Lubicie sałatkę z zielonych pomidorów? Każdego lata zostaje mi dużo zielonych pomidorów na krzakach, które dojrzewając w domu, nie są już takie dobre. Proponuję Wam zamknąć je w słoiku, w zalewie słodko - kwaśnej. Przyprawy wkładane do każdego słoika (słoik 500 ml pojemności): 1/2 płaskiej łyżeczki gorczycy 1 mały liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu czarnego Składniki zalewy: 500 ml wody 125 ml octu 10% 125 ml cukru Ponadto : 2 kg zielonych pomidorów 2 średnie cebule 2 duże łyżki soli (z m... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...