50 przepisów na ciasta świąteczne - 4541 przepisów (strona:182/303)

Kolorowe pierniki świąteczne 234

pozostało tylko wspomnienie, więc w weekend zrobiłam kolejne. Tym razem zrobiłam według mojego najstarszego i najczęściej wykorzystywanego przepisu na pierniczki świąteczne . Te ciastka nie wymagają leżakowania, są miękkie już po upieczeniu, dlatego można je przyrządzić w ostatniej chwili. Przepis podaję jeszcze raz, tym razem wzbogacony o lukier królewski. Może daleko nam (tzn. mi i córce) do idealnie pomalowanych pierników(...)cukru 1 łyżka masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Lukier królewski: 1 białko 1 szklanka cukru pudru ewentualnie barwniki spożywcze Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy. 2. Ciasto partiami wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty. 3. Pierniki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 st.C przez ok 15 minut, aż będą lekko złote

Kuchnia domowa Ani
Domowa piekarnia: chleb pytlowy z mąką razową 193

układam sobie w głowie plany dotyczące wypieków świątecznych, a dziś zapraszam na chleb. Dokładnie ten piekę w domu raz za czas, bo zasmakował niektórym domownikom, którzy nie przepadają za typowymi razowcami(piekąc dla siebie korzystam właściwie z dwóch przepisów na chleby razowe i myślę, że wkrótce i one pojawią się na blogu). Przepis nie jest skomplikowany, wystarczy pamiętać o zrobieniu(...)razową) zaczyn 75 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 200 g wody Składniki wymieszać w misce łyżka i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej.   ciasto chlebowe 100 g maki żytniej razowej 150 g mąki żytniej jasnej 75 g mąki orkiszowej razowej 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 220-250 ml wody cały zaczyn Wszystkie

FitKot
Piernikowe aniołki 203

łyżeczki tej przyprawy. Sposób przygotowania ciasta: Miód, masło i cukier wkładamy do garnka. Powoli podgrzewamy do czasu aż cukier się rozpuści. Lekko studzimy. Często mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dokładamy jajko. Mieszamy. Dolewamy miód. Najpierw mieszamy łyżką. Później zagniatamy elastyczne ciasto. Schładzamy w lodówce. Odrywamy po kawałku ciasta i cienko wałkujemy. Wykrawamy foremkami ciastka. Pieczemy(...)Doklejamy główki. Mocno ugniatamy, żeby wszystkie kształty ładnie się połączyły.  Odrywamy po kawałku ciasta i umieszczamy w prasce do czosnku. Wyciskamy. Włosy mocujemy do aniołków zasłaniając miejsca zlepienia poszczególnych elementów. Po upieczeniu ozdabiamy według uznania. Ja użyłam cukrowych pisaków i perełek. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 15 aniołków Koszt przygotowania: ok. 15 zł plus ozdoby Czas przygotowania

Pobite gary Barbary
Tort makowy 223

Tort makowy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany Dzień dobry kochani, jak wam minął weekend? U mnie było świątecznie z okazji moich urodzinek, tak

Mój pomysł na
Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymi 651

Lamingtony to jedne z moich ukochanych ciasteczek, to nic prostszego, jak kostka ciasta, zanurzona w czekoladowej polewie i obtoczona w wiórkach kokosowych.Ponieważ święta nadchodzą wielkimi

Mania Gotowania
Świąteczne ciasteczka imbirowe 203

Świąteczne ciasteczka imbirowe...Kruche, delikatne i aromatyczne ciasteczka.Delikatnie szczypiące w język dzięki imbirowi.Pięknie pachnące pomarańczą.Pycha!Składniki:500 g mąki;200 g miodu;100 g cukru pudru;100 g białego cukru;120 g margaryny;1 jajo;1 łyżeczka sody;Opakowanie przyprawy do piernika (40 g);1 czubata łyżeczka imbiru (w proszku);Kilka kropel aromatu pomarańczowego.  Sposób przygotowania(...)miód z cukrami i przyprawami oraz rozpuszczoną margarynę i jajo i rozpocząć wyrabianie ciasta (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto.Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać ciastka i układać (w dość

Gospodyni Miejska
Stollen - Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami 258

Stollen-Christstollen-Weihnachtsstollen,czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowa baba z ziemniakami 243

drożdżową (rozczyn), pozostałe składniki, oprócz tłuszczu, wyrobić ciasto, tak długo, aż będzie gładkie, elastyczne, błyszczące i będzie odchodzić od ręki (ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego przez 30 min na najniższych obrotach). Dodać tłuszcz wyrobić ponownie, aż cały tłuszcz zostanie „wchłonięty”. Przełożyć do dwóch form z kominem, napełnić ciastem do połowy ich wysokości. Przykryć ściereczką(...)Piekarnik rozgrzać do 160 st. bez termoobiegu. Wstawić formy do piekarnika i piec 30-35 min lub do „suchego patyczka”, wsadzić patyczek w środek ciasta – jeśli jest suchy to ciasto jest gotowe. Lukier: 1 szklanka cukru pudru Sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki wrzątku (ewentualnie) Przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny, jeżeli będzie taka

moj przepis na
Pierniczki Katarzynki 216

Pierniczki Katarzynki...Tradycyjne, niezbyt słodkie pierniczki.Wymagające kilkutygodniowego leżakowania.Wykrawane specjalną foremką.Delikatne i rozpływające się w ustach.Bez dodatku tłuszczu.Zapraszam!Składniki:200 g płynnego miodu

Gospodyni Miejska
Szybkie kokosanki z marmoladą 245

podzielę się z Wami jeszcze jednym słodkim przepisem, który możecie przygotować w ostatniej chwili – szybkie kokosanki z marmoladą. U nas w domu uwielbia się kokosowe wypieki. A kokosanki… dosłownie znikają w błyskawicznym tempie. Dzisiejszą wersję wzbogaciłam o dodatek wieloowocowej marmolady. Idealne małe kokosowe słodkości, które nadają się zarówno na świąteczny stół, jak i do codziennej kawy lub herbaty(...)klasy M ciut powyżej 1/2 szklanki cukru 60 g masła mała szczypta soli 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej twarda marmolada (u mnie wieloowocowa) *Uwaga! Ze względu na świąteczne przygotowania – piekę dużo (!) ciast, brakło mi wolnej większej blachy. Wam jednak radzę użyć dużej blaszki i nakładać kokosanki w większych odstępach, dzięki temu będą ładniejsze i nie skleją się ze sobą

Słodkie okruszki
Świąteczne pierniczki 218

 Początek grudnia to czas, kiedy z czystym sumieniem można upiec kruche bożonarodzeniowe pierniczki i zacząć zbliżające nas do Świąt pochrupywanie. Taki smakołyk świetnie zaprezentuje się

W kuchni wieczorem
Muffiny piernikowe 215

Słodkie, małe co nieco na świąteczny stół. Pyszne muffiny piernikowe z kremem cynamonowym. Muffiny są wilgotne, miękkie i aromatyczne. Puszysty krem cynamonowy dopełnia całości, a dekoracja z ciasteczek Oreo sprawi, iż nikt im się nie oprze :)  Przepis na muffiny zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku , nieco zmodyfikowany.  Polecam! Muffiny  piernikowe Składniki na 12 sztuk: Na muffinki: 200g mąki(...)miód.  Maślankę wlewamy do miski, dodajemy olej, jajka i mleko z miodem i mieszamy do połączenia składników. Mieszankę przelewamy do suchych składników i mieszamy tylko do połączenia składników. Ciastem napełniamy papilotki do wysokości 2/3. Pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.  Krem: kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, śmietanfix i cynamon, miksujemy do połączenia

Smak mojej kuchni
Ciastka bardzo kruche z migdałami 197

Nie ma nic piękniejszego jak pieczenie ciastek z dziećmi. Czas przed świąteczny jest mój ulubiony czas. W przygotowywaniu ciastek pomagał mi mój wnuczek Olafek. Jest to

Kuchnia Pokoleń
Świąteczne trufle z miętowym nadzieniem 159

Świąteczne trufle z miętowym nadzieniem Miętowe słodycze zdecydowanie kojarzą mi się z atmosferą świąt. Przedstawiam Wam przepis na domowe trufle z nadzieniem o smaku miętowym, które są bardzo proste w przygotowaniu i będą hitem wśród Waszych najbliższych. 1/4 cup Ulubionego masła orzechowego (może też być pasta kokosowa, u mnie masło z nerkowców) 1/4 cup Oleju kokosowego (plus 1/2 łyżki(...)pomiędzy papierem do pieczenia i rozbijamy wałkiem do ciasta. W małym rondelku rozpuszczamy czekoladę z 1/2 łyżki oleju kokosowego. Ściągamy z ognia, obtaczamy nasze nadzienie i układamy na talerzu lub blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posypujemy proszkiem z karmelków. Wstawiamy do lodówki na kolejne pół godziny by czekolada zastygła. The post Świąteczne trufle z miętowym nadzieniem appeared first on Oslov

Oslov.
Kremowy sernik na szybkiego 173

Uwielbiam sernik z galaretką, więc dzisiaj zapraszam Was na przepis na sernik z galaretką w ekspresowym wydaniu. To ciasto po prostu pachnie świętami. Spód zrobiłam z pokruszonych pierników, a galaretkę z czerwonej borówki. Sernik to takie uniwersalne ciasto. Piekę je w niskiej temperaturze. Jest równomiernie wyrośnięty i nie opada. Idealny aby go polać galaretką. Sernik z galaretką upiekłam ze zmielonego(...)masła. Właściwie już od kilku lat piekę właśnie taki kremowy sernik na szybkiego bez tłuszczu, na ciasteczkowym spodzie. Na święta warto przygotować spód z pokruszonych pierniczków. Ciasto będzie wtedy jeszcze bardziej świąteczne. Poza ser świetnie pasuje z korzennymi piernikami. Sernik z galaretką Składniki: na foremkę o średnicy 23 cm 500 g twarogu 200 g cukru pudru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

codojedzenia