Mniam, mniam … Składniki: 400 g – 500 g schabu 1 czerwona papryka 1 cebula 2 marchwie 80 g korzenia selera ½ korzenia pietruszki 50 g korzenia pora 500 g przecieru pomidorowego z kartonika Sól Pieprz cytrynowy Pieprz Cayenne Bazylia suszona Papryka słodka mielona Kurkuma Czosnek niedźwiedzi suszony Wykonanie: Schab pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Cebulę, por oraz paprykę pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce na cienkie plastry. Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę w... czytaj dalej...
Można rzec, że jest to najpopularniejsze danie polskiej kuchni, lecz nie każdy potrafi go przyrządzić tak by zapierał dech w piersiach.
Czytaj dalej...Moja Babcia piekła i gotowała bardzo dobrze. Wciąż pamiętam zapach jaki rozchodził się po domu kiedy królowała w kuchni. Była ona ciepłą i miłą osobą, a w gotowanie i pieczenie wkładała całe swoje serce. Moja Mama do tej pory gotuje i piecze wyśmienicie. Mi jeszcze dużo do nich brakuje, ale podobno też nieźle mi idzie. A to czego się nauczyłam i mam zamiar jeszcze nauczyć chcę przekazać Wam moi Drodzy Czytelnicy. Piekę i gotuje według przepisów mojej Babci i Mamy, a czasami wymyślę coś sama, zwłaszcza przepisy na mięsa.