50 przepisów na ciasta świąteczne - 4541 przepisów (strona:135/303)

LUKIER KRÓLEWSKI 135

Uwielbiam ten lukier do dekoracji ciasteczek, ciast, pierników a także do sklejania domków z piernika. Jest śnieżnobiały, prosty w przygotowaniu i bardzo efektownie wygląda po udekorowaniu

Zrób to smacznie
Szybka i prosta babka wielkanocna 165

Ten przepis dostałam od babci. To najprostsza i najszybsza babka wielkanocna na świecie. Prościej i szybciej chyba już się nie da ;) Tradycyjna babka czy też mała

Tagebuch po polsku
Babka z zajączkiem 237

składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto ciemne: Margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować końcówką do ucierania na jednolitą masę. Wylać do formy o wymiarach 36*26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Z zimnego ciasta foremką wykroić zajączki. Ciasto jasne: Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym(...)miksować) powoli łyżką do ciasta. Do podłużnej formy o wymiarach 32*12 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą na dno wlać trochę ciasta, ułożyć ciasno zajączki i zalać resztą ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min w temperaturze 180 stopni. Studzić na metalowej kratce, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciemne ciasto można upiec dzień wcześniej. Bardzo dziękuję

Ala piecze i gotuje
Makowiec śnieżny (Siostry Anastazji) 405

Kolejne ciasto Siostry Anastazji, na którym się nie zawiodłam:) Pyszne, wbrew pozorom wcale nie za słodkie, świąteczne. Podbiło serca moich gości, to i może Waszych też

In my kitchen
Miodownik 326

Wpis pochodzi z www.mgotuje.plMiodownik to pyszne 3 warstwowe ciasto z dodatkiem miodu i orzechów, przełożone masą z kaszy manny. Idealnie pasuje na

Marta Gotuje
PARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM 373

CIASTO PARZONE:W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę i masło.Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką, aby ciasto się nie przypaliło.Ucieraj ciasto przez około 1 minutę, żeby się podsuszyło. Pozostaw je do ostudzenia.Ostudzone ciasto zmiksuj na gładko z całymi jajkami, kolejno dodając je i dobrze miksując po każdym dodanym.Przełóż ciasto(...)spożywczą i pozostaw na 12 h w lodówce (UWAGA! Można pominąć 12-godzinne chłodzenie. Ja piekłam ciasto od razu i ciasto pięknie wyrosło, nie ma potrzeby chłodzic je tyle czasu, jeśli się spieszycie.)Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.Następnie schłodzone lub nie ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą, grubą końcówką lub po prostu do woreczka z odciętym kawałkiem

Słodko-Słony Świat Ilony
Coraz bliżej Święta... 124

Coraz bliżej Święta i na blogach zaczyna się piernikowo-korzenny szał. Nie to żebym szła za falą, ale wpadł mi ostatnio w ręce przepis, który właśnie

peggiwkuchni
Serniczki bananowe z syropem klonowym 185

Serniczki bananowe polane syropem klonowym (18 serniczków) Jest to kolejny dietetyczny przepis dla osób kochających słodycze ale liczących kalorie. Serniczki upieczone bez masła i bez cukru

Moja Micha
Tradycyjny makowiec (przepis babci Wiktorii) 207

gości nadal na większości stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej w formie makowca. A najlepszy makowiec wg mnie robi właśnie babcia Wiktoria. Prezentuję wiec dziś jej przepis na tradycyjny makowiec świąteczny. 1 kg maku 3/4 szklanki orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek 3 opakowania cukru wanilinowego olejek migdałowy 200 g miodu 5 jaj 1 kg cukru 1 margaryna niecałe(...)smaku. Ja lubię kiedy bakalii jest dużo a smak makowca bardzo wyrazisty. Na spód przygotowujemy ciasto. Ciepłą margarynę ( w temp. pokojowej) zagniatamy z mąką, szklanką cukru i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Wyrabiamy na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Wyklejamy spód blachy ciastem. Na wierzch wykładamy masę makowo-bakaliową. Na wierzchu układamy kruszonkę i ozdabiamy lukrem Pieczemy w piekarniku

Kulinarna Patilogia
Tort cynamonowy z powidłami śliwkowymi 144

Pyszny świąteczny torcik o smaku cynamonowo-korzennym, przekładany powidłami śliwkowymi, delikatnym i aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz cynamonu. Nasączenie biszkoptu sokiem z pomarańczy doskonale wypełnia korzenny smak całego tortu. Tort cynamonowy z powidłami śliwkowymi -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Sernik ,,Złota Rosa” 183

Delikatny, kremowy sernik, pieczony na kruchutkim spodzie, przykryty słodką pianką, na której widnieją małe, złociste, cukrowe kropelki. Ciasto jest bardzo smaczne i może być doskonałą ozdobą

Podróż w kulinaria
Gwiazda drożdżowa z makiem 284

podania makowca drożdżowego. Robi furorę wśród gości przy świątecznym stole. Może wydaje się trudna do zrobienia ale wcale taka nie jest. Przekonajcie się sami :) Ciasto drożdżowe: 1 szkl mleka 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 500 g mąki szczypta soli 70g masła 1 jajko 300 g masy makowej np. z tego przepisu jajko do posmarowania Lukier:  2 szkl cukru

Smakołyki Asi
Wielkanocne gniazdka 151

byłam na urlopie wychowawczym, publikowałam dwa razy więcej przepisów. Później zwolniłam, a o tym, żeby przygotowywać świąteczne potrawy na miesiąc przed terminem, robić im zdjęcia i opisywać na blogu to już całkiem mogę zapomnieć. Pewnie mogłabym, ale nic na siłę :) Mam folder ze zdjęciami z zeszłego roku, a tam pasztety, sałatki, ciasta... może jeszcze coś uda się dodać

bistro mama
Migdałowe kule z amaretto 151

same od kilku lat z tego przepisu. Jeśli szukacie ciasta na pierniczki, które po upieczeniu nie tracą kształtu i od razu można je jeść, to naprawdę szczerze polecam. A tymczasem coś z alkoholem dla dorosłych. W piekarniku właśnie siedzi ciasto angielskie z rumem, a na małą przekąskę, a może też świąteczny słodki prezent dla kogoś bliskiego - migdałowe kule z dodatkiem

bistro mama
Baranek 147

Przygotowania do Wielkanocy już nabierają właściwego sobie tempa. Porządki zakończone, więc czas przerzucić swoje siły na kuchnię. A niej dzieje się ostatnio sporo.  Polowanie na

Lawendowe Niebo
Makowo kokosowe z żurawiną 3196

Ciasto makowo, migdałowo, kokosowe do tego budyniowy krem i dodatek lekko kwaskowatej żurawiny. Moje kubki smakowe oszalały. Ciasto jest pyszne i z pewnością może zagościć na świątecznym stole. Składniki:Ciasto: 150 g suchego maku100 g kokosu Kresto100 g mielonych migdałów Back Mit80 g cukru8 białek4 żółtka0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem:0,5 l mleka 1 budyń(...)wlać do żurawiny i zagotować. Odłożyć do ostudzenia.Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z śmietaną. Letnią polewę rozsmarować na cieście.Warstwy ciasta: ciasto, masa z żurawiny, krem budyniowy, ciasto, polewa.Ciasto odłożyć w chłodne miejsce by krem stężał.Inspiracją był przepis na makową panienkę stąd z moimi modyfikacjami

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania