Teraz już od świątecznego klimatu nie można uciec 🎄🎅 Brak śniegu absolutnie nam nie przeszkadza za to brak choinki w mieszkaniu i świątecznych reklam (brak TV) sprawia
Candy Pandaszrobienie jej nie jest trudne, więc warto spróbować. Dodatkowo podczas kandyzacji otrzymujemy aromatyczny cukier pomarańczowy, którego możemy użyć do ciasta lub do zimowej herbatki. Taką kandyzowaną skórkę można użyć do świątecznych wypieków takich jak serniki, czy makowce. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 200 g skórki i 140 g cukru Składniki(...)Taką skórkę można mrozić lub trzymać w lodówce nawet kilka tygodni. Z wyżej opisanego przepisu otrzymałem 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i 140 g cukru aromatyzowanego pomarańczą, który zużyłem do słodzenia herbaty, ale myślę iż do ciasta byłby niemniej smakowity. Krok po kroku: 1. Obrać skórkę 2. Zagotować skórkę 3. Odcedzić skórkę
KuchniaWeDwoje.plrozpieścić. Moja mama kocha do szaleństwa bitą śmietanę, więc koniecznie musiała się ona znaleźć na moim świątecznym cieście. Żeby zapachniało świętami, to biszkopt jest orzechowy, zaś na nim znajduje się masa śliwkowa. Ciasto jest rewelacyjne w smaku, więc gorąco polecam Wam ten przepis. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka
Passions hobbies lifeRześkie powietrze. Świąteczny nastrój. Pierwsze przygotowania. Wpadam do Was z poślizgiem z przepisem na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Jest to idealna przekąska do barszczu. Pulchne ciasto drożdżowe i aromatyczny farsz z kapusty kiszonej i grzybów. Wprawdzie nie potrafiłabym zajadać się tym codziennie bo mój żołądek by zastrajkował, ale na święta czy sylwestra będzie w sam raz :) Farsz możecie
My simple kitchenMało to świąteczny przepis ale smaczny tak, że nie mogłam się oprzeć! W ogóle pomysł miał być na wegańskie, bezglutenowe babeczki do koszyczka.. jednak poczas przygotowania ciasta zorientowałam się, że jedyne co z tego wyjdzie to poważny zakalec. Zatem spróbowałam z goframi. I udały się. Na bazie puree z marchewki, masła orzechowego, mixu mąk bezglutenowych i wody. Ze szczyptą
Mango Papajaportalu facebooka Delektujemy "zobacz TUTAJ" był organizowany konkurs ŚWIĄTECZNY DESER LUB WYPIEK REGIONALNY mój przepis został nagrodzony "zobacz TUTAJ" i takie oto otrzymałam w paczce pyszne nagrody, w tym 2 książki ze słodkimi przepisami ciasto z konkursu:marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe
W Mojej Kuchni LubięSernik z dodatkiem mleka w proszku. Przepis znaleziony dość dawno w internecie
Praktyczna plZnana babka majonezowa z tego przepisu. Tym razem bardziej wilgotna, trochę podchmielona, oblana czekoladą. Wersja dla lubiących
Praktyczna plktóra pokocha. Te drożdżowe są chyba najbardziej wpisane w tradycję . Chociaż akurat w moim domy na świątecznym stole rzadko gości. Może nie znalazłam jeszcze tego jedynego przepisu i powalającego smaku. Wciąż poszukuję i testuję różne przepisy . Dziś skusiłam się na babkę parzoną. Ciasto drożdżowe przygotowywane nieco inna metodą. Babka wyszła dorodna , wyrosła ponad formę. Jest puszysta , smaczna , dla mnie nieco
Malinowa KawiarenkaCiasto drożdżowe z kruszonką gościło już na moim blogu (przepis TU ) Dziś postanowiłam je upiec jako zawijaną struclę z białym serem. Powiem jedno
potrawyregionalnespora dawka kalorii ale przecież takich serników nie pieczemy na co dzień. Za to na świąteczny lub imprezowy stół nada się doskonale. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne i najlepiej składać je z czyjąś pomocą, żeby placki się nie połamały. * przepis autorski mojej mamy *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto miodowe: 500 g mąki 200 g cukru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziękuję za tak duże zainteresowanie konkursem! Wybór był naprawdę trudny, ale udało się! Urzekł mnie przepis i opis przesłany przez Panią Małgorzatę. Oto on: "Świąteczne wypieki to dla mnie temat rzeka. Co roku staram się zaskoczyć moich najbliższych jakimś nowym ciastem czy deserem. Nieodłącznym jednak wypiekiem w Święta Bożego Narodzenia jest sernik. Co roku inny
Mania Wypiekaniawielką miłośniczką ciast z dodatkiem suchego maku. Klasyczna makowa panienka kojarzy mi się z dzieciństwem i Świętami. Przepis, który znajdziecie poniżej jest wersją zmodyfikowaną o budyniowy krem, który sprawia, że ciasto jest pełniejsze i mniej suche. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczne smakołyki koniecznie rozważcie tą opcję. Inspiracja pochodzi z bloga http://przepisy-aleksandry.blogspot.com
Milion SmakówDodane jabłko do makowca sprawia, iż ciasto jest bardzo wilgotne. Kruche ciasto na spodzie jest bardzo cienkie i nie przypali nam się, podczas długiego pobytu w
Jadło i czytadłoKeks jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można przechowywać go bardzo długo. Najlepszy jest po 2-3 dniach, gdyż nabiera wilgoci i aromatu. 150 g rodzynek 100
Jadło i czytadło