wiem jak wy ale my ją bardzo lubimy. Robię ją dosyć często jednak w wersji bardziej łagodnej. Tym razem zrobiłam w wersji dla tych, którzy lubią ostre i wyraziste smaki. U nas głosy były podzielone, gdyż nie wszyscy lubimy na ostro. Jeśli o mnie chodzi bardzo mi smakowała. Ostrość uzyskałam dzięki sosowi do kebaba i gyrosa firmy Folwark. Folwark(...)łyżeczka papryki słodkiej 4-5 szt ogórków konserwowych 0,5 puszki kukurydzy 3 pomidory 0,5 kapusty pekińskiej 4 łyżki ketchup Premium Folwark 1-2 łyżki sosu gyros-kebab ostry Folwark 2-3 łyżki majonez kremowy Folwark 1-2 łyżki szczypiorku olej do smażenia Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa papryką i wymieszać
Ala piecze i gotujezagotuj. Gotuj ryż na poziomie 7 (kuchnia indukcyjna) przez 5 minut po czym wlej szklankę zimnej wody. Zamieszaj i gotuj przez 3-5 minut. Ryż powinien być już wyrośnięty ale w całości. Absolutnie nie może się rozlatywać. Teraz odcedź ryż i opłukaj szybko zimną wodą. Na patelni rozpuść masło. Dodaj szafran i suszony koper. Wlej 50 ml wody. Smaż(...)pokrywki ryż powinien mocno parować. Przed wyłożeniem ryżu na półmisek uchyl na chwilę pokrywkę aby ryż odparował. Ułóż na półmisku i obłóż przypieczonymi ziemniaczkami. Tak ugotowany ryż podaj do kebabu , drobiu lub ryby. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Ryż z bobem i koprem
codojedzeniapassaty – jest śmietanka ze szczypiorkiem. Dodałam także marchewkę, pietruszkę i ugniecione ziemniaki gotowane w mundurkach. Inaczej, ale też pysznie. Czekają mnie jeszcze faszerowane cukinie, które mi polecaliście, ale jeszcze mi się nie udało… Muszę się za nie zabrać tymczasem zapraszam na pyszne faszerowane bakłażany. Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 bakłażany 2 mniejsze ziemniaki(...)Bakłażany myjemy, osuszamy. Na oleju przesmażamy mięso z chilli pokrojonym w talarki (kilka pestek możecie zostawić jeśli lubicie), także z obraną i startą na tarce marchewką i pietruszką, doprawiamy kebab-gyrosem, słodką papryką, majerankiem, pieprzem, solą. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy łyżeczkę pasty curry i 2 łyżki tartej mozzarelli. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, układamy
Zasmakuj Kuchniprosty ale ciekawy pomysł na urozmaicenie obiadu. Do tego jaglana z białą kaszą i mix surówkowy: szpinak, żurawina, orzechy włoskie, małe kostki sera żółtego, mały kawałek cebuli, starte jabłko z jogurtem naturalnym. Składniki: 1 duży seler bulwiasty 2 jaja sól, pieprz kilka plastrów sera żółtego 3-4 łyki kaszy manny/bułki tartej/mąki kukurydzianej olej do smażenia Pokrój seler(...)wyczerpania składników. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Po dobrego falafla (zaraziłam nim wielu znajomych) najlepiej iść do Dary (ul. Grunwaldzka lub Rynek). Bar serwuje głównie kebaby mięsne. Oprócz falafli, dla wegetarian znajdą się tutaj sałatki. Falafel jest bardzo smaczny: 3 kotlety, dużo surówek, sos (do wyboru: mieszany, ostry, łagodny). Wszystko zawinięte w cieście. Cena
Qlinarnie i QlinarnieLubicie quesadillas? Takie robione na patelni jest dobre, ale przy przekręcaniu na drugą stronę mogą dziać się cuda :) To samo przy krojeniu, nie mówiąc już o jedzeniu, gdy farsz akurat nie chce się trzymać pomiędzy plackami tortilli. Na to wszystko jest jeden sposób - dziś wypróbowany przeze mnie osobiście - quesadillas zapiekane w zwykłym tosterze (takim na sandwiche). Wyszły super(...)własnych upodobań 2 placki tortilli 1/2 pora 10 małych pieczarek pół małej piersi kurczaka 5 dag sera żółtego 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić (u mnie przyprawa kebab-gyros), usmażyć. 2. Por pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle. 3. Pieczarki przekroić na pół. Dodać do pora i razem udusić do miękkości. Posolić do smaku. Jeśli warzywa puściły
Kto ugości moich gości?Publicznej będzie można zgarnąć książkę zostawiając przepis albo dzieląc się swoją ulubioną opowieścią kulinarną... atrakcji będzie pod dostatkiem :) Ja postaram się Was przekonać, że kuchnia turecka to nie tylko Kebaby, choć przyznaję jest to danie najbardziej popularne. Postaram się zarazić Was moją miłością do bakłażanów, są one jeszcze mało popularne w naszym kraju, a ja pokochałam je właśnie podczas pobytu(...)jako wkład do pierwszej książki kucharskiej z przepisami mieszkańców Opola. - See more at: http://www.delimamma.pl/#sthash.38td1uQP.dpuf Opolska Blogosfera współorganizuje imprezę m.in. z Urzędem Miasta, NTO czy Miejską Biblioteką Publiczną, ale nasz udział w festiwalu jest profesjonalnie przygotowany także dzięki współpracy z Partnerami „Strefy blogerów”, czyli domEXPO i Dom Bianco Sp. z o.o. domEXPO to nie tylko nowoczesne centrum wystawienniczo
Kuchnia w opałachDziś mam dla Was zestawienie szybkich, pysznych przepisów, które sprawdzą się doskonale na sylwestrowych zabawach. Ta jedna, niezapomniana noc w roku, to nie tylko radość i tańce, ale również wznoszenie toastów i głośne rozmowy przy dobrze (smacznie) zastawionym stole. Na sylwestrową noc najlepiej sprawdzają się przepisy na szybkie przekąski, słodkości nie wymagające długiego przygotowania, dania z kurczaka, fast-food(...)kurczaka nadziane serem i wędliną Pizze, zapiekanki i tortille: Pizza na grubym cieście Pizza na cienkim cieście Nadziewana tortilla a la pizza Tortilla z kabanosem, kwaszonym ogórkiem i sosem kebab-gyros Grillowane tortille z kiełkami, wędliną i sosem czosnkowym Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem Inne przepisy na pizze i zapiekanki znajdziecie tutaj (klik) Dodatki – ziemniaczki
Słodkie okruszki"Niebawem nasze weekendy będą wyglądały trochę inaczej, wspólne grille, pikniki, długie spacery i wyprawy rowerowe. Nic więc dziwnego, że zaczęłam myśleć o tym co w takich
Słodkie PrzyjemnościSoczysta, aromatyczna, jednym słowem pyszna. Ale...bez kości. Użyłam do dania wyselekcjonowanych porcji z nóg kurzęcych, bez kosteczek. Jakoś pierś jest dla mnie za sucha,dzieci lubią nogi ..ale ja też jestem człowiek i chcę spokojnie zjeść ,bez słuchania mamo mamoooo kość ,to ma kość... Dlatego wybrałam mięso z nogi i już. Jest delikatne, a dobrze zamarynowane – soczyste(...)winegretem. Posypałam tartym parmezanem. Zamknęłam pokrywę i ...do piekarnika! Na około godzinę. Po upływie tego czasu wyłożyłam na talerze. Mięso było mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Całość ubogaciłam sosem kebab-gyros łagodny Folwark Dzieci kochają go do wszystkiego! Smacznego! Obiad gotowy
Z Kuchni Do KuchniSoczysta, aromatyczna, jednym słowem pyszna. Ale...bez kości. Użyłam do dania wyselekcjonowanych porcji z nóg kurzęcych, bez kosteczek. Jakoś pierś jest dla mnie za sucha,dzieci lubią nogi ..ale ja też jestem człowiek i chcę spokojnie zjeść ,bez słuchania mamo mamoooo kość ,to ma kość... Dlatego wybrałam mięso z nogi i już. Jest delikatne, a dobrze zamarynowane – soczyste(...)winegretem. Posypałam tartym parmezanem. Zamknęłam pokrywę i ...do piekarnika! Na około godzinę. Po upływie tego czasu wyłożyłam na talerze. Mięso było mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Całość ubogaciłam sosem kebab-gyros łagodny Folwark Dzieci kochają go do wszystkiego! Smacznego! Obiad gotowy
Z Kuchni Do Kuchnisałatka grecka z serem fetopodobnym czy souvlaki. How crazy is that? Przecież kuchnia grecka jest prawie nieznana w Polsce poza takimi właśnie kliszami. Sama nie wiem czym się różni kebab od gyrosa, od souvlaki i od kalamaki, nie mówiąc już o niuansach kuchni wyższej. Mottem Georga Calombaris mogłoby być, że wszelkie kuchenne inspiracje i zmienianie przepisu są możliwe, jeśli(...)Jest trochę greckiego streetfoodu np. frytki z fetą czy tosty fasolowe z opiekacza. Są patenty na wzmocnienie smaku przez grillowanie i przypalanie warzyw i to nie tylko zwykłego bakłażana, ale też pora czy dyni. Są też przepiękne nowoczesne zdjęcia i solidna porcja wiedzy o greckich smakach i składnikach. Kuchnia grecka Autor: George Calombaris Wydawnictwo Pascal Data premiery
Ugotowane pozamiatanepowrocie z wczasów i po tych całych chrzcinach dopadła mnie jakaś niechęć... Nie do czegoś konkretnego, ale tak po prostu i zwyczajnie... zwykłą ludzka niechęć... Znów dopadły mnie rozmyślania nad sprawami ważnymi i ważniejszymi, znów okazuje się, że chcieć to jedno, a móc to już zupełnie coś innego :-( Mąż pociesza mnie, że jak się bardzo czegoś chce, to można(...)żółtej cukinii 1 biała papryka 1/2 cebuli 5 łyżek keczupu 140 g mozzarelli w plastrach 200 g miękkiego sera żółtego 1 łyżka przyprawy kebab - gyros 1 łyżeczka kurkumy 1/4 szklanki wody Kurczaka myjemy, oczyszczamy z żyłek i kroimy w kostkę, a następnie posypujemy przyprawami i odstawiamy na ok. 30 minut. Przekładamy całość na rozgrzaną, suchą
Czary - gary w kuchniTyle się naoglądałam sałatek i przystawek przed świętami że nie wiedziałam, którą zrobić. Kusiła mnie ogromnie ta na krakersach, ale po piętach deptała jej rolada szpinakowa z serkiem i łososiem. Pomyślałam, że może by to jakoś połączył i zrobił coś zupełnie innego? Tak właśnie powstała sałatka tortowa, na biszkoptowym, wytrawnym spodzie ze szpinaku. Choć teraz żałuję(...)łyżeczki soli 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 1 serek jogurtowy typu Almette 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy "Kebab-gyros" 2 szczypty kurkumy 2 łyżki oleju rzepakowego 6 łyżek majonezu 3 pełne łyżki pikantnego ketchupu 200g sera żółtego w kawałku 1 duży słoik papryki konserwowej 5 jajek ugotowanych
Kuchnia w czekoladzieTortilla to dla wielu z nas cienki placek, w który zwykle zawija się kebab lub burrito. Dzisiaj chcielibyśmy przedstawić Wam jej inny wymiar. Tortilla hiszpańska, w swojej podstawowej formie to nic innego, jak połączenie produktów, które można uznać za jakże polskie! Ziemniaki, cebula i jaja - prawdopodobnie każdy posiada w swoim domu, dlatego przepis ten jest fantastyczny, kiedy akurat(...)akurat ma ochotę lub co znajdzie w lodówce. Serwować można zarówno z sosem jak i sałatką, czy pieczywem. Dzisiaj mieliśmy zamiar zrobić tortillę z dodatkiem chorizo, ale finalnie wyszła z salami, które mieliśmy otwarte. Do tego lekka sałatka i danie gotowe. SKŁADNIKI TORTILLI - (patelnia 24 cm) 3 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 4 jajka 5 - 6 plasterków salami oliwa
Kuchnia od dwojga