Paprykowe jajeczka faszerowane Kolorowe jajeczka wypełnione pyszną pastą świetnie sprawdzą się zarówno jako przekąska na przyjęciu, jak i jako danie świąteczne. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym efektownie prezentują się na stole. Polecam! Składniki: 6 jajek 10 dkg szynki (użyłam drobiowej) 1/2 pęczka szczypiorku 1-2 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego(...)wierzchu drobno pokrojonymi papryczkami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Paprykowe jajeczka faszerowane pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemrazem jednak skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Bea w kuchni , który ma trochę inne proporcje, i dodatek cudownych lekko słonych w smaku pistacji. Pychota! 👌👌👌 Przepis cytuję za autorką bloga. Składniki: 175 g masła 75 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 łyżka mleka 250 g mąki 30 g posiekanych pistacji(...)mniejsze kawałki żurawinę, następnie dodać mąkę i dobrze wszystko wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części i z każdej uformować wałeczek o średnicy ok. 4 cm. Można posmarować ciasto białkiem po czym obtoczyć wałeczki np. w drobno posiekanych pistacjach lub sezamie (ja obtoczyłam tylko jedną część ciasta). Zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut. Następnie pokroić
Walijskie Pichceniebyć idealne świąteczne ciasteczka. Że pyszne, to sprawa oczywista. Ale i życzenie, by przepis nie był zbyt skomplikowany nie powinno dziwić. Przed Bożym Narodzeniem większość z nas nie narzeka na brak zajęć. Dlatego w tym okresie będę serwować Wam przepisy, które nie zniechęcą spragnionych słodyczy nadmierną trudnością czy doborem zbyt wyszukanych składników. I taki właśnie jest przepis na bezglutenowe ciasteczka(...)dodaniu każdego. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki z ciasta delikatnie rozpłaszczamy i robimy w nich wgłębienia. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu wgłębienia w ciasteczkach wypełniamy dżemem
Smakowity Blog Kulinarnywidać już w oknach choinki, czuć zapach przygotowywanych świątecznych potraw - wiele z nich można zrobić już teraz, by później mieć więcej czasu dla rodziny czy przyjaciół.Moje przygotowania do Wigilii rozpocznę już jutro, choć jeśli chodzi o słodkości, zbliżające się święta sprawiają, że od kilku tygodni ciągle coś piekę i ustalam przepisy, które wykorzystam. Wczoraj piekłam trzecią turę pierniczków(...)razem obdaruję nimi najbliższych.Nie byłabym jednak sobą, gdybym przy okazji "pierniczkowania" nie upiekła jeszcze jakichś ciasteczek. Oto przepis na ciasteczka migdałowo-czekoladowe. Ciasteczka migdałowo-czekoladoweSkładniki:100-120g mąki pszennej + mąka do oprószenia migdałów i czekolady i do podsypywania ciasta50g margaryny40g cukru1 żółtko 20g czekolady deserowej10-15g migdałów2 łyżki mleka1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:- migdały zalać gorącą
Smakołyki Bereniki*********************************************** Każdy stół ma w święta swe własne postulaty. Jedni mają kapustę z grochem, inni kutię, pierogi z makiem, z kapustą i grzybami. Ktoś znów woli zupę
W kuchni Karmel-itkiorzechy. Wylewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem. Piernik według przepisu P. Małeckiego pieczemy 35-40 minut ale ja piekłam swój godzinę, temperatura 160 stopni C. Ciasto przed wyjęciem z pieca sprawdzamy patyczkiem musi być suchy. Piernik wyjmujemy z pieca i odstawiamy na minimum 1 dzień i potem przekładamy konfiturą. KONFITURA: - pomarańcze obierz ze skórki, koniecznie usuń(...)wierzch posypałam dodatkowo skórkę pomarańczową. W oryginalnym przepisie piernik przekładamy zagotowaną konfiturą śliwkową, a marcepanem obkładamy cały dokoła, oblewamy dopiero czekoladą i posypujemy orzechami. Wybierzcie wersję, którą bardziej preferujecie. Ja przygotowywałam go na oba sposoby i ten mój z pomarańczami jest na prawdę wyjątkowy. Bardzo taki unikatowy i taki świąteczny zupełnie inny niż wszystkie dotychczasowe. Szczerze gorąco Wam go polecam
SMYKWKUCHNIświąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami(...)musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze troszkę mąki. 3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki
Mała Cukierenkaświąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami(...)musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze troszkę mąki. 3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki
Mała CukierenkaJak co roku, również i w tym roku nie mogłam się oprzeć wypiekom pierniczków. W tym roku receptura nieco inna, zdecydowanie lepsza! Polecam korzenne pierniczki, które
Sajkofanka smakuszaloną wielbicielką barszczu. W ogóle do buraków mam stosunek ostrożny - smakują dość charakterystycznie, i poza buraczkami do obiadu przez długi czas nie widziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka wersji(...)okresem tracą swoją magię, powszednieją, nie urzekają... Dlatego gdy na blogu Posadzone i zjedzone znalazłam przepis na krem z buraczków, stwierdziłam, że będzie on świetną alternatywą dla barszczu, którego zrobić po prostu nie potrafię. A ostatnio przygotowałam najlepsze pierogi świąteczne (o nich już niebawem) i jakoś tak nie mogło się obyć bez wyrazistego smaku buraczków... To chyba ten grudzień
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta drożdżowego. Czasem jedna z warstw makowych zastępowana jest masą orzechową. Charakterystyczną cechą tego ciasta jest długi czas wyrastania. Żeby surowe ciasto obciążone warstwami maku mogło wyrosnąć i upiec się prawidłowo, potrzebuje aż 12 godzin. Dopiero po takim czasie pieczone jest w piekarniku w wysokiej temperaturze. Za tak długi okres wyczekiwania czeka jednak nagroda – pyszne, wilgotne i mięciutkie ciasto, złożone(...)warstw ciasta drożdżowego i 3 warstw masy makowej. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem, albo pozostawić takie, jakie jest. Makowiec warstwowy to proste ciasto, z prostych składników, które wymaga nieco starań, ale jest kwintesencją pysznych, tradycyjnych wypieków naszych babek i prababek. Przepis pochodzi z Ziemi Przeworskiej, od pań z zespołu „Grzęszczanie”. Można go znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych
Trzeci talerzBędę bardzo oryginalna i w ramach tłustego czwartku przedstawię Wam przepis na... oponki :-D Nie jadłam ich już od lat, więc postanowiłam sobie przypomnieć smaki pamiętane
peggiwkuchniPierogi to proste, polskie danie, mające wielu zwolenników. Dzisiaj zapraszam na pierogi z kapustą i grzybami leśnymi Pierogi z kapusta i grzybami Słowo „pierogi”
Gotowanie-ukUwielbiam pierniki i keksy. Ani jednego ani drugiego nie może zabraknąć u mnie na świątecznym stole. Tym razem postanowiłam połączyć te dwa ciasta w jedno. I powiem Wam, że to był strzał w 10! Dzięki bakaliom i przyprawom korzennym ciasto jest niezwykle aromatyczne a jego zapach roznosi się po całym mieszkaniu :) W powietrzu czuć już Święta.... Piernik polałam lśniącą polewą(...)mąkę, olej i sodę z przyprawą. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciastem. Dodać wymieszane z łyżką mąki bakalie, wymieszać. Ciastem napełnić 2 keksówki (11x30cm). Piec ok 50-60 min w 180st. Ostudzić. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając jeszcze sok z cytryny. Polać lukrem i posypać skórkami kandyzowanymi
Smakołyki Asipropozycja na śniadanko, na kolację, na świąteczny stół, imprezę imieninową czy urodzinową... Zrobiłam tę roladę na imieniny do pracy i wszystkim smakowała:) I pomyśleć, że miałam jakieś obawy by ją przygotować? A tu się okazuje, że lada dzień znowu będę ten smakołyk robić:) Przepis z "Przyślij przepis" Nr 28 z 03/2010 - autorką przepisu jest Pani M.Chmielewska z Warszawy. Składniki(...)papier wyłożyć masę szpinakową, delikatnie rozsmarować na całej powierzchni blaszki i piec 15 minut w temperaturze 190 st.C. Po upieczeniu zaraz po wyjęciu z piekarnika oderwać od ciasta papier pergaminowy. Upieczone, lekko przestudzone ciasto delikatnie zrolować razem z papierem (tym co było na nim pieczone ciasto) w rulon (jak na roladę). Wystudzić. Po wystudzeniu należy rozwinąć ciasto szpinakowe, następnie
In my kitchen