Hej :-)) Dzisiaj pyszne śniadaniowe placuszki z dodatkiem jogurtu i borówek. Tak miałam ich pół opakowania i potrzebowały już pilnego spożycia, więc wykorzystałam do placuszków :-). Placuszki są
kruche babeczkiDomowe drożdżówki z jabłkamiUwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci: pączki, kluski na parze czy drożdżowe rogaliki to tylko niektóre z świetnych przekąsek, jakie można z niego
CiastkozercyMoże nie wszystkich to cieszy, ale 1. września zbliża się nieubłaganie. Żeby nieco osłodzić sobie pierwsze dni spędzone w szkole, dobrze jest mieć coś pysznego na
CiastkozercyMam czasem przesyt zwykłych kotletów, wystarczy trochę urozmaicić codzienny posiłek, aby nasycić również nasze oczy. Mięso drobiowe jest delikatne i kruche, więc nie należy przesadzać z
Apetyczna babeczkaTartaletki z makiem to małe, słodkie babeczki, które upieczone teraz, dadzą nam namiastkę świątecznego makowca. Wnętrze kruchych tartaletek można wypełnić ulubioną wersją masy makowej, ja swoją
Smakołyki Berenikijajko i płynne, przestudzone masło. Łączymy suche i mokre składniki- grudki mile widziane. Foremki wypełniamy ciastem do 1/3 wysokości, na cieście robimy ciapkę z 1/2 łyżeczki masy karmelowej. Solimy masę i przykrywamy ciastem (nie może być go zbyt dużo w poszczególnych foremkach, bo się rozleje przy pieczeniu). Pieczemy 20-25 minut. Wychodzą z tego fajne, pachnące i delikatne babeczki
les mirabellesuroczych, cynamonowych muffinek. Owies i pełnoziarnista mąka nadały im ciekawego smaku, idealnie wpasowując się w gruszki i delikatne nadzienie z twarożku. Są o wiele lżejsze i zdrowsze od tradycyjnych babeczek. Zawierają węglowodany złożone, a więc błonnik pokarmowy + pełnowartościowe białko pochodzące z chudego twarogu. Bez białej mąki. Bez białego cukru. To pyszna, zdrowa przekąska(...)śniadanie czy podwieczorek. Łapcie przepis! ;) Składniki : na ok. 14 muffinek +/- 200 g płatków owsianych górskich 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g miękkiego masła 150 g jogurtu naturalnego 2 jajka + 1 żółtko 2/3 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mleka łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli 300 g gruszek (1,5 dużej
Kuchnia Elliebabeczek. Zgodził się i tak oto tym sposobem są: mięciutkie, delikatne, nie za słodkie muffinki w wersji z suszoną żurawiną. Na 12 sztuk Składniki suche : 2 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki drobnego cukru 3 lekko czubate łyżki kakao łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie ) 1/2 szklanki suszonej żurawiny Składniki mokre : 1 duże jajko szklanka
Niebieski kubek z kawajajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oliwy z oliwek Wrzucamy wszystko do jednego garnka - wszystko oprócz oliwy. Gotujemy, ciągle mieszając. Z czasem, nasza mikstura zacznie gęstnieć i należy ją uważnie mieszać, tak aby nie powstały grudki. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia, następnie dodajemy oliwę i gotujemy ok 1 minuty. Jest to świetny dodatek do babeczek
dlaSmaQjajko składniki na polewę: tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietanki kremówki skórka pomarańczowa kandyzowana Wszystkie suche składniki wymieszać, w oddzielnej misce lekko zmiksować mokre składniki. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać łyżką tak by nie zostały grube grudki. Piec ok. 17-20 min w 200 stopniach C (termoobieg) przygotowanie polewy: Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką. Udekorować babeczki gotową
noteskulinarnyfigababeczki to prawdopodobnie nie jest ostatni sposób ich wykorzystywania, za to... jaki pyszny! :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru cukru 1 szklanka mleka 1 jajo 1/2 szklanki oleju aromat waniliowy lub migdałowy 2 garście owoców - ja dałam borówki W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej wymieszać mleko, jajko
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jajka od szczęśliwej kurki 4 kostki mlecznej czekolady, drobno posiekanej Dodatkowo: 150 ml śmietany 30% 1-2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 kostki czekolady, startej na tarce CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło rozpuszczamy na patelni. Orzeszki (lub ciasteczka) blendujemy drobno, dodajemy masło i mieszamy. Foremkę do babeczek
My Culinary Artbabeczek - bułeczek użyłam majonezu Kieleckiego - który dostałyśmy w paczce do przetestowania od WSP "SPOŁEM" . Ja myślę, że tego majonezu nie muszę nikomu przedstawiać ani reklamować, jest on dostępny praktycznie w każdym sklepie spożywczym i znany od lat. Dla mnie to jeden z moich ulubionych, jak nie ulubiony smak majonezu. Wykorzystuję go w swojej kuchni bardzo często, do sałatek, jajek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijajka. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i łączymy wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy mleko i część borówek i dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy bibułkami i napełniamy masą. Na wierzchu układamy jeszcze po kilka borówek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 25 min (do suchego patyczka). Po wystygnięciu babeczki dekorujemy
Animelka Blogjajka utrzeć na puszystą masę Do drugiej miseczki wsypać składniki sypie i wymieszać Do utartej masy jajecznej dodać zmieszane składniki sypkie oraz stopniowo olej i ocet - ucierać Do papierowych papilotek ułożonych w formie na muffinki nakładać łyżkę ciasta , a na ciasto nałożyć łyżeczkę konfitury, a na to ponownie łyżkę ciasta Pieczemy w temp. 180 stopni C do zrumienienia babeczek, trwa
Proste Potrawy