Mięciutkie, mocno czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów włoskich, przełożone domowymi powidłami śliwkowymi, pachnące jak najlepszy piernik robiony przez mamę. Idealny na świąteczny stół :) Składniki
Chocolate Muffin BlogKochani to już 4 numer internetowego magazynu " Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety "! Tym razem jest to wydanie w świątecznym klimacie! 🐣 Znajdziecie w nim jak zwykle mnóstwo ciekawych przepisów, wywiady i ciekawostki oraz KONKURS, oczywiście wszystko związane ze słodkim życiem bez cukru 😊 Naszą propozycją jest nieco inaczej skonstruowany torcik z niespodzianką! Wyjątkowo panda musiała ustąpić zajączkowi 🐼 🐰 Składniki: Kakaowy biszkopt(...)każdym chwilę miksując). Tak samo dodawać po łyżce oleju. Obie mąki wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy
Candy PandasPodczas świątecznej uczty często ulegamy przejedzeniu dlatego w trakcie lub po proponuję jedną pastylkę Espumisan Max – wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej, dzięki tamu będziecie mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi i czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku. „Espumisan Max to wyrób medyczny CE” Składniki: Ciasto(...)uznania. Cukierki wkładamy do woreczka i wałkiem do ciasta kruszymy, dekorujemy nimi babkę. Odstawiamy do zastygnięcia polewy. 4. Podanie: Gotową babkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Babkę można pokroić na około 12 kawałków. Przepis bierze udział w akcji kulinarnym na Durszlaku: Przy świątecznym stole. „Espumisan Max to wyrób medyczny
IzabelawkuchniTakie malutkie, takie niepozorne, a jakie pyszne! Każdy maleńki trapezik (czy inna bryła przestrzenna) naszpikowany jest smakiem, i to nie byle jakim. Delikatne, rozpływające się w
Wypisz WymalujTort Marcepanowy to idealny pomysł na świąteczny wypiek. Słodycz marcepanu, dodatek konfitury z róży, delikatna masa śmietanową oraz polewa z gorzkiej czekolady idealnie ze sobą komponują tworząc słodki i wyjątkowy w smaku tort. Torcik idealny dla wielbicieli marcepanu i słodkich ciast. Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Ś m ietanową oraz Polewą Czekoladową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka (osobno(...)Śmietanowa: 250 ml mocno schłodzonej kremówki 30% lub 36% fix do ubijania śmietany (opcjonalnie) ok. 100 g konfitury z róży ok. 300 g masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu ) Polewa Czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Ś m ietanową oraz Polewą Czekoladową - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Słodka Stronawielkimi krokami i często przez to dopada nas dylemat co przygotować na rodzinny, świąteczny obiad.. Mamy nadzieje, że dzisiejszą propozycją choć trochę Was zainspirujemy i być może na Waszych Wielkanocnych stołach zagoszczą i nasze pierogi. (; Dzisiejsza propozycja obiadowa a nie wyróżnia się ciastem pierogowym, ale mięsnym, smakowitym (i naprawdę znakomitym!) farszem na bazie piersi z kaczki, majeranku i dużej(...)ilości czosnku. Całą kompozycję idealnie wypełnia sos na bazie boczniaków oraz świeża kolendra. Brzmi apetycznie? Zapraszamy do przepisu: Składniki: Składniki: Ciasto na pierogi: 3 pełne szklanki mąki, 1 żółtko, 1 szklanka letniej wody, 2 łyżki oleju, sól Farsz: 400g piersi z kaczki, 1 szalotka, 2 spore ząbki czosnku, garść posiekanego, świeżego majeranku (opcjonalnie, może być również
Symfonia SmakówW przerwie między pomysłami na jadalne prezenty i świątecznymi ciastami mam dla Was pyszne śniadanie, tez w klimacie lekko świątecznym – korzenne placuszki gryczane z jabłkami
FlymetothespoonPyszna i lekka sałatka, która sprawdzi się na spotkania z rodziną, przyjaciółmi oraz na świąteczny stół. Połączenie ostrego smaku sera ze słodką gruszką zaskoczą Waszych gości
Kuchnia Pełna PasjiŚwięta, Święta i po Świętach, a babkę ktoś zjeść musi. Dlatego też postanowiłam Was poczęstować bo sama już nie daję rady ;-) Przepis zalecany przez przyjaciółkę mamy
peggiwkuchniŚwięta. święta i po świętach... a babcinych ciast dalej pełno... a może coś na odmianę? Pełne zdrowia i błonnika (jakże potrzebny po świątecznym obżarstwie), osłodzone bananem
Chocolate Muffin BlogChyba nie ma nic lepszego, jak domowe dodatki do ciast. Szczególnie przed świętami, gdy ich przygotowywanie dodatkowo nastraja domowników i wprowadza ten świąteczny klimat. A co
Słodkie PrzyjemnościDopiero co skończyliśmy wyjadać zapasy świąteczne a już pora na przygotowania sylwestrowe. Ja lubię takie szybkie przekąski, które są idealnie sprawdzają się na wieczór z
Zainspirowana w kuchniBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergikwięc zabraknąć ich na naszym świątecznym stole. Te dzisiejsze to takie mini pierniczki. Przepis na nie pochodzi z jakiegoś czasopisma. Miałam kiedyś taki zwyczaj, że wycinałam z rożnych periodyków interesujące mnie przepisy i wklejałam do zeszytu. Tam to właśnie go znalazłam. Troszkę go zmodyfikowałam, zwłaszcza w kwestii ilości proszku do pieczenia. W oryginalnym przepisie było go aż dwie czubate łyżki(...)dużo. Ograniczyłam jego ilość do dwóch płaskich łyżeczek od herbaty. Dodałam za to pół łyżeczki sody oczyszczonej. Podczas pieczenia mają tendencje do wyrastania poza foremkę, lepiej jest więc kłaść ciasto na środek foremki i nie rozgarniać za bardzo go na boki. Pełne korzennego aromatu i bakalii będą wspaniałym dodatkiem do świątecznej kawy. Upieczone przechowujemy w metalowej puszce, albo pakujemy
Wiem co jemwysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą.- Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażalniku.- Porcje wałkować na koło, wycinać trójkąty (Gwiazda), nakładać powidło i zwijać rogaliki- Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i piec(...)patrzył! (Zresztą nam i tak do gustu trafia). Smakują genialnie i w pierwszy i w drugi i w trzeci dzień. Te maleństwa pojawią się też u nas na świątecznym stole, co zadowoli bardzo nasze domowe odkurzacze (czytaj boksery). Odrobina kruchości w tym równie kruchym, za szybko znikającym czasie. Za szybko to wszystko przemija, za szybko ucieka. Dobrze, że przynajmniej
Wypisz Wymaluj