Witam Kochani pierniczenie w tym roku uważam za zakończone. Udało mi się piec wiele pierniczków, zarówno na święta,jak i na prezenty, jak również na zamówienie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDzięki naszym radom, Tradycyjna Wielkanoc nie będzie miała przed Wami żadnych tajemnic, a jej przygotowanie będzie nadzwyczaj proste! Artykuł Tradycyjna Wielkanoc, czyli jak przygotować świąteczną ucztę
COOKMAGAZINEKlasyczny, prosty, tradycyjny mazurek kajmakowy z bakaliami. Dodatek śmietanki do masy kajmakowej nadaje mu lekkości i aksamitności, a w połączeniu z kruchym, delikatnym spodem oraz orzechami
Słodka StronaKolejna słodkość świąteczna godna polecenia. Pyszna, delikatna, lekko korzenna rolada czekoladowa z ciasteczkami speculoos. Tworzy ją delikatny, wilgotny biszkopt orkiszowy z dodatkiem korzennych ciasteczek w
Smaczne ZdroweDziś polecam Wam majonezową babkę z kandyzowanymi skórkami . To wspaniała propozycja zarówno na wielkanocny stół, jak i każdą inną okazję. Prosta w przygotowaniu i co najważniejsze
Słodkie okruszkiWielkanoc bez babki to nie Wielkanoc. Baby bywają herbaciane, piaskowe a czasem drożdżowe, a jak te ostatnie to z jedynego słusznego przepisu czyli tego z maminego
Dzieje kuchennej WiewióryŚwiąteczny szał na pieczenie w pełni :) były już pierniczki i muffinki teraz czas na coś co w niewielkim stopniu kojarzy się ze świętami... bananowo-jogutrowe, puszyste
Chocolate Muffin BlogWigilię używa się oleju lub masła. Jeśli są to inne okazje, kapustę podsmaża się na smalcu. Dzisiejszy przepis pochodzi z Cmolasu, miejscowości położonej pomiędzy Kolbuszową i Nową Dębą. Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju ½ łyżeczki soli około 1 szklanki gorącej wody Farsz: 1 kg kiszonej kapusty(...)wodę i mieszamy uważając, żeby nie poparzyć rąk. Kiedy cała woda jest już połączona z mąką, wyrabiamy ciasto. Na początku będzie się kleić, ale z czasem zacznie odstawać od rąk stając się elastyczne, miękkie i gładkie. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 mm i wycinamy kółka o średnicy około 5 cm . Na każde kółko nakładamy dużą
Trzeci talerzŁatwy przepis na świąteczne pierniczki z witrażykiem do powieszenia na choince lub do zjedzenia. O delikatnym, aromatycznym smaku i zapachu, można je też udekorować lukrem. Nie trzeba czekać aż pierniczki zmiękną, można je jeść zaraz po upieczeniu. SKŁADNIKI: - mąka pszenna (500 g.) - cukier puder (100 g.) - kakao (3 łyżeczki) - soda (1 łyżeczka) - przyprawa do piernika ( 1 opakowanie) - miód płynny(...)jajko + 1 żółtko - masło (100 g.) WYKONANIE: 1. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy do dużej misy. Dodajemy miód, jajko, żółtko oraz roztopione i ostudzone masło. Składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godzinki żeby odpoczęło. 2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 milimetry i za pomocą foremek wykrawamy z niego pierniczki. 3. Układamy
RITA food channelJeżeli szukacie przepisu na pierniczki świąteczne, to właśnie go znaleźliście. Pyszne, aromatyczne z dodatkiem kakao i do zrobienia bardzo szybkie. Na zdjęciu pierniczki zdobione przez moje kochane dzieci . Składniki : 500 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka 200 ml miodu 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki sody 1,5 łyżki przyprawy(...)Wykonanie: Masło rozpuścić z miodem, wystudzić. Mąkę przesiać z sodą, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao oraz przyprawę do piernika, wymieszać. Następnie dodać zimne masło z miodem, jajka i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość 3mm, wycinać ciastka w dowolne kształty. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierniki i wstawić do nagrzanego piekarnika
magiczna kuchnia Kasizapakować jako przekąska do szkoły czy do pracy. U mnie znikały z talerzyka błyskawicznie :) Przepis na te ciastka znalazłam na świątecznym wydaniu opakowania kaszy jaglanej prażonej Cenos . Był tam przepis na pierniki z kaszy jaglanej, jednak ja trochę przepis zmodyfikowałam i wyszły pyszne ciastka :) Składniki: * 100 g kaszy jaglanej prażonej * 600 g mąki pszennej * 200 g masła(...)kaszy jaglanej. Gotować 10 minut. Po tym czasie saszetkę z kaszą odsączyć z wody, wyjąć kaszę do miski, wystudzić. Zmiksować przy pomocy blendera. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość 4-5 mm. Foremkami wykrawać ciastka. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około
Zrób to smacznieprawdzie Wielka Sobota i pewnie większość z Was naszykowała już koszyczki Wielkanocne, ale jest jeszcze na tyle czasu aby zdążyć upiec pieczywo na stół Świąteczny i rozkoszować się smakiem chrupiącego własnoręcznie wypieczonego chleba. Przepis jest bardzo prosty, szybki i mało wymagający. Uwierzcie mi cała rodzina będzie zadowolona ! * Warto upiec więcej, bo niestety szybko znika ! :) SKŁADNIKI: 450 g mąki(...)drożdży,100 ml wody i cukru robimy zaczyn, następnie pozostawiamy na 15 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dolewamy stopniowo resztę wody, zaczyn drożdżowy, oliwę i sól. Zagnia tamy ciasto. Będzie ono bardzo delikatne i lekko klejące. Formujemy kulę i umieszczamy w naoliwionej misce. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (proponuję miskę włożyć do wyłączonego
Marcepanowa kuchniaKrólowa świątecznych wypieków – wielkanocna babka i kolejny przepis z zeszytu mojej Mamy – Babka marmurkowa, zwana także łaciatą. Gładka, puszysta i bez zakalca. Składniki: • 250 g masła • 250 g cukru pudru • 250 g mąki • 5 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • kilka kropli olejku pomarańczowego Wykonanie: • Masło utrzeć mikserem z cukrem(...)puszysta. • Dodać mąkę przesianą z proszkiem, przemieszać. • Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty. • Wymieszać na głądką masę, dodać olejek pomarańczowy. • Połowę ciasta wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę. • Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać i położyć kupkami na wierzchu białego ciasta. • Przemieszać delikatnie obie masy łyżką
To co kochamświątecznym obżarstwie przyszła pora wytchnienia. Uwielbiam moment gdy zapasy z lodówki znikają podobnie jak ciasta z patery i łakocie z puszek. W tym roku udało mi się zrobić idealnie tyle i potrzeba. Więc od dzisiaj mogę zacząć planować nowe potrawy szczególnie, że miałam wreszcie czas na przejrzenie mojego inspirującego stosiku książek kucharskich. Dzisiaj przyjeżdża do nas ciocia będzie więc pizza(...)choć równie dobrze sprawdziła by się taka jak ta poniżej carbonara. Lekka i bardzo aromatyczna. Nawet Małżon się na nią skusił choć carbonary w wersji tradycyjnej nie znosi. Przepis pochodzi z książki "Superfood na co dzień" Jamiego Olivera i idealnie się nadaje na czas poświąteczny. Lekka carbonara z groszkiem i migdalami 200 g mrożonego lub świeżego groszku 1 łyżka
Dzieje kuchennej Wiewióryalkohol, czyli nalewkę. Każdego roku przygotowujemy nalewki wiśniowe . A ponieważ zeszłoroczna nalewka wiśniowa stoi jeszcze w barku, postanowiłam w tym roku wiśnie ususzyć. Suszone wiśnie są świetnym dodatkiem do ciast, ale też pysznie smakują jako przegryzka zamiast chipsów. Ale też warto z takich wiśni przygotować nalewkę z suszonych wiśni z dodatkiem domowego karmel u. Efektem jest przepyszna nalewka wiśniowa(...)Już nie pora zbiorów wiśniowych i czas na ich suszenie, jednak suszone wiśnie można kupić w sklepach, lub nasz przepis wykorzystać w przyszłym roku. W tym roku kolejny raz przygotujemy też nalewkę pomarańczowo-kawową która wpisze się w zimowo-świąteczny klimat. Nalewka z suszonych wiśni i karmelu: Składniki na 1/2 litra: 100 g suszonych wiśni 50 g domowego karmelu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię