc przyjdzie pora na pieczenie bab, babek i babeczek Piegusek białkowy to inaczej babka na białkach z dodatkiem maku. Pieguska na białkach przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty , musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany(...)łyżką. W opisie nie było też mowy o posmarowaniu formy tłuszczem i obsypaniu bułka tartą, dla mnie to normalna sprawa, ale dla laika może to stwarzać problem podczas wyciąganiu babki z formy. Podobny przepis znajduje się w książce „Kuchnia domowa” Wydawnictwa IBIS jest tam tylko więcej tłuszczu i inny opis przygotowania (białka ubija się z cukrem, dodaje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzebrę wykonywaną z całych jaj i przepis na nią w przyszłości pojawi się tutaj. Ostatnio jednak lubię piec ciasta z białek, gdyż często zalegają w naszej lodówce i taka babka jest dobrą okazją do ich wykorzystania. Za oknem mamy już piękną wiosnę, przyroda budzi się do życia, kwitną forsycje, drzewa wypuszczają liście, a ptaki już od dłuższego czasu od rana(...)związane z tymi świętami. W każdym domu zazwyczaj inne ciasta piecze się tradycyjnie na święta wielkanocne, nikt jednak nie zaprzeczy, że dwie główne kategorie ciast na tę okazję to babki i mazurki. Z racji, że mój blog powstał w tamtym roku już po świętach, nie mam jeszcze opublikowanych przepisów na mazurki, przepisy na babki możecie znaleźć w świeżo
Smakołyki Berenikiszklanka cukru pudru – sok z połowy cytryny – ok. 50 ml mleka kokosowego – wiórki do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na babkę wysmarować masłem, oprószyć bułką tarta lub mielonymi migdałami. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilią lub ekstraktem z wanilli na puszystą masę i dodać do czekolady. Następnie wymieszać obydwie mąki(...)dodać do masy. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ubijając. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kokosem oraz mleko kokosowe. Ciasto przełożyć do formy na babkę i wyrównać. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie górai dół) i piec ok. godzię (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i przestudzić
I LOVE LIFEPrzepis na zdrową babkę wielkanocną "Zebra z polewą czekoladową". Jest to wersja, która zamiast tradycyjnych składników zawiera te zdrowsze, z mniejszą ilością cukru i tłuszczu, ale wciąż smakuje wyśmienicie. Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki erytrytolu lub innego słodzika 3 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (może być grecki) 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)Stopniowo łączymy suche składniki z mokrymi, mieszając dokładnie, aż powstanie gładkie ciasto. 5. Podzielmy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. 6. W formie do babki (wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy naprzemiennie po łyżce jasnego i ciemnego ciasta, tworząc efekt "zebry". 7. Wyrównujemy powierzchnię ciasta, a następnie wstawiamy do piekarnika
Zakamarki mojej kuchniPyszna babka bakaliowa: Składniki: 250 g masła (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g bakalii (np. rodzynki, orzechy włoskie, suszone morele, kandyzowana skórka pomarańczowa) szczypta soli tłuszcz i mąka do wysmarowania formy Przygotowanie: Formę do babki(...)rozłożyły się w cieście. Wylej ciasto do przygotowanej formy i wygładź wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół) przez około 50-60 minut, aż babka będzie złocista, a patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 minut, a następnie wyjmij ją na kratkę
Zakamarki mojej kuchni