50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej - 500 przepisów (strona:5/34)

Lebkuchen (niemieckie pierniczki) 149

roku robiłam te same pierniczki (przepis możecie znaleźć tutaj ) i w końcu postanowiłam, że pora na odmianę Lebkuchen to bardzo aromatyczne, miękkie pierniki z dodatkiem mielonych migdałów i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Bardzo chwalone na innych blogach kulinarnych i teraz już wiem dlaczego Z podanej porcji wychodzi 25 średniej wielkości pierników. 250 g mąki pszennej tortowej 85 g zmielonych migdałów(...)łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml miodu 85 g masła pół szklanki skórki kandyzowanej pomarańczowej 1 łyżeczka soku z cytryny W garnku podgrzać masło i miód. Mieszać co jakiś czas i doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Masło z miodem

Bullio
Rogale Marcińskie 180

Składniki masa: 250 gramów białego maku 300 gramów okruchów biszkoptowych szklanka cukru 120 gramów orzechów arachidowych 120 gramów rodzynek 400 gramów masła 10 ml esencji migdałowej 120 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej  Wykonanie: Mak zaparzamy w mleku i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy i przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak przekładamy

Krakowskie smaki Ani
Hot Cross Buns 170

czyli bułeczki z krzyżykiem są tradycyjnie jedzone w Wielki Piątek w niektórych krajach (np. Wielka Brytania, Irlandia). Są to słodkie, lekko korzenne bułeczki z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.  Mięciutkie, glazurowane słodkim syropem, pyszne. Przepis z Moich Wypieków . Polecam!   Hot Cross Buns   Składniki na 10 sztuk:   Na zaczyn: 37g mąki pszennej chlebowej 190g ciepłego(...)zaczyn jw. 340g mąki pszennej chlebowej 4 łyżki miękkiego masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki przyprawy do piernika pół szklanki rodzynek łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z połowy pomarańczy   Na krzyżyki: 50g mąki 70g wody   Na glazurę: 1/4 szklanki wody 4 łyżki cukru Wykonanie: Zaczyn: wszystkie składniki mieszamy ze sobą

Smak mojej kuchni
Ciasto pomarańczowe 186

mąki pszennej 20 dag masła 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka łyżeczka aromatu pomarańczowego 3 pomarańcze 3 garście suszonej żurawiny 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej szczypta soli polewa: tabliczka białej czekolady 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Osuszamy, ścieramy z nich skórkę. Wyciskamy z nich sok (ok. 200 ml). Mąkę przesiewamy(...)kandyzowanej. Dodajemy 2 garście żurawiny. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 40 minut. Ciasto pomarańczowe nakłuwamy wykałaczką i nasączamy sokiem pomarańczowym. Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Polewamy ciasto. Ozdabiamy je resztą kandyzowanej skórki

Pobite gary Barbary
Makowiec zawijany - drożdżowa rolada z białym makiem 153

pudru kilka kropli soku z cytryny 3-4 łyżki wrzątku Masa makowa: 500 g białego maku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g masła 100 g cukru pudru 6 łyżek miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu kilka kropli ekstraktu migdałowego 5 białek Dodatkowo: płatki migdałów do posypania * PRZYGOTOWANIE(...)gazę. Mak zmiel przez maszynkę do mielenia mięsa. Migdały i orzechy włoskie drobno posiekaj. Rodzynki namocz we wrzątku przez kilka minut i odcedź. Dodaj do maku wraz z kandyzowaną skórką pomarańczową, cynamonem, kardamonem, olejkiem migdałowym, rozpuszczonym masłem, cukrem pudrem oraz miodem. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej cukru. Przed samym pieczeniem makowców ubij białka i połącz

Food Square
domowa masa makowa z bakaliami 436

gotowej masy: 250 g suchego maku 80 g cukru brązowego 1 łyżka miodu 35 g orzechów włoskich 20 g migdałów 50 g rodzynek 55 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ok. 15 g masła 1 łyżeczka aromatu migdałowego wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnie odcedzamy na sitku z nadmiaru(...)wody i mielimy dwukrotnie przy pomocy maszynki do mielenia mięsa (z drobnym sitkiem) lub przy pomocy Thermomixa. Do mielonego maku dodajemy posiekane orzechy i migdały, cukier, miód, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, aromat oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Do takiej masy jeśli zachodzi potrzeba w przepisie dodajemy ubite na sztywno k. 3 białka lub całe jajka. *proporcje składników możemy dowolnie

Domowy Smak Jedzenia
Seromak 189

wiaderka z Biedronki, ale ponoć nie jest polecany) 75 gr miękkiego masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dodam 1/3) najlepiej drobnego lub pudru 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżką maki ziemniaczanej'; document.write(" "); Składniki na spód: 300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki Spód z pierniczków można zastąpić zwykłym ciastem kruchym, które należy(...)najlepiej drobnego lub pudru 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżką maki ziemniaczanej Żółtka ubić z cukrem i masłem na jaśniejszą masę, masa ma nie mieć wyczuwalnych kryształków cukru w dotyku, ma być jaśniejsza i ma podwoić objętość, może to potrwać nawet 20 min. Dodawać po łyżce sera, dodać mąkę, skórkę kandyzowaną. Białka ubić na sztywną pianę. Białka delikatnie

moj przepis na
Makowiec na kruchym cieście 309

ekstraktu z migdałów szczypta soli 3/4 szkl płynnego miodu 2 łyżki cukru waniliowego 100 g posiekanych rodzynek 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g posiekanych migdałów 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo: cukier puder do oprószenia makowca Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. 3/4 ciasta wykleić do blaszki o wymiarach 25x35(...)następnie odsączyć z nadmiaru wody. Zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać miód, cukier waniliowy, żółtka i ekstrakt, miksować. Na koniec dodać zmielony mak, posiekane orzechy, migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki. Wszystkie dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy makowej. Powstałą masę wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Wierzch posypać resztą ciasta

Nastoletnie Wypiekanie
Masa makowa 165

Serdecznie polecam ;)   Składniki: 500 gramów maku białego  500 gramów maku niebieskiego  2 olejki migdałowe 100 gramów daktyli 150 gramów rodzynek  200 gramów migdałów szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej  200 gramów orzechów włoskich  3 łyżki prawdziwego miodu   łyżka masła 6 ubitych na sztywno białek Wykonanie: Mak sparzyć w mleku, i gotować do miękkości, ostudzić(...)Zmielony mak przekładamy do garnka i chwilkę podsmażamy na łyżce masła, studzimy. Do wystudzonego maku dodajemy 3 łyżki miodu, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, rodzynki, migdały, orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Na sam koniec dodajemy 2 olejki migdałowe, dokładnie mieszamy. Na sam koniec ubijamy na sztywno schłodzone białka i delikatnie dodajemy do masy makowej

Krakowskie smaki Ani
Babka pomarańczowa 160

szklanki cukru pudru,  5 jajek,  200g masła lub margaryny,  pomarańcza,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  3 łyżki śmietany 12%,  łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam Helio). Wykonanie Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając na małych obrotach, dodawać kolejno jajka. Dodać suche produkty(...)koniec dodać śmietanę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około 50-60 minut w temp. 180st. Ostudzić, polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Inspiracja:  Wypieki z pasją

Z miłości do słodkości
Sernik z makiem z nutką pomarańczy 201

Dzisiaj coś słodkiego:) Sernik z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do sernikczka wykorzytałam również przyprawę do sernika i mas serowych Kamis. Bałam się nieco dodatku kardamonu ponieważ nie miałam okazji używać tej przyprawy i bałam się ze smakiem przypomina cynamon za którym nie przepadam. Jednak przyprawa smakowo przypadła mi do gustu i nadała(...)serniczkowi wspaniałego aromatu. składniki:1 kg sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 3/4 szklanki cukru pudru 250 g masła lub margaryny 5 jajek 1 budyń waniliowy 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki mielonego maku Back Mit 1 opakowanie przyprawy do sernika i mas serowych Kamis 150 g kakaowych herbatników Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Pół

Monia miesza i gotuje
Lebkuchen, czyli mięciutkie pierniczki pachnące cytrusami 187

SKŁADNIKI (30 sztuk) 250g mąki pszennej 80g zmielonych migdałów 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml płynnego miodu 85g masła 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego lukier 3/4 szklanki cukru pudru 3-4 łyżeczki soku z cytrusów ( może być z samej cytryny) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Odstawić do przestudzenia. Lekko ciepłą masę miodową maślaną wlać do sypkich składników. Wymieszać na jednolitą masę, tak aby nie było grudek ( można zmiksować). Na koniec wmieszać do masy kandyzowaną skórkę pomarańczową, skórkę otartą z cytryny oraz łyżeczkę ekstraktu. Masa lekko się klei. Należy odstawić ją do całkowitego wystudzenia. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko zwilżoznymi dłońmi formować

DefinicjaSmaku
Wieniec makowy 122

maku – 1 szklanka miodu – 4 łyżko oleju – 150 g orzechów włoskich – 50 g płatków migdałowych – 100 g drobno posiekanych suszonych owoców (morele, żurawina, figi, inne) i lub kandyzowanej skórki pomarańczowej Powyższe składniki możecie zastąpić gotową masą makową (puszka 800g) – 3 białka Składniki na drożdżowe: 500 g mąki pszennej 40 g cukru 2 jajka 60 g masła (roztopionego i ostudzonego(...)przez 1 godzinę. Następnie zmiel mak w maszynce do mięsa z najdrobniejszymi oczkami, dwukrotnie. Do maku dodaj miód, olej, drobno posiekane orzechy i migdały oraz suszone owoce lub kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ubij białka na sztywno. Dodaj białka do masy makowej i delikatnie wymieszaj. 3. Przygotuj zaczyn z drożdży, do ciepłego mleka dodaj drożdże i 1łyżeczkę cukru, a następnie odstaw wszystko

nietylkopasta.pl
Delikatne babeczki cytrynowo-sernikowe 253

ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 150g masła 2 jajka sok i skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) cukier puder do posypania gotowych babeczek opcjonalnie: odrobina naturalnego, różowego barwnika spożywczego w proszku 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i dokładnie(...)Masło rozpuszczamy i studzimy. 3. Do drugiej miski przelewamy masło, wbijamy jajka, dodajemy sok i skórkę z cytryny- dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową, całość mieszamy, przelewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, dosyć gęstej masy. 5. Ten krok możecie pominąć, ja natomiast chciałam zobaczyć efekt dodania odrobiny (czubek

kuchnia do kwadratu
Proste babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady 179

małe kawałki * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Na ganasz czekoladowy: 200 g śmietany kremówki 36% 1 tabliczka czekolady deserowej pół tabliczki czekolady mlecznej Dodatkowo: 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej w kostkach Przygotowanie: Babeczki: 1. Piekarnik   rozgrzać do temperatury 200 ° C (termoobieg: 180 ° C) . 2. Mąkę, proszek, sodę i kakao przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać(...)zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotową masą polać babeczki i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową

Domowa Cookierenka Agi