grudnia mnożą się uszka, śledzie, ryby i ciasta a u mnie w grudniu zwykle mniej aktywności niż w całym roku. I tak było i w tym roku niestety.. i trzeba było ospy Emilki (od dziś siedzę z nią w domu na zwolnieniu) , żebym miała chwilę czasu, żeby wrzucić Wam ten świąteczny przepis. Przynajmniej jedna zaleta tej choroby:) Udało(...)sfotografować jeden przepis – trójkolorowa zapiekanka rybna sprawdzi się jako zimna przystawka na świątecznych obiadach albo jako urozmaicenie wigilijnego stołu. Nie wiem jak u Was, ale u nas zawsze na wigilię staramy się z siostrą wprowadzić jakąś nowość. Oczywiście 95% potraw to sprawdzone klasyki i przepisy niezmienne od lat ( za to też lubimy Wigilię, za te powtarzające się smaki, które
Cooking for EmilyDorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!także pojawi się na naszym świątecznym stole, nie wyobrażam sobie aby mogło go zabraknąć. Upieczone w formie z kominem prezentuje się bardzo wykwintnie. Proste ciasto piernikowe ma jeszcze jedną ogromną zaletę - można je przygotować na dzień lub dwa przed świętami, a po upieczeniu przełożyć powidłami lub kremem i ozdobić polewą czekoladową. Proste ciasto piernikowe składniki na dwie formy Heritage(...)ciasta i delikatnie wymieszać. Formy do pieczenia wysmarować masłem, obsypać mąką lub bułką tartą i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (grzałka góra - dół, bez termoobiegu) przez 35-40 minut albo do suchego patyczka, ale nie dłużej niż 45 minut aby ciasto pozostało wilgotne. Do upieczenia tego ciasta wykorzystałam formy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataświąteczny wypiek – choć u mnie keksy zdarza się piec w środku roku, ot tak! do kawy, spotkań, rozmów, umilają czas – ponadto są szybkie, za każdym razem wyjątkowe i z rozmaitymi bakaliami. Inny niż dotychczas, bo z dużą ilością kakao, przepełniony słodyczą bananów i bakalii. Wilgotny, delikatny, pachnący nadchodącymi świętami i rodzinną atmosferą. Uwagi do przepisu: Keks pieczony(...)keksówce o długości 30 cm Wszystkie składniki miałam w temp. pokojowej Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml Ciasto bez użycia miksera, wystarczy kuchenna rózga lub końcówka od miksera Przepis znalazłam na blogu Kuchnia Doroty SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 3 czubate łyżki kakao 1 jajko + 1 żółtko 3/4 szklanki cukru 3 średnie dojrzałe banany 1 szklanka bakalii (u mnie
Zasmakuj KuchniZ okazji Mikołaja przedstawiam Wam mikołajowy wariant brownie z truskawkami – Mikołajowe brownie :) Dziś zamiast standardowej blachy na ciasto zdecydowałam się na malutkie foremki na babeczki
CiastkozercySpaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ MARYNOWANE KOTLETY SCHABOWE PRZEPIS TUTAJ KRUCHE I SOCZYSTE KOTLETY SCHABOWE W MUSZTARDZIE PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kotlety drobiowe po parysku pochodzi
Blog z Apetytemkomfort, że prowadząc stronę kulinarną, odczuwam klimat świąteczny już wcześniej, bo cały grudzień to pokazywanie przepisów, kombinowanie, wymyślanie, by jak najwięcej receptur zamieścić i wypróbować, a następnie zaskoczyć swoich gości :-) Tak więc już powoli zaczynam, a chciałabym pokazać Wam w tym roku trochę przepisów na Wigilię, a nie tylko ciasta (choć te też będą). Dziś zatem kapuśniaczki
Poezja Smaków - blog kulinarnySernik królewski zawsze kojarzy się mi ze świętami u Babci :) Uwielbiam to tradycyjne ciasto z kruchym, kakaowym spodem, serową masą i kolejną warstwą kakaowego ciasta. Jeśli
Kulinarne PrzebojeKeks to idealny wypiek świąteczny. Mój ulubiony to keks biszkoptowy, bez dodatku tłuszczu, za to z dużą ilością bakalii. Po przepis zapraszam tutaj. Odrobina nowości doda świętom tylko smaku. Dziś proponuję keks z makiem i suszonymi owocami marynowanymi w winiaku (rumie). Keks jest wilgotny. To ciasto dla maksymalistek, które tak samo lubią mak, bakalie, marcepan i z niczego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jedno z naszych tegorocznych świątecznych ciast. Wymaga trochę pracy, jak każde ciasto warstwowe, ale zapewniam, że naprawdę warto! Przy jego przygotowaniu miałam niewielki udział, bo tylko orzechy zmieliłam, a całość wykonała Mama. Ciasto bardzo smaczne, w sam raz zarówno do popołudniowej kawy, jak i na przyjazd gości. Przepis z bloga Moje Wypieki. Składniki: Ciasto: 8 białek
Pasja SmakuNa świątecznym stole musi pojawić się keks. Tym razem w pięknym i smakowitym wydaniu. Bogate wnętrze zdobi jeszcze bogatsza polewa. Musicie przyznać, że nie można mu
Pasja SmakuMacie już upieczone ciasteczek na święta? Proponuję proste w wykonaniu i apetycznie wyglądające kruche ciasteczka, które stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również
Podróż w kulinariapilnie strzeżona. Jeśli chcemy mieć taki staropolski piernik na świątecznym stole to ostatni dzwonek, aby przygotować ciasto. Musi ono bowiem dojrzewać w chłodnej piwnicy lub dolnej półce lodówki co najmniej 2 tygodnie. Jednak im dłużej tym lepiej. Pieczemy je 3-4 dni przed świętami. Ja od wielu lat korzystam z przepisu na taki właśnie piernik zamieszczonego w książce „W staropolskiej
Wiem co jembyła bardziej soczysta, mniej trocinowata i stała się świątecznym przebojem :) Czym jest lemon curd? Jest to krem/sos/mus cytrynowy robiony zazwyczaj z masła, żółtek (chociaż spotkałam się z przepisami na całe jajka), cytryny i cukru. Świetnie sprawdza się w potrawach zarówno słodkich jak i wytrawnych. Najczęściej spotyka się w babeczkach, ciastach, tartach, jednak jak już pisałam, spokojnie można go zastosować jako
Jedzeniomania