Ciasto piernikowe z cynamonem i powidłami śliwkowymi, delikatne, z polewą i orzechami laskowymi, idealna szybka propozycja świąteczna, obowiązkowa jak dla mnie na stole do kawy! Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto piernikowe pachnące świętami.. Na jedną keksówkę, bez miksera, szybkie w przygotowaniu, łatwe. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do miski, wymieszać i już. Pyszne, puszyste, delikatne z dodatkiem orzechów HELIO , ulubioną(...)PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do dużej miski i mieszam rózgą kuchenną. Keksówkę Wymieszane ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i studzimy. Polewamy całe polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy orzechami. Do przepisu wykorzystałam prażone orzechy laskowe firmy
Zasmakuj KuchniBabkę piernikową z poniższego przepisu miałam przyjemność przygotować w showroomie firmy Samsung , gdzie zaproszono mnie w celu przetestowania piekarnika z technologią Dual Cook . Takie piekarniki mają specjalny separator, za pomocą którego możemy podzielić wnętrze na dwie niezależne komory. W każdej możemy piec w innej temperaturze i używając innego trybu. To bardzo ekonomiczne rozwiązanie (na jedno ciasto rozgrzewamy tylko część piekarnika(...)także przygotować jednocześnie np.: ciasto i pieczeń. Zapachy nie mieszają się, a czas i temperaturę pieczenia można określić oddzielnie dla każdej komory. Przyznam, że przed Świętami takie rozwiązanie bardzo, ale to bardzo by mi się przydało! Jeśli lubicie piec, ale istotna jest dla Was także oszczędność czasu, to pokochacie babkę piernikową. Babka piernikowa to ciasto, które możemy przygotować nawet
Poezja smakurównomiernie rozsmarowałam na jego powierzchni. Następnie wyłożyłam masę serową. Wygładziłam i wstawiłam do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 150 °C i ciasto piekło się kolejne pół godziny. Jeśli wierzch sernika zacznie się za bardzo przypiekać, należy przykryć go srebrną folią. Po upieczeniu nie wyjmowałam z piekarnika, studziłam przy uchylonych drzwiczkach. Całkowicie(...)sernik wstawiłam do lodówki. Wspaniały sernik, godny żeby znaleźć się na świątecznym stole. Zapisuję go jako kolejny sernik w MENU: SERNIKI . Możecie tam zajrzeć i wybrać taki, jaki najbardziej Wam odpowiada. Życzę trafnego wyboru i życzę SMACZNEGO! Krys Inspiracja: Przepis znalazłam w Artkulinaria.pl Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz
Kuchnia u Krysimakowca czy innych makowych świątecznych wypieków. Aby podzielić się z Wami tym przepisem, czekałam cały rok. Dopiero w zeszłoroczne święta udało mi się zrobić najlepszą masę makową jaką kiedykolwiek udało mi się zrobić (bez kandyzowanej skórki - za którą osobiście nie przepadam). A więc nie zostaje mi nic innego, tylko podzielić się z Wami moim sekretnym przepisem. Składniki: - 300 g suchego(...)mrozić. Aby wykorzystać całą masę makową wystarczy dodać do niej 3 ubite na sztywno białka. Masa będzie idealna, nie będzie się kruszyć i odstawać od ciasta. Smacznego
CookYourselfmamy beznadziejną patelnię- jest misja kupić nową, znacie jakieś godne polecenia? kilka ugotowanych ziemniaków (pozostałość po świątecznym obiedzie) masło lub olej do smażenia gałka muszkatołowa 4 jajka sól i pieprz 4-5 czubate łyżki puree z dyni z bulionem grzybowym i szałwią (przepis tutaj ) 1 opakowanie (krążek) sera camembert Ziemniaki kroimy w kostkę, posypujemy utartą gałką muszkatołową i podsmażamy(...)zimno, w ciepłej dużo bardziej wyczuwalny jest ser, dlatego mi smakowała bardziej. Taki sobie kąsek z kawałkami sera:) Po obiedzie koniecznie deser. Tu polecam ciacho według przepisu Dominiki . DYNIOWO-CZEKOLADOWE CIASTO 350g mąki szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 2 jajka 100g cukru 1/2 szklanki oleju ok. 1 szklanka puree z dyni 100g (tabliczka) gorzkiej czekolady Piekarnik
les mirabellesNa święta przyrządziłam indyka z nadzieniem. Resztki mięsa i nadzienia wykorzystałam na krokiety. Tradycyjne krokiety to naleśniki nadziewane farszem, zwinięte w rulon, panierowane w jajku i
codojedzeniaDziś moje urodziny, więc nie może zabraknąć czegoś słodkiego :) W zeszłym roku był tort, a tym razem postawiłam na cieplutką tartę z orientalno-tropikalną nutą, bo
Quinoa Raz!Odkładanie rzeczy na później i zamiatanie problemów pod dywan nie sprzyja ich rozwiązywaniu. Mimo, że staram się zawsze racjonalnie organizować swój czas i nie odkładać
ciastkarnia na kruchym spodziebiszkopt, do tego maślano-śmietankowy krem i słodkie, urocze czekoladowe jajeczka to wspaniałe połączenie dla tych ślicznych wielkanocnych babeczek. Do tego jest to pyszna słodkość, idealna do podania na świąteczny podwieczorek. Dodatkowo, są proste i szybkie do zrobienia – większość pracy wykonuje za nas mikser, a im chaotyczniej wyszprycowany krem, tym efekt gniazdka lepszy. Składniki (na 12 babeczek): 2 jajka(...)pokojowej płaska łyżka kakao 8 łyżek cukru pudru Do dekoracji: chrupki jajeczka w czekoladzie Piekarnik nagrzewamy do 180°. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami – silikonowe w tym przepisie się nie sprawdzą, bo potem trudno wyciągnąć z nich upieczone biszkopty. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na pianę. Gdy jest już dobrze ubita
Smaczna StronaWłaśnie przerabiam listę potraw do przygotowania na Święta na listę zakupów do zrobienia przed Świętami Trochę tego jest…. mimo, że obiecywałam sobie, że tym razem
UgotujmyTo.plpropozycję na świąteczne babeczki. Szybkie do zrobienia piernikowe choinki robią furrorę na świątecznych spotkaniach. Nasze dzieciaczki mogą nam pomoc w przygotowaniach i udekorować piernikowe choinki np. cukrowymi kulkami. Przepis na piernikowe choinki jest bardzo prosty i z pewnością przypadnie Wam do gustu. Babeczki piernikowe są puszyste i lekko wilgotne. Wykończenie to ubita śmietanka 36% z dodatkiem stabilizatora śmietanfixu(...)przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Delikatnie zamieszać kilka razy. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować wszystkie składniki do połączenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przelać ciasto do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami tak do 3/4 wysokości i wstawić do pieca na ok 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić. Ubić kremówkę z śmietanfixem, cukrem pudrem
Rusty Forkokresie świątecznym i nawale obowiązków nie było czasu na pieczenie domowego chlebka. Zakwas, który został z poprzednich wypieków chyba za długo stał w lodówce i mimo, że nie był szczelnie zakręcony tylko przykryty gazą wyglądał na popsuty. Nie miałam innego wyjścia jak zrobić chleb na drożdżach, od którego już odwykłam. Co prawda przy produkcji chleba na drożdżach jest(...)mniej pracy niż przy tym na zakwasie, jednak wolę ten drugi (nie tylko ze względu na smak, ale i dłuższe zachowanie świeżości) Na chleb orkiszowy na zakwasie przepis znajdziecie tu , a poniżej przepis na bochenek drożdżowy. Smacznego. CHLEB ORKISZOWY (na drożdżach) Składniki: 500g mąki orkiszowej 250 ml serwatki (lub wody) 30 g drożdży 1 niepełna łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru
Bon appetit mon amieCiekawe czy Ania jadała takie ciastka? a może własnie takimi słodkościami zajadała się razem ze swą przyjaciółka od serca? To kolejny przepis z książki "Kuchnia z
Dzieje kuchennej WiewióryŚwięta już tuż-tuż, jajka z majonezem, jajka nadziewane, żurki, kiełbasy, serniki, mazurki, schaby, indyki… co zrobić, aby we wtorek nie obudzić się z nadprogramowymi kilogramami
Wypieki i Rumieńcesensownego nie przychodzi 😜 Dlatego też ciasteczka te, choć zrobiłam chyba z miesiąc temu z myślą wysłania na konkurs, jeszcze nie doczekały się publikacji. Mało tego- publikacji nie doczekały się przepisy świąteczne, których składniki rozpisane na dziesiątkach karteczek czekają na uporządkowanie i wklepanie w komputer. Gdyby nie to, że są to pomysły, które można wykorzystać także na Wielkanoc czy każdą inną(...)przygotowania ciasteczek: Ser biały przepuszczamy przez praskę. Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę ze szczyptą soli, dodajemy posiekane na mniejsze kawałki masło, parmezan oraz biały ser. Zagniatamy na gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na min. pół godziny. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 4mm i wycinamy okrągłe kółeczka lub krążki. Smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem
Kuchnia w czekoladzieWitajcie w czasie przedświątecznym, pomimo tego, iż nie ma śniegu, przygotowania do Świąt przebiegają u nas niezwykle sprawnie - jak nigdy - rzec by można. W czasie przed - świątecznych pląsów (w jednej ręce z mopem, a w drugiej z wałkiem ;) pojawiła się jedna wielka niewiadoma niespodzianka. Wjechała na salony, nie myśląc nawet o tym, żeby się do kuchni udać..... Madam Walewska(...)zmieni się jej nastrój i przerzuci się na marcepany. I tak oto - za dni kilka - zabraknie nam Damy. Ku pamięci - niech się święci - przepis: Madam Walewska fot. Izabela Magdalena Składniki: 1. Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej (3 dobre szklanki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 gram masła 6 żółtek (białka zostawiamy
Kuchnia smakówpodczas buszowania w przepisach natknęłam się na babkę herbacianą. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, a dodatkowo zachęciła mnie prosta receptura i brak wyszukanych składników. I cóż mogę powiedzieć? Powinniście koniecznie upiec ją na Wielkanoc! Jest bardzo dobra, miękka, wilgotna z dużą ilością nasączonych w herbacie rodzynek. Sama herbata również jest wyczuwalna. Może to być znakomite ukoronowanie świątecznego śniadania. Jeśli chcecie(...)przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz skórkę z cytryny. Na koniec wlewamy herbatę i dodajemy rodzynki. Całość należy dobrze ze sobą połączyć za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy do babki (moja miała średnicę 24 cm). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez ok. godzinę (sprawdzamy po tym czasie patyczkiem czy jest
MyCookBook.plKeks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w niezbyt ciepłym miejscu, a będzie smakował równie dobrze jak po upieczeniu, a może nawet lepiej. Keks można wzbogacić o ulubione przez siebie bakalie: tzw. mieszankę keksową, czyli kandyzowane skórki owocowe, rodzynki, suszone morele, daktyle(...)zwiększyć temperaturę do 170-180 stopni i piec do suchego patyczka - w zależności od rodzaju piekarnika, keks może się piec krócej lub dłużej niż przewidziany w przepisie czas, należy zawsze sugerować się wyglądem ciasta i sprawdzić patyczkiem stan jego upieczenia - upieczony keks wyjąć z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu również z formy, wystudzić - wystudzone ciasto zawinąć w papier i folię
Smakołyki Berenikisięga w moim domu prawie sto lat. Przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy nie ulegają żadnym poprawkom, z wyjątkiem ilości składników, które co roku zwiększamy. Ale co roku rodzina ciasteczek przyjmuje też do swojego grona nowych gości. Lubię to połączenie tradycji z nowoczesnością, zwłaszcza jeśli chodzi o świąteczne słodycze:) W pudełku, do którego dziś zaglądamy znajdziecie ciasteczka pieczone "od pokoleń(...)cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków Daktyle włożyć do blendera lub malaksera i zmiksować. Powstanie zwarta masa. Dodać likier pomarańczowy oraz przyprawy i dokładnie połączyć (zagniatając tak jak ciasto). Jeśli masa jest za sucha lub aromat likieru za słabo wyczuwalny, możecie dodać więcej. Gotową masę przełożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie formować trufelki - wielkość zależy
KUCHARNIA