Babeczki powstały na prośbę jednej z Czytelniczek. Nie zawierają mąki pszennej. Zamiast tego wykorzystujemy ugotowaną ciecierzycę i mąkę gryczaną - wykluczamy w ten sposób obecność glutenu. Nie używamy także jajek, a jedynie mleko roślinne (sojowe, kokosowe, ryżowe). Do babeczek nie dodajemy także masła i cukru. Słodki smak możemy uzyskać wybierając dowolny słodzik według gustu. Myślałam, że babeczki wyjdą twarde i zbite
Chocolate Muffin BlogTakie babeczki znakomicie sprawdzą się jako pożywne śniadanie lub szybka przekąska na słodko. Do ich wypieku używamy mąki owsianej*, dzięki czemu babeczki wzbogacone są w cenny błonnik. Ciasto jest bezproblemowe, a sposób pieczenia dowolny - ja użyłam maszyny do wypieku muffinek, ale można także skorzystać z piekarnika i silikonowych foremek. Składniki: 1 łyżka masła orzechowego 30 g odżywki białkowej(...)mąki owsianej lub żytniej 2 jajka 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka miodu Rozgrzać urządzenie do wypieku babeczek. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno. Następnie dodać masło orzechowe, miód i żółtka. Zmiksować. Mąkę, kakao i odżywkę wmieszać delikatnie. Nakładać po 1,5 łyżki ciasta w zagłębienie foremki. Piec 5-6 minut. Można także upiec babki w piekarniku - temp
Chocolate Muffin Blogtygodniowej przerwie zapraszam na pyszne babeczki, które stanowią znakomitą alternatywę dla kruchych wypieków. Spód przygotowujemy z rozgniecionego banana i płatków żytnich, dzięki czemu nie ma potrzeby dodatkowego dosładzania. Sezon na maliny za niedługo się zacznie, więc zapiszcie koniecznie przepis :) Spody (6 babeczek): 1 rozgnieciony banan 1 szklanka płatków żytnich 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżka masła orzechowego Składniki połączyć(...)Masa waniliowa: 1 serek homogenizowany, np. Bieluch 1 łyżeczka miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego kropelka aromatu waniliowego Wszystkie składniki wymieszać delikatnie łyżką. Masę nakładać na babeczki, udekorować malinami. Smacznego
Chocolate Muffin BlogPamiętacie pyszne ciasto czekoladowe bez użycia miksera?Z tej samej masy można zrobić cudowne babeczki z solonymi orzechami i migdałami .Mniam. Składniki: na 10 babeczek 160 g mąki pszennej 175 ml śmietany 18 % 100 g masła 100 g czekolady gorzkiej 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)składniki,czyli – mąkę, kakao ,proszek i sodę .Dodajemy je w dwóch częściach do składników mokrych i krótko mieszamy łyżką.Tylko do połączenia się masy. Masę przekładamy do foremki na babeczki wyłożonej papierowymi papilotkami ,posypujemy orzechami i migdałami i pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 170 stopni przez około 45 minut.Smacznego
Ladylaura.Mój poprzedni słodki przepis, ze względu na zawartość likieru, skierowany był raczej do starszych łasuchów. Dzisiaj mam coś specjalnie dla małych! Te babeczki wymyśliłam, jadąc samochodem. Tak się rozmarzyłam wyobrażając sobie, jak mogłyby wyglądać i smakować, że nieomal nie spowodowałam wypadku.. 😛 Na szczęście obyło się bez strat w ludziach i teraz mogę się […] Artykuł Czekoladowe babeczki
Wiszniówkatylko kilka lat, potem nastąpiła sepracja ;>). Zawsze traktowane byłyśmy jednakowo. Ubierano nas w jednakowe ubrania. Miałyśmy sztandarowy repertuar do wspólnego odśpiewywania, na czele którego plasował się […] Artykuł Babeczki malinowo-poziomkowe pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaBabaeczki z ananasem ? hmm coś innego, orzeźwiającego.. Są bardzo miękkie i wilgotne w środku. Idealana przekąska na letni podwieczorek. Polecam! Babeczki z ananasem Składniki: Suche: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mokre: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju dodatkowo: 3/4 szklanki ananasów w kawałkach z puszki Sposób wykonania(...)mieszamy wszystkie suche składniki, natomiast w drugiej mokre. Przelewamy mokre do suchych i mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy ananasy i znów delikatnie mieszamy. Przekładamy do papilotek na babeczki. Pieczemy około 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Posypujemy cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 12 babeczek
Smaki Nataliidanie nie wszystkim przypadnie do gustu, np. mój mąż woli zjeść normalna, klasyczną pizze niż babeczki a to dlatego, że tu jest sporo ciasta [nie ukrywam ciasta chrupiącego, jak dla mnie przepysznego :-) ] Ale bez przesady, oprócz ciasta jest również wyrazisty, pachnący oregano sos, ciągnący się ser oraz przypieczone salami u mnie pepperoni. To jest moja wersja, Ty możesz dokładać sobie(...)wymieniać. Jedynym ograniczeniem tutaj jest Twoja wyobraźnia :) Zachęcam do skorzystania z przepisu, na imprezie na pewno zaskoczysz swoich gości tą potrawą :) Składniki: (na ok 20 babeczek) ciasto na pizze: 600 g mąki ok 360 ml ciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju ser 100 g salami
Kuchnia Vikiprzerwy postanowiłyśmy powrócić z nowymi przepisami na jeszcze lepsze smakołyki. Dziś na blogu zagoszczą mistrzowskie babeczki przygotowane specjalnie na Euro 2016. Cała rodzina zajadała się nimi kiedy kibicowaliśmy naszym mistrzom. Idealne połączenie soczystych truskawek, czekolady i kokosa sprawia, że nie można się oprzeć kolejnej sztuce. Truskawki oczywiście można zastąpić innymi, ulubionymi owocami, wtedy smak będzie nieco inny. :) Składniki(...)babeczek : 220 g miękkiego masła 15 daktyli 160 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja 4 płaskie łyżki kakao 50 g drobno posiekanej czekolady 150 g truskawek Daktyle namoczyć w gorącej wodzie (tak aby całe były przykryte wodą) ok.15 min. Po tym czasie zblendować je na jednolitą masę. Do daktyli dodać pozostałe
Banana Smilesmarzyły mi się takie pączuszki... malutkie, puszyste, przygotowywane bez użycia oleju do smażenia. Jeśli zastanawialiście się kiedyś nad zakupem małej maszynki do wypieku babeczek mogę śmiało powiedzieć "warto!" Moja ma trzy wymienne komplety foremek: do babeczek, cake pops'ów, i mini pączusiów. Powłoka nie przywiera i po pieczeniu pozostaje idealnie czysta. Jeśli nie macie takiego urządzenia możecie z powodzeniem upiec(...)mąki żytniej 10 g mąki kokosowej lub jaglanej 1 łyżka masła orzechowego 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka Nagrzać urządzenie do wypieku babeczek lub piekarnik do 180*C. Wszystkie składniki zmiksować. Wgłębienia formy wysmarować olejem kokosowym i nałożyć ciasto. Piec 4-5 minut. Jeśli używamy piekarnika ciasto należy umieścić w silikonowych foremkach i piec
Chocolate Muffin Blogkostkę: pomidora i fetę. Tak przygotowanym farszem nadziewamy cukinie i pieczemy ok. 20-25 minut nie zmieniając temperatury. Farsz można posypać żółtym serem. O, i jeszcze! Były też słodkie babeczki z cukinii , a dziś w wersji wytrawnej, beztłuszczowej i bezglutenowej :) {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Babeczki z cukinii","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)plastry w\u0119dliny uk\u0142adamy w foremce do mufinek tak, by przykry\u0142y dno i boki. Wlewamy ciasto i pieczemy jak wersji z papilotkami. "],"recipeCategory":"Pieczywo","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Babeczki z cukinii Danie Pieczywo , Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Składniki 300 g cukinia 1 średnia sztuka 200 g mąka z ciecierzycy 1 szt jajko 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Kucharzycawłożyć do rozgrzanego do 180 st. piekarnika mniej więcej na środkową półkę na ok. 30 minut. Warto na koniec sprawdzić patyczkiem, np. drewnianym patyczkiem do szaszłyków, jeżeli wsunięty w babeczkę patyczek po wyjęciu jest suchy na całej długości znaczy, że pieczenie skończone. Studzimy do delikatnym wytrząśnięciu z foremek na kratce kuchennej. Kiedy są wystudzone: kroję babeczki na trzy krążki. Następnie(...)umieścić leciutko przestudzoną polewę na muffinach, uważam, że najlepiej wykonać to przy pomocy pędzla kuchennego, stosuję od paru lat silikonowy i raczej się sprawdza. Na koniec można babeczki jakoś jeszcze przyozdobić. Akurat tym razem wykorzystałam lentilki. I to już wszystko. Mam nadzieję, że spróbujecie i będą smakowały. #muffiny #czekolada #piernikowe #zdziećmi
I tu będę miała takie teczęści - każdym kawałkiem ciasta wylepić wgłębienie w formie na muffiny - formę z ciastem schłodzić przez 30 minut w lodówce - piekarnik rozgrzać do temperatury 180-190 stopni - schłodzone kruche babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia - upieczone babeczki pozostawić do ostygnięcia, nie wyjmować z formy MASA SEROWA - składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej(...)małe kawałki, przełożyć do miski, wymieszać z cukrem - do miski przełożyć twaróg, śmietanę, cukier, jajko i mąkę ziemniaczaną, składniki krótko wymieszać - masę serową przełożyć do upieczonych i ostudzonych kruchych babeczek, wypełniając je niemal do pełna - na wierzchu poukładać kawałki rabarbaru, wciskając je w masę - serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 30 minut lub do momentu ścięcia się masy
Smakołyki Berenikismutnym przedpołudniu przyszedł czas na miły powrót do domu i nerwowy wieczór. Rezultatem tych wszystkich emocji są babeczki. Musiałam odreagować w kuchni a chciałam upiec coś względnie zdrowego. Oto one! Bezglutenowe, bez mleka, z jajkiem i oczywiście truskawkami oraz migdałami :) Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami 50 g orzechów laskowych 25 g płatków migdałowych + do posypania(...)ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i szczypta cukru trzcinowego. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Studzimy przed wyjęciem z foremek
Dzieje kuchennej Wiewióry