Dżem z czerwonej porzeczki

Dżem z czerwonej porzeczki

Dżem z czerwonej porzeczki

Wspaniała czerwona porzeczka. Dostałam od sąsiadki. Zamknęłam w słoiczku i mam Składniki: 1 kg czerwonych porzeczek 700 g cukru Zasada 1 kg owoców na 1 kg cukru, którą wyznają moja ciocia i babcia nie zawsze ma swoje odzwierciedlenie, szczególnie gdy mamy do czynienia ze słodkimi owocami. Porzeczki obrałam z szypułek, umyłam, umieściłam w garnku, dodałam cukier. Gotowałam przez 45 minut od czasu do czasu mieszając. Trochę rozgniatałam porzeczki żeby puściły miąższ i sok. Po tym czasie przełożyłam je do sparzonyc... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu MojaQchnia.pl

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.