ala kebab - 261 przepisów (strona:12/18)

Chrupiący kurczak w pikantnej panierce 178

Przepis powstał, gdy trzeba było wymyślić coś szybkiego i smacznego na obiad. :) Przepis, który zaoszczędza czas, ale nie oszczędza na smaku. Jeśli lubicie kurczaka, to w  tej wersji przypadnie Wam do gustu chrupiąca panierka, która jest po prostu mniam! Szybki, prosty i smaczny obiad. :) Chrupiący kurczak: 2 piersi z kurczaka (ok. 600 g) 1-2 jajka (w zależności(...)wielkości) pół szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki kukurydzianej (polenty) 3 łyżki bułki tartej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros Kurczaka myjemy, pozbywamy się wszystkich chrząstek i tłuszczu. Każdą pierś kroimy na pół, następnie grubszą jej część kroimy w poprzek na pół. Piersi układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą

Cooking Monster
Sałatki na Święta - zestawienie 225

Witajcie :-) Dzisiaj spis sałatek, które możecie zrobić na Święta i nie tylko. Wszystkie smaczne. Nie jest ich dużo, ale zebrałam w jednym wpisie, żeby było łatwiej znaleźć. Miłego dnia Wam życzę :-) 1.  Sałatka "co się nawinie"  2.  Sałatka z brokułem, wędzonym kurczakiem, prażonym słonecznikiem, fetą, kukurydzą i czosnkiem  3.  Sałatka z kabanosem, ananasem, papryką(...)Sałatka z cieciorką, kurczakiem itd... 7.   Sałatka z tortellini i kabanosami  8.  Sałatka makaronowa z suszonym pomidorem i serem camembert 9.  Sałatka kebab - gyros 10.  Sałatka z makaronem ryżowym i wędzonym kurczakiem  11.  Sałatka z wędzonym kurczakiem  12. Sałatka król imprezy 13. Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym

kruche babeczki
Zapiekany gyros - mini zapiekanki gyros 247

Mini zapiekanki gyros w porcji na raz. :-) Jadamy je na obiad, ale na zimno też okazały się na smaczne, więc jeśli macie kilka naczyń żaroodpornych, możecie postawić je na imprezowym stole. Oprócz tego, że ładnie się prezentują są też smaczne, bo kto z nas nie lubi gyrosa? Poniższy przepis jest na 4 małe naczynia.  500g filetów z kurczaka(...)woreczek ryżu 1/2 puszki kukurydzy 1/2 papryki czerwonej 2 ogórki kiszone lub konserwowe  150g żółtego sera 1/4 szklanki keczupu 1/4 szklanki jogurtu greckiego przyprawa kebab-gyros sól, pieprz olej 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety, paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Keczup i jogurt grecki mieszamy ze sobą robiąc

Szefowa kuchni
ZAPIEKANKA GYROS 186

ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 400 g makaronu (u mnie penne), 2 pojedyncze piersi kurczaka (średniej wielkości), przyprawa kebab-gyros, opakowanie kukurydzy, 6 średniej wielkości ogórków konserwowych, 2 papryki czerwone, 10-15 dag tartego sera żółtego, olej. Składniki sosu: 5 łyżek majonezu, 6 łyżek śmietany, 6 łyżek ketchupu(...)łyżki) wymieszanym ze sporą ilością przyprawy gyros, odstawiam na kilkanaście minut. Następnie smażę na rozgrzanej patelni do momentu, aż mięso będzie soczyste, układam na ręczniku papierowym. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam. Kukurydzę osączam na sicie, paprykę i ogórki kroję w kostkę. Ząbki czosnku rozgniatam nożem i drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami sosu, doprawiam do smaku

JejKuchnia
Chlebki pita - historia i przepis 246

się pod wpływem temperatury dwutlenek węgla i parę wodną, Tak oto następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstanie sławnych chlebowych kieszonek. Niektóre przepisy każą smażyć placki na patelni, ale nie wierzę, że uda się wtedy wytworzyć odpowiednie kieszonki. Chlebki pita tradycyjnie pełniły dwie role - jedzenia oraz naczynia kuchennego, z powodzeniem zastępując biesiadnikom sztućce oraz talerz. Placki pokrojone(...)pasty z ikry). W chlebki, niczym w placki tortilla, zawija się różne składniki, lub też wkłada się je do wnętrza kieszonek. Przykładami są tu sławne potrawy greckie i tureckie - kebaby, falafle, gyrosy i souvlaki. Podobno w krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść na lub w picie. Pity mogą także służyć jako spód do pizzy (popularne w Turcji

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza z kebabem : Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 142

soli - takiej od serca* 3 łyżki oliwy* pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650 Dodatki :* sos pomidorowy * czerwona cebula* duszone pieczarki  * mięso z kurczaka w przyprawie kebab * tarta mozzarella Przygotowanie :Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać drożdże, oliwę oraz sól. Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki, gdyby(...)serem i piec w 250 stopniach przez około 15-20 minut.  Podawać z sosem czosnkowym. W Wyzwaniu Blogerek i Blogerów wzięli udział :Paulina mojapasjasmaku.blogspot.comMonika papryczkaa.blogspot.comMagda - nie brała udziału, ale przygotowała banery wyzwania Gosia daylicooking.pl Iwona izioni-smaki.blogspot.comKasia bakeandtaste.blogspot.comEwa ewakuchennie.blogspot.com Justyna tysiagotuje.plMarzena zaciszekuchenne.blogspot.comBeata staregary.blogspot.comPatryk i Ada cookpl.blogspot.comDziękuję i zapraszam na więcej

Magiczne Życie Marty
Mini kebaby z nadziewanymi pomidorami - Grecka uczta 215

Składniki: 4 pomidory 1 woreczek kaszy gryczanej 250 g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowiny) 1 łyżka bułki tartej natka pietruszki 1 łyżka przyprawy do gyrosa sól

Niezły Młynek
Wege szaworma, filmy LAF-owskie 217

pieprzem, kurkumą i upiecz (około 30 minut w 190°C). Zrób surówkę z pomidorów i cebuli, podgrzej chlebek pita i przyrządź granulat sojowy lub drobno pokrojone kotlety sojowe w kebab-gyrosie (pisałam o nich tutaj ). Można jeszcze dodać ulubiony ostry sos. To wszystko. Dodam, że tak przygotowana szaworma o wiele bardziej smakuje mojemu mięsożercy niż tradycyjna:). Normal 0 21 false(...)fareast-language:EN-US;} Po długiej przerwie (wyprawa na Węgry, relacja wkrótce) - ostatnie tytuły LAF-owskie: Noi albinoi (2003, Dagur Kári). Nieco przygnębiające choć ciekawe kino skandynawskie, powolna akcja, ale mocne zakończenie.  Mała podróż do nieba (2005, Baltasar Kormákur)– świetny thriller detektywistyczny. Holt próbuje wyjaśnić zagadkową śmierć spalonego w samochodzie kierowcy. Początek lat 80. w amerykańskiej prowincji, genialne

Qlinarnie i Qlinarnie
Trójmiasta trzecie miasto - Gdynia 186

solę, halibuta, łososia. Jednak nie wszędzie knajpy serwują turbota - taką śmieszną, spłaszczoną rybę z rzędu flądrokształtnych. Dostało mi się średniej wielkości rybę - opcja z frytkami to nawet 47 zł. Ale za to sporo w niej soczystego mięsa o delikatnej strukturze i smaku. Naprawdę smaczne i warte swej ceny. Po takim posiłku zalecany jest dłuuugi spacer aby nie usnąć(...)mimo wszystko urokliwym mieście, aby unikać z daleka lokali, które "specjalizują się" we wszystkim i gdzieś tam daleko są zamieszczone pozycje z rybami (między pizzą, makaronem, golonką i kebabem). A jak jeszcze usłyszycie, że zupę rybną robi się z rosołu drobiowego to powiedzcie "a idź pan w pi...du!"  PS Po jedzeniu fajne jest nicnierobienie na plaży w Gdyni

Right Behind The Kitchen
Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym 342

cebula - duża 2 łyżki oleju z pomidorów z zalewy - do smażenia cebuli sól, pieprz - do smaku DODATKOWO: 10 cienkich i długich parówek 3-4 łyżki   sosu ostrego kebab-gyros FOLWARK 1 białko - do posmarowania bułeczek p rzed pieczeniem 1 łyżka mleka - do posmarowania bułeczek p rzed pieczeniem sezam naturalny - do posypania przed pieczeniem Zaczyn Masło roztopić w garnuszku(...)cukier, szczyptę soli oraz zaczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto. Leniwiec kuchenny, może przy wyrabianiu pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . W końcowej fazie zagniatania lepiej posłużyć się ręką, bo ciasto wychodzi dość zwarte -  d odatek mąki żytniej sprawi, że ciasto będzie niestety dość

Grunt to przepis!
Pszenica - wady i zalety. 252

nasz układ pokarmowy. JEŚĆ CZY NIE JEŚĆ? Według  mnie zdrowe osoby nie muszą unikać pszenicy jak ognia. Nie zaliczam jej do żywności z kategorii "jedz codziennie na zdrowie", ale też nie wykluczam całkowicie z diety. Warto pamiętać, że idealny produkt spożywczy nie istnieje. Zawsze znajdzie się jakaś rysa - wysoki indeks glikemiczny, pestycydy, substancje antyodżywcze, fruktoza, wysoka kaloryczność, zanieczyszczenia(...)się ze sporadycznego spożycia kromki chleba na śniadanie. Wzięła się stąd, że nie znamy umiaru i wpychamy w siebie kilogramy (przeważnie słabej jakości) chleba rocznie. Do tego dochodzą makarony, kebaby, pizza. Stąd taka moja rada - przede wszystkim starajmy się, żeby pierwsze skrzypce w naszej diecie grały produkty, które nam służą najbardziej ze wszystkich dostępnych - te obfitujące w witaminy, składniki mineralne

Powiedz dietom nie
Makaron penne z kurczakiem i brokułami w sosie z sera gorgonzola 269

Choć ser ten nie każdy lubi, bo nie oszukujmy się, nie każdy przepada za serami pleśniowymi, ja szczerze mówiąc, też nie do końca lubię jakbym miała tak o zjeść, ale w tym wydaniu na prawdę jest świetne. Polecam spróbować, bo warto ! Składniki: makaron penne 1 filet z kurczaka 1 brokuł ser gorgonzola ok. 5-6 łyżek śmietany 30% sól(...)drugim podgotujemy umyte różyczki brokuła przez około 6-7 minut. Następnie myjemy i osuszamy fileta, następnie kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka np. kebab. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kurczaka i smażymy.  W drugiej-większej patelni (lub na tej samej jak ją umyjecie po kurczaku :) ) rozgrzewamy ją i wlewamy śmietanę, podgrzewamy, następnie dodajmy ser gorgonzola

Gotuj z Mąką
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 181

Coraz bardziej interesujemy się tym, co się dawniej jadało. Nie chodzi już tylko o dworskie i mieszczańskie smaki, które inspirowały się kuchnią francuską i zostały wydane w książkach kucharskich, ale też o smaki chłopskie i regionalne. Typowe dla danej okolicy, która obejmuje często kilka chałup i za rzeką ma już inne smaki. Takie regionalne dania możemy jeść nie tylko(...)się smaki, kiedy tania żywność z supermarketów jest dostępna przez cały rok, gdy je się więcej mięsa, gdy przyprawy przestały być rarytasem i gdy wszyscy zaczęliśmy jeść spaghetti i kebab. Kiedy jako dziecko jeździłam w odwiedziny do rodziny mojej mamy nie chciałam jeść tradycyjnej czerniny i wędlin. Teraz tęsknie za wyobrażeniem tych smaków, których nigdy właściwie nie poznałam

Ugotowane pozamiatane
Skrzydełka w panierce i ryż w curry z warzywami 182

ryżu arborio Oliwa z oliwek 2 szklanki wody Sól 0,5 łyżeczki curry 200 g warzyw na patelnię Skrzydełka dokładnie myjemy, odcinamy lotki. Wszystkie kawałki dokładnie przyprawiamy przyprawą do kebabu. Rozkładamy je na talerzu, wierzch posypujemy liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką. Mięso odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek w rozmąconym jajku . Do pojemnika wsypujemy(...)oliwek. Wsypujemy ryż. Podsmażamy go do czasu, aż stanie się przezroczysty. Następnie podlewamy go wodą, doprawiamy solą i curry. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Ryż będzie kleisty ale miękki. Na osobnej patelni przesmażamy warzywa. Łączymy je z ryżem

VioletoweKucharzenie
Orientalny pilaw z pełnoziarnistego ryżu 185

Kuchnia turecka to nie tylko kebab. I choć nie mam nic przeciwko prawdziwemu, dobremu kebabowi, to kuchnia turecka jest zdecydowanie bogatsza. Nie bez powodu zaliczana jest do najsmaczniejszych kuchni świata. Wpływy tej kuchni odnajdziemy w kuchni bałkańskiej, na Bliskim Wschodzie, a także w kuchni europejskiej. Potrawą pochodzącą z Turcji jest pilaw. Pierwotnie było to danie z ryżu gotowanego razem(...)durum była popularniejszym zbożem od ryżu, powstała wersja pilawu z kaszy bulgur. Mój pilaw z ryżu pełnoziarnistego z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych był ciekawym dodatkiem do  pieczonej perliczki , ale jestem pewna że równie dobrze będzie pasował w wersji wege do grillowanych warzyw. Składniki: 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szalotka, drobno pokrojona

Smakowity Blog Kulinarny