Brokuł, jajka, pomidorki – to trio zawsze świetnie gra ze sobą w sałatkach i jest pyszną bazą do powstawania nowych smakowitych połączeń. U mnie dziś sałatka dodatkowo wzbogacona pysznym, chrupiącym zielonym ogórkiem, krążkami cebulki, wędzonym kurczakiem, płatkami migdałowymi oraz sosem czosnkowym. Pycha! 1 brokuł 4 jajka 1-2 garście roszponki 1 mała wędzona pierś kurczaka 1 ogórek zielony około 150 g pomidorków koktajlowych 1 malutka czerwona cebula garść płatków migdałowych (u mnie płatki i słupki + kilk... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...