kanapie z kubkiem gorącej kawy bądź kakao i pochrupać świąteczne ciasteczka. To taki wspaniały czas, przybliżający nas do świąt i tych magicznych chwil, na które czekamy przez cały rok. W tym roku upiekłam kruche, maślane ciasteczka, pachnące cynamonem. Udekorowane bądź nie, smakują na prawdę genialnie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Czas całkowity(...)mąki ziemniaczanej 180 g masła 90 g cukru pudru 1 płaska łyżka cynamonu szczypta soli Instrukcje Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Foremką w kształcie gwiazdki wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej
Wędrówki po kuchnimógł długo dojrzewać. Tegoroczny dojrzewa w zimnej piwnicy już od tygodnia. Mam zamiar przełożyć go najpyszniejszymi na świecie powidłami mojego Teścia (mniam!) i podać na świąteczny stół. I oczywiście oczekiwać pochwał. Wieeelu pochwał. Przepis znaleziony w starej książce kucharskiej Babci Julki. Składniki na dwa trzywarstwowe pierniki: 500 g miodu naturalnego, u mnie malinowy 1,5 szklanki cukru, dałam(...)stopniowo, zagotować, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do zimnej masy dodać przesianą mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, rozkłócone jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić przy pomocy robota i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce - do lodówki lub zimnej piwnicy, na 5 - 6 tygodni
Cakes By KejtChrupiące, pachnące ciasteczka cynamonowe gotowe w kilka minut. Umilą każdy jesienno-zimowy wieczór. Czas wykonania: 1 h (20 min przygotowania + 3 partie po
KuchniaWeDwoje.plWreszcie na Wyspy przyszła wiosna :)! Świeci słońce i nie pada. Temperatura około 20 stopni więc szału nie ma ale narzekać nie będę:)! Staram się wykorzystać maksymalnie
UgotujmyTo.plTakie pierniczki w kształcie witraży są świetną dekoracją świąteczną no i oczywiście są pyszne i aromatyczne. Możemy je również zawiesić na choince ale wtedy trzeba zrobić
Ala piecze i gotujepachnący świeżym ciepłym chlebem w świąteczny czas Brzmi zachęcająco? Poniżej przedstawiam przepis na pyszny chleb z mąki pełnoziarnistej i gryczanej, bez konserwantów i sztucznych spulchniaczy. Składniki : na zaczyn drożdżowy: – 225 g mąki pszennej chlebowej – 225 g wody – 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 – 16 godzin(...)odstawić na 12h-16h (najlepiej na całą noc). Rano lub na drugi dzień do miski wsypać dwa rodzaje mąk dodać łyżkę soli. Następnie cały zaczyn 16 h. Wyrobić ciasto ręcznie i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do wyrośnięcia. Jeśli będzie za twarde dodać trochę wody w celu połączenia dokładnie wszystkich składników. Przekładamy do formy posmarowanej olejem
I LOVE LIFEzwarte. Ważne aby wszystkie składniki miały tą samą niską temperaturę. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do zamrażaki na godzinę. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy blat ciasta na grubość 4 mm. Wycinamy foremką okrągłe ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 22-25 minut w temp. 160 stopni C, grzanie dół(...)kreatywnej wyobraźni, posypkami Decorada, ja użyłam pięknie różowych kuleczek zbożowych i przepysznych płatków czekoladowych. Ciastka podajemy w formie choinki. Życzę Wam wspaniałych wypieków świątecznych jak pięknych chwil, spędzonych z bliskimi przy przygotowywaniu wypieków świątecznych. Ten cudowny przepis zgłaszam do konkursu, ściskajcie z całych sił kciuki ;-))) A ja Was taaaak mocno ściskam i dziękuję
SMYKWKUCHNIDzień dobry! Świąteczny czas to czas tradycyjnych potraw, na które czekamy cały rok. Te wyjątkowe smaki, tylko w tym okresie smakują tak niepowtarzalnie. Karp, barszcz na
Pora coś zjeśćWłoskie świąteczne mini babeczki z rodzynkami i kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi. Bardzo aromatyczne i puszyste, pięknie pachnące cytryną i pomarańczą. Składniki na 12 sztuk: 300 g mąki
wyzwania kuchenneWszystkie znaki na ziemi i na niebie wskazują na to, że obie - matka z córką, jesteśmy uzależnione od pierogów. Grzeszymy więc sobie, popełniając kolejne, niemoralnie dobre
Wypisz WymalujŚwiąt w rodzinnym gronie, upływających w spokojnej atmosferze, dużo prezentów, radości, napełnionych brzuszków, zdrowych a przede wszystkim odpoczynku abyście nabrali sił na następny rok:) A tutaj daje Wam przepis na domowe świąteczne ciasteczka, które możecie zrobić z rodzinką lub ukochaną osobą. Kruche Ciasteczka korzenne Ciasteczka; mąka pszenna 160 g mąka orkiszowa 140 g (można zastąpić ją pszenna takimi samymi(...)lukier wg uznania barwnik zielony do żywności wg uznania kolorowa posypka wg uznania pisaki (sprzedawane w paczkach po 4 sztuki) sos fioletowy wg uznania 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę czasu 2. Na stole wysypujemy troszkę mąki i rozwałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wyciąć foremką ciasteczka 3.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku
pichcisztoKolejny wspaniały włoski przepis, który jest nie tylko banalnie prosty, ale po prostu oszałamiający w smaku! Mogłabym jeść bez końca - polecam! :) Focaccia to rodzaj włoskiego placka
Cooking MonsterPierogi z kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Najlepsze, tradycyjne postne pierogi z kiszonej kapusty z grzybami i
Moja Książka Kucharskamożecie użyć Waszych ulubionych kształtów. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pierniczki i świąteczne ciasteczka: Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Kruche ciasteczka z bezą Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Świąteczne gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki Owsiane ciasteczka Zielone pierniczki choinki Ciasteczka-choinki(...)cukru 35 g kakao 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki soli 2 białka cukrowe dekoracje Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy robota lub ręcznie. Ciasto owijamy w spożywczą folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto układamy pomiędzy dwoma warstwami papieru
Kulinarne przygody Gatityprzygotowane świąteczne menu? Jeśli nadal zastanawiacie się nad wypiekami na zbliżające się Święta to mam dla Was najlepszy przepis na piernik z dodatkiem ciemnego piwa. Idealny, długo świeży, ładnie wyrośnięty, mocno korzenny i bardzo smaczny. Warto upiec go w okresie świątecznym. Składniki (na keksówkę 25 cm x 11 cm): 2 szklanki mąki pszennej 100 gram masła 1/2 szklanki cukru(...)składników. Dodaję kakao i przyprawę do piernika. Studzę. Następnie dodaję jajka, sodę i piwo. Masa widocznie się spieni, całość dokładnie mieszam. Następnie powoli dosypuję mąkę cały czas mieszając masę. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu studzę i dekoruję polewą z rozpuszczonej ciemnej czekolady i dekorują
Mango Papaja