ala kebab - 261 przepisów (strona:13/18)

Wege szaworma, filmy LAF-owskie 191

pieprzem, kurkumą i upiecz (około 30 minut w 190°C). Zrób surówkę z pomidorów i cebuli, podgrzej chlebek pita i przyrządź granulat sojowy lub drobno pokrojone kotlety sojowe w kebab-gyrosie (pisałam o nich tutaj ). Można jeszcze dodać ulubiony ostry sos. To wszystko. Dodam, że tak przygotowana szaworma o wiele bardziej smakuje mojemu mięsożercy niż tradycyjna:). Normal 0 21 false(...)fareast-language:EN-US;} Po długiej przerwie (wyprawa na Węgry, relacja wkrótce) - ostatnie tytuły LAF-owskie: Noi albinoi (2003, Dagur Kári). Nieco przygnębiające choć ciekawe kino skandynawskie, powolna akcja, ale mocne zakończenie.  Mała podróż do nieba (2005, Baltasar Kormákur)– świetny thriller detektywistyczny. Holt próbuje wyjaśnić zagadkową śmierć spalonego w samochodzie kierowcy. Początek lat 80. w amerykańskiej prowincji, genialne

Qlinarnie i Qlinarnie
Trójmiasta trzecie miasto - Gdynia 160

solę, halibuta, łososia. Jednak nie wszędzie knajpy serwują turbota - taką śmieszną, spłaszczoną rybę z rzędu flądrokształtnych. Dostało mi się średniej wielkości rybę - opcja z frytkami to nawet 47 zł. Ale za to sporo w niej soczystego mięsa o delikatnej strukturze i smaku. Naprawdę smaczne i warte swej ceny. Po takim posiłku zalecany jest dłuuugi spacer aby nie usnąć(...)mimo wszystko urokliwym mieście, aby unikać z daleka lokali, które "specjalizują się" we wszystkim i gdzieś tam daleko są zamieszczone pozycje z rybami (między pizzą, makaronem, golonką i kebabem). A jak jeszcze usłyszycie, że zupę rybną robi się z rosołu drobiowego to powiedzcie "a idź pan w pi...du!"  PS Po jedzeniu fajne jest nicnierobienie na plaży w Gdyni

Right Behind The Kitchen
Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym 312

cebula - duża 2 łyżki oleju z pomidorów z zalewy - do smażenia cebuli sól, pieprz - do smaku DODATKOWO: 10 cienkich i długich parówek 3-4 łyżki   sosu ostrego kebab-gyros FOLWARK 1 białko - do posmarowania bułeczek p rzed pieczeniem 1 łyżka mleka - do posmarowania bułeczek p rzed pieczeniem sezam naturalny - do posypania przed pieczeniem Zaczyn Masło roztopić w garnuszku(...)cukier, szczyptę soli oraz zaczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto. Leniwiec kuchenny, może przy wyrabianiu pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . W końcowej fazie zagniatania lepiej posłużyć się ręką, bo ciasto wychodzi dość zwarte -  d odatek mąki żytniej sprawi, że ciasto będzie niestety dość

Grunt to przepis!
Pszenica - wady i zalety. 219

nasz układ pokarmowy. JEŚĆ CZY NIE JEŚĆ? Według  mnie zdrowe osoby nie muszą unikać pszenicy jak ognia. Nie zaliczam jej do żywności z kategorii "jedz codziennie na zdrowie", ale też nie wykluczam całkowicie z diety. Warto pamiętać, że idealny produkt spożywczy nie istnieje. Zawsze znajdzie się jakaś rysa - wysoki indeks glikemiczny, pestycydy, substancje antyodżywcze, fruktoza, wysoka kaloryczność, zanieczyszczenia(...)się ze sporadycznego spożycia kromki chleba na śniadanie. Wzięła się stąd, że nie znamy umiaru i wpychamy w siebie kilogramy (przeważnie słabej jakości) chleba rocznie. Do tego dochodzą makarony, kebaby, pizza. Stąd taka moja rada - przede wszystkim starajmy się, żeby pierwsze skrzypce w naszej diecie grały produkty, które nam służą najbardziej ze wszystkich dostępnych - te obfitujące w witaminy, składniki mineralne

Powiedz dietom nie
Makaron penne z kurczakiem i brokułami w sosie z sera gorgonzola 212

Choć ser ten nie każdy lubi, bo nie oszukujmy się, nie każdy przepada za serami pleśniowymi, ja szczerze mówiąc, też nie do końca lubię jakbym miała tak o zjeść, ale w tym wydaniu na prawdę jest świetne. Polecam spróbować, bo warto ! Składniki: makaron penne 1 filet z kurczaka 1 brokuł ser gorgonzola ok. 5-6 łyżek śmietany 30% sól(...)drugim podgotujemy umyte różyczki brokuła przez około 6-7 minut. Następnie myjemy i osuszamy fileta, następnie kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka np. kebab. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kurczaka i smażymy.  W drugiej-większej patelni (lub na tej samej jak ją umyjecie po kurczaku :) ) rozgrzewamy ją i wlewamy śmietanę, podgrzewamy, następnie dodajmy ser gorgonzola

Gotuj z Mąką
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 156

Coraz bardziej interesujemy się tym, co się dawniej jadało. Nie chodzi już tylko o dworskie i mieszczańskie smaki, które inspirowały się kuchnią francuską i zostały wydane w książkach kucharskich, ale też o smaki chłopskie i regionalne. Typowe dla danej okolicy, która obejmuje często kilka chałup i za rzeką ma już inne smaki. Takie regionalne dania możemy jeść nie tylko(...)się smaki, kiedy tania żywność z supermarketów jest dostępna przez cały rok, gdy je się więcej mięsa, gdy przyprawy przestały być rarytasem i gdy wszyscy zaczęliśmy jeść spaghetti i kebab. Kiedy jako dziecko jeździłam w odwiedziny do rodziny mojej mamy nie chciałam jeść tradycyjnej czerniny i wędlin. Teraz tęsknie za wyobrażeniem tych smaków, których nigdy właściwie nie poznałam

Ugotowane pozamiatane
Skrzydełka w panierce i ryż w curry z warzywami 146

ryżu arborio Oliwa z oliwek 2 szklanki wody Sól 0,5 łyżeczki curry 200 g warzyw na patelnię Skrzydełka dokładnie myjemy, odcinamy lotki. Wszystkie kawałki dokładnie przyprawiamy przyprawą do kebabu. Rozkładamy je na talerzu, wierzch posypujemy liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką. Mięso odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek w rozmąconym jajku . Do pojemnika wsypujemy(...)oliwek. Wsypujemy ryż. Podsmażamy go do czasu, aż stanie się przezroczysty. Następnie podlewamy go wodą, doprawiamy solą i curry. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Ryż będzie kleisty ale miękki. Na osobnej patelni przesmażamy warzywa. Łączymy je z ryżem

VioletoweKucharzenie
Orientalny pilaw z pełnoziarnistego ryżu 156

Kuchnia turecka to nie tylko kebab. I choć nie mam nic przeciwko prawdziwemu, dobremu kebabowi, to kuchnia turecka jest zdecydowanie bogatsza. Nie bez powodu zaliczana jest do najsmaczniejszych kuchni świata. Wpływy tej kuchni odnajdziemy w kuchni bałkańskiej, na Bliskim Wschodzie, a także w kuchni europejskiej. Potrawą pochodzącą z Turcji jest pilaw. Pierwotnie było to danie z ryżu gotowanego razem(...)durum była popularniejszym zbożem od ryżu, powstała wersja pilawu z kaszy bulgur. Mój pilaw z ryżu pełnoziarnistego z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych był ciekawym dodatkiem do  pieczonej perliczki , ale jestem pewna że równie dobrze będzie pasował w wersji wege do grillowanych warzyw. Składniki: 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szalotka, drobno pokrojona

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka gyros na ostro 385

wiem jak wy ale my ją bardzo lubimy. Robię ją dosyć często jednak w wersji bardziej łagodnej. Tym razem zrobiłam w wersji dla tych, którzy lubią ostre i wyraziste smaki. U nas głosy były podzielone, gdyż nie wszyscy lubimy na ostro. Jeśli o mnie chodzi bardzo mi smakowała. Ostrość uzyskałam dzięki sosowi do kebaba i gyrosa firmy Folwark. Folwark(...)łyżeczka papryki słodkiej 4-5 szt ogórków konserwowych 0,5 puszki kukurydzy 3 pomidory 0,5 kapusty pekińskiej 4 łyżki ketchup Premium Folwark 1-2 łyżki sosu gyros-kebab ostry Folwark 2-3 łyżki majonez kremowy Folwark 1-2 łyżki szczypiorku olej do smażenia Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa papryką i wymieszać

Ala piecze i gotuje
Ryż z bobem i koprem po irańsku 158

zagotuj. Gotuj ryż na poziomie 7 (kuchnia indukcyjna) przez 5 minut po czym wlej szklankę zimnej wody. Zamieszaj i gotuj przez 3-5 minut. Ryż powinien być już wyrośnięty ale w całości. Absolutnie nie może się rozlatywać. Teraz odcedź ryż i opłukaj szybko zimną wodą. Na patelni rozpuść masło. Dodaj szafran i suszony koper. Wlej 50 ml wody. Smaż(...)pokrywki ryż powinien mocno parować. Przed wyłożeniem ryżu na półmisek uchyl na chwilę pokrywkę aby ryż odparował. Ułóż na półmisku i obłóż przypieczonymi ziemniaczkami. Tak ugotowany ryż podaj do kebabu , drobiu lub ryby. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Ryż z bobem i koprem

codojedzenia
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 155

passaty - jest śmietanka ze szczypiorkiem. Dodałam także marchewkę, pietruszkę i ugniecione ziemniaki gotowane w mundurkach. Inaczej, ale też pysznie. Czekają mnie jeszcze faszerowane cukinie, które mi polecaliście, ale jeszcze mi się nie udało... Muszę się za nie zabrać :)  Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 bakłażany 2 mniejsze ziemniaki ugotowane w mundurkach(...)Bakłażany myjemy, osuszamy. Na oleju przesmażamy mięso z chilli pokrojonym w talarki (kilka pestek możecie zostawić jeśli lubicie), także z obraną i startą na tarce marchewką i pietruszką, doprawiamy kebab-gyrosem, słodką papryką, majerankiem, pieprzem, solą. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy łyżeczkę pasty curry i 2 łyżki tartej mozzarelli. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, układamy

Zasmakuj Kuchni
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 139

passaty – jest śmietanka ze szczypiorkiem. Dodałam także marchewkę, pietruszkę i ugniecione ziemniaki gotowane w mundurkach. Inaczej, ale też pysznie. Czekają mnie jeszcze faszerowane cukinie, które mi polecaliście, ale jeszcze mi się nie udało… Muszę się za nie zabrać tymczasem zapraszam na pyszne faszerowane bakłażany. Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 bakłażany 2 mniejsze ziemniaki(...)Bakłażany myjemy, osuszamy. Na oleju przesmażamy mięso z chilli pokrojonym w talarki (kilka pestek możecie zostawić jeśli lubicie), także z obraną i startą na tarce marchewką i pietruszką, doprawiamy kebab-gyrosem, słodką papryką, majerankiem, pieprzem, solą. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy łyżeczkę pasty curry i 2 łyżki tartej mozzarelli. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, układamy

Zasmakuj Kuchni
Kotlety selerowe mojej mamy, Dara Kebab 142

prosty ale ciekawy pomysł na urozmaicenie obiadu. Do tego jaglana z białą kaszą i mix surówkowy: szpinak, żurawina, orzechy włoskie, małe kostki sera żółtego, mały kawałek cebuli, starte jabłko z jogurtem naturalnym. Składniki: 1 duży seler bulwiasty 2 jaja sól, pieprz kilka plastrów sera żółtego 3-4 łyki kaszy manny/bułki tartej/mąki kukurydzianej olej do smażenia Pokrój seler(...)wyczerpania składników. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Po dobrego falafla (zaraziłam nim wielu znajomych) najlepiej iść do Dary (ul. Grunwaldzka lub Rynek).  Bar serwuje głównie kebaby mięsne. Oprócz falafli, dla wegetarian znajdą się tutaj sałatki. Falafel jest bardzo smaczny: 3 kotlety, dużo surówek, sos (do wyboru: mieszany, ostry, łagodny). Wszystko zawinięte w cieście. Cena

Qlinarnie i Qlinarnie
Mini quesadillas czyli tortilla z... tostera :) - z pysznym farszem pieczarkowo-porowym z kurczakiem i serem żółtym. 627

Lubicie quesadillas? Takie robione na patelni jest dobre, ale przy przekręcaniu na drugą stronę mogą dziać się cuda :) To samo przy krojeniu, nie mówiąc już o jedzeniu, gdy farsz akurat nie chce się trzymać pomiędzy plackami tortilli. Na to wszystko jest jeden sposób - dziś wypróbowany przeze mnie osobiście - quesadillas zapiekane w zwykłym tosterze (takim na sandwiche). Wyszły super(...)własnych upodobań 2 placki tortilli 1/2 pora 10 małych pieczarek pół małej piersi kurczaka 5 dag sera żółtego 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić (u mnie przyprawa kebab-gyros), usmażyć. 2. Por pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle. 3. Pieczarki przekroić na pół. Dodać do pora i razem udusić do miękkości. Posolić do smaku. Jeśli warzywa puściły

Kto ugości moich gości?