łodygi rabarbaru 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka maślanki naturalnej cukier puder- do posypania babeczek Przygotowanie: Rabarbar umyj obierz i pokrój na 1 cm kawałki. Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj jajka, maślankę oraz olej. Składniki wymieszaj za pomocą łyżki(...)niezbyt dokładnie. Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Przełóż do nich ciasto. Na wierzchu babeczek połóż rabarbar. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut. Gotowe babeczki posyp cukrem pudrem. Smacznego
Kukuleczkipalcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta resztki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki, wyszło mi 20 sztuk, ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 200 C przez 15-18minut do zrumienienia upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić(...)zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się zagotuje, wlać rozrobiony budyń, gotować 2-3 minuty cały czas mieszają, wystudzić na letni, lekko ciepły budyń przełożyć do upieczonych, ostygniętych babeczek do lodówki, przed podaniem nałożyć dżem wiśniowy i brzoskwinia z marakują - tartaletki są przepyszne na upalne dni i takie na "jeden ząb"..............SMACZNEGO!!! Naturalnie owocowe zawierają tylko
W Mojej Kuchni Lubięwszystkim takie, które nie są czasochłonne. Dość często na drugie śniadania wybieram pudding chia, ale ostatnio też powróciłam do zapomnianego mug cake'a i nocnych owsianek. Mug cake czyli babeczka z kubeczka to szybkie fit ciastko, do którego wykonania potrzebujemy zaledwie kilka składników, które po dokładnym wymieszaniu i przełożeniu do naczynka wstawiamy na 4 minuty do mikrofali. Jeśli mikrofali(...)macie, skrzystajcie z piekarnika, jednak tutaj babeczkę trzeba potrzymać ciut dłużej, bo około 14 minut. Moja podstawowa i zarazem pierwsza wersja mug cake'a zawierała otręby owsiane i orkiszowe. Później babeczki zaczęłam robić z różnymi mąkami. Zarówno do pierwszej, jak i drugiej wersji dodawałam jogurt naturalny, a ostatnio zaczęłam eksperymentować z mlekiem. Przypuszczam, że w niedalekiej przyszłości powstanie post
Tetiisheridodatkiem Majonezu Kieleckiego , zamiast typowego tłuszczu do ciast. Babki majonezowe piekę regularnie , wychodzą rewelacyjne, czemuż by więc nie użyć majonezu w muffinkach? Eksperyment udał się znakomicie! Majonez nadał babeczkom dużej wilgotności i puszystości - nawet po kilku dniach nadal zachowują świeżość. Polecam! :) Składniki na 12 sztuk - piekłam w blasze na muffinki : SKŁADNIKI SUCHE: 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. mąki pszennej(...)miski z suchymi składnikami i wymieszać łyżką - niezbyt długo i niekoniecznie dokładnie, tylko aby mniej więcej się połączyły - krócej mieszane ciasto na muffinki skutkuje wilgotniejszymi i bardziej pulchnymi babeczkami, sprawdziłam! Kiwi obrać i pokroić na drobne kawałki. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta. Następnie kilka kawałeczków kiwi. Powtarzać do wyczerpania masy i owoców. Ponieważ muffinki
Grunt to przepis!Dzisiaj babeczki w wersji FIT! Mąka pszenna zastąpiona bezglutenową gryczaną, biały cukier- cukrem trzcinowym, a rolę jajek odegrały tu banany. Musicie upiec te babeczki już teraz! Roboty z nimi bardzo mało, a smak powalający. Polecam! ;) Składniki: (na ok. 12 sztuk) Suche: 1 szkl mąki bezglutenowej gryczanej 1 szkl cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mieszając łyżką. Powstałą masę przelać do 3/4 wysokości papilotek umieszczonych w formie na muffinki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20-25 minut, aż babeczki wyrosną i ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego! Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Fit Słodkości
Nastoletnie WypiekanieKsiążka Moje Wypieki i desery zawiera najpopularniejsze przepisy zebrane przez ponad sześć lat blogowania, ozdobione pięknymi autorskimi zdjęciami. Wielokrotnie przetestowane receptury na boskie serniki, najlepsze ciasta drożdżowe, muffinki i babeczki, lody i mrożone desery, ciasta czekoladowe i z owocami, kruche tarty i torty, a także tradycyjne makowce, szarlotki, mazurki i wiele innych. To mała wypiekowa biblia i niezbędnik każdego miłośnika(...)cudo, które mam przed sobą z pewnością pozwoli mi na zrealizowanie mojego marzenia choćby po części. Książka została podzielona na kilka rozdziałów. I tak, w książce znajdziemy przepisy na babeczki, ciasteczka, tarty, bezy, ciasta drożdżowe, serniki, torty, czy desery. Każdy przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki, dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz fotografie pyszności. Od razu wspomnę
Tetiisheriwiększych obrotach do foremek można włożyć papierowe papilotki, do każdej łyżką nałożyć prawie do pełna ciasta, powkładać po kostce gorzkiej czekolady piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół - babeczki piec z 35 minut, do suchego patyczka, dobrze je wystudzić zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką nakładać na babeczki, posypać startą czekoladą gorzką - babeczki
W Mojej Kuchni Lubięmyślą o Dniu Mamy, to po ciasteczkach kolejne fajne słodycze, które można zrobić wcześniej i pięknie prezentują się w przezroczystym słoiku. Świetnie nadadzą się także jako dekoracja tortu czy babeczek, więc można potraktować je jako dodatek lub w końcu to idealny sposób, żeby wykorzystać niezużyte do ciasta białka :) Składniki: 2 duże białka 120 g cukru szczypta soli + opcjonalnie barwnik spożywczy
CiastkozercyOstatnio rządzą u nas często. Mowa oczywiście o muffinach, babeczkach. Jak już nie raz wspomniałam uwielbiam je za szybkość w przygotowywaniu i niezawodność w smaku. Syn 5-latek przygotowuje je praktycznie sam, ja jedynie odmierzam składniki, wkładam i wyjmuje z piekarnika. Skoro on daje radę to Wy poradzicie sobie z nimi bezbłędnie Płatki owsiane, banany, nutella zamknięte w babeczce, szklanka
Made By Mom And SonIntensywnie czerwone ciasto Red Velvet jest bardzo popularne w USA. Podawane zazwyczaj z kremowym serkiem lub w postaci tortu. Już długo zbierałam się do wykonania babeczek z podstawowego przepisu, aż w końcu się udało :) Poza tym, że pięknie się prezentują są bardzo wilgotne i z pewnością posmakują każdemu. Dekorację wykonałam z kremu na bazie serka "Mój Ulubiony", ale możecie(...)wykorzystać tradycyjnie serek "Philadelphia". Babeczki upiekłam wspólnie z bratem na prezent! Dodam, że pudełko jest również ręcznie robione :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki oleju 2 duże jajka 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (paście) np Wilton 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżeczki
Chocolate Muffin Blogdomu wielką skrzynię. Zastanawiałam się co jest w środku. Niespodzianka była ciężka i ogromna! Okazało się, że to paka dla RYŻykantów :) Idąc tym tropem postanowiłam zrobić dzisiaj babeczki. Ich zadanie to bycie wartościową, smaczną przekąską wprost do pudełka! Puddingowe babeczki ryżowe, bezglutenowe, bez mleczne łyżeczka oleju kokosowego 220 ml mleczka kokosowego 100 ml ryżu do risotto (u mnie(...)odparuje). Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy ryż pod przykryciem na kolejne 5 minut. Po tym czasie dolewamy 2 łyżeczki syropu, mieszamy i wkładamy ryż do foremek na babeczki (u mnie 5 sztuk). Posypujemy je wiórkami, skrapiamy pozostałym syropem. Pieczemy ok 10 minut w piecu nagrzanym do 180 st.C. Studzimy w foremkach
Dzieje kuchennej WiewióryPiękne, malutkie słodkości polecają się do popołudniowej kawki <3 Składniki: Babeczki: 85 g masła 180 g cukru 1 duże jajko 1 łyżka kakao barwnik czerwony (ilość w zależności od rodzaju barwnika)* 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii / 1 opakowanie cukru wanilinowego 200 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 185 g mąki 3/4 łyżeczki octu 3/4 łyżeczki(...)sody oczyszczonej Krem: 125 g mascarpone 200 g śmietanki 30-36% 1 łyżka cukru pudru ziarenka z połowy laski wanilii 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Babeczki: Masło i cukier umieścić w misce i miksować przez około 3-5 minut na średnich obrotach, aż powstanie jasna, kremowa, w miarę jednolita masa. Zmniejszyć obroty na niskie i wbić jajko, zmiksować
Malinowo w kuchniKRUCHE BABECZKI w wytrawnej wersji z kremowym kozim serkiem, słodkim... Artykuł KRUCHE BABECZKI Z KOZIM SEREM I BURAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEJeżeli macie chęć na mocno kakaowe babeczki z kremem mascarpone z mlekiem w proszku, to ta propozycja jest właśnie dla Was:) Bardzo proste w wykonaniu, a wyglądają bardzo okazale 50 min 10 sztuk składniki: 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 120 g masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu śmietankowego 1 szklanka maślanki 3/4 szklanki(...)stopni ok. 25 minut. Odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie robimy krem. Mascarpone delikatnie (na niskich obrotach miksera) ubijamy z cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Na wystudzone babeczki za pomocą rękawa nakładamy krem (możecie użyć woreczka śniadaniowego, na którego rogu zrobicie małą dziurkę). Ja dodatkowo ozdobiłam babeczki kolorowymi ozdobami Smacznego Ania
Ania i Marcin gotująBabeczki powstały z myślą o moim mężu, który uwielbia słodkości w moim wykonaniu. Jest teraz na diecie by zrzucić parę kilogramów, ale jest też łasuchem. Domowe wypieki są lepszym rozwiązaniem niż kupne ze sklepu, tzw. "mniejsze zło" ;), na które można pozwolić sobie od czasu do czasu. Takie babeczki się sprawdzają, gdy mój mąż ma ochotę na coś małego i słodkiego(...)łyżeczce kremu cytrynowego. Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek, tak aby przykryć krem. Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Tuż przed podaniem dekorujemy babeczki bitą śmietaną i karmelową posypką. Smacznego
Projekty ze smakiem