zaproszenie w tą wspaniałą, aromatyczną podróż i moim towarzyszkom Asi (klik) i Asiejce (klik) za te uczucia i chwile, które nas łączą. CHLEB CYTRYNOWO-ROZMARYNOWY, ŚWIĄTECZNY / Lemon Rosemary Bread , przepis autorstwa Deborah Madison , cytuję za Magdą, z moimi zmianami/ 1 szklanka pełnego mleka 5 łyżek masła, krojonego na drobne kawałki ¼ szklanki miodu (dałam więcej(...)miski, odstawić do ostygnięcia i wbić jajka. Następnie wlać do mikstury mlecznej, dodając sól, orzechy i rodzynki. Energicznie wmieszać mąkę, dodając po jednej szklance, aż do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Następnie zagniatać ciasto przez kilka minut, dopóki nie stanie się gładkie. Umieścić w nasmarowanej masłem misce i odstawić, aż podwoi objętość (1-1 ½ godz
KUCHARNIAŚledzie po włosku Pyszna i lekka przekąska śledziowa z iście śródziemnomorską kompozycją dodatków. Coś pysznego. Polecam! Składniki: 4 filety śledziowe matiasy 4 suszone pomidory
Blog z ApetytemSzklana bombka z brzękiem spadła na podłogę, odłamki szkła upstrzyły całą podłogę. Pochylony, odwracasz głowę i przestraszonymi oczami wpatrujesz się we mnie, czekając na reakcję
W kuchni Karmel-itkiprzepisem rozpoczynam dla Was cykl świątecznych wypieków i nie tylko :) Trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez pachnących i kruchych pierniczków, choć w moim domu nigdy nie było tradycji do ich pieczenia, to ja teraz robię je bardzo chętnie. Dekorowanie ich sprawia mi ogromną przyjemność. Tym miodowym, z królewskim lukrem trudno się oprzeć. Gdy chcemy upiec(...)dużo i udekorować świąteczne drzewko, należy składniki podwoić, bardzo dobrze się przechowują w suchym pudełeczku, można je upiec nawet dwa tygodnie wcześniej a przed świętami tylko udekorować. Polecam gorąco na świąteczny czas… Składniki: 25 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 15 dag masła 82% 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki prawdziwego
Wanilia i Kardamonpiękne rośnie, więc wydaje się, że jest go więcej. Niedoścignionym ideałem pozostaje włoskie ciasto drożdżowe z bakaliami panettone, które nie czerstwieje, nie kruszy się, nie wysycha i dobrze rośnie tworząc charakterystyczne kopułkę i pięknie pachnie skórką pomarańczową. Ja nie mam specjalnej formy do panettone, więc robię ciasto w keksówce. Zresztą ja prawie wszystko robię w keksówce. Składniki: szklanka mleka opakowanie(...)mąki tortowej pół łyżeczki kurkumy szczypta soli 3 jajka 3 żółtka (jedno białko zostawiamy do posmarowania ciasta). 100 g suszonej żurawiny 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 100 g migdałów blanszowanych łyżka esencji waniliowej keksowka posmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia Przepis na ciasto drożdżowe z żurawiną i migdałami Podgrzewamy mleko, żeby było ciepłe, ale nie parzyło
Ugotowane pozamiataneDzisiaj piątek, pora więc na sobotnią propozycję śniadaniową. Tym razem naprawdę wyjątkowe bułeczki - przynajmniej ja jeszcze takich nie jadłam...Kilka dni temu oglądałam australijską wersję Masterchefa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoi drodzy, dziś chciałabym zaprosić Was do wspaniałego świata papierowych form – PapilArt . Jeśli tak jak ja kochacie wypieki oferta firmy będzie dla Was idealna. PapilArt
Słodkie okruszkiwpisów na baby, babeczki, serniki i mazurki. Część z pomysłów to tradycyjne, konwencjonalne receptury, a część to zupełne nowości (wiem jednak, że jeśli chodzi o wypieki świąteczne to nie każdy lubi eksperymenty). Dziś przepis jeszcze nie do końca wielkanocny, choć takie murzynkowe babeczki można upiec do koszyczka. Robiłam je w dwóch wersjach (jeśli obserwujecie Słodkie inspiracje na instagramie to czasem(...)chłodnej masy wbić żółtka, wsypać mąkę z wiórkami, proszkiem do pieczenia, wlać wino i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno w oddzielnej misce, Ostrożnie dodać do ciasta i wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Ciastem napełniać foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Po wystudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą i posypać
Słodkie inspiracjePrzepis dla tych, którym znudziły się tradycyjne polskie pierniczki. Co prawda w oryginalnym przepisie znajduje się syrop daktylowy, ale można go zastąpić syropem z agawy, klonowym lub miodem... pamiętajmy jednak, że odrobinę zmieni to smak pierniczków. Są pyszne! O cudownym aromacie korzenno-imbirowym. Bardzo polecam :) Składniki: 150 g syropu z daktyli (syropu klonowego, z agawy lub miodu) 110 g masła(...)przyprawy (również sól). Dodajemy jajko i wystudzoną, przygotowaną wcześniej mieszankę. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki) lub ręcznie (ciasto jest dość klejące, aczkolwiek to zależy od jakości użytych składników - moje było zwarte). Formujemy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy ok. 1,5h w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, odrywamy małe porcje i cieniutko wałkujemy (pamiętacie te pyszne ciastka imbirowe
Chocolate Muffin Blogzapachami. Najpiękniej pachnie w grudniu. Otuleni aromatami goździków, orzechów, miodu, cynamonu, kakao od lat zbieramy się w kuchni, by uczestniczyć w ukochanym przeze mnie rytuale pieczenia świątecznych ciasteczek. Pochyleni nad babcinym notatnikiem z przepisami co roku przeliczamy składniki na nowo, bo co roku przybywa osób, które dostaną na święta pudełko wypełnione po brzegi słodkościami. I magią. Bo to ciasteczka Karolki(...)magii powraca i nie pozwala zapomnieć. I ja nie zapomniałam o przepisie na pierniczki spisanym ręką Karolki i ukrytym gdzieś między pożółkłymi kartkami KUCHARZA (klik). Skoro nie pomogły moje poszukiwania, pomóc mogła tylko magia odwróconej filiżanki. Wystarczyło ponownie sięgnąć po książkę, otworzyć i odkryć, że przepis na pierniczki czekał na mnie między 245 i 246 stroną. Kłopot
KUCHARNIAdobry rok przyszły! W ten rok wchodziliśmy w świetnym towarzystwie nie tylko ludzi ale i smakołyków, a to Brownie okazało się wielkim hitem. Wszystko za sprawą przepisu Jamiego Olivera z świątecznej książki Jamiego. Bardzo mało słodkie, mocno czekoladowe, wprost niebywale długo zachowuje świeżość! Zróbcie je koniecznie w tym Nowym Roku! Bardzo czekoladowe Brownie 200 g masła(...)mąkę z kakao i proszkiem oraz szczyptą soli. Dorzucamy orzechy i wiśnie i jeszcze raz wszystko mieszamy. Wyjmujemy torownicę z zamrażarki. Białą czekoladę dosypujemy do masy i szybko mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej tortownicy. Wygładzamy i wkładamy do pieca na 17 i pół minuty. Ciasto nie powinno być spieczone z wierzchu, w środku powinno pozostać wilgotne. Po godzinie brownie przekładamy
Dzieje kuchennej Wiewióryktóre chcę Wam pokazać, pochodzi z książki Småkager. Kræs for slikmunde. Kupiłam ją już dość dawno, bo zachwyciła mnie objętością (prawie 200 stron formatu A4), ilością i różnorodnością przepisów, a także ślicznymi, kolorowymi zdjęciami. Nie jestem wielką fanką pieczenia ciasteczek - szczególnie tych, które trzeba wycinać i wykrawać - i miałam nadzieję, że taka pozycja na półce zmieni moje nastawienie. Cóż(...)kiedy ogarnął mnie ciasteczkowy szał, okazała się niezwykle przydatna. Te akurat pyszności robiłam już kilka razy wcześniej, jednak aromat pomarańczy i czekolady, delikatnie podkręcony kardamonem może być bardzo świąteczny. Poza tym ciacha są naprawdę świetne - robi się je błyskawicznie i bardzo łatwo, i choć nie wyglądają powalająco, zaskakują bogatym smakiem. Do puszki jak znalazł!Czekoladowo-pomarańczowe całuski z nutą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobdarowywanie bliskich słodkimi, własnoręcznie przygotowanymi prezentami - ten przepis jest dla Was. Proste babeczki w świątecznym odzieniu zrobią wrażenia, to pewne. Zapakujcie je w ozdobne pudełeczka lub w celofan. Taki prezent od serca, to najlepszy prezent. Moje babeczki udekorowałam lukrem, takim samym, jakim dekoruję pierniczki. Przepis znajdziecie TUTAJ . Na lukrze przykleiłam dekoracje z masy cukrowej. Równie dobrze możecie oblać babeczki białą(...)przyprawą do piernika. Do masy maślano-jajecznej dodać skórkę otartą z pomarańczy, następnie dodawać na zmianę mąkę i likier. Formę do muffinek wyłożyc papilotkami. W każdą papilotkę wyłożyć porcję ciasta, do wysokości 3/4. Piec w 170 stopniach C przez 25 minut. Ostygnięte babeczki udekorować. Smacznego
kolorowotorcikowoBabeczki szalone kurczakiZanim upiekłam te babeczki wcale nie miałam zamiaru, żeby były szalone. Często jednak efekt końcowy podyktowany jest tym, co akurat mam w kuchni pod
Ciastkozercyproszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze trzy biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około(...)podajemy. Smacznego życzę. Rady: Tortownica o średnicy 18 cm. Tort można pokroić na około 8 porcji. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml. Przepis bierze udział w akcji kulinarnym na Durszlaku: Przy świątecznym stole. „Espumisan Max to wyrób medyczny
Izabelawkuchni