Konfitura truskawkowa bez cukru (metoda janginizacji)

Konfitura truskawkowa bez cukru (metoda janginizacji)

Konfitura truskawkowa bez cukru (metoda janginizacji)

Czy ktoś z Was przygotowywał domowe dżemy/konfitury bez grama cukru? Jeśli nie, to zachęcam do wypróbowania metody janginizacji. Wystarczy dojrzałe, słodkie owoce posypać szczyptą soli i całość dusić we własnym soku, aż do uzyskania pożądanej gęstości konfitury. Dodatek soli spowoduje, że owoce "oddadzą" swoją naturalną słodycz. Truskawki należy gotować 3-4 razy, aż do wyparowania większości soku i wyraźnego zagęszczenia konfitury. Szczegółowy przepis poniżej.  Składniki na kilka słoików o pojemności 200 m... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ugotować

Warto przeczytać

Rewelacyjne zastosowania cytryny w kuchni

Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.

Czytaj dalej...

Jak przygotowywać potrawy, by nie tracić cennej witaminy C?

Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Czego jeszcze nie wiesz o truskawkach, ciekawostki, kalorie i przepisy!

Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.