Święta już tuż tuż, dlatego zaczęłam piec ciasta "na próbę", żeby w porę zdecydować, które wylądują na świątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół-sernikowym, pół piernikowym, oblana białą czekoladą. Babka ta jest pewnego rodzaju kompromisem - mój Ukochany nie lubi pierników, natomiast uwielbia serniki :) Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Zapraszam do pieczenia!Składniki na masę piernikową
My Culinary ArtSezon piernikowy już się zaczyna. Chcę wam pokazać jak można z ciasta piernikowego, ususzonej pomarańczy zrobić mały prezencik.Piernikowy prezentPodstawą jest ciasto piernikowe , które
W kuchennym oknie EwySzybciutki w przygotowaniu piernik świąteczny bez jajek – polecam, bo smakuje obłędnie a jest banalny, każdemu się uda! Przepis wypróbowany, słodkie menu na święta już sprawdzone, skomponowane, można czekać spokojnie na ten miły czas i świętować! SKŁADNIKI: 480 g mąki 230 g cukru 30 g kakao łyżeczka przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki sody 500 ml mleka(...)pokojowej. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszamy razem mokre składniki. W innej łączymy suche składniki, które dodajemy do mokrych. Wszystko razem mieszamy rózgą kuchenną. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy, dekorujemy, podajemy. Smacznego! Inspiracja pysznego i prostego
Zasmakuj Kuchnipodzielę. PRZEPIS NA PIERNICZKI: - 450 g mąki orkiszowej jasnej - 100 g mąki żytniej typ 720 - 330 g płynnego polskiego miodu - 100 g cukru pudru - 2 jajka L - dwie płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki kakao - 80 g przyprawy do piernika - 150 g masła W/w składniki mieszamy w misce, po połączeniu składników zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto wałkujemy na cienki(...)świątecznym stole to sernik piernikowy. Aromat i zapach obłędny. Zawsze jak robię pierniczki, robię taki. Dlaczego? Bo spód do tego ciasta, robi się właśnie z ciasta na pierniki. Dlatego sięgnij po formę na muffinki, wybierz taką, gdzie na raz zrobisz ich dużo, jak ta VARDAGEN , na raz otrzymasz dwanaście mini serniczków. Spody w formie wyłóż ciastem na pierniczki. Przepis
SMYKWKUCHNIJest niesamowicie wilgotna, dzięki dodatkowi startego jabłka. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole obok baranków, bukszpanu i bazi. Bardzo chciałam zamieścić na blogu przepis na babkę jogurtową, ale z braku czasu okazało się to niemożliwe. Od czego jednak ma się przyjaciół :) Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Składniki : 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego(...)jogurt naturalny, mleko oraz starte jabłko. Dokładnie wymieszać masę. Do 1/3 masy dodać kakao i wymieszać. Formę z kominkiem dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką pszenną. Wylać jasne ciasto i równomiernie rozłożyć. Wyłożyć ciemną część i wyrównać. Piec około 60 minut w 160*C. Smacznego
Chocolate Muffin BlogPrzepis na tartę serową z wiśniami spokojnie możecie wpisać na listę ciast do przygotowania na Święta. Powody są co najmniej dwa. Po pierwsze - robi się ją bardzo szybko...a wiadomo, w przedświąteczny czas, każda minuta jest cenna. Po drugie - tarta wygląda bardzo świątecznie. No dobra...do Świąt jeszcze sporo czasu. Dlatego na próbę warto zrobić tartę już teraz. Powodów
kolorowotorcikowoczegoś pysznego? Dobrze trafiliście! Ta lista jest właśnie dla Was! Oto moje świąteczne propozycje, które zadowoloną nawet najbardziej wybrednych gości. Jak zwykle znajdziecie u mnie dużo przepisów z masą kajmakową, bo jest to ulubiona masa mojego męża i święta bez niej odbyć się nie mogą :). Waniliowiec Ciasto z Ptasim Mleczkiem Biszkopt z delicjami Ciasto Poezja Malinowa Chmurka Ciasto Toffi
Mania WypiekaniaCiasto, które nie tylko pięknie się prezentuje ale i doskonale smakuje. U mnie gościło na świątecznym stole i wszystkim bardzo smakowało. Myślę, że jeszcze nie raz je upiekę. Przepis znaleziony jak zwykle na niezawodnym blogu Moje Wypieki :) oryginał znajdziecie tutaj Składniki na 2 spody: 8 białek 200 g drobnego cukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów włoskich(...)kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem. W osobnej misce ubijamy białka, dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, na koniec dodajmy wymieszane suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół i wylewamy na wyłożone papierem do pieczenia dwie jednakowe blaszki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 35 minut. Uwaga! Ciasto nie może przed upieczeniem stać
Słodka Kraina Wypiekówgodziny do wyrośnięcia *** *** Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 3 części, Z każdej części odrywamy kawałek wielkości orzecha włoskiego – na uchwyt *** *** Z każdej części ciasta formujemy zgrabną kulę a na czubku umieszczamy małą kuleczkę. Gotowe chlebki odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut *** *** Wyrośnięte chlebki smarujemy(...)odkładamy do przestygnięcia na 15 minut. Przed podaniem odcinamy wierzch chlebka, wydrążamy środek i zalewamy zupą *** *** Smacznego *** Polecam także: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Blog z ApetytemZapraszam na kilka propozycji dań Wielkanocnych. Może w natłoku świątecznych przygotowań znajdziemy propozycje dla siebie i dla naszej rodziny. CIASTO KRUCHE CIASTO PANI WALEWSKA GALARETA Z
W kuchennym oknie Ewysprawdzony, najlepszy przepis na drożdżową babę wielkanocną z rodzynkami i żurawiną. Nieziemsko puszysta, delikatna, obłędnie lekka – taka baba, jaką wszyscy zapewne sobie wymarzyli na te Święta Wielkanocne! A wiecie, że rękę do drożdżowych wypieków to ja mam! Postanowiłam ją przygotować zainspirowana współpracą z marką Kasia. Mam nadzieję, że razem z Kasią zagości na Waszych świątecznych stołach. Ps. Obiecuję(...)zaczyn przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy z solą i resztą cukru, dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, całe jajko i roztopioną, przestudzoną Kasię. Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto ( uwaga jest klejące! ). Pod koniec dodajemy namoczone ( i dokładnie odciśnięte! ) rodzynki i żurawinę. Przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy i wkładamy
Ostra na SłodkoPolędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym wykwintny obiad lub przystawka w 30 minut Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym pokochałam od pierwszego kęsa. Delikatne, soczyste mięso bez grama
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLidla. Chcecie zobaczyć co dobrego wyczarowałam za pomocą robota planetarnego SilverCrest ? Taką oto choinkę z ciasta drożdżowego, z kremowym serkiem w środku i z konfiturą jagodową na wierzchu. Choinka jest bardzo efektowna i na pewno spodoba się rodzinie ! Coś mnie ostatnio naszło na świąteczne przepisy Składniki: 200 ml letniego mleka 20 g drożdży 100 g cukru 500 g mąki pszennej(...)misy robota wlej letnie mleko, dodaj pokruszone drożdże oraz cukier. Całość wymieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru i drożdży. Następnie dodaj żółtka i mąkę, mieszaj do momentu wyrobienia się ciasta – zwykle 2 – 4 minuty. Następnie dodawaj stopniowo masło, wyrabiaj do momentu aż będzie ładnie zagniecione w kulę. Usuń miskę z robota, owiń folią spożywczą i odstaw na około
Moja pasja smakumimo wszystko, nadania „ostatnich szlifów”, więc dodaję do niego mnóstwo bakalii, odrobinę rumu i pianę z ubitych białek. Inspiracją do przygotowania makowca drożdżowego był dla mnie przepis Joanny z Domowych Wypieków. Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej- 180 ml mleka- 150g roztopionego masła- 6 żółtek (białka zostaną do masy makowej)- 21g drożdży suchych (lub 45g świeżych)- 6 łyżek cukru(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na prostokąt grubości ok. 3mm. Nakładamy 1/3 masy makowej pozostawiając 2 cm od brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru
mojewypiekiinietylko