Zadeklarowana większość nie jest w stanie wyobrazić sobie Wielkanocy bez żurku. Ja także. Ta tradycyjna zupa, o lekko kwaskowatym posmaku to nieodłączny element świątecznego repertuaru. Pisząc
Roślinna - blog wegańskiPo wizytach w ulubionym bistro z bajglami sama zapragnęłam przygotować je w domu. Kilka prostych dodatków, niezastąpiony przepis Pani Doroty z Moje wypieki i powstało prawdziwe
Cooking MonsterKorzenny zapach pierniczków unoszący się w domu nierozerwanie kojarzy się ze świętami. Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto, maluchy
Dieta bez mlekaJuż sam ich zapach wystarczy, aby przenieś ć się, póki co myślami, do okresu Bożego Narodzenia :-) Rywalki pierniczków - ciasteczka cynamonowe :-) Tak na prawdę to wcale nie
Wielopokoleniowoinne ciasteczka zrobione? Jeśli nie, bo masz za dużo spraw na głowie, sądzisz, że nie wyrobisz się w czasie przez przygotowanie głównych, świątecznych potraw, bądź do ostatniej chwili przed świętami musisz pracować - to przepis dla Ciebie! Przepis skierowany głównie do osób zapracowanych, nie lubiących spędzać dużo czasu w kuchni lub po prostu do osób nastawionych na nowe smaki. Od pierwszych(...)minut robienia tych pierniczków w domu unosi się piękny pomarańczowy aromat, a smak mają one nie do podrobienia, warto spróbować, prawda? :) Z przepisu wyszły mi 3 pełne blachy. Składniki: - 240g ekologicznej mąki żytniej typu 720 chlebowej SYMBIO - 125ml mleka (u mnie kokosowe) - 20g syropu klonowego/z agawy - 3 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej
Be Fit Be StrongJuż sam ich zapach wystarczy, aby przenieś ć się, póki co myślami, do okresu Bożego Narodzenia :-) Rywalki pierniczków - ciasteczka cynamonowe :-) Tak na prawdę to wcale nie
Wielopokoleniowodinozaura" a tam na Pl.Wilsona bożonarodzeniowe budki... idą święta i niebawem zacznę słuchać "Last Christmas" :) Tymczasem szybka propozycja wcale nie świąteczna. Obiad, kolacja a dla chętnych śniadanie, placuszki, których bazą jest serek wiejski, pomidory, pieczarki a smaku dodaje parmezan. Przepis z "Superfood na co dzień" Jamiego. U mnie w wege wersji czyli bez szynki. Przy okazji robienia tych placków okazało(...)średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem i serkiem. Drobno kroimy pieczarki i pomidora i dorzucamy do ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca powłoką, na średnim ogniu, smażymy 6 placuszków (nakładamy 6 czubatych łyżek masy). Gdy placuszki się zrumienią przewracamy je na drugą stronę i rozpłaszczamy
Dzieje kuchennej WiewióryKolejny, po lekkim keksie , uzdrowiony świąteczny przepis. W te święta już go raczej nikt nie wykorzysta, ale może za rok...? Poza tym, to równie dobry pomysł na obiad :) Zrobiłam je na rodzinną Wigilię i nikt nie marudził, wszystkim smakowały (a szczególnie mojemu tacie!). Naleśniki są zrobione z mąki razowej, a panierka jest z dodatkiem otrębów. Krokiety są tradycyjnie smażone(...)jeśli chcecie odchudzić/uzdrowić je na 100% możecie je upiec - zawsze to mniej tłuszczu. KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ przepis autorski // 8-9 krokietów ~130g mąki pszennej razowej ~2 jajka ~szklanka mleka ~3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej) ~1/2 łyżeczki soli ~1/4 łyżeczki pieprzu odrobina oleju do smażenia Mąkę wymieszać z jajkami, mlekiem i przyprawami, następnie powoli, ciągle
chili & sugarglazurą czekoladową i wiem, że najlepsza zabawa, szczególnie z dziećmi to dekorowanie, ale dla mnie w smaku najlepsze są pierniczki bez lukru i różnych dodatków.Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane dżememSkładniki:500 g mąki2 białka4 żółtka3 łyżki przyprawy do pierników1/4 szkl. cukru1,5 łyżki kakao100 ml śmietany1,5 łyżeczki sody2 łyżki przypraw korzennych125 g masła200 g mioduDzień przed pieczeniem(...)koniec dodajemy śmietanę z sodą.Odstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny.W dniu pieczenia:Ciasto jest kleiste, więc trzeba sporo podsypywać mąką przy rozwałkowywaniu. Po rozwałkowaniu niezbyt cienkich placków, wykrawamy pierniczki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 7-12 minut, w zależności od grubości i wielkości.Świąteczne mmm Pycha
NA MOIM TALERZUNoce teraz zimne. Nie jedziemy na grzyby. Sami je zrobimy. Wykorzystamy oczywiście zebrane wcześniej grzyby, które czekały na nas w zamrażarce.Oczywiście
Maminek kulinarnyTen weekend był dla mnie niesamowicie miłą niespodzianką. Jak wspominałam w poprzednim wpisie, planowaliśmy krótki wyjazd do Kopenhagi. Okazało się jednak, że w czasie, który wybraliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWiecie za co kocham dobre jedzenie? Za to, że łączy ludzi. A gdy dodać do tego jeszcze dobre wino, które rozwiązuje języki, to mamy przepis na
Cooking MonsterPo sukcesie popękanych ciasteczek cytrynowych przyszła pora na ich wersję mocno czekoladową. Nuta pomarańczy i cynamonu to mój świąteczny dodatek. Jeśli ciągle się zastanawiacie, co
Kuchnia w opałachCzas na kolejne świąteczne słodkości. Dzisiejsza propozycja to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu piernik marchewkowy. Mniam mniam!! Składniki: 400g startej marchewki 250g mąki pszennej 250g
Kolizje Smakóworaz aromatyczne potrawy. W tym roku publikację świątecznych przepisów zaczynam od domowych pierniczków. Od kiedy byłam dzieckiem przygotowywałam takie pierniczki wraz z moją babcią. Przyjeżdżałam do niej, siadałyśmy w kuchni i piekłyśmy, a następnie dekorowałyśmy lukrem. Pierniczki mają to siebie, że muszą „swoje odleżeć” by zmiękły i nabrały aromatu. Przepis, którym się dzisiaj z Wami podzielę nie wymaga(...)sody oczyszczonej lukier: woda, cukier puder, do ozdobienia: barwniki spożywcze, jadalne ozdoby w postaci drobnych i grubszych koralików, kolorowe posypki Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie wyrabiamy ciasto. Będzie ono dość klejące jednak nie podsypujemy go dodatkowo mąką. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i wycinamy foremkami pierniczki. Gotowe pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem
Życie ze smakiem