babeczki - 15371 przepisów (strona:372/1025)

Tartaletki z truskawkami 169

truskawek Przygotowanie: Zarobić ciasto na małe tartaletki. Do przesianej mąki dodajemy pokrojone masło i cukier oraz szczyptę soli i jajko. Wyrabiamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180ᵒC. Przygotowujemy foremki na babeczki wklejamy do nich ciasto. Pieczemy przez kilka minut aż ciasto się zarumieni (ok. 12-15 minut.). W tym czasie szykujemy krem. Żółtka łączymy z 1/2 szklanki mleka i 2 łyżkami(...)podgrzewamy w osobnym garnku i rozpuszczamy w nim cukier i cukier wanilinowy. Do podgrzanego mleka dodajemy resztę wymieszanych składników i wszystko łączmy czekając aż krem zgęstnieje. Gotowe ciasto na babeczki wykładamy kremem i układamy owoce. Artykuł Tartaletki z truskawkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Drożdżówki z rabarbarem 204

ciacha i popijam kompotem ;) No lepiej być chyba nie może! A jeśli Wy także szukacie pomysłów, co dobrego z niego wyczarować polecam proste jogurtowe ciasto lub puszyste babeczki z rabarbarem . Z podanych niżej proporocji wyszło mi 8 dużych drożdżówek, ciągle jeszcze nie umiem się przyzwyczaić, że drożdżowe wyrobione w robocie rośnie jak szalone, więc 1 blacha na tę ilość

Ciastkozercy
KRUCHE BABECZKI Z MALINOWĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI 104

Składniki na babeczki :   (na około 20 sztuk) 200 g masła (82% tłuszczu) 300 g mąki pszennej 100 g cukru  pudru 2 żółtka szczypta soli Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki(...)czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, odrywamy po kawałku i wyklejamy nim nasze foremki do babeczek (wcześniej smarujemy je roztopionym masłem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 10-12 minut. Na wypełnienie: 1 galaretka o smaku malinowym 300 ml śmietany 30% lub 36% schłodzonej  Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Studzimy.  Śmietanę kremówkę

Walijskie Pichcenie
muffinki z czekoladą 115

Może o grillu to następnym razem, teraz o muffinkach. Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w blachę do muffinek z wkładami silikonowymi. Fajna sprawa. Nie myślę o chemii, którą wchłaniają babeczki z takich foremek, lepiej nie myśleć :D Wszędzie tego ogrom. Zresztą blacha tradycyjna też pewnie nie jest super rozwiązaniem. Idę wiec z duchem czasu i brnę w nowości. Powtórzę się(...)Córka dziś upiekła muffunki. Ciach, prach i były :D Chyba nie będzie mi dane samej wypróbować nowej blaszki :D Nic nie szkodzi. Młode pokolenie niech się uczy :D Babeczki były bardzo smaczne, szybkie w wykonaniu. Nawet jak ma się niespodziewanych gości, można poświęcić 15 minut i zmajstrować taki smakołyk :D Zastanawiam się tylko, czy do tego wypieku używać nazwy muffinka

Pieprzyć z Fantazją
Drożdżowe ze śliwkami 186

drożdżowe ze śliwkami. Jeśli drożdżowe to tak jak dla mnie, Wasze ulubione ciasto, zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na na tradycyjny drożdżowy placek z jagodami , drożdżowych babeczek np. z rabarbarem lub z czekoladą lub ciasta drożdżowego w wersji czeko (takie cuda!). Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego

Ciastkozercy
Korzenne babeczki z czekolada czyli poWeekendowe Lakocie odc.176 173

hali spokój czemu zawdzięcza złoty medal! rach ciach, przeciwniczki zostały rzucone, przytrzymane i po wszystkim! DUMA MNIE ROZPIERA! A na moja judoczkę czekał w domu obiad i korzenne babeczki. Już strasznie dawno nie piekłam krajanki korzennej  a to jedno z moich ulubionych ciast. Tym razem upiekłam je w formie babeczkowej by ułatwić ich jedzenie :) Korzenne babeczki z czekoladą (proporcja(...)także jajka i przyprawy. Składniki mieszamy stopniowo dodając masę kawową. Nagrzewamy piekarnik do  180 st.C. Blachę wykładamy papilotkami, wkładamy do nich ciasto do 2/3 wysokości i do każdej babeczki wtykamy kawałek czekolady. Pieczemy ok 25 minut, lub do suchego patyczka. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
#25 Muffiny pełnoziarniste z jabłkami 206

instagrama, na którym wcześniej dowiecie się co ciekawego można zrobić na obiad. Tam również pokazuję swoje podróże kulinarne. Nazwa to @tasteofimagination Ostatnimi czasy wróciła moja miłość do wszelkiego rodzaju babeczek. Kiedy wczoraj dowiedziałem się, że niebawem mają wpaść do mnie goście, to musiałem coś szybko wymyślić. Ze składników, które raczej każdy ma w swoim domu, zrobiłem pyszne, słodkie i wilgotne(...)muffiny z jabłkami! Z podanych proporcji wychodzi ok. 18-20 babeczek (wszystkie zniknęły w jeden wieczór) :) Będziemy potrzebowali: 250g mąki pełnoziarnistej żytniej (pszenna też się nadaje) 2 duże jabłka 250ml mleka 2 duże lub 3 małe jaja 120ml oleju  łyżeczka proszku do pieczenia cynamon Jabłka dokładnie myjemy, nie obieramy, kroimy w małą kostkę.W jednej misce mieszamy ze sobą

Taste of imagination
Babeczki "Kopiec kreta" 128

Sposób przygotowania: Przesiewamy składniki sypkie do większej miseczki. W mniejszej łączymy ze sobą składniki mokre, a następnie dodajemy je do suchych. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę na babeczki wykładamy papilotkami lub jeśli nie posiadamy- wyciętymi z papieru do pieczenia kwadratami. Dociskamy je literatką i zaginamy boki, by ciasto nam nie uciekało poza papier. Masę nalewamy do ⅔ wysokości papilotki(...)Wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C na ok 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone studzimy na kracie. Z przestudzonych babeczek ścinamy wierzch i delikatnie wydrążamy środek. Do środka nakładamy pokrojone w plastry lub kostkę banany. Przykrywamy kremem z ubitej śmietany z dodatkiem roztopionej i przestudzonej białej czekolady. Całość posypujemy rozdrobnionymi pozostałościami z babeczek. Chłodzimy min. 1 godzinę przed podaniem

Kuchnia w czekoladzie
Słodkie koszyczki 111

drugim papierem wtedy ciasto się nie przykleja do wałka. Można lekko podsypać mąką. Foremki o średnicy 9 cm, smaruję, przekładam ciasto, a nadmiar odrywam. W ten sposób formuję pozostałe babeczki, przykrywam folią aluminiową , wysypuję groch żeby ciasto nie urosło. Wkładam do lodówki.  Resztę ciasta rozwałkowuję na pasek prostokątny i odcinam przy pomocy linijki paski o szerokości(...)zalewy, kiwi obieram i kroje na plastry. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i formuję łyżką na papierze do pieczenia cztery małe kółka, odstawiam do wyschnięcia. Krem wyciskam szprycą do babeczek, w środek wkładam mandarynki. W plastrach kiwi wycinam środki w które wkładam rączki od uchwytu koszyczka i lepiej będą się trzymać na babeczce. Dekoruję winogronem, układam kółka z czekolady

wesoła kuchnia
Babeczki stracciatella z kremem i życzenia wielkanocne 139

Babeczki nie wymagają wielkiego nakładu pracy a wyglądają i smakują wspaniale. Nikt nie może się im oprzeć. Warto upiec takie na Wielkanoc by mile zaskoczyć gości. A tymczasem... Kochani życzę Wam aby te święta były radosnym czasem spędzonym w rodzinnym gronie, aby wniosły do naszych serc spokój, ciepło i nadzieję.  Wesołych Świąt(...)soli 1/2 tabliczki czekolady mlecznej  Krem: 100 g masła 100 g mascarpone 1/3- 1/2 szkl cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego kilka kropel zielonego barwnika czekoladowe jajeczka kolorowa posypka Babeczki: W jednej misce wymieszać suche składniki ze startą czekoladą, w drugiej wymieszać mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek do 2/3 wysokości. Piec

Smakołyki Asi
FIT MUFFINKI CYTRYNOWE Z MĄKI RYŻOWEJ 244

muffinki cytrynowe z mąki ryżowej to dietetyczna alternatywa do tradycyjnych babeczek i ciasteczek. Nie zawierają cukru ani glutenu. Mąka ryżowa najczęściej jest wykorzystywana w kuchni azjatyckiej. To z niej powstaje makaron ryżowy czy papier ryżowy, który jest potrzebny do zrobienia np. sajgonek. Mąka ta nie zawiera glutenu, przez co nie jest tak kleista jak mąka pszenna, wypieki z niej wychodzą(...)składników powstanie gładka masa, przelewamy ją do naczynia z mąką i miksujemy wszystko razem jeszcze kilka minut. Gotową masę przekładamy do silikonowych foremek na muffinki lub na blaszkę do babeczek wyłożoną papilotkami. Muffinki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok 25-30 minut, aż babeczki się zarumienią   SMACZNEGO Jeśli szukasz innych przepisów na fit słodkości polecam Ci pyszny

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Babeczki galaretkowe 144

Zapraszam na małe, smaczne babeczki na zimno z galaretką i owocami. Na spodzie z pokruszonych herbatników od  Cukry Nyskie z dodatkiem masła posmakują dzieciom i dorosłym. Polecam   Składniki: 1 op.  herbatników owsianych z żurawiną od Cukry Nyskie 30 g masła 1 galaretka truskawkowa bez żelatyny (na 375 ml) kilka świeżych truskawek (3-4 szt) bita śmietana kolorowa(...)posypka Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy wałkiem albo w blenderze bardzo drobno. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce (ok. 30 sekund) i dodajemy do rozkruszonych ciastek, mieszamy. Na dno silikonowych foremek do babeczek wkładamy po 1 łyżeczce masy i lekko ją ugniatamy. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl gorącej wody. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy je w kostkę. Przekładamy truskawki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Babeczki mięsno-warzywne 124

Zapraszam na smaczny pasztet mięsno-warzywny w formie babeczek. Babeczki  ładnie prezentują się na stole. Smakują wyśmienicie na gorąco i na zimno. Jest zima więc wykorzystałam mrożoną zupę wiosenną 9-składnikową od Hortex. Polecam Składniki: 1 op. zupy mrożonej wiosennej 9-składnikowej(450 g) Hortex 1/2 l bulionu warzywnego 250 g mielonego mięsa z indyka 4 łyżki bułki tartej(...)łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich, suszonego czosnku białko jaja masło+ bułka tarta do foremek 6 dużych foremek aluminiowych do babeczek Przygotowanie: Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wsypujemy mrożoną zupę i gotujemy ją przez 15 minut. Po tym czasie przelewamy zupę przez sitko oraz studzimy warzywa (bulion wylewamy albo zostawiamy jako bazę do innej zupy). Foremki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Owsiane babeczki z kokosem 134

spojrzałam w archiwum bloga, że dawno nawet nie było żadnego przepisu na muffiny, więc teraz nadrabiam.😊Chcąc wykorzystać mąkę kokosową, której mam troszeczkę w nadmiarze, dodałam ją do babeczek.  Dodatkowo, żeby uzupełnić sobie deser w posiłek pełnowartościowy, dodałam mus truskawkowy i maczałam w nim babeczki. Istna uczta.😀 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -1 jajo -70 g mąki owsianej(...)mąki kokosowej (można zastąpić zmielonymi wiórkami kokosowymi) -pół łyżeczki proszku do pieczenia -odrobina wody +50 g twarogu chudego i 100 truskawek Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na babeczki wrzucamy do miski i ręcznie łyżką lub mikserem mieszamy, stopniowo dolewając wody. Konsystencja ma być w pół lejąca. 2. Wlewamy masę do foremek i pieczemy 15 min 180 stopni. +Twaróg zmiksować z truskawkami

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ekspresowe babeczki bananowo-czekoladowe 114

Bezglutenowa wersja babeczek bananowo-czekoladowych Nigelli Lawson.  Szybki deser dla niespodziewanych gości lub remedium na "zjadłabym coś pysznego" 😊  Składniki na 12 babeczek: 3 mocno dojrzałe banany - z brązową skórką 2 jaja 200 ml mleka 100 ml oleju 100 g brązowego cukru 130 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżeczka sody(...)tabliczka czekolady - mlecznej lub gorzkiej (50% kakao) - babeczki z czekoladą gorzką będą raczej mało słodkie więc jeśli ktoś lubi mocno słodkie wypieki radzę użyć mlecznej czekolady Banany rozgnieść widelcem, dodać jaja, mleko, olej i brązowy cukier i całość krótko zmiksować do połączeniu składników. Suche składniki wymieszać i dodać do mokrych - zmiksować do połączenia składników.  Czekoladę posiekać nożem na drobne

Ze smakiem bez glutenu