Sprawa gotowania jajek powinna być bardzo prosta i oczywista, dlatego na ogół pomija się ją w książkach kucharskich. Czasem trochę czasu poświęca się jajku poche – czyli gotowanym w wodzie zakwaszonej np. octem, albo winem, gdzie najwięcej możemy poczytać o specjalnej technice wykonania odpowiedniego ruchu zawijającego białko wokół zółtka, tak,... Subiektywny poradnik – jak ugotować idealne jajko na miękko i królewskie jajka po wiedeńsku is a post from: NIE BO PIEKŁO czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...