już szykujecie się do Świąt? Jaki jest Wasz ulubiony przepis świąteczny?Dzisiaj przedstawiam Wam moje dwa ulubione przepisy na podstawowe pancakes. Są praktycznie identyczne, różnią się ilością składników i czasem oczekiwania. Wiem, jak czasami można się zamieszać w proporcjach;) Naprawdę opłaca się czekać w drugim przepisie. Pancakesy Marty rosną za to w magiczny sposób. Pamiętajcie, że wszystkie składniki muszą być(...)temperaturze pokojowej. Lubię oba, jedne są mniejsze, drugie duże, amerykańskie. Spróbujcie sami!2 PODSTAWOWE PRZEPISY NA PANCAKES 1. BEZ CZEKANIA. MARTHA'S STUART PANCAKES (9 dużych placuszków) Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli3 łyżki cukru2 duże jajka, lekko rozbite3 szklanki maślanki4 łyżki masła, rozpuszczonego + trochę do smarowania patelniPrzygotowanie: Wymieszaj mąkę, proszek
Gotowanie to kochaniektóre zaopatrzyła mnie Mamunia, piję okrutnie kwaśne roztwory, i mam nadzieję, że mi to pomoże. I to szybko, bo przedświątecznych planów mamy sporo, a czasu niewiele. Kolejne przepisy na różne świąteczne ciasteczka i pierniczki czekają w kolejce, wypadałoby przetestować też jakieś ciacha, bo przecież nie tylko ciasteczkami człowiek żyje. O lepieniu pierogów nawet nie wspomnę, bo do tego potrzeba mnóstwo(...)nią czekam z utęsknieniem. Tak jak przepadam za rabarbarem i głównie na niego czekam wiosną, tak zimą żurawina jest moim zdecydowanym faworytem. Świetnie komponuje się z miękkimi, słodkimi ciastami ucieranymi, rewelacyjnie pasuje do drożdżowego, a i z sernikiem tworzy wyjątkowo zgrany duet. Próbowałam tego połączenia wcześniej, a sernik Doroty wygląda po prostu obłędnie. Musiałam go zrobić. Nie zwlekałam długo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, wiec moja propozycja to "choinki" z piernika. Myślałam, że nie uda mi się ich zrobić, ale trafiłam na foremki w kształcie
Ciasteczkowy Potwórkilka dni pięknie udekorujemy pierniczki, by ubrać w nie choinkę, a ich większą częścią będziemy się z rozkoszą zajadać w świąteczne dni. Polecam wspólne, rodzinne "pierniczenie", bo zbliża, wycisza i sprawia ogromną radość dzieciom i dorosłym. Poniżej przepis na nasze pyszne pierniczki. Nie mogliśmy się im oprzeć i kilka..no dobra, kilkanaście, zostało już skonsumowanych ;-). Mniam!!! Składniki na około(...)przepisu) 1 łyżka cynamonu w proszku, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 10 łyżek słodzika (u mnie - 5 łyżek ksylitolu + 5 łyżek cukru kokosowego). Wykonanie: Suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Jabłka kroimy na kawałki i blendujemy na mus, dodajemy do nich mokre składniki. Następnie łączymy z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i umieszczamy
Jeść, by żyć w zdrowiuPierniczki to moja świąteczna tradycja, przygotowuje je zawsze wcześniej aby zmiękły i nabrały charakteru. Całe mieszkanie pachnie świętami i wyraźnie czuć korzenne przyprawy :). Do pierniczków postanowiłam dodać dynię, wspaniale się uzupełniła z korzenną przyprawą do piernika:) i nadała im śliczny pomarańczowy kolor:). Potrzebne składniki: 250 g mąki jaglanej (można z mielić kaszę jaglaną na mąkę(...)pierników (przepis znajdziesz tutaj ) 4 łyżki miodu Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuszczamy z miodem i pozostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie mąki łączymy ze sobą , pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem , przyprawę do pierników , sodę i zmieloną na pastę dynię. Wyrabiamy ciasto
Łycha smakówciasto zalała Internet, podobnie jak muffiny. Postanowiłam zatem zrobić dekonstrukcję tego przepisu i "spolszczyć" go dodatkowo. :) Na czym to polega? A na tym, iż moje brownie nie jest zakalcowate, ale nadal z gatunku tych "mokrych." Bardziej przypomina polskiego murzynka - większość z Was zna to ciasto z rodzinnego domu. Jednak ... Nieee, nie jest polane gęstą, czekoladową polewą(...)jest? Zobaczcie sami ... Mój pomysł dla Was na zbliżające się Mikołajki oraz Święta Bożego Narodzenia. Zrobione z jednej blachy ciasta, zatem mało kłopotliwe. :) Cudowna zabawa dla Mamy z dziećmi. :) Do tego bardzo efektowne. :) Składniki (na ciasto) - duża blacha: 1 kostka masła 82% (200 gramów) 6 łyżek stołowych wody 1,5 szklanki cukru 1 cukier z prawdziwą wanilią
Garniec MagalieAustriackie kruche ciasteczka z marmoladą w oryginale robione są przy pomocy dwóch foremek, obu okrągłych, karbowanych, ale jedna posiada karbowany otworek, który tworzy kształt kwiatuszka. Ja
Smakowy Rajbędą smakować nam szczególnie, gdyż masa makowa ściśle kojarzy się z wypiekami świątecznymi.Ciasteczka dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej są bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed świętami.Z poniższego przepisu upiekłam 32 ciasteczka.Kruche zawijaski makoweSkładniki:ciasto100g mąki pszennej20g mąki ziemniaczanej60g cukru pudru60g masła20g(...)mąki przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, żółtko, miód (jeśli miód jest twardy, można go rozpuścić i ostudzić)- składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto- ciasto ułożyć na niedużym arkuszu papieru do pieczenia (40x40cm), przykryć folią spożywczą, rozwałkować na grubość kilku milimetrów, na placek o wymiarach mniej więcej 24x34cm, nie podsypywać mąką- rozwałkowany placek włożyć
Smakołyki Berenikizrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań będę musiała też wybrać jaki chleb przygotować, a to będzie bardzo trudne. Jest tyle pysznych chlebów, które już upiekłam a jeszcze tyle czeka przepisów do wypróbowania, że trudno będzie się zdecydować. Jednym z przepisów, które chętnie bym powtórzyła na Święta jest ten przepis na chleb wieloziarnisty. Mięciutki środek(...)dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji350 g wody5 g drożdży instant680 g mąki chlebowej10 g soli morskiejnamaczankaZalać zakwas wodą. Wymieszać a następnie dodać drożdże, mąkę, namaczankę i sól. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut. Przykryć i odstawić na 10 minut. Następnie wyrabiać jeszcze przez ok. 3 minuty. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok. 2-2,5 godziny).Przełożyć ciasto do foremki
UgotujmyTo.plDla wielbicieli ciasteczek, a w szczególności tych korzennych, polecam pyszne maślane ciasteczka z nutą przyprawy piernikowej. Ciasteczka są na mące orkiszowej bez dodatku cukru
Smaczne Zdrowezimie, zwłaszcza w okresie świątecznym. Przechowywane w szczelnym pojemniku, mogą leżakować przez jakiś czas, bez utraty swoich walorów smakowych. Tuż po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie i rozpływające się w ustach, stygnięcie powoduje ich lekkie twardnienie, jednak nie takie jak w ciastkach kruchych, a bardziej jak w niektórych rodzajach pierniczków.Jako inspiracja posłużył mi przepis na pumpkin snickerdoodles z blogu(...)masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami mąkę przesianą z cynamonem i sodą oraz purée z dyni, cały czas ucierać- dodać żółtko i sól, ucierać do uzyskania gęstego ciasta, pod koniec ucierania można wyrobić ciasto dłońmi- ciasto zafoliować i schłodzić- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni- cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk- dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
Smakołyki BerenikiWitam Kochani :-) Dziś przychodzę do Was z przepisem na jedne z najlepszych ciasteczek,jakie kiedykolwiek robiłam :-) Wspaniałe, kruchutkie i bardzo pyszne, muszę przyznać,że trochę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTik-tak, tik-tak... mam wrażenie że zegar zwariował i odlicza czas szybciej niż powinien. Wyścigu z nim nie jestem w stanie wygrać. Ciągle mam coś
Przysmaki Karolkimięsa dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Farsz powinien być dość wyrazisty w smaku, więc w razie potrzeby można dodać więcej przypraw niż jest to wymienione w składnikach *** *** Odkrawamy 1/4 ciasta i bardzo cieniutko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka *** *** Na każdym kółku kładziemy łyżeczkę farszu, składamy na pół i zaklejamy brzegi *** *** Sklejone pierożki układamy na podsypanym mąką blacie lub deseczce(...)POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Pierogi z mięsem z rosołu pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemWprawdzie świąteczne dni już za nami i z pewnością wiele pysznych słodkości gościło na Waszych stołach , ale może jeszcze skusicie się i np na Nowy Rok przygotujecie takiego oto pysznego przekładańca. Ciasto znane pod kilkoma nazwami - miodownik , orzechowiec czy snikers to 3 blaty miodowego ciasta przekładane kremem budyniowym i masą krówkową, zwieńczone pyszną chrupiącą orzechową warstwą. Ciasto konkretne(...)budyniowa: pół litra mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 3/4 kostki miękkiego masła 4 łyżki cukru Dodatkowo : puszka gotowej masy krówkowej lub tez takiej przygotowanej samodzielnie wg Tego Przepisu (KLIK) Wykonanie : Mąkę wysypać na blat , posiekać z zimnym masłem na kruszonkę , wsypać cukier i sodę , wymieszać . Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Schłodzić ok pół godziny
Malinowa Kawiarenka