Świąteczne rogaliki z kapustą i grzybami doskonale będą pasowały do wigilijnego czerwonego barszczu i zastąpią uszka z grzybami, tradycyjne paszteciki, czy krokiety z kapustą i grzybami.Podstaw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWielkanoc za pasem, pewnie każdy z was myśli już o świątecznych wypiekach. Ja proponuje tym razem mini babeczki, o delikatnym cieście z pysznym kremem cytrynowym lemon
Bernika - moj kulinarny pamietnikkupowaną w brytyjskich sklepach. Dopiero gdy kilka lat temu odkryłem przepis na mincemeat z żurawiną w programie Nigelli Lawson skusiłem się na jego samodzielne przygotowanie. Moja dzisiejsza wersja jest jednak nieco inna. Po pierwsze, bazuje na moim ukochanym portugalskim Porto, a po drugie, wykorzystałem go do przełożenia nietypowego ciasta z płatków owsianych i orkiszowych. Olśnienia na takie zestawienie doznałem przeglądając(...)Roots autorstwa Sarah Britton. Bardzo mnie to ucieszyło, bo dzięki temu to ciasto jest nie tylko przepyszne, ale i szalenie zdrowe. Kropkę nad „i” stanowią tutaj dodatkowo orzechy pekan, które nie tylko pięknie się prezentują na krwistej żurawinowej masie, ale także dodają świątecznego sznytu. Ciasto to szczególnie polecam wegetarianom, którzy szukają alternatywy na bożonarodzeniowy stół. To absolutnie nowy wymiar świątecznych
Food SquareW najbliższą niedzielę w Strefie Piotrkowska 217 odbędzie się bardzo słodkie i pachnące cynamonem i pomarańczami wydarzenie. Wypieki – nietypowy jarmark świąteczny rozpocznie w Łodzi miesiąc oczekiwania
COOKMAGAZINESernik z mango (na kruchym cieście) Lubicie serniki? Jeśli tak, to ten pokochacie. Kruche ciasto na spodzie i wierzchu, pyszne mango i duża warstwa sera. Taki
Słodkie okruszkiLekki, puszysty sernik. Przepis znaleziony dość dawno na Smaczny.pl. Autorką jest apsik. Polecam
Praktyczna plpolecam robić ich z całej porcji ciasta piernikowego (1 kg mąki), można zrobić je przy okazji pieczenia zwykłych pierników i skorzystać z gotowego ciasta lub podane składniki podzielić na 4 (wtedy jest to przepis na 250 g mąki). Z takiej małej porcji ciasta wychodzi około 4 blaszek zapełnionych ciasteczkami, więc i tak jest co robić :) Składniki na pierniki Składniki
Ciastkozercyciasta. Chcąc nadać ich świątecznego charakteru, dodałam do nich również szczyptę cynamonu i kardamonu. Dodatkowo udekorowałam je rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypałam cukrowymi kuleczkami. Jeśli chcecie możecie udekorować je po prostu cukrem pudrem lub zostawić bez żadnych ozdób. Przygotujcie się jednak, że ciastka znikną w mgnieniu oka, pozostaną po nich jedynie okruszki Canestrelli – włoskie ciasteczka przepis na 16 ciasteczek(...)pszenną, skrobię ziemniaczaną, cukier puder, cynamon i cukier waniliowy. Następnie dodaj miękkie masło oraz żółtka starce na tarce i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie zagniataj, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Uwaga, może być bardzo kruche. Gotową masę podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubości. Z ciasta wycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach. Następnie układaj
365 dni dookoła kuchniciast dodaję orzechy zamiast migdałów. Ale jeśli chodzi o zapach … to już zupełnie inna sprawa! Dwa świąteczne zapachy – skórkę pomarańczową kandyzowaną oraz naturalny ekstrakt migdałowy połączyłam w babeczkach. Wyszły bardzo aromatyczne! Zapach migdałowy doskonale podkreśla kandyzowaną skórkę pomarańczową. Tu nie potrzeba różnorodności bakalii, minimalizm sprawdził się doskonale. Świąteczne babeczki o zapachu migdałów z kandyzowaną skórką pomarańczową lekko zmodyfikowany przepis Nigelli(...)migdałowy, wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać. Wsypać mąkę i lekko zmiksować na małych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i rozłożyć do nich ciasto. Piec 15-20 minut. Studzić na kratce
Posadzone i zjedzonewiedzieć. Arabskie pierożki z daktylami zagoszczą na naszym wigilijnym stole także w tym roku. Obok pierogów z grzybami, łazanek i innych tradycyjnych polskich potraw po raz kolejny dodamy do świątecznych dań bliskowschodni akcent. Mam ogromny sentyment do kuchni krajów Zatoki Perskiej, którą mieszkając w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać dosłownie "od kuchni". Wspólne gotowanie z Saudyjkami, Libankami, Syryjkami(...)odzwierciedleniem, tego jak bardzo złożona jest kuchnia tego regionu. Pierwsze przepisy na sambousa można znaleźć w arabskich książkach kucharskich z X wieku. Do Indii, gdzie nazywane są samosa, trafiły na przełomie XIII i XIV wieku i do dziś stanowią popularną przekąskę. W zależności od regionu różnią się rodzajem ciasta z którego są wykonane, kształtem i nadzieniem. Obecnie sambousek są popularną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataświątecznych wypieków. Dziś babka na majonezie. Wykorzystanie majonezu w słodkich wypiekach nie jest nowością, jednak teraz dopiero zebrałam się, aby takową babę upiec. Majonez jest nie wyczuwalny, ale nadaje jej puszystości i lekkości - w końcu to żółtka i olej. Baba pyszna ! Biszkoptowa, bardzo lekka, nie przesłodzona. Aby nadać jej nieco innego akcentu, dodałam do ciasta(...)tajemnicą, to tą babkę zrobicie szybciej niż myślicie, bo technika jest taka sama. Przepis jest na dużą 2,5 litrową formę ze kominkiem. Upiekłam z podanej niżej porcji dwie mniejsze. W różnych foremkach w tym samym czasie. Będzie piękna ozdobą Waszego świątecznego stołu. Będziecie potrzebowali: 5 jaj (białka i żółtka osobno) 120 g mąki pszennej
Piekarz-Kucharz-Garkotłukteż doskonała okazja, do wypróbowania wykrawaczy do ciastek z motywem świątecznym. I tak niebawem do piekarnika ruszyły zastępy zajączków, kurczaczków, motylków i pisanek. Ciastka wyszły kruche, fajne i delikatne w smaku i sprawiły dużo radości dzieciom i nie tylko To co ciekawe w tym przepisie, po raz pierwszy do ciasta kruchego, dodawałam mieszankę tłuszczu – oleju i masła. Zawsze używam
Mieszam w GarnkuPyszne, pulchniutkie, miodowe z orzechami ciasto, świąteczne, ale nie niekoniecznie, dobre na każdą okazję, ważne, że łatwe i szybkie, szybko się piecze, nic nie trzeba
kgwjanczewoDziś wpis o osobie, która nauczyła mnie właściwie wszystkiego, co związane z kuchnią i pozwoliła mi rozwijać moją pasję - Mama. <3 Moja mama nie jest
Cooking MonsterProsta i pyszna pasta z przepiórczych jajek, dużo zdrowszych od zwykłych, awokado i rzeżuchy oraz z dodatkiem czosnku, odrobiny majonezu i soku z limonki. Wyśmienita na
Oryginalny smak