wspominam moją Babcię z południa Polski, czuję zapach orzechów włoskich. Nawet nie muszę zamykać oczu, wydobywać z czeluści pamięci i przywoływać obrazów w skupieniu. Babcia - orzechy. Pierwsze skojarzenie. Orzechowe babeczki. Bardzo rodzinne. Pieczone razem, jedzone razem. To już pięć pokoleń :) Gorąco je polecam(...)babeczki wyłożone fasolą Babeczki z orzechami 24 szt. Kruche ciasto 30 dkg mąki krupczatki 20 dkg zimnego masła 4 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany Masa: 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 10 dkg cukru pudru 10 dkg mielonych orzechów włoskich Ciasto: Zagnieść wszystkie składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć
Posadzone i zjedzonedużo energii i coś robić. Mojej młodej ząbki zaczęły jeszcze na dodatek wychodzić i biedna miejsca sobie znaleźć nie może, tylko ręce i ręce. Na weekendzie zamiast ciasta były babeczki , piszę były, bo może 2 dni je widziałam i to podwójną porcję zrobiłam. Przepis właśnie jest na 24 szt. Tym razem z nektarynką i białą czekoladą. Udanego dzionka Wam życzę
kruche babeczkiWreszcie post na temat słodkiego :) Właśnie te babeczki upiekłam, jako moje pierwsze ciasto zrobione samodzielnie. Są tak dobre, że domownicy chcą, abym piekła je co tydzień. Bardzo proste w przygotowaniu, zawsze wychodzą, a jakie wilgotne i pyszne w smaku. Idealne na każdą okazję. Serdecznie polecam. Składniki: (na około 15 sztuk) 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 2 czubate łyżeczki proszku(...)pieczenia 2 czubate łyżki kakao tabliczka czekolady pokrojonej w kosteczkę, polecam deserową pół szklanki oleju 1 jajko szklanka mleka Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, dodajemy cukier ( babeczki nie należą do tych bardzo słodkich, dlatego jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie 3/4 szklanki cukru.). Dodajemy proszek do pieczenia, przesiewamy kakao i wszystko razem mieszamy. Czekoladę używamy jakiej chcemy
Wołowina od rekinaOgólnie nie przepadam za babeczkami ale w tych po prostu się zakochałam. Bardzo różnią się od wszystkich babeczek, które do tej pory jadłam. Są miękkie i wilgotne, aromatyczne i słodkie ale nie za słodkie. Gdy wstawiam je do piekarnika to po około 10 minutach przybiega syn ze swojego pokoju i mówi: coś czuję, coś tu pięknie pachnie :-) I to prawda(...)zapach cynamonu i wanilii unosi się w całym domu. Babeczki polecam wszystkim tym, którzy uwielbiają słodkości ale i tym, którzy nie mają zbyt dużo czasu, ponieważ przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Dłużej się pieką niż je przygotowuję :) Mam nadzieję, że wypróbujesz przepis, naprawdę warto! :) Koniecznie podziel się swoją opinią. Składniki: ciasto: mąka pszenna 2 szklanki jajka 2 szt. olej
Kuchnia VikiKruche babeczki wypełnione smacznym, lekko kwaskowatym kremem z rabarbaru. Na wierzchu bezowa czapeczka dla osłody :) BABECZKI: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% MASA RABARBAROWA: 500g rabarbaru 3/4 szklanka cukru 2 łyżki wody 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 50g masła(...)lodówki na 30 min, a po tym czasie rozwałkować. Wykrawaczką w kształcie kwiatka wycinać ciasteczka i umieszczać je w foremce na muffinki. Przed pieczeniem schłodzić i nakłuć widelcem spód babeczek. Piec w temperaturze 190 *C i piec przez ok 10-15 min. Rabarbar pokroić na kawałki, dodać cukier i wodę. Podgrzewać na małym ogniu. Gotować, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie
https:KKuchniaMniamDzisiaj coś słodkiego ;) Te babeczki robiła Ola . Mój młody jak je zobaczył, to tylko chodził i pytał no kiedy mama zrobimy i kiedy ... Wyjścia nie było, bo jakoś tak je lubi (ogólnie muffiny ), że co jakiś czas muszą być. Te były robione już chwilę temu. Robi się je szybko, są smaczne, więc można bez problemu pokombinować
kruche babeczkibabeczki zaskakują smakiem. Choć składniki wcale na to nie wskazują. Idealne do kawy. Wyobraźcie sobie, że macie wolne popołudnie np. niedziela. Parzycie na spokojnie kawę, siadacie w fotelu i do tego pyszna maślankowa babeczka. Składniki niby nie wyszukane, ot maślanka, cukier trzcinowy, mąka, masło. W połączeniu tych prostych składników jednak kryje się smak i to nie byle jaki. Nie chcę(...)siłę Was przekonywać jakie są pyszne, zaniosłam kilka do pracy, żeby sprawdzić czy tylko ja i mąż zachwycamy się ich smakiem. Efekt był zaskakujący, babeczki smakowały. To, co może i Wy się skusicie ?:) Składniki na 12 babeczek : 2 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki cukru trzcinowego 115 g miękkiego masła łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki drobnej soli szklanka maślanki Piekarnik
Niebieski kubek z kawaUwielbiam babeczki drożdżowe – najlepiej w wersji z owocami i kruszonką! To już taka mała zapowiedź lata :) Tym bardziej, że w sklepach coraz łatwiej o dobre truskawki. Dzisiejsze babeczki z powodzeniem mogą znaleźć się też w piknikowym koszyku na zbliżający się długi weekend, świetnie zniosą trudy transportu, są tak samo pyszne następnego dnia i w przeciwieństwie do blachy ciasta znacznie(...)łatwiej je podzielić między siebie siedząc na kocu na trawie :) Podane proporcje wystarczą na 18 standardowych babeczek lub 12 dużych – warto wtedy użyć papilotek tulipanów ( można zrobić je samemu ). Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 3/4 kostki masła (150 g) 100 g drożdży 2 jajka płatki migdałowe (opcjonalnie) Składniki
CiastkozercyTrochę spózniony wpis, już dawno po świętach, ale musiałam pokazać Wam te babeczki ;) Ile frajdy jest przy ich dekorowaniu! Rozkoszne, trochę nieforemne kształty, które mają przypominać zajączki ;) Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady, udekorowane ubitą śmietanka i kruchymi, maślanymi ciasteczkami. Robione razem z bliską mi osobą, która ostatnio przechodzi gorsze chwile i która sama stwierdziła, że samo pieczenie i dekorowanie poprawiło(...)nastrój, nie mówiąc już o smaku babeczek ;0)Także, pamiętaj Kochana - zawsze jestem, gotowa, by Cię wysłuchać i upiec z Tobą coś słodkiego, te babeczki są dla Ciebie, uśmiechnij się ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni
Domowa cukiernia EwyKrótka, bo pogoda nie sprzyja zamykaniu się w kuchni. Babeczki ze szpinakiem w szynce prosciutto w odsłonie z mąki z ciecierzycy, ze świeżym szpinakiem (nie blanszowanym) oraz z dodatkiem sera mozzarella. Zwykła zapiekanka ziemniaczana z piersią kurczaka i passatą oraz truskawkowe babeczki. Zapiekanka prostsza niż prosta. 4 ziemniaki i dwie polędwiczki z piersi kurczaka lub indyka, szklanka passaty. Ziemniaki(...)razy (lub więcej). Ostatnia warstwa należy do ziemniaków, na które wylewamy passatę i posypujemy dowolnym serem. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 st. C. Truskawkowe babeczki równie proste, choć przy nich jest więcej zabawy. Truskawki kroimy drobno, układamy w foremkach i zalewamy truskawkową galaretką. Gdy galaretka stężeje przygotowujemy drugą, ale w o połowę mniejszej ilości wody, a następnie mieszamy
Kucharzycaciasta, trudno w to uwierzyć, ale taki jest fakt, u nas marchewka za długo nie poleży, a w dzieciństwie również takowego ciasta nie jadłam. Postanowiłam spróbować, ale w formie babeczek, łatwiejszych do złapania, z czekoladą i kremem mlecznym. Gdy tylko zaczęłam ścierać marchewkę małe stworki zaczęły z zaciekawieniem zaglądać do kuchni, tak już z niej nie wyszły do upieczenia babeczek(...)czas coś podjadając. Uwielbiam, gdy z snujących się po domu stworków wyłaniają się małe uśmiechnięte buźki, uśmiechy są tym mocniejsze i mocniejszy jest zapach dochodzący z piekarnika, oczywiście pierwsze babeczki zjedzone bez kremu jeszcze na ciepło. Polecam, bo są pyszne i łatwe w przygotowaniu Składniki (12 sztuk): Babeczki: 1,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach; 1 szklanki mąki
dom-agi.plpyszny, szybki i słodki przepis. A żeby tego było mało, to jest on jeszcze w uroczym, typowo świątecznym kształcie. Zapraszam Was do spróbowania (i pieczenia) nakrapianych jajeczek. Takie urocze babeczki są idealne do zabrania w świąteczne odwiedziny. Ja moje wieczorem niosę do koleżanki, która właśnie wróciła na Święta Wielkanocne zza granicy. Babeczki można udekorować polewą lub cukrem pudrem, a nawet(...)połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy płatki czekoladowe, mieszamy. Na koniec wsypujemy obtoczone w mące rodzynki, lekko mieszamy. Masę wylewamy do dwóch foremek w kształcie jajka. Babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na środkowy poziom). Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 20-25 minut. Jeśli używamy innej formy (np. małej keksówki) czas pieczenia może być
Słodkie okruszkisamo robimy z małymi papilotkami, jednak je stawiamy luzem w zwykłej blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 min. w 180C. Jednak cały czas należy kontrolować aby babeczki się nie przypaliły. Małe babeczki pieczemy krócej. Składniki masy miksujemy do momentu kiedy cukier już nie będzie wyczuwalny "pod zębami" Wkładamy na chwile do lodówki aby nieco krem stwardniał(...)Kiedy babeczki już ostygną możemy je dekorować. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki. Dekorujemy małe i duże babeczki, pokrywając całą powierzchnie masą. Następnie na dużej babeczce ustawiamy mała tworząc głowę w czepku. Z draży i rozpuszczonej czekolady robimy oczy a z pokrojonej marchewki dziób. Wstawiamy do lodówki. Smacznego! Inspiracja tutaj
Radość kipiąca uśmiechem.czego C. nie przewidział. I teraz ja muszę wymyślić, jak je zjeść... Jakieś pomysły...? Gwiazdami dzisiejszego wpisu są oczywiście pomarańcze. Już następnego dnia zamieniłam część z nich w urocze babeczko-muffiny, które chodziły mi po głowie od dawna. Nie mam pojęcia, skąd mi się wziął ten pomysł, bo żadnego satysfakcjonującego mnie przepisu znaleźć w sieci nie mogłam. W końcu sięgnęłam(...)Indulgent cakes The Australian women's weekly (jeden z przedświątecznych nabytków, który zawojował moje serce pięknymi zdjęciami i wiele obiecującymi przepisami), i przepis na podobne babeczki przerobiłam nieco, żeby pasowały do mojej idei. W oryginale wypiek podaje się z kandyzowanymi pomarańczami i lodami; u mnie plasterki cytrusów wylądowały na dnie foremek, żeby po upieczeniu dumnie prezentować swoją czerwoną barwę już
Pożeraczka, czyli raz adobrze