Mam czasem przesyt zwykłych kotletów, wystarczy trochę urozmaicić codzienny posiłek, aby nasycić również nasze oczy. Mięso drobiowe jest delikatne i kruche, więc nie należy przesadzać z
Apetyczna babeczkaMoja jesienna propozycja na poprawę humoru, czyli gruszki w cieście czekoladowym. Zostałam obdarowana pokaźną tabliczką czekolady, więc tworzę. Rum lub likier w tym cieście może być
Apetyczna babeczkaŁom, blok czekoladowy z dużą ilością migdałów i nutką pomarańczy. Przygotowanie jest bajecznie proste i szybkie. Bakalie możecie dowolnie komponować i wykorzystać te które macie w
Apetyczna babeczkaNie każdy ma miejsce na wielką beczkę z kiszoną kapustą, i ja również do tych osób należę. Ale za to mam gliniany garnek w którym
Apetyczna babeczkaKorzystając z ostatnich jesiennych dni i dostępności śliwek, warto zrobić kilka słoików fantastycznego, lekko pikantnego chutneyu. Idealny do mięs, słonych przystawek lub jako kanapkowe smarowidło. W
Apetyczna babeczkaDanie to pamiętam z czasów kiedy byłam dzieckiem i spędzałam wakacje u rodziny na Suwalszczyźnie. Moja Ciocia góralka i wujek z pochodzenia z Kresów serwowali to
Apetyczna babeczkaPrzepis na makowe babeczki z kremem i z żurawiną przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne są też do rustykalnych tartaletek z kremem kokosowym. Najważniejsze, że wszystkim te babeczki smakowały. Na otwarcie Fundacji przygotowałam również Sernikowe tartaletki z żurawiną Do nadziania babeczek wykorzystałam gotową masę makową wymieszaną z ubitym białkiem(...)posiekaną żurawiną. Makowe babeczki doskonale smakowały z kremem śmietanowym i żurawiną. Składniki na 16 mini makowych babeczek z kremem: 300 g masy makowej 2 białka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki suszonej żurawiny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy makowej wykorzystam białko kurze. Białko ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy do masy makowej, dodajemy też posiekaną drobniej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzygotowałam babeczki, bardzo zdrowe babeczki. Jest to nowy, autorski przepis wykorzystujący płatki owsiane, żurawinę i miód, oraz ubite białka, które zostały mi po wykorzystaniu żółtek do sosu holenderskiego . Przepis powstał na potrzeby chwili. Wybierałam się do mojego syna więc musiałam się szybko uwinąć z pieczeniem tym babeczek. Wyszły idealne. Ciasto z tego przepisu jest wybawieniem dla niespodziewanych zachcianek, czy też(...)niespodziewanych gości. Polecam te błyskawiczne owsiane babeczki z żurawiną, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smaczne. Polecam również moje przepisy na: kakaowe babeczki z jeżynami. Makowe babeczki z kremem Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 100 g masła lub margaryny 3 łyżki miodu 1 łyżka siekanej żurawiny 4 białka 1 łyżeczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięupieczeniu. Babka wielkanocna Klasyczna, drożdżowa babka wielkanocna to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Jest puszysta, delikatna z wyraźnymi aromatami wanilii i cytryny. Nie zauważycie, kiedy zniknie ze stołu! Sprawdź przepis Babeczki cytrynowe Jeśli nie macie formy do pieczenia babki lub po prostu chce Wam się jej piec, to polecam alternatywę w postaci moich ulubionych cytrynowych babeczek. Babeczki z tego przepisu przygotowuję(...)wilgotne , mięciutkie, lekkie i ultra cytrynowe, czyli po prostu idealne! Możecie udekorować je cytrynowym lukrem, lemon curd lub po prostu posypać cukrem pudrem – będą pyszne w każdym wydaniu. Babeczki cytrynowe Te babeczki cytrynowe są idealne – wilgotne, mięciutkie, lekkie i super cytrusowe! Sprawdź przepis Ciasta na Wielkanoc – serniki Nie wyobrażam sobie świąt bez serniczka . Najbardziej lubię takie kremowe , aksamitne
Na-talerzu.plPierwsze moje wegańskie babeczki okazały się sukcesem. Niepotrzebnie obawiałam się - wyszły miękkie i puszyste, ale nie suche. Do kubka kawy, herbaty lub kakao - idealne! Polecam również inne przepisy na muffiny: Orzechowo-kakaowe muffinki Czekoladowe muffiny ze śliwkami i czekoladą Babeczki z sercem Malinowe babeczki Muffinki z truskawkami (najlepsze) Kokosowe muffinki z ananasem Babeczki ajerkoniakowe Bananowo-czekoladowe muffinki Muffinki cytrynowo(...)jagodowe Muffinki z porzeczkami Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie ) Wegańskie babeczki czekoladowo-cytrynowe Składniki (na 12 sztuk): 250g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej(ew ziemniaczanej lub budyniu) 150g cukru 120ml oleju 200ml jogurtu roślinnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka kakao 100g
Obiad gotowyBabeczki pizzerinki Smakują jak pizza, ale są w bardziej poręcznej wersji. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu albo na wynos do pracy lub szkoły. Są wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam! Moje pizzerinki zrobiłam w dwóch wersjach, klasycznej z szynką, serem i pieczarkami oraz drugiej dla miłośników trochę innych smaków – z camembertem, żurawiną i żółtym(...)domu możemy krótko nagrzać piekarnik – tak do temperatury max 30’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto na godzinę, wówczas z pewnością pięknie nam wyrośnie *** *** W międzyczasie foremkę do babeczek smarujemy cienką warstwą oleju *** *** Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, dzielimy na małe porcje i formujemy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki spłaszczamy i wykładamy na dno foremki *** *** Przygotowujemy
Blog z ApetytemBabeczki są dobre na każdą okazję. Tym razem babeczki dwukolorowe, czekoladowo-cytrynowe. Ich przygotowanie wymaga tylko kilku minut, a potem można cieszyć się pysznym deserem. Tak na marginesie, to moje pierwsze zdjęcia ze światełkami :) dopiero się uczę, więc przymknijcie oko na niedoskonałości ... :D Babeczki dwukolorowe Składniki 1) 230 g mąki pszennej(...)Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy aromat cytrynowy i budyń śmietankowy i mieszamy, a do drugiej dodajemy kakao i mieszamy. 4. Do foremek na babeczki przekładamy na przemian trochę ciasta czekoladowego i trochę ciasta jasnego. Na wierzch posypujemy czekoladowe dropsy. 5. Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około
Na kulinarnym poligonieCześć, dziś zapraszam Was na bardzo łatwe i pyszne babeczki kakaowe z jabłkami i kremem kajmakowym. Robi się je bardzo łatwo a na pewno posmakują i dużym i małym. Zapraszam Zapraszam też na film SKŁADNIKI *z tych proporcji wysżły mi 22 babeczki* ***używam szklanki 250ml*** SKŁADNIKI MOKRE -2 jajka -150ml wody -150ml mleka -150ml oleju(...)koniec dodajemy kajmak-miksujemy. ***do budyniu nie dodawaliśmy cukru, ponieważ masa kajmakowa słodzi krem, ale polecam skosztować czy słodkość nam odpowiada, jeśli jest mało słodki dodajemy cukier puder BABECZKI Do jednej miski dajemy składniki suche, do drugiej mokre (mokre mieszamy do połączenia) Dodajemy mokre do suchych i mieszamy do uzyskanie gładkiego ciasta-ja użyłam trzepaczki. Jabłka obieramy, kroimy w dużą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babeczki dla szwagra – polecam Wam te pyszne babeczki, które zrobiłam specjalnie na urodziny mojego szwagra. Bardzo prosty przepis, zawsze się udaje. Wyszły przepyszne! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: mąka pszenna tortowa 40 dag 1 pół szklanki cukru 3 jajka 5 dag gorzkiej czekolady 80% 3 łyżki kakao olej roślinny 125 ml 250 ml mleka 2 łyżeczki proszku(...)cukrem na puszystą konsystencję. Następnie dodajemy ciepłe mleko i olej. Ponownie wszystko miksujemy. Mąkę, kakao, proszek i czekoladę dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką. Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Wypełniamy je ciastem do 2/3 wysokości. Nagrzewamy piekarnik do 170 st.C . Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę . Pieczemy około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wszystkie składniki
Olcia gotuje!