To przepis mojej Babci, ale musiałam go trochę przerobić, głównie zalewę. Wiecie dlaczego? Ponieważ w przepisie na zalewę było na 1 litr wody 1 kg cukru. Kiedyś używano dużo cukru nie tylko do przepisów na zimę, ale też do ciast, pewnie w myśl propagandowego hasła: „Cukier krzepi” Polecam, bo jest bardzo pyszna. Składniki: 1 ½ kg kapusty 2 kg ogórków (mogą być duże, byle nie były gorzkie) 1 kg marchwi 3 duże cebule (ok. 600g) 2 średnie papryki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewa: 1 ½ l...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Moja Babcia piekła i gotowała bardzo dobrze. Wciąż pamiętam zapach jaki rozchodził się po domu kiedy królowała w kuchni. Była ona ciepłą i miłą osobą, a w gotowanie i pieczenie wkładała całe swoje serce. Moja Mama do tej pory gotuje i piecze wyśmienicie. Mi jeszcze dużo do nich brakuje, ale podobno też nieźle mi idzie. A to czego się nauczyłam i mam zamiar jeszcze nauczyć chcę przekazać Wam moi Drodzy Czytelnicy. Piekę i gotuje według przepisów mojej Babci i Mamy, a czasami wymyślę coś sama, zwłaszcza przepisy na mięsa.