Składniki: mąka pełnoziarnista (2 szklanki) drożdże (7 dag) woda (1/2 szklanki) oliwa z oliwek (1 łyżeczka) Przygotowanie: Drożdże mieszamy z 1/2 szklanki ciepłej wody aż się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę z drożdżami i mieszamy. Ciasto ugniatamy przez kilka minut. Dodajemy łyżeczkę oliwy i dalej ugniatamy. Gotowe ciasto pozostawiamy na ok. pół godziny w ciepłym miejscu żeby urosło. Po tym czasie wałkujemy lub formujemy rękoma ciasto, tak żeby móc rozłożyć na posmarowanej tłuszczem b...
Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.
Czytaj dalej...