musztardowym Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami(...)szałwią i kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy
karmelowygodzin). Kroić ukośnie. Czy w Waszych domach na Święta króluje co roku jakieś określone ciasto? W "Przepisie na święta" Debbie Macomber na stołach bohaterów pojawia się keks, czyli standardowo ciasto dojrzewające po upieczeniu przez kilka tygodni w lodówce. Emma Collins po uzyskaniu dyplomu z dziennikarstwa zatrudnia się w "The Puyallup Examiner", gazecie o długiej tradycji. Od ośmiu miesięcy pracuje(...)mnie jednak ważniejszy jest wątek keksowy i trzy przepisy na trzy różne słodkości pełne bakalii i innych dodatków. Myślę, że przepisy z czasem wykorzystam ;) W czasie Świąt skusiłam się na jeszcze jedną książkę Debbie Macomber . Tym razem padło na "Niespodzianki" , które zwabiły mnie swoją okładką. Emily, matka Heather na 2 świąteczne tygodnie zamienia się mieszkaniem z Charlesem, profesorem historii
Weekendy w domu i ogrodziewahania ciśnienia. A skoro zaczął się świąteczny miesiąc, rozpoczynam go od niecodziennej potrawy. Zapraszam na pieczony udziec dzika. Kiedy pierwszy raz zostałam obdarowana dziczyzną, wpadłam w lekki popłoch. Nie miałam żadnego doświadczenia z takim rodzajem mięsa, nie jadłam go nigdy dotąd i nie wiedziałam, jakiego efektu powinnam oczekiwać. Po długich poszukiwaniach znalazłam przepis na marynatę, który postanowiłam wypróbować. Zamarynowałam mięso(...)składników marynaty, bo mój udziec był większy. 2. Udziec z dzika umyć, usunąć widoczne ścięgna lub żyłki z wierzchu mięsa, osuszyć i wygnieść ręką (pouciskać mięso tak, jakbyśmy ugniatali ciasto). 3. Mięso umieścić w garnku, najlepiej kamiennym, i zalać marynatą. 4. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni. Przynajmniej 2 razy dziennie mięso odwracać. 5. Po 3 dniach wyjąć
W mojej kuchniNabrałam ochoty na muffinki. Oczywiście nastrój świąteczny wiec muszą być z dodatkiem piernika. Babeczki są mega pyszne, mięciutkie i co tu dużo mówić rozpływają się w ustach, a te powidła mmm. Zapraszam... Przepis z "Moje wypieki" Skala trudności - proste Stopień smaku 10/10 ja dałam polewę z czekoladą biała i taką wam polecam. Składniki na 12 babeczek: 2/3 szklanki(...)masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek, wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł. Przykryć pozostałą częścią ciasta czekoladowego, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 22 minuty
Kubki smakuSzukacie pomysłu na świąteczne słodkie prezenty ? Polecam cytrynowe, pachnące, kruche ciasteczka z lukrem. Idealnie będą prezentowały się w szklanym słoju przewiązanym wstążką. składniki: 250 g
noteskulinarnyfigapotraktowałam go jak nieudane wytrawne ciasto. Musiałam dojrzeć do tego specyficznego smaku. Pieróg smakuje na zimno zamiast chleba, z masłem i wędliną lub kwaśną śmietaną. Odgrzany w plastrach na maśle idealnie pasuje do kwaśnego mleka. W Tarnogrodzie, gdzie poprzednio mieszkałam, żadne świąteczne okazje typu chrzciny, komunie, wesela(...)bardzo. Piekłam 2 dni temu i prawie już go nie ma. Część rozdałam znajomym, aby posmakowali tego specjału i bardzo ciekawa jestem ich opinii. Przepis na niego wzięłam ze strony internetowej miasta Biłgoraj, zmieniłam tylko smalec na masło i zmniejszyłam porcję o połowę, a i tak wyszły
To co kochamRosół to zupa, która do dziś króluje w wielu polskich domach. Dużo osób nie wyobraża sobie bez niej niedzielnego czy świątecznego obiadu. U mnie w domu
Kuchnia z widokiem na ogródNadszedł już prawie półmetek do świąt, więc trzeba rozpocząć produkcje ciasteczek. Uwielbiam czas tych wszystkich przygotowań, wprowadzają nas w urok świąt, zapach korzennych przypraw
Zainspiruj się kuchniąkolorowe. Zasmakuje całej rodzinie! Zapiekaną pierś z kurczaka można podać na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki, albo jako samodzielne danie na ciepło na spotkaniu ze znajomymi czy przy świątecznym stole. Jeśli chcemy, aby danie było mniej kaloryczne, majonez możemy zastąpić jogurtem naturalnym. [embed]https://youtu.be/48zPLovFunw[/embed] Składniki na zapiekaną pierś z kurczaka z serem i pomidorami: około(...)align="aligncenter" width="685"] Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami[/caption] Zobacz inne przepisy na pierś z kurczaka: Szybki Kurczak Z Warzywami W Sosie Kapsalon – Wyśmienity Fastfood Curry Z Kalafiorem I Kurczakiem Piersi Z Kurczaka Zapiekane Z Pieczarkami Pierś Z Kurczaka W Cieście Cukiniowym Kurczak W Cieście Naleśnikowym Z Sosem Tzatziki Kurczak W Sosie Koperkowym Piersi Z Kurczaka
e-PrzepisyKulinarneBoże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Powoli zaczynamy przygotowywać świąteczne menu. Dziś proponuję Wam przepis na pysznego karpia duszonego w śmietanie z pieczarkami i makaronem. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 1 cebula, 250g pieczarek, 200g makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem ITALIAMO(...)Lidl Polska . Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Książka jest dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce od 28 listopada. Aby zdobyć jeden z egzemplarzy wystarczy zebrać 6 naklejek. Każda jest przyznawana
Tradycyjna kuchnia Kasimnie przyplątało, naszła mnie dzisiaj ochota na małe, słodkie co nieco. Biały puch za oknem natchnął mnie do zrobienia czegoś, co i zapachem, i smakiem przywodzi na myśl miniony, świąteczny czas. Niestety moje przeziębienie wciąż nie daje za wygraną, dlatego postawiłam na coś prostego i jednocześnie takiego, żeby nie musieć wychodzić po nic do sklepu. Padło więc na... Korzenne muffinki(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody oczyszczonej 1 szklankę mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 4 pełniutkie łyżeczki przyprawy korzennej własnego wyrobu (przepis poniżej) mały słoiczek, ok. 200 g powideł śliwkowych (przepis tutaj) Przyprawa korzenna, której użyłam do tych muffinek, nie jest standardową przyprawą piernikową. Do jej zrobienia użyłam: 4 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczkę imbiru
Ratunku obiadKiedyś myślałam o serniku jak o największym wrogu. Zawsze mama powtarzała, że ser opada w serniku, bo pęka, bo to i tamto. W pierwszym serniku świątecznym
Wypieki UliW zeszłym roku podczas świątecznych wyprzedaży kupiłam sobie piękne czerwone foremki do pierników. To co różniło je od tych, których używałam wcześniej to rozmiar. Są zdecydowanie
Ciastkozercyznalazłam je w świątecznej książeczce Den store Julebagebog wydanej przez Amo. Połączenie kawy i orzechów laskowych od razu mi się spodobało. Już zaopatrzyłam się w spore ilości orzechów na Święta, czas więc zacząć je wykorzystywać. Ciasteczka wyszły pyszne - odpowiednio chrupiące, mocno kawowe i trochę orzechowe. Coś wspaniałego! Jedyne, co zmieniłam, to sposób przygotowania. Zamiast ciasto wałkować i wykrawać(...)ciasto. Z ciasta uformować kiełbaskę o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Ciasto odwinąć w formy, kroić na plasterki grubości około 5 mm, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 12-14 minut, aż się lekko zezłocą. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDwa lata temu (14.10.2014 r.) na świat przyszedł mój drugi skarb, moja miłość życia, mój synek. Dla mnie jako matki nie ma ważniejszych dni, niż dni
Słodkie okruszki