Cześć ! Ostatnio coraz rzadziej piekę ciasta, robię desery i inne słodkości. Jednak jak już mnie najdzie na coś ochotą, wypiekam muffinki, gdyż ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Dziś postanowiłam przetestować przepis Zuzi z bloga MaKaGiGi. Muffinki miałam przyjemność jeść podczas świątecznego spotkania #lodzbloguje. TU znajdziecie przepis, którym się zainspirowałam Polecam przepis, muffiny robi się naprawdę błyskawicznie. Składniki na muffiny
Moja pasja smakuGazeta Krakowska - mogliście przeczytać coś o mnie oraz poznać kilka moich świątecznych przepisów w Tygodniku Nowa Huta - udzieliłam kilkunastu porad kulinarnych na FB, smsowo i telefonicznie - przygotowałam spotkanie dla Babek z Nowej Huty podczas, którego mieliście okazję wykonać ze mną zdrowe kanapki dla maluchów - mój przepis na ciasto Poezja wziął udział w konkursie Gazety Krakowskiej "Małopolanie gotują" i zajął
Mania Wypiekaniaiście królewskie, pyszne i aromatyczne . Idealnie będzie nadawało się na świąteczny stół, polecam. Szybkie w wykonaniu i efektowne, będzie smakowało. Mięso z gęsi bardzo niedoceniane przez nas znów wraca do łask. Przepis zaczerpnięty z ulotki Biedronki "Przepisy naszych mam". Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePoznania i okolic. Dla mnie. Dla moich przyjaciół.Co prawda powinnam opublikować przepis na rogale świętomarcińskie z białym makiem. Niestety, dostać biały mak na ostatnią chwilę graniczy z cudem - spóźniłam się po prostu. Głupia ja! Ale, ale, ciasto będzie takie, jakie być powinno, niestety nadzienie... Nieco nie świąteczne, ale niemniej pyszne. Taki mały substytut :) ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. /przepis
W kuchni Karmel-itkizaproponować nie tylko wielbicielom kokosowych smaków (dla nich zamieściłam w poprzednim poście przepis na biszkopt z masą kokosową), ale przede wszystkim osobom, które nie mają dużo czasu na przygotowanie ciasta. Babki ucierane są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ładnie udekorowane będą bardzo dobrze prezentować się na stole świątecznym czy wtedy, gdy przyjmujemy gości
Smakołyki Berenikiogromny , znajdziesz każdą przyprawę potrzebną do Świątecznych Dań i nie tylko. A wieczory i poranki mogą umilić pyszne kawy i herbaty . Dostawa błyskawiczna. Ja jestem bardzo zadowolona. A od dziś będą pojawiały się przepisy z produktami SKWORCU u mnie na Blogu. Ciekawi? Zapraszam :) Dziś Mikołajki i u Nas propozycja pysznego Ciasta Kawowego :) o tak z Kawą Bananową
Gotowanie PatkiGdyby ktoś poprosił o podanie synonimu słowa jesień, z naszych ust padłoby momentalnie słowo "szarlotka". To dla nas kwintesencja tej pory roku. Ciasto, które w smutny
Wypisz Wymalujskojarzy się Wam ze świątecznymi ciastami, w których używa się masy o takim smaku, jednak nie w formie kremu. Tak, chciałam ten smak przenieść na babeczkę i sądzę, że jak najbardziej to się udało. Poza tym, mak przynosi dobrobyt, więc nie może go zabraknąć w czasie Świąt.Aby dodać swoim wypiekom jeszcze bardziej świątecznego wyglądu, wystarczy wykorzystać takie papilotki(...)piękne renifery, którym tylko brakuje sań Św. Mikołaja :-).Zapraszam!Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego… dodaję go do wszystkiego :-).Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćSernik makowy bez pieczenia to kolejna propozycja na słodkie ciasto świąteczne. Pyszna masa serowa jest najeżona drobno zmielonym makiem, a dzięki dodatkowi ubitej śmietanki, sernik ma
Smakołyki Berenikizrobić tort makowy, połączyłam go z masą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam... Stopień trudności dość trudny- czasochłonny, ciasto się dość ciężko przekrawa i blaty trzeba ostrożnie przenosić są ciężkie i mogą się połamać. Dodatkowo masa jajeczna,która lubi się warzyć tutaj należy pamiętać: jajka(...)masło musi być mięciutkie, kto będzie tego przestrzegał wszystko się uda. Skala smaku 10/10 blatów nie trzeba nasączać są dosyć wilgotne . Masę można zrobić inną niż jest w przepisie np.śmietankową z mascarpone. Składniki na blaty makowe: 2 szklanki maku 1 szklanka cukru 8 dużych jajek, 3 łyżki kaszy mannej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 1/2 szkl
Kubki smakuChoć warsztaty kulinarne z Maciejem Nowickim i kurczakiem Zagrodowym miały miejsce ponad dwa tygodnie temu, to już zdążyliśmy przygotować ten rosół w domu. I tutaj mała uwaga - w oryginalnym przepisie autor podaje trzy limonki i trzy laski cynamonu. Należy jednak pamiętać, że zależnie od pochodzenia cynamonu i tego, jak długo był przechowywany, jego aromat i "moc" będzie się znacznie różnić(...)makaronem. Więcej informacji o cynamonie znajdziecie w artykule Jak rozróżnić dobry i zły cynamon natomiast bardzo aromatyczny, pochodzący z Indii, mielony cynamon, który przyda się do świątecznych pierników i wielu innych ciast jest dostępny w sklepie internetowym Kuchnie Świata Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny - składniki 1 cały kurczak zagrodowy 1 kg szpondra wołowego 1 pęczek włoszczyzny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo
Za drzwiami kuchniDzisiaj słodka, świąteczna propozycja. Bardzo smaczny, mięsisty piernik przełożony masą marcepanową i powidłami, udekorowany polewą czekoladową i złotymi gwiazdkami z jadalnego pyłu. Mniam… Masę marcepanową
Oryginalny smakświątecznym stole zawsze pojawiają się paszteciki! Jedne z kapustą i pieczarkami i drugie z pieczarkami i serem. Idealnie smakują z czerwonym barszczem. To jest nierozłączny element tego dania podczas świąt. Paszteciki znikają jako pierwsze. Nie są duże, ale są puszyste, mięciutkie i każdy je uwielbia. Limitowana edycja pasztecików w kształcie gwiazdek. Złociste, elegancko prezentują się na stole. Przepis(...)ciasto drożdżowe nigdy nie zawodzi, zawsze się sprawdza ! CIASTO DROŻDŻOWE mąka 550 g. masło roztopione i ostudzone 100 g. cukier 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka drożdże świeże 30 g. mleko letnie 1/2 szkl. śmietana kwaśna 1 łyżka jaja 2 szt. Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, sól, jaja, śmietanę i masło. W mleku rozpuszczamy drożdże
Kuchnia Paulettesdlatego, że przypomina mi świąteczny piernik. Nie przerażajcie się ilością składników, czy tym że jest krem i „o jeny co jak nie wyjdzie!”, bo na prawdę warto zrobić to ciasto. Jest głębokie w smaku, wilgotne, a krem… ach zdecydowanie do niego pasuje i przypomina dziecięce wspomnienia z wyjadania kogla-mogla Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się
rabarbarowo